Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Kpuc w 03 Paź 2013, 21:25

Terminus napisał(a):Panowie Rambo jeden z drugim jak "musicie" mieć broń to kupcie sobie czarnoprochową - legalnie, bez zezwolenia. Trochę trzeba tylko poćwiczyć nabijanie prochem, ładowanie ołowianych kulek, zakładanie spłonek itp.

Nie chciało się czytać... Ja nic nie muszę bo jestem przeciwny otwartemu dostępowi do broni.

<>
Co do ciebie @Pangia skoro tak bardzo czujesz się niebezpiecznie i boisz się dresów to możesz w pełni legalnie kupić pistolet na gumowe kule, nie zrobisz nim jakiejś wielkiej krzywdy bo co to jest 17J ale jak wystrzelisz w rzepkę z 3 razy to na mur beton cie nie będzie gonił i siniaki zostawia, masz tez repliki na gas które są lepsze od puszki z gazem bo strzelają do kilku metrów.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Reklamy Google

Postprzez M3Fis70 w 03 Paź 2013, 21:26

Bardzo podoba mi się pomysł @pangi co do broni o "niskim potencjale zabójczym". Dobrym pomysłem było by skonstruowanie śrutówek na rozmiary PM'a. Chodzi mi tutaj o zwyczajną wiatrówkę. Jakbym dało sie sklecić z takiej "standardowej" do rozmiarów przypominających PM'a czy coś w ten deseń to by wystarczyło w zupełności. No bo przecież taki śrut cię nie zabije (jak nie trafi NAPRAWDĘ konkretnie), ale zrani na tyle, iż ból powie mózgowi "nie, pier*ole do domu".
Tak wiem, że są śrutówki taki "pistoletowe", ale ciągle są ciut za duże by móc je nościć wygodnie i ukrytą. Też jakiś patent na zmniejszenie pistoletów paintball'owych by było dobre. Nie dość, że go zaboli to jeszcze dzięki farbie i siniakom będzie można go łatwiej pałą znaleźć.
PS.Nie znam się na broni paintball'owej więc nie wiem czy takich w rozmiarach PM'a już ni ma.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Lip 2019, 10:04
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 76

Postprzez Kpuc w 03 Paź 2013, 21:39

Czyli to co napisałem wyżej, pistolet na gumowe kule tylko musieli by podnieść moc bo 17J to mało.

Pangia napisał(a):Nie, po prostu Twoje stwierdzenie nt. mojej osoby, że jestem psychopatą, który po dorwaniu broni zacząłby się bawić w szeryfa na Dzikim Zachodzie jest błędne.

Tego nie wiesz, dyskutować możemy jak najbardziej ale nie wiesz jak byś się zachował w podbramkowej sytuacji mając pod ręką broń. Stres robi swoje.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez Gizbarus w 03 Paź 2013, 21:42

Kpuc napisał(a):Stres robi swoje.

Tak, ale chwilowy stres nie robi z ciebie psychopaty. A Freudowskie teorie, że w każdym człowieku siedzi psychopata można schować między bajki, bo to bardziej złożony proces. Czy kto inny wymyślił tą bzdurę, może akurat nie Freud...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Pangia w 03 Paź 2013, 21:53

Kpuc napisał(a):
Pangia napisał(a):Nie, po prostu Twoje stwierdzenie nt. mojej osoby, że jestem psychopatą, który po dorwaniu broni zacząłby się bawić w szeryfa na Dzikim Zachodzie jest błędne.

Tego nie wiesz, dyskutować możemy jak najbardziej ale nie wiesz jak byś się zachował w podbramkowej sytuacji mając pod ręką broń. Stres robi swoje.

Ale akurat w tamtym cytacie miałem na myśli sytuację, w której zacząłbym mordować ludzi, których nie lubię (słowo „psychopata” powinno Cię na to nakierować). A co do krytycznej sytuacji to już Wunderwaffe mnie o to pytał i odpowiedziałem w ten sposób:
Pewnie wywiązałaby się jakaś szamotanina, jeśli nie wycofałby się, a zaatakował.

Kpuc, kontroluj temat, bo cały czas muszę się powtarzać :P
Gizbarus napisał(a):Tak, ale chwilowy stres nie robi z ciebie psychopaty.

O Boże, zgadzam się z Gizbarusem, co w połączeniu z „Right Here Waiting” Richarda Marxa na RMF FM spowodowało, że się trochę wzruszyłem.
Gizbarus napisał(a):5-7 zadaje akurat relatywnie niewielkie rany, co wynika ze średnicy naboju - kształtem zbliżony jest do karabinowego bardziej, niż pistoletowego. Ale z ogólną ideą się zgadzam - to tylko tak gwoli wyjaśnienia.

No właśnie nie, bo balistykę i osiągi również ma podobne co naboje karabinowe (np. 5.56x45mm), co w połączeniu ze zdolnością do koziołkowania po trafieniu w cel daje broń zdecydowanie zbyt dewastacyjną jak na pistolet, który miałby być stosunkowo łatwy do legalnego zakupienia i posiadania. Poza tym oryginalnie Five-seveN i P90 były dostępne tylko dla armii i antyterrorystów, dopiero później pistolet wprowadzono do normalnego obrotu (P90 chyba nie, ale tu akurat nie jestem pewien, bo tego nie sprawdzałem), co swoją drogą spotkało się z krytyką właśnie ze względu na siłę pocisku 5.7x28mm używaną przez broń produkowaną przez FN.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Hynek w 04 Paź 2013, 02:44

Pangia - P90 cywilne wyszło pod nazwą PS90 (półautomat, często z przedłużoną lufą - ot, wymagania w kilku stanach narzucają minimalną długość broni nie będącej pistoletem). I co do naboju racja - 5.7x28 jest cholernie skuteczny właśnie przez zbliżenie do naboju pośredniego - nie dość, że ładnie go niesie, to jeszcze ma zachowanie po trafieniu bardzo zbliżone do "większych" braci.

Co do samego posiadania - jestem za. Przy czym dostęp powinien być łatwiejszy (bez widzmisię Policji - za doże pole do popisu łapówkarzy) dla osób o nieposzlakowanej opinii i w pełni zdrowych na umyśle. I nie odrazu - najpierw by trzeba społeczeństwo nauczyć tego i owego (zasady bezpieczeństwa), potem dopiero dać ludziom prawo do posiadania - tylko bardziej ludzkie, niż obecne.

Do "postępowych" myślicieli - nie, nie było by strzelanin na każdym osiedlu/wsi - przestępca kupi broń i będzie jej używał bez bawienia się w trzymanie się prawa - tylko by trzeba też zmienić rozumienie obrony koniecznej (jak się bronić inaczej, niż uciekając, skoro za uszkodzenie/unieszkodliwienie napastnika można dostać wyrok?). Jakoś czarnoprochowce można kupić bez zezwoleń, a nie mamy drugiego dzikiego zachodu.
Jak masz dwie lewe ręce,to i młotek zepsujesz.Nie umiesz grzebać w sprzęcie-nie ruszaj!
Awatar użytkownika
Hynek
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 21:59
Ostatnio był: 19 Gru 2016, 03:53
Miejscowość: Rzeszów
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Gro3a w 04 Paź 2013, 07:00

Kupić sobie Colta Navy, yhy. Spróbuj go rozładować i schować do szafy pancernej czy sejfu. Zostawisz proch w komorze to rdza ci zacznie brać po trzech dniach, więc musisz wystrzelić kule (proch czarny ma dużą zawartość siarki, co powoduje wytwarzanie się kwasów i w dalszej części korozji lufy czy tzw "bębenka nabojowego"). A gdzie to zrobisz? Na podwórku, przy okazji raniąc czy zabijając jakiegoś przechodnia? Ze zwykłej broni wyjmujesz magazynek, w którym są naboje i nie ma problemu, że wystrzeli przy okazji robiąc tobie krzywdę, kiedy wyjmujesz go ze schowka. To samo z konserwacją tej broni. "Zwykłą" samopowtarzalną pukawkę rozłożysz na części i bez problemu wyczyścisz i zakonserwujesz. Nawet najdrobniejszą część.

Będąc w posiadaniu takiej broni, musisz liczyć się z tym, że nie jest to zabawka a coś, czym możesz zrobić komuś krzywdę, czy pozbawić życia. Na osiedlach czy ulicach miast raczej nie będzie żadnej strzelaniny, bo ktoś ma broń i jest władcą tego miasta. Każdy bał by się o własne życie i zdrowie, więc nikt by ot tak wyciągnął broń i zastrzelił kogoś na miejscu, bo nie podoba mu się jego gęba czy styl ubierania. Chorym ludziom nie daje się nawet widelca by sobie nie zrobili krzywdy, ale większość forumowiczów właśnie zwolenników broni do takich porównuje. Dlatego są psychotesty by wyeliminować potencjalnych idiotów, by nie narobili sobie i komuś bałaganu. Co do pozwolenia na broń palną, psychotesty powinny być, ale sam dostęp broni jest utrudniony ze względu na widzimisię policji, jak ktoś wcześniej wspomniał. A na co? a po co?

Co do sytuacji podbramkowej, to są specjalne szkolenia obsługi broni, na których można nauczyć się obchodzić z bronią. Przecież zwykłemu nowicjuszowi nie dali by broni, żeby sam sobie zrobił krzywdę. Dlatego szkolenia obsługi broni powinny być na porządku dziennym. Teraz, w czasach nieobowiązkowej służby wojskowej, po napadzie któregoś z państw na naszą ojczyznę wezmą takiego tłumoka, nieumiejącego obsługiwać się nawet pistoletem, do wojska przeszkolą tylko jej obsługę i wyślą na front, to i tak gówno zrobi, bo bez od w stresie zapomni jak wyjąć magazynek. Dlatego w psychotestach i szkoleniu są właśnie uwzględnione sytuacje krytyczne, by móc się w tedy obronić.
Tu macie prosty teścik na broń palną: http://pl.scribd.com/doc/64568957/Psychotesty-Na-Bron
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 02 Wrz 2023, 01:37
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 07:04

Hynek napisał(a): dla osób o nieposzlakowanej opinii i w pełni zdrowych na umyśle.

a skąd takie wziąć? Jak ktoś chce posiadać broń palną to już się nie kwalifikuje :P

najpierw by trzeba społeczeństwo nauczyć tego i owego

ha ha ha ha ha ha ha...

nie było by strzelanin na każdym osiedlu/wsi

na każdym nie, ale ilość przestępstw z użyciem broni palnej by wzrosła.

Gro3a napisał(a): Każdy bał by się o własne życie i zdrowie, więc nikt by ot tak wyciągnął broń i zastrzelił kogoś na miejscu, bo nie podoba mu się jego gęba czy styl ubierania.
Kolejna piękna teoria z d...y caleba wzięta. Poczytaj cokolwiek o reakcji człowieka na nagły stres, choćby w banalnej sytuacji wypadku drogowego (i np. o przestępstwach z użyciem broni palnej w takich sytuacjach).
Chorym ludziom nie daje się nawet widelca by sobie nie zrobili krzywdy
Udowodnienie komuś choroby psychicznej jest bardzoooo długie i skomplikowane. Poza tym to nie jest ostra granica zdrowy /chody. Spory odsetek "młodych gniewnych" robiących karierę w korporacjach ma lekką psychopatię (badania naukowe). I co? Przecież przejdą wszystkie badania, opinię mają nieposzlakowaną...

Dlatego w psychotestach i szkoleniu są właśnie uwzględnione sytuacje krytyczne, by móc się w tedy obronić.
ha ha ha ha ha...

Oj dzieci, dzieci... Pozostańcie lepiej przy bieganiu z pistoletami na kulki...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Pangia.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Gro3a w 04 Paź 2013, 07:33

W takim razie powiedz mi kto w tym zasranym kraju żyje bez stresu? Chyba tylko Ty, siedząc całymi dniami przy komputerze i denerwować ludzi w internecie :facepalm: Jak tak będziesz zachowywał się tak w konfrontacji z wrogiem to na pewno poziom zabójstw za pomocą broni palnej wzrośnie.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kudkudak.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 02 Wrz 2023, 01:37
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 07:43

Dziękuję, nie narzekam. Tłukę się na tym świecie już 38lat i jakoś nikt mnie co chwila nie chce zaszlachtować (nikogo z moich znajomych zresztą też nie )
Idąc ulicami Nowej Huty jakoś nie muszę się chować za załomami ruin i ostrzeliwać się od bandy zgłodniałych ghuli...

Ach rozumiem.

Wróg.

Wróg jest wszędzie...
Patrzy na Ciebie. Obserwuje.
Chce porwać Twoje krowy.
Porwali Cię?
Robili na Tobie eksperymenty?
Mieli 6 oczu i lasery?
Słuchali metalu?

:P

Ostatnio edytowany przez Terminus, 04 Paź 2013, 08:00, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez MetalowyStalker w 04 Paź 2013, 07:59

38 lat a dopieprza się do muzyki w temacie o broniach palnych ;)

takie bajki tylko w internetach :E

A co do tematu, chcą nam przybliżyć dostęp do broni to niech zmienią prawo jak w Brazylii by złodziej był zwykłym malutkim kawałkiem gówna. Ale to niemożliwe więc ciekawi mnie co się będzie dziać gdy sporo ludzi będzie miało broń palną, jak widać w temacie ludzie już myślą że wybuchnie 3 wojna światowa, call of duty na ulicach :D a prawda pozostanie taka, i tego się nie da podważyć żadnym argumentem że jak ktoś będzie chciał zabić, to zabije znajdzie na to sposób, a broni na czarnym rynku nie brakuje. Tak samo z ziołem, jest zakazana a ją palą.. Skąd? no właśnie..
Ostatnio edytowany przez MetalowyStalker, 04 Paź 2013, 08:13, edytowano w sumie 1 raz
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech

Za ten post MetalowyStalker otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 08:09

Nie takie trollingi się odstawiało i nie takich userów doprowadzało się do płaczu :terminus:
Zwolennicy broni palnej to akurat bardzo mało wymagający przeciwnik, bo co by im nie napisać to i tak będą klepać ciągle te same hasła.
Wg. mnie wszystko już w tym wątku było napisane i to parę razy, ale kto by to czytał?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości