Metro 2033 - Globalna Dyskusja

Grałeś już w Metro? Na jaką ocenę wg Ciebie zasługuje?

10/10
87
29%
9/10
65
21%
8/10
76
25%
7/10
31
10%
6/10
17
6%
5/10
12
4%
4/10
4
1%
3/10
2
1%
2/10
2
1%
1/10
9
3%

Razem głosów : 305

Re: Metro 2033 - Globalna Dyskusja

Postprzez eonek666 w 21 Mar 2010, 20:05

Windmaker napisał(a):A na jakim sprzęcie jedziesz? Ja na swoim - config w Xfire a link w podpisie, wyciągam wszystko - nie mam włączonego licznika FPS, ale nie narzekam na prędkość gry.

Stary!Na takim piecu to nie można narzekać! :o
Że też nie mam funduszy na taki sprzęcik...Choćby te dwa GTXy 285 :-|
Image
Awatar użytkownika
eonek666
Kot

Dołączenie: 04 Lip 2008, 13:10
Ostatnio był: 10 Mar 2011, 08:00
Miejscowość: Otchłań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 22 Mar 2010, 01:24

utak3r napisał(a):
Tak całkiem poza konkursem, i nie do Ciebie, tylko ogólnie - non-stop widzę używanie pojęcia "skrypt" (to tak samo, jak z ową optymalizacją, której nikt nie rozumie chyba). Tak, Metro 2033 opiera się na skryptach. Ale... Stalker również. Wszystkie postaci i wszystkie mutki w Stalkerze są oskryptowane. Dlatego... powinniście nieco inaczej sformułować swoje wypowiedzi na ten temat ;)

Masz czesciowo racje. Moze jest to taka "niepoprawna informatycznie" forma opisu mechanizmow gry, a wlasciwie skrot myslowy. Wiadomo ze chodzi o dana scene w grze, czy jest generowana losowo czy za pomoca napisanego skryptu. W stalkerze to ze mutant wyskoczy z za trzeciego krzaka na lewo jest wynikiem losowo wygenerowanego zdarzenia przez Alife. W metro mutant wyskakuje z trzeciej kratki wentylacyjne na lewo bo tak jest w skrypcie. Roznica polega na tym ze w pierwszym przypadku sa brane inne czynniki pod uwage. Zdarzenie jest interaktywne, gracz, pora dnia, czas w jakim wykonamy zadanie maja wplyw na przebieg wydarzen. Tak wiec to co sie dzieje jest czyms w rodzaju wypadkowej kilkudziesieciu lub nawet kilkuset skryptow, a to nie to samo co skrypt. Natomiast w tym drugim przypadku, zdarzenie jest "sztywne". Nie wazne co zrobimy jego przebieg bedzie zawsze taki jak zostalo to zapisane w skrypcie. Dlatego mysle ze mozna z przymrozeniem oka takie sformulowanie stosowac poniewaz doskonale oddaje ono merytoryczny aspekt mechanizmow w grze :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wracajac do samej gry to wlasnie dobrnolem do konca :wink:
Final zgrabnie pomyslany, generalnie chlopaki z 4A Games maja fantazje.
Powiem szczerze ze bardziej sie nameczylem z tym tytulem na poziomie "normal" niz z CoP na masterze :|
Tworcy ostro podeszli do niektorych kwesti. Grajac w podziemiach biloteki skonczyla mi sie amunicja, dobrze ze pod sam koniec bo juz rozwarzalem czy nie cofnac sie i zaczac grac od nowa z POLIS. Masakra, ostatnich 2ch biblotekarzy (te czarne małpoludy) musialem samym nozem zaciukac co latwe nie bylo.

Mialem jeszcze jedna bolaczke podczas grania, w drodze do D6. Idac cała paczka z Młynarzem na czele wiadomo, atakowaly nas mutanty itd. Hm tylko ze.... mlynarz umarl, tak samo jak jego kumple. Wywnioskowalem ze tak mam byc i mysle sobie "no trudno R.I.P. dla nich, show must go on" :E Mina mi zrzedla jak przy najblizszej sluzie przelacznik nie dzialal. Poczatkowo szukalem alternatywnej drogi ale po 40min krecenia sie w kolo stwierdzilem ze cos jest nie tak. Zaladowalem ostatni punkt kontrolny i znowu to samo ...chlopaki znalezli sie na tamtym swiecie. Dopiero restart calego poziomu pomogl. Najwidoczniej jakis bug musial sie wkrac a bez zywych kompanow gra nie chciala sie potoczyc dalej :P
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez TSC w 22 Mar 2010, 04:04

impulse_101 napisał(a): Grajac w podziemiach biloteki skonczyla mi sie amunicja, dobrze ze pod sam koniec bo juz rozwarzalem czy nie cofnac sie i zaczac grac od nowa z POLIS. Masakra, ostatnich 2ch biblotekarzy (te czarne małpoludy) musialem samym nozem zaciukac co latwe nie bylo.

To chyba podchodzi pod spoiler to zasłonie. (chociaż nie ujawniam tu jakiś super tajnych faktów z gry)
:

Dlatego na wcześniejszych stronach pisałem że warto mieć przy sobie ten strzelboharpun co ma 8 naboi. Naboje są tanie, można je zbierać z ciał. I może nie strzela szybko ale czarnego małpoluda to na jednym magazynku na normalu zdejmujesz czyli 5 sekund i pada ;). Do mnie nawet podejść nie zdołały, a jak już podeszły to klękały od razu :D

Najtrudniejszym momentem w grze jak dla mnie było w niższych poziomach D6... tam gdzie te pestki latały :P
Chyba z 5 razy tam padałem... albo miller padał. W końcu rozkminiłem że można przecież te kokony co je wypluwają rozwalać i całą amunicje jaką miałem w to wpakowałem.

utak3r napisał(a):
update:
Podczas gry jest kilka wyborów moralnych. Wybranie każdego z nich sygnalizowane jest dźwiękiem w grze. To kumulacja wszystkich tych właśnie moralnych wyborów decyduje o tym, które z dwóch zakończeń otrzymamy.

No właśnie. Tylko ciekawi mnie czy żeby (spoil)
:

uratować czarnych
trzeba być bardziej złym czy dobrym człekiem :P

Bo ja z tego co pamiętam:
:

-Dałem naboja małemu, chociaż kompas pokazywał drogę do burbona :P
-Nie wziąłem amunicji od matki tego chłopca co się go na plecach nosiło.
-nie pamiętam co tam jeszcze było.

A z tego co wyczytałem, trzeba jak najmniej zabijać. Pomagać ludziom itp. Czyli jednak byłem zły?;o :< ;x
W sumie to chyba tak... bo zabiłem każdego człeka jaki był.

Teraz od nowa gram, w misji z nazi i redsami nie zabilem ani jednej osoby, stealth armor i nie kradne po domach :P
Awatar użytkownika
TSC
Kot

Dołączenie: 30 Sie 2008, 01:14
Ostatnio był: 26 Maj 2013, 19:35

Postprzez KontoUsunięte w 22 Mar 2010, 09:23

Ja już robię tę grę 4 raz i mam takie zastrzeżenie. Nie kupować nic w marketach, bo wszystko można znaleźć! Jak dla mnie to hardkorowy poziom to za mało, a D6 to bardzo klimatyczna lokacja. Największy smaczek gry, zwłaszcza jak ma się VSS'a z lunetą i celownikiem laserowym, który jest wytłumiony. co do dziecka, ja wziąłem ammo.

:

ja miałem zakończenie z wieżą, że jak źle pójdę to spadam, w sensie jak tam w myślach jego cos się dzieje. Gra skończyła mi się tak, że rozwalam to coś rakietami.
KontoUsunięte
Kot

Dołączenie: 08 Mar 2010, 00:48
Ostatnio był: 27 Maj 2010, 20:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez utak3r w 22 Mar 2010, 09:42

Hmmm... a taśma z nagraniem info dla Polis? To też się zalicza niby do tych wyborów - a można niechcący opuścić, bo taśma ląduje na ziemi...

BTW, kolejny punkt styku dwóch światów... muzykę robił Omelczuk (tak jak do CoP). Świetne ambienty i fajna gitarka (oczywiście już ją wplatam do stalka ;) ).
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez TSC w 22 Mar 2010, 10:03

I nie można też zapomnieć pożegnać się z tym kolesiem co na początku nas prowadzi. W ojczystej przystani.

Hmmm... dziwne. :P Za pierwszym razem jak grałem nie zauważyłem żadnego czarnego normalnie, bez wizji. A teraz już 3 razy je wyłapałem.
Awatar użytkownika
TSC
Kot

Postprzez oiludi w 22 Mar 2010, 12:28

Witam mam pewien problem a mianowicie niedzialaja mi save'y . dokladnie to mialem problem z bugiem i chcialem skoczyc episod do przodu i w tym celu sciagnolem savy i sie okazalo ze one nie dzialaja , nie mam teraz zadnych mozecie mi jakos pomoc ???

Uwagi moderatora:

Pomoc przez forum, albo w ogóle.
oiludi
Kot

Dołączenie: 22 Mar 2010, 12:23
Ostatnio był: 23 Mar 2010, 02:59
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special

Postprzez TSC w 22 Mar 2010, 19:14

Graj od nowa. Gra nie jest długa a jak się gra dwa razy to się już wszystko lepiej łapie.
Awatar użytkownika
TSC
Kot

Postprzez oiludi w 22 Mar 2010, 20:11

w tym problem ze bylem juz w d6 wiec kawal drogi...

moze jednak ktos wie jak wgrac savey ??
oiludi
Kot

Dołączenie: 22 Mar 2010, 12:23
Ostatnio był: 23 Mar 2010, 02:59
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special

Postprzez utak3r w 22 Mar 2010, 20:16

Jak to, jak wgrać?... A skopiować do katalogu C:\Documents and Settings\<nazwa użytkownika>\Moje dokumenty\4A Games\Metro 2033\ nie wystarczy?
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Postprzez KontoUsunięte w 22 Mar 2010, 22:13

D6 najlepsze, i nie rozumiem, dlaczego niektórzy uważają tą grę za badziewną. Po prostu ciężko mi to zrozumieć. Podoba mi się bardziej niż stalker.

BTW, za 4 dni będzie fermi. Ja osobiście wiem, jakie wyniki ma ta karta już od 3 tygodni, ale ich nie zdradzę.
KontoUsunięte
Kot

Dołączenie: 08 Mar 2010, 00:48
Ostatnio był: 27 Maj 2010, 20:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez utak3r w 22 Mar 2010, 23:14

Kolejne dwa elementy do osiągnięcia zakończenia: w kościele trzeba porozmawiać z Chanem, zaraz potem, podczas wyprawy do D6, gdy mamy wizję, należy iść do przodu, gdy Czarny woła "believe and come...".
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość