Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Universal w 07 Lut 2014, 03:12

Właśnie skończyłem oglądać Wściekłe psy/Reservoir Dogs. I jestem trochę zawiedziony, podobnie jak Pulp Fiction... O ile Bękarty Wojny i Django mi się podobały, to dwa pierwsze filmy Tarantino... nudzą, tak z grubsza. Owszem, jest parę niezłych scen, ale wszystko niesamowicie przegadane, nie mające w zasadzie większego uzasadnienia. Czy ktoś może mi wyjaśnić, na czym polega geniusz tego filmu (Wściekłe) i dlaczego jest otoczony taką czcią?
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Reklamy Google

Postprzez Grzybson w 07 Lut 2014, 07:38

Moim zdaniem fenomen polega właśnie na dialogach, przyprawionych koksem albo jeszcze czymś innym i kreacjach aktorów. Jednak w przeciwieństwie do sztampowych dialogów z wielu produkcji te są często tak banalne a jednocześnie pokrewne z tymi które prowadzimy my przy piwku ze znajomymi jak np. gadka z pulp'a o mc'donaldzie lub przepysznej kawie (mając w garażu trupa na tylnim siedzeniu :) ) i za nie duuzy plus. Smaczki w stylu big cahuna burger, która to sieć przewijała się w kilku jego produkcjach i tak można wymieniać. Dialog z Niemcem w bękartach to mistrzostwo ;). Jedni uwielbiają jego styl inni nie za bardzo, ja jestem po tej pierwszej stronie.
Grzybson
Stalker

Dołączenie: 09 Mar 2008, 15:31
Ostatnio był: 09 Mar 2016, 17:35
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 07 Lut 2014, 12:02

Universal: ja mam inną teorię: po obejrzeniu 2 dowolnych fimów Tarantino się znudzisz jego twórczością. Niezależnie czy zaczynasz od Pulp Fiction czy Django.
Ja zaczynałem od drugiej strony. Pulp Fiction był dla mnie genialny wtedy. Na Bękartach zdzierżyłem może z 15minut i wyłączyłem.

A co do Wściekłych psów, to po prostu bardzo dobry remark filmu Ringo Lam'a z Hongkongu City on fire / Long hu feng yun.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez agata w 07 Lut 2014, 12:18

ja polecam wszystkim "Rocketmana" z Harlandem Williamsem. To raczej mało znana i już dość stara komedia, ale jest tak śmiechowa, że ho ho :)
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Postprzez KOSHI w 07 Lut 2014, 21:02

Mnie tam Django nie urzekło, początek z doktorem był niezły, potem tylko gorzej. Wściekłe psy były dobre, ale jak dla mnie Pulp Fiction to mistrzostwo. Miałem kiedyś nawet scenariusz w formie książki. Film jest perfekcyjnie dopracowany. Szczególnie mnie roz*ebał portfel z napisem Wredny *%&@#. A co do dalszej twórczości to niestety wygląda dla mnie, jak równia pochyła. Ciągle nie najgorzej, ale już nie ten poziom, co przy pierwszych produkcjach.
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Kozaki: 649

Postprzez Pangia w 07 Lut 2014, 21:40

Co ja to ostatnio… Ano tak, Blues Brothers znowu oglądałem, tym razem na TVN7. Jeden z niewielu filmów należących do kategorii tych, które możesz oglądać dowolną liczbę razy i nigdy ci się nie znudzą.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez majorek22 w 07 Lut 2014, 23:42

Universal, geniusz tych filmów polega na tym, że są przez część społeczeństwa odbierane jako genialne. Ja osoboście uwielbiam filmy Tarantino. Kill Bill znam praktycznie na pamięć i wciąż mnie nie nudzi. Bękarty Wojny to fajny film, jeśli chcesz sobie popatrzeć bez większych refleksji. Jako taki sprawdza się znakomicie. W Django najbardziej podobała mi się pierwsza połowa filmu. Najazd Big Daddy'ego po zabiciu braci Brittle był genialny. A raczej rozmowa przed samym najazdem. Filmy Tarantino mają pewien specyficzny urok. Nie umiem tego sprecyzować, ale jest w nich to "coś".
A z filmów, które mogę polecić każdemu, wskazałbym "Niepokonani" z 2010 roku. Na podstawie książki "Długi marsz". Oczywiście, nie tak dobry jak pierwowzór, ale ogląda się świetnie.
Wilk Morski Klanu Espadre
Awatar użytkownika
majorek22
Stalker

Dołączenie: 28 Cze 2011, 15:37
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 13:12
Miejscowość: Limańsk
Kozaki: 7

Postprzez dorian w 08 Lut 2014, 13:34

Stary, zayebisty (już chyba gniot):

Ze świetna imo rolą M.Hamill'a, zaszufladkowanego jako Skajłoker.
Ogólnodostępne na jutjubszit, wiec chyba nie piractwo...
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Adam w 08 Lut 2014, 13:51

Jakiś czas temu zabrałem się za ambitne polskie kino lat 40, 50 i 60. (Studia zachęcają do większych wyzwań :E )

Wrzuciłem na warsztat "Zakazane piosenki", "Skarb", "Cafe pod Minogą", "Ewa chce spać", "Niewinni czarodzieje", "Giuseppe w Warszawie, "Człowiek na torze", "Ludzie z pociągu", "Nikt nie woła", "Przygodę na Mariensztacie", "Popiół i diament", "Pociąg", "Salto", "Do widzenia do jutra", "Orzeł", "Ostatni dzień lata", "Eroica","Rękopis znaleziony w Saragossie", "Ich dzień powszedni", "Deszczowy lipiec", "Jutro premiera", "Gangsterzy i filantropi", "Prawo i pięść" etc. etc.

Choć dzisiaj większość mogą wnerwiać propagandowe slogany, zawarte w tych filmach, to mnie praktycznie nie rażą, czasami śmieszą, a czasami dokonują w myślach refleksji.

Jako kolejna osoba na ziemi doceniłem wspaniałą grę aktorską tragicznie zmarłego Zbyszka Cybulskiego, ale także niesamowitego Gustawa Holoubka, Wieńczysława Glińskiego czy też Andrzeja Łapickiego, amantów z prawdziwego zdarzenia. Filmy te pokazują tragizm pokolenia powojennego, ale mają też sporo nawiązań do dzisiejszych filmów, czyli poszukiwanie miłości, walka ze złem i nieprawością. Trochę stałem się swego rodzaju "freakiem" na punkcie tego starego, zapomnianego kina, ale może z takiego powodu, że najnowsze produkcje mnie nużą. ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez KoweK w 08 Lut 2014, 17:39

:E
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 02:52
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Terminus w 08 Lut 2014, 18:00

Za miesiąc po premierze na pewno będzie w TV Puls, TV4 lub TV6...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Kudkudak w 08 Lut 2014, 18:39

Uwielbiam takie filmy i już jestem nastawiony pozytywnie na tą śmiechową produkcję :E
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości