Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Glaeken w 07 Lip 2013, 15:38

Kręcić się nie będziesz bo film nudny nie jest, ale czoło będzie cię bolało od facepalmów :D Za dużo w filmie szczęśliwych zbiegów okoliczności, przypadków, nieprawdopodobnego szczęścia i absurdalnych scen etc. etc. ... natężenie ilości tego na jedną klatkę filmu jest przeogromne.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 07 Lip 2013, 18:41

Lepiej poczekać na wersje DVD, która ma posiadać wycięte sceny oraz nie będzie PEGI 13.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 02:52
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Kudkudak w 09 Lip 2013, 15:55

EVIL DEAD

Som spoilery :caleb:

:

Image

Obejrzałem ten film, ale jak to zazwyczaj w horrorach bywa - dobry trailer, marny film. Cóż, wszystko się sprawdziło. To co pokazali na trailerze, to prawie 2/3 filmu więc wystarczy obejrzeć tylko to. Jeśli ktoś nie oglądał, a liczy na coś ciekawego to grubo się pomyli. Plakaty mówiły, że będzie to najstraszniejszy film roku. Powiem tak: :caleb: .

Oczywiście jak to w horrorach bywa, fabuła nie jest skomplikowana...do chatki w lesie udaje się pięć osób by pomóc bohaterce o imieniu Mia w zwalczaniu swojego nałogu narkotykowego. Przeszukują domek, znajdują almanach zła (a w jaki sposób go znaleźli woła o pomstę i przypominają się wszystkie stereotypy ale cóż :f ). Jeden z ziomali, Eric sam na sam z książeczką odczytują inkantacje zła. Myślałem że będzie coś więcej niż na trailerze...scen które mnie jakoś przeraziły prawie zero. Ogólnie, "demon" w postaci pani na zdjęciu zaatakował Mie, a dalszy ciąg zdarzeń można sobie już wyobrazić i mylić się nie będziemy np. gdy bohaterka wsiada do samochodu i odjeżdża krótko po zauważeniu "demona". Hmm co się może stać!

Gdy już akcja zaczyna się tak od połowy trailera, idzie szybciej...ale zaraz zaczyna ssać :caleb: "Demon" opętuje Mie, która szybko bierze sobie za cel grupę pozostałych osób. Oczywiście wtrącają kobietkę do loszku, czyli miejsca w którym znaleziono almanach zua wszelakiego, gdy okazuje się że jest niebezpieczna (potrzebowali jeszcze trochę czasu do namysłu po tym jak "zabawiła" się z osobami, popełniającymi tradycyjny i znany błąd...czyli odejście od grupy. Hmmm!). Brat opętanej bierze sprawy w swoje ręce, klapę zabija gwoźdźmi i owija łańcuchami. Oczywiście nie ma to jak późniejsze otworzenie jej w jednej scenie, a potem w magiczny sposób zamknięcie w kolejnej :caleb: Dalsze ssanie akcji jest tak ssące, że nawet podwójne fejspalmy nie wystarczają.

Myślałem że film nadrobi chociażby gore. Oczywiście 2/3 scen tutejszego gore pokazali na trailerze :caleb: Krew w niektórych scenach wyglądała też jak nieźle przesączony wodą tymbark wiśniowy.

Taka ciekawostka dla Termiego. Na końcu następowała pojedynek maczeta vs piła spalinowa. Przypadek? Nie sądzę. Twór ten jednak jest ssący, więc Twoje jest na wierzchu :terminus:

Ogółem - film polecam pokazać osobom, dla których złamanie nogi jest już gore, albo typowe i w pełni przewidywalne sceny jak znane nagłe pojawienie się za rogiem oponenta jest maximum straszakiem. Ewentualnie - obejrzeć pierwszą część.
Image
Image Image Image Image Image

Za ten post Kudkudak otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szczur.
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Tajemniczy w 13 Lip 2013, 19:20

Łowca jeleni
Image

Michael, Steven i Nick to młodzi pracownicy fabryki w Pensylwanii, którzy dostają powołanie do wojska, na wojnę w Wietnamie. Jeszcze przed wyjazdem Steven poślubia ciężarną Angelę, ich przyjęcie ślubne jest zarazem przyjciem pożegnalnym. Po pewnym czasie spędzonym w Wietnamie przyjaciele wpadają w pułapkę Vietcongu i trafiają do obozu jenieckiego gdzie zostają zmuszeni do gry w rosyjską ruletkę między sobą. Kiedy Michael umożliwia im ucieczkę, znowu zostają rozdzieleni.(filmweb.pl)

Właśnie jestem po seansie tego filmu. Film świetny za pomocą prostych środków pokazuje nam ogrom i absurd wojny wietnamskiej. Nie ma tam Hueyów rozwalających bazę przy muzyce Wagnera, nie ma Amerykan jarających w ziemiance marihuanę, nie ma tam złego, apodyktycznego dowódcy i jego przeciwieństwa. W końcu nie ma tam wygranych i przegranych, tylko każdy jest przegrany w jakimś sensie. Widać w nim początkowo ludzi którzy żyją z dnia na dzień, pracują, oddają się swojemu hobby potem widzimy zderzenie tamtego obrazu z obrazem wojny oraz traumę niewoli w końcu stajemy się świadkami ich ostatecznego pożegnania z traumą wojny. Dla mnie film genialny. 9/10.

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, Tormentor.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez dorian w 14 Lip 2013, 01:33

Gleaken:
niestety po ok. 30 minutach impreza zaczyna zdychać... tempo i owszem zostaje z grubsza utrzymane ale sam film zaczyna się robić durny, absurdalny, nieprawdopodobny i momentami wręcz niemożliwy do oglądania.

Właśnie obejrzałem Warld War Z i dla mnie :facepalm:
Gdzie są filmy, że po paru/nastu/dziesięciu minutach szczęka ci opada i przebierasz nogami co bedzie dalej?..
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez paintball_0 w 14 Lip 2013, 15:46

Pacific Rim.

NIE IŚĆ NA 3D!!! Chyba, że kino posiada najnowsze projektory i porządne okulary. Inaczej nic nie widać bo akcja przeważnie w nocy i praktycznie zawsze w deszczu. Lepiej iść na 2D i widzieć jasno i klarownie jak potwory dostają w dupę od gigantycznych robotów. :D

Fabularnie manga. Life action Neon Genesis Evangelion. Szkoda, że kompletnie olano rolę konwencjonalnych sił zbrojnych (choć wyjaśniono czemu). W chińskich bajkach dawało to bardzo fajne porównanie dlaczego rządy świata stawiają na Megazordy a nie marynarkę wojenną. ;) Oprócz tego walki wykonane całkiem nieźle. A do pewnego stopnia nawet realistycznie! To nie są Transformery. To są mechy, które poruszają się z gracją buldożera na nogach. Czuć tę ludzką myśl techniczną, czuć te inżynierię. Chyba pierwszy film od czasów Aliens, w którym egzoszkielet rzeczywiście porusza się jak maszyna.

Muzyka jest dokładnie taka jak można się było spodziewać po filmie opowiadającym o olbrzymich robotach walczących z potworami z dna morskiego. Wpada w ucho, jest dynamiczna i "epicka", dobrze pasuje do filmu.

Niestety bohaterowie i ich perypetie to tragedia. Tak sztampowych postaci nie widziałem od czasu Parku Jurajskiego i Godzilli. Co gorsza wydaje się, że aktorzy z Pacific Rim postawili sobie za punkt honoru przebić w sztampie wszystko co wyprodukowała amerykańska kinematografia. Obciach jest tak olbrzymi, że tego filmu po prostu nie da się traktować poważnie. To jest Anime. Koniec- kropka. Inaczej nie da się na to patrzeć. Jest nawet gorzej niż w Avatarze.

Pomimo problemów da się toto z przyjemnością oglądać. To jeden z tych filmów, w które ogląda się całe tylko raz i potem tylko przewija do ulubionych scen. A tych jest jak mrówków.

Moja ocena to 7/10. Zdecydowanie ponadprzeciętny film, ale ciągną go w dół sztampowe, przerysowane do obrzydzenia postacie i niepotrzebne wątki rodem z Top Guna. Miał potencjał stać się tegorocznymi Avengerami. :(
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Gorianov w 14 Lip 2013, 16:10

Ja ze swojej strony mogę polecić wspaniały film który niedawno obejrzałem - The Divide.
Ogólnie to coś dla fanów post-apokaliptyki.
Po wybuchu bomby atomowej grupie osób udaje się schronić w piwnicach okazałego apartamentowca. Po jakimś czasie odnajdują ich ubrani w kombinezony osobnicy, którzy bynajmniej nie mają zamiaru udzielić im jakiejkolwiek pomocy. Zabrawszy ze sobą małą dziewczynkę wycofują się, natomiast zdezorientowani „więźniowie”, obawiając się promieniowania postanawiają zostać w piwnicy i stanąć do walki o przetrwanie.

Film jest jak dla mnie rewelacyjny, pokazuje prawdziwy obraz ludzi, ludzi którzy są zdolni do wszystkiego gdy zauważyli że świat który znają przestał istnieć. Muzyka w samym filmie także powala, jest świetnie dobrana.

Za ten post Gorianov otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, margarita, dorian, CONAN.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez Soviet w 20 Lip 2013, 23:02

Batman i Superman w jednym filmie? Może być ciekawie.

Albo chu*owo.

Image
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez KOSHI w 21 Lip 2013, 18:47

Z horrorów ostatnio:

Demony - kolejna produkcja o egzorcyzmach. Jeśli odrzucić nielogiczności i skopaną końcówkę, to całkiem niezły. Przynajmniej sceny są ciekawe. Zdecydowanie lepszu od Rytuału i jeszcze jednego filmu, co ekipa też nagrywała akrobacje demona, którego tytułu nie pamiętam. Tam finał ssał totalnie. Słabszy i głupszy od Egzorcyzmów Emily Rose. Co do Egzorcysty to ciężko porównać. Klasyk lepszy całościowo, Demony lepsze fragmentami. Ogólnie lepiej, niż przeciętnie, ale bez szału. Kronik opętania nawet nie ma co porównywać. Suabe i nudne jak flaki z olejem. I do tego gadająca polsko - żydowska skrzynka w tle. Eeee...

Sinnister - pisarz znajduje w nowym domu pudło z taśmami, gdzie są sceny morderstw. I dochodzi, że sam rozwiąże zagadkę. Działa i działa, zamiast na psiarnię zadzwonić. Takie to sobie było + cienki finał. Podobne było 8mm z Cagem, który rozwiązywał sprawę zabójstwa na podstawie nagrań, ale w porównaniu Sinnister wypada blado i nużąco. Do obejrzenia od bidy.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Kozaki: 649

Postprzez Szczur w 21 Lip 2013, 19:02

Filmy na które czekam;
1) Oczywiście książka lepsza, ale ekranizacja wyszła całkiem przyzwoita. Mowa o Igrzyskach Śmierci, 22 listopada 2013 kolejna część: W Pierścieniu Ognia...
:

2) Hobbit Pustkowie Smauga
:

3) Ostatnio natrafiłem jeszcze na 300 Rise of an Empire:
:

Denerwują mnie polskie tłumaczenia tytułów, dajmy na to The Hunger Games, przetłumaczono na "Igrzyska Śmierci". :facepalm: Jak już coś to Głodowe Igrzyska... Wiem, wiem, że chodzi o to, aby przyciągnąć uwagę widzów łaknących hektolitry krwi i super hiper duper mega akcji, ale bez przesady. Nie chodzi tylko o tytuły, polskie "dubbingi" są beznadziejnie zrobione. Np. Hobbit, który ukazał się w zeszłym roku. Zawsze, gdy oglądam jakiś film to wybieram oryginalną wersję, wspomaganą napisami. Chociaż coraz częściej zaczyna mnie drażnić, gdy treść napisów nie zgadza się z tym co słyszę...
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez paintball_0 w 21 Lip 2013, 19:49

A więc chcesz powiedzieć, że usatysfakcjonowałby cię tytuł "Głodowe gry"? :E I tak nieźle sobie poradzili. Nie to, żebym oglądał tandetę pokroju Hunger Games, ale niektórych rzeczy po prostu nie da się przetłumaczyć, a film jakoś nazwać trzeba.

Mnie też wpieniają polskie tytuły i dubbing, ale znalazłem na to niezły sposób: wyłączam napisy, nie oglądam niczego z lektorem, a dubbingowane bajki tylko po wcześniejszym oglądnięciu oryginału. I jakoś to leci. :)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez CONAN w 21 Lip 2013, 19:55

OUTPOST
W barze w jednym z rozdartych wojną miast wschodniej Europy pewien tajemniczy businessman werbuje grupę najemników dla swojej ochrony w podróży na "ziemię niczyją". Ich zadaniem ma być penetracja bunkra, pozostałości po II Wojnie Światowej. Cel misji jednak zmienia się z "ochrony" na "przetrwanie", gdy wszyscy odkrywają przerażające eksperymenty dokonywane przez nazistów na własnych żołnierzach kilkadziesiąt lat temu - ktoś wciąż żyje! Wojna zaczyna toczyć się zarówno na powierzchni, jak i w klaustrofobicznych korytarzach starej budowli.

OUTPOST 2: BLACK SUN
Druga część powiązana z jedynką.
:

"Jeśli nie możesz znaleźć czegoś dlaczego
chciałbyś żyć, postaraj się znaleźć coś,
za co chciałbyś umrzeć"
Tupac Amaru Shakur
Image
Awatar użytkownika
CONAN
Weteran

Dołączenie: 13 Lip 2011, 16:29