Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Terminus w 22 Kwi 2013, 21:27

Dwa powyższe: fajnie, fajnie ale oprócz tego, że coś obejrzeliście może by tak skreślić parę słów od siebie, co, jak podobało się, czy nie et cetera, cetera...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Woland w 22 Kwi 2013, 23:21

W miarę interesujący, można się trochę ciekawych rzeczy dowiedzieć. Warto oglądnąć, naprawdę.
W porównaniu z odcinkiem o Rommlu jednak trochę się zawiodłem i (w porównaniu) to trochę bida z nędzą. Z drugiej strony dużą rolę tu odgrywa nie tyle przedstawienie obu tych osób ale też kwestia samego tego co jest do przedstawienia (Rommel- wybitny dowódca, wiele dokonań, zarazem co ciekawe nie był nazistą i zbrodniarzem wojennym vs. Keitel- no cóż, "Lakeitel" :E, osoba w sumie niczym się nie wyróżniająca [nie licząc wiernopoddańczego posłuszeństwa], choć trochę zrobił wrazenie tym iż pomimo iż 8 maja o północy to on podpisywał kapitulację, zachowywał się jednak jakby to on był zwycięzcą).
Następny w kolejce do oglądnięcia von Manstein, tu już ciekawa osoba (jak to go określili, "amoralny geniusz") i zdaje się że odcinek na poziomie odcinka o Rommlu bardziej niż na poziomie o Keitlu z tego będzie biorąc pod uwagę jego życiorys.
BTW. mam drobne zastrzeżenia co do doboru dowódców omawianych: z tych wybitniejszych to tylko Erich von Manstein i Erwin Rommel. Paulus wiadomo geniusz nie był, Keitel wiadomo, Canaris to jednak Abwehra i trochę nie pasuje, Ernst Studet to nie wiem (to akurat Luftwaffe, o Luftwaffe nazbyt wiele nie wiem muszę się przyznać). A można było dać np. Heinza Guderiana, Walthera Modela czy Paula Haussera.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Realkriss w 23 Kwi 2013, 09:32

Widzieliście ten nowy film Tima Burtona, "Mroczne cienie"?
Ciekawa jestem, jakie macie zdanie, zwłaszcza wielbiciele Burtona.

Jak dla mnie kariera tego reżysera to przeszłości i aktualnie równia pochyła.
Filmik nawet fajny, ale jak dla mnie dla młodzieży maksymalnie, dużo lepszy w tym stylu jest "Gwiezdny pył" na podstawie świetnej powieści Gaimana. Johnny Depp jest tu okropny, manieryczny aż zęby bolą.
Szkoda reżysera i szkoda tego dobrego aktora, który nie gra już w "normalnych" filmach.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Glaeken w 23 Kwi 2013, 10:50

Kriss, poniższe zestawienie pokazuje, że to najprawdopodobniej najgorszy film w dorobku tego reżysera - jest duzo słabszy nawet od Alicji...

http://www.rottentomatoes.com/celebrity/tim_burton/
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Realkriss w 23 Kwi 2013, 11:18

I tu się nie zgodzę, uważam, że Alicja jest najgorsza.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Soviet w 03 Maj 2013, 18:44

Z cyklu "tak chu*owe, że aż fajne":

r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Glaeken w 03 Maj 2013, 21:29

Jeden z najlepszych, a może nawet i najlepszy film wojenny jaki kiedykolwiek oglądałem - Cienka Czerwona Linia. Doskonałe zdjęcia, znakomita muzyka, historia opowiedziana w taki sposób, że daje mocno do myślenia no i do tego plejada gwiazd... nawet w epizodycznych rolach:

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez The Witcher w 03 Maj 2013, 22:14

Otóż to, nieporównywalnie lepszy od wszystkich śmiesznych Ryanów(co prawda dobry film pod względem efektów, ogólnie strony technicznej i akcji, ale tylko pod tym), muzyka Hansa Zimmera, wojna pokazana w "prawdziwszy" sposób, nie ma tu Hollywoodzkiego patosu czy wielkich bohaterów. Świetny kontrast pomiędzy sielanką na wyspie tubylców a piekłem na polu bitwy. W moim prywatnym rankingu filmów wojennych zajmuje pierwsze miejsce, szkoda tylko że nie doczekamy się raczej wersji reżyserskiej.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez paintball_0 w 03 Maj 2013, 22:34

Dziwne, że jeszcze tego nie oglądałem...

Nawet mnie nie rozśmieszajcie z Szeregowcem. To był dobry film jak go oglądałem w gimnazjum na Polsacie, w 4:3 i z lektorem. Nie teraz, po latach. Z wojennych to tylko Kompania braci. Ok, nie film, serial, ale według mnie nie ma lepszego ukazania wojny. Na drugim miejscu Czas Apokalipsy. To jest dopiero prawdziwy obraz piekła.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Tormentor w 03 Maj 2013, 23:21

A dla mnie Szeregowiec Ryan to jeden z najlepszych wojennych produkcji. Może piszę tak z sentymentu bo kiedyś bardzo jarałem się tym filmem gdy ten leciał na Polsacie czy TVN. W dobie internetu można sobie obejrzeć teraz jakikolwiek, a kiedyś tylko w TV. Jednym słowem Childhood Eh :)

Cienka Czerwona Linia to również czołówka wojennej kinematografii. Ostatnio leciał nawet świetny Pluton :)

Z filmów o takim klimacie polecam starutki "Najdłuższy Dzień" na podstawie książki Cornelusia Ryana(równie świetnej) z takimi gwiazdami jak John Wayne czy Connery, film z bodajże 66 roku, a zdobył wiele nagród min. za efekty specjalne.
No i nie można zapomnieć o "Stalingrad", "O Jeden Most za Daleko", "Parszywa 12", "Złoto dla Zuchwałych", "Na zachodzie bez zmian" czy "Das Boot". Klasyki innymi słowy.

Kompania Braci - bije się w pierś. Do dzisiejszego dnia obejrzałem może tylko kilka odcinków pierwszego sezonu. Musze w niedalekiej przyszłości nadrobić zaległości.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Postprzez Soviet w 03 Maj 2013, 23:49

„Cienka Czerwona Linia” jest na pewno dobra, ale zdycydowanie zbyt psuedofilozoficzna i ze zbyt dużą ilością antywojennego pie*dolenia, coś, co zabiło takżę „Generation KIll”.

Jak już oglądać takie filmy, to lepiej „Łowcę jeleni” albo wspomniany „Platoon”.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Glaeken w 04 Maj 2013, 00:13

Soviet napisał(a):Jak już oglądać takie filmy, to lepiej „Łowcę jeleni” albo wspomniany „Platoon”.

No Lowca jeleni to już legenda. A Pluton, ktory obejrzalem niedawno po latach, jakos przestal na mnie robic az takiego wrazenia. I to pomimo Oscarow. Jest bardzo dobry ale wydal mi sie zbyt banalny.
A Cienka ma dluzyzny to fakt... mozna bylo ja spokojnie skrocic bo i tak jest za dluga.

Ze starszych filmow wojennych godne uwagi jest tez "Tora, tora, tora", "Most na rzece Kwai" czy "Patton".
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości