Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Terminus w 05 Maj 2013, 09:55

To ja wrzucę parę z pamięci, nie traktować tego jako ranking:

-Ran, Tron we krwi, 7 samurajów, Pojedynek w ciszy - w zasadzie cała twórczość mistrza Akiro Kurosawy
- Wniebowstąpienie (77) Łarisy Szepitko oraz Idź i patrz (85) jej męża Elema Klimowa
- Siódma pieczęć Bergmana
- Czas apokalipsy Coppoli
- Ścieżki chwały, Dr Strangelove, Mechaniczna pomarańcza Kubricka
- Metropolis Langa
- Sokół Maltański Hustona
- Matka Joanna od Aniołów Kawalerowicza
- Rękopis znaleziony w Saragossie i Sanatorium pod Klepsydrą Hasa
- Hydrozagadka Kondratiuka
- Andriej Rublow Tarkowskiego
- Miasto zaginionych dzieci Jeuneta i Caro
- Okręt Petersena

Przy okazji jakby ktoś miał dostęp (np. gdzie kupić) do "Doli człowieka" Kobayashi'ego w pełnej 3x3h wersji byłbym wdzięczny za info.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Tormentor w 05 Maj 2013, 10:30

paintball_0 napisał(a):Bo wybacz ale ta lista to śmiech na sali.

Niby czemu? Bo wymienił znane kasowe filmy zamiast jakichś tam perełek z lat 70, o których słyszał zaledwie procent polsatowskich kinomaniaków? :D
Image

Za ten post Tormentor otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Postprzez KOSHI w 05 Maj 2013, 12:31

Dziwny ten ranking, wymieszane wszystkie gatunki. Odniosę się do niektórych pozycji, bo resztę można sobie spokojnie darować.

Blade Runner - długo się zbierałem do obejrzenia tego filmu. Książki nie czytałem, ocenię to, co widziałem w filmie. Ogólnie film na plus za klimat, muzykę, scenerię. Nie powiem, że to moja ulubiona pozycja, ale doceniam całokształt.

Obcy - w zasadzie to pierwszą część można by obejrzeć, a resztę sobie darować. Chyba, że ktoś chcę SF + akcja to może łyknąć 2 część, która też jest niezła, ale to nie to co 1.

Rambo - czytałem książkę - całkiem niezła, film mnie nie porwał.

Terminator - nie opanowała mnie magia kina przy tym filmie. Obejrzałem i tyle.

Gorączka - doborowa obsada + niezła fabuła. Jeden z lepszych filmów gangsterskich w klimacie: robimy skok.

Zielona Mila - klasyk.

Milczenie Owiec - b. dobre

Szeregowiec Ryan - fabuła z dupy, lądowanie + akcja w mieście bomba sceny. Ogólnie lubię ten film.

Helikopter w ogniu - Hans Zimmer, dużo rozpierduchy, niezłe zdjęcia. Co chcieć jeszcze? Ano za długi jak dla mnie film i przez to nuży. Spokojnie można by skrócić go 30-60 minut bo nadmiar akcji aż męczy.

Piknik Pod Wiszącą Skałą i Gwiezdne Wojny - nie oglądałem. Do sagi SW zbieram się kupę czasu i zebrać się nie mogę. Chyba dla tego, że nie bardzo chcę to oglądać.

Jak pisałem wcześniej, resztę filmów można sobie darować, nic specjalnego.

@Teminus: Ran widziałem - na kolana mnie nie powalił, ale doceniam Kurosawę. Na pewno nie była to jakaś szmira, film warto obejrzeć.
Ostatnio edytowany przez KOSHI, 09 Maj 2013, 22:09, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez paintball_0 w 05 Maj 2013, 18:55

Tormentor napisał(a):
paintball_0 napisał(a):Bo wybacz ale ta lista to śmiech na sali.

Niby czemu? Bo wymienił znane kasowe filmy zamiast jakichś tam perełek z lat 70, o których słyszał zaledwie procent polsatowskich kinomaniaków? :D

Bynajmniej. Po prostu w rozpisce Doriana nie widzę żadnego ładu. Nie piję tutaj do gustu filmowego, mam po prostu wrażenie, że albo Dorian obejrzał w życiu może 30 dobrych filmów, albo napisał to co mu akurat przyszło do głowy.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Wojak w 05 Maj 2013, 23:45

A ja lekko skrzywiłem się na widok listy Doriana, ale to już kwestia gustu. Do mnie po prostu nie trafia kino akcji, razem z horrorami i innymi gatunkami, pokazującymi widzowi dokładnie to, co on sam chce zobaczyć. Najbardziej lubię filmy, które tego nie robią. Co nie zmienia faktu, że nie widziałem 3/4 z nich wszystkich. Nawet wielbiona przez wszystkich Zielona Mila to dla mnie zbyt naciągane kino. Za bardzo oddziela od siebie dobro i zło, nie wymusza w ten sposób myślenia od oglądającego. Co nie zmienia faktu, że wycisnął on ze mnie łzy, jakby z gąbki. Kino Amerykańskie staram się unikać, chociaż ostatni Atlas Chmur mnie pozytywnie zaskoczył. Przoduje w moim spisie ulubionych filmów K-Pax. Pewnie większość, co ten film widziała, dobrze go wspomina, bo zdarzyło mi się już o nim parę razy napomknąć, no i oczywiście wszystkie "filmy drogi". Ostatnio miałem okazję zobaczyć niezbyt popularny, niezbyt doceniony film p.t. Ao, Ostatni Neandertalczyk. Nie widziałem Walki o Ogień, ale pomimo paru niejasnych rzeczy, została zaduma na dłuższy czas, no i znowu trochę łez. No i Valhalla: Mroczny wojownik, za sam klimat i tajemniczość, co chyba cenię najbardziej w filmach. Ufam produkcjom mniej popularnym i tym z niskim budżetem, może ktoś mi coś poleci, lub chociaż się wypowie na temat w.w. filmów.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Postprzez The Witcher w 08 Maj 2013, 22:02

Image

Właśnie skończyłem oglądać, bardzo dobry film z 1995 roku, o którym o dziwo do dzisiaj nigdy nie słyszałem, niesamowity scenariusz(który zgarnął Oscara) i zaskakujące zakończenie. Porządne kino akcji, w którym nie domyślimy się finału po 15 minutach filmu, bardzo dobrze buduje i utrzymuje napięcie, nie ma tu chwili nudy czy dłużyzn. Dobre aktorstwo i muzyka. Bardzo przekonujący Kevin Spacey, który za rolę kaleki dostał Oscara.
Polecam, mocne 8/10.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Kozaki: 329

Postprzez Dark Dante w 09 Maj 2013, 15:14

Zapomniałem żeby dodać Rio Bravo i Dobry,Zły i Brzydki dwa najlepsze westerny jakie widziałem.
Zona ma swoje tajemnica, Ty musisz je poznać.

Dark Dante
Wygnany z Zony

Dołączenie: 29 Kwi 2013, 18:48
Ostatnio był: 28 Cze 2015, 23:23
Miejscowość: Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 12

Postprzez paintball_0 w 09 Maj 2013, 16:55

Według mnie Za kilka dolarów więcej było sporo lepsze od Dobry Zły i Brzydki. Przede wszystkim nie lubię tego muzycznego motywu przewodniego. W sumie dawno nie oglądałem Dolarowej Trylogii. Zasadniczo nie oglądam westernów bo mnie nudzą. Ale te trzy filmy są dobre. Trójka najsłabsza ale wciąż lepsza niż większość tego amerykańskiego ścierwa.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Cromm Cruac w 09 Maj 2013, 17:36

A mi z Trylogii Dolarowej podoba się najbardziej 'Za Garść Dolarów'. Mimo, że to remake 'Straży Przybocznej' Kurosawy (a może właśnie dlatego bo to rewelacyjny film).

Ostatnio do spaghetti westernów nawiązał Tarantino swoim 'Django Unchained'. Dobre :D
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez atikabubu w 09 Maj 2013, 17:55

Image

5 Centimeters per Second

Ktoś powie: chu*owa chińska bajka, panie, idź pan stąd.

Ale nie, warto zobaczyć ten film nawet jeśli nie lubimy gatunku jako takiego. Gizbarus może potwierdzić, że ten film potrafi zdołować/poruszyć historią w nim pokazaną jak żaden Titanic czy inna Zielona Mila, a jednocześnie wszystkie tła i animacja to prawdziwa uczta dla oka (oczywiście w HD, a nie w jakimś murzyńskim ripie od wujka z Rosji :caleb:)

Daję 5 atików :ati: :ati: :ati: :ati: :ati:

Tylko mnie nie płakać w rękaw potem :F
Ostatnio edytowany przez atikabubu, 09 Maj 2013, 18:42, edytowano w sumie 1 raz
Fiat justitia ruat caelum
W10 x64 / Ryzen 3600 4.2 GHz/ Gigabyte GTX 1070 / 16 GB DDR 4
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox) / Hińskie bajki obejrzane

Za ten post atikabubu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor, Gizbarus.
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: 06 Lis 2024, 21:45
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Tormentor w 09 Maj 2013, 18:18

Jeżeli chodzi o Anime to jestem zielony, znam kilka tytułów ale są to znane produkcje dość. Moim top jest "Księżniczka Mononoke". Mam ogromny sentyment do tego filmu, lubię takie klimaty baśniowe i magiczne. Pierwszy raz oglądałem jakieś 9 lat temu(dokładnie pamiętam, że w tym samym dniu co to oglądałem, widziałem przez okno jak Fiacik 126 leci w powietrzu :D) no i nie dawno sobie odświeżyłem.

Image

To od Atika też sprawdzę. Zaintrygowałeś mnie :)
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Kozaki: 289

Postprzez paintball_0 w 09 Maj 2013, 19:32

Od Ghibli lubię najbardziej Kiki delivery service. Najmniej popieprzone, najłatwiejsze w odbiorze i inspirujące. Za to nigdy nie rozumiałem w jaki sposób Sen to Chichiro (Spirited Away/W krainie bogów) jest metaforą dziecięcej prostytucji. Czytałem gdzieś takie opinie...

Co do 5 centimeters- oglądałem. Jak ktoś nie siedzi w anime, to niech zobaczy. Będzie miał jakieś pojęcie czym się chińskie fanboje naprawdę jarają a nie pieprzenie o Czarodziejce z księżyca i Pokemonach.

Nigdy nie widziałem Straży przybocznej, czytałem tylko opisy na wikipedii. I szczerze mówiąc Za garść dolarów w zupełności mi wystarcza do szczęścia. Za to Django niezbyt mnie zachwycił. Podobnie jak Grindhouse jest zbyt natrętnie "Tarantinowski". Przypomina niemal autoparodię.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt13 oraz 3 gości