Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Terminus w 26 Maj 2013, 18:47

Oglądaj regularnie TV4, TV6 czy TV Puls. Roi się tam od filmów klasy B (a nawet C-Z) Typu "Megamacki kontra Megaszczęki", "Pterodaktyl ", "Wielka stopa: Krwawa zemsta", "Powrót Wolanda" czy "Dwugłowy rekin".
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SilentJay, Iwaszka.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez margarita w 26 Maj 2013, 19:36

Jako że dziś dzień matki, to zabrałam mamę do kina. Poszłyśmy na "Wielkiego Gatsby'ego".

Pomijając fakt, że w tej samej chwili, w której zobaczyłam nazwisko reżysera na trailerze (czyli kawałek czasu temu) doskonale wiedziałam, jak film się skończy i to, że sountrack dość dobitnie to sugerował bo jak widzimy szczęśliwe sceny, a muzyka jest smutna, to wiadomo, że koniec już taki radosny nie będzie, to film mi się podobał.
Ale i tak nie lubię Luhrmanna (chociaż powinnam raczej powiedzieć - autora powieści, na podstawie której Luhrmann kręcił film). Tak bardzo go nie lubię, że aż obejrzę inne jego filmy (oprócz Moulin Rouge, który już widziałam), oczywiście już podejrzewając, jak one się skończą. ;)
– Tato, dlaczego nie możemy jechać z tobą?
– (do siebie) Bo jesteś mortalem, synku, a ja nie lubię paradoksu.
Awatar użytkownika
margarita
Stalker

Dołączenie: 14 Gru 2011, 19:17
Ostatnio była: 21 Lis 2015, 21:28
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 129

Postprzez Glaeken w 28 Maj 2013, 16:16

Kilka nowosci sci-fi na horyzoncie:

Gravity:

Riddick... to już trzeci:

Ekranizacja Gry Endera:

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, margarita, Realkriss.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez paintball_0 w 28 Maj 2013, 19:53

Grę Endera naprawdę nakręcili?! Być nie może... Gravity wygląda na fajne widowisko 3D, może nawet się wybiorę popatrzeć jak śrubki latają w kosmosie. Na Riddicka idę na 100%, wygląda fajnie. Nie wygląda gorzej od dwójki, więc chyba tragedii nie będzie.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez mikolaj w 28 Maj 2013, 22:16

Dystrykt 9 ukazuje ludzka ksenofobię i okrucieństwo
Star Trek ( serial i filmy oprócz nowych bo te nie maja klimatu )
Moon ( z 2009)
Fahrenheit 451
Księga Ocalenia
Druga Ziemia ( Another Earth)
Jak rozpętałem II WŚ
Vabank I i II
Seksmisja
Apollo 13
i filmy ze strony Światkowski.net
"Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła"
/Chan/ - Metro 2033
Awatar użytkownika
mikolaj
Stalker

Dołączenie: 13 Maj 2013, 18:45
Ostatnio był: 16 Cze 2021, 16:26
Miejscowość: Oleśnica
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez Terminus w 28 Maj 2013, 23:38

Dzięki uprzejmości portalu dobreprogramy.pl i darmowej wejściówce od nich byłem na przedpremierze nowego Star Treka 3D Into Darkness.

Chyba jestem za stary o ćwierć wieku na takie filmy.
Fabuła żenująca i przewidywalna. Statek kosmiczny dowodzony przez przystojnych młodzieniaszków zabawnie marszczących noski co ma oznaczać, że przeżywają emocje. Tak. Gra aktorska trzyma poziom fabuły. Do tego blondynka, która obowiązkowo się zaprezentuje w bieliźnie. I mimo fazerów i laserów obowiązkowe kopy z półobrotu w decydujących momentach fabuły.
Jedyna fajna rzecz to pełnokrwisty i wielowymiarowy czarny charakter błyszczący na tle wymoczkowatych bohaterów pozytywnych. Muszę dodawać, że kibicowałem mu cały film?
Jest parę zabawnych (zapewne nieświadomie) momentów np. westernowy podział na "białe kapelusze i czarne kapelusze" jest realizowany poprzez białe i czarne statki kosmiczne.
Humor na poziomie... Nie. Na żadnym poziomie.

Podsumowując: jak ktoś chce prosty odmóżdżacz w 3D to film dla niego. Reszta, jak nie jest psychofanem Star Treka niech się czuje ostrzeżona ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Realkriss w 29 Maj 2013, 09:14

O kurteczka, to smutne, co piszesz, bo pierwsza część zrobiona przez J. J. Abramsa była naprawdę dobra.
Dla mnie to pozycja "must have", ale martwi mnie, że w Warszawie wszystkie pokazy przedpremierowe były w 3D, którego szczerze nienawidzę.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Terminus w 29 Maj 2013, 09:53

Bo i 3D w tym filmie było zrobione Kriss tak, że miałem wrażenie jakbym oglądał starą "trójwymiarową" pocztówkę. Czyli płaska głowa na pierwszym planie, pozostałe elementy w innych płaszczyznach nieostro. Tylko sekwencje robione czysto komputerowo jakoś sensownie wykorzystywały 3D. Słowem ten film spokojnie obędzie się bez "czyde" - trójwymiar nie ma tu "wartości dodanej".

PS. Nie wiem dlaczego ale w każdej scenie na Ziemi gdzie nasi dzielni gieroje i ich koledzy paradowali w mundurach galowych miałem przemożne skojarzenia z umundurowaniem załogi Gwiazdy Śmierci ;-)
No i ten zasięg kosmicznych komórek...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Realkriss w 29 Maj 2013, 14:11

No to tragedia, pozostaje mi mieć nadzieję, że puszczą do wyboru w 2D i 3D, jak białemu człowiekowi.
Odkąd moje dziecko chodzi samo na to, na co ja iść nie chcę, udaje mi się skutecznie unikać 3D.

Z trajlerów Glaekena, liczę na to, że "Gravity" może być dobre. Ale czy na miarę "Moon", albo "W stronę słońca"??
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Surin w 29 Maj 2013, 14:48

Realkriss napisał(a):No to tragedia, pozostaje mi mieć nadzieję, że puszczą do wyboru w 2D i 3D, jak białemu człowiekowi.
Odkąd moje dziecko chodzi samo na to, na co ja iść nie chcę, udaje mi się skutecznie unikać 3D.

Z trajlerów Glaekena, liczę na to, że "Gravity" może być dobre. Ale czy na miarę "Moon", albo "W stronę słońca"??

No to chyba w końcu trafiłem na osobę, która pomoże mi namierzyć jedną produkcję s-f. Widziałem zwiastun jednego filmu z 2-3 lata temu, teraz zaś kompletnie nie mogę go odszukać. Trailer wygląda następująco (już mało pamiętam): jest sobie kosmonauta, czyta jakiś notatnik/pamiętnik i pojawiają się sceny z walk secesyjnych (tak mi się wydaje). Dużo super slow motion, ciągły misz-masz epok, tak jakby bohater przeżywał wspomnienia innych ludzi. Wydaje się Solaris-podobne. W tytule być może jest coś z "love" i/lub "angels".

Myślałem że wyłapię ponownie zwiastun tam gdzie po raz pierwszy się zetknąłem z tą produkcją - na Apple Trailers, no ale niestety - nie mają dostępu do archiwum (albo to ja go nie widzę).
Ostatnio edytowany przez Surin, 29 Maj 2013, 14:55, edytowano w sumie 1 raz
"Zwiadowcy, chłopy na schwał, byli żołnierz piechoty morskiej - ci zatrzymywali się na sześćset osiemdziesiątym, chowali zapalone papierosy w dłoniach i zamierali, przyklejeni do szkieł noktowizorów". /Metro 2033/
Awatar użytkownika
Surin
Kot

Dołączenie: 29 Maj 2013, 11:28
Ostatnio był: 21 Wrz 2013, 17:50
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 10

Postprzez mikolaj w 29 Maj 2013, 14:51

Żadna część Star Treka zrobiona przez pana Abramsa nie była dobra. Star Trek skończył się wraz z ST Nemesis.
Potem to już próba komercjalizacji star treka czyli dużo wybuchów akcji , mało przemyśleń elementów filozofii.
"Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła"
/Chan/ - Metro 2033
Awatar użytkownika
mikolaj
Stalker

Dołączenie: 13 Maj 2013, 18:45
Ostatnio był: 16 Cze 2021, 16:26
Miejscowość: Oleśnica
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez Realkriss w 29 Maj 2013, 15:17

:arrowu: Surin, chyba wiem, o który film Ci chodzi, również widziałam kilka lat temu jedynie jego trailer, chyba wcale nie wszedł do polskich kin.
Film ma tytuł "Love" i udało mi się go zlokalizować http://www.filmweb.pl/film/Mi%C5%82o%C5 ... 011-557117

Trailer świetny, wtedy bardzo mnie zaciekawił, jako zapowiedź ambitnego s-f. Trzeba będzie obejrzeć. O to Ci chodziło?

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Surin.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna