Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Realkriss w 18 Mar 2013, 11:20

Fakt, zapowiada się naprawdę ciekawie, oby trailer nie okazał się lepszy od filmu.
Mnie najbardziej zachęca reżyser, koreańczyk, który wcześniej zrobił "Old boya" i genialną "Panią Zemstę".
Już 10 maja premiera w Polsce.

A'propos filmu koreańskiego, wczoraj obejrzałam świetny kryminał "Zagadka zbrodni". Oparty na faktach o seryjnym mordercy kobiet. Świetna, gęsta atmosfera i fajne postacie detektywów.
Można się trochę pośmiać, choć to raczej tragikomedia. Naprawdę warto go zobaczyć, zwłaszcza, jak lubi się filmy o śledztwach i tajemniczych przestępcach.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fade.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 15 Kwi 2013, 01:37

Film twórcy Dystryktu 9 - ELYSIUM. Ide bankowo bo chce sie przekonac czy koles sie nie zeszmacił:

Wzruszająca krótkometrażówka w klimatach zombistycznych:
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez vandr w 15 Kwi 2013, 09:37

Gacy's House

Image

Miał to być horror a wyszło szmirowate cholera-wie-co. Poziom debilizmu aktorów przekroczył wszelkie granice. Strachu nie stwierdziłem. Logiki również. Napięcie? Brak. W ogóle to tutaj nic nie ma oprócz nudy. Omijać, dobić kapciem i lepiej włączyć coś w stylu "MegaTriceratops kontra OgromnyWonsz", przynajmniej można się pośmiać. :)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Wczoraj, 18:25
Kozaki: 1747

Postprzez Terminus w 15 Kwi 2013, 10:00

Byłem z synem na Ralph Demolka.

Ogólnie przeciętniak. Dla dorosłego za nudne i zbyt infantylne. Dla dziecka odniesienia kulturowe do gier 8-bitowych myślę, że niezrozumiałe a wstawki nawiązujące do szczelanek kosmicznych zbyt ciężkie.

Plus: muzyka nawiązująca do złotych czasów 8-bitowców i pedziowaty Diablo: "Nie szatan - szatyn jestem".
Oraz parę innych smaczków typu Oreo i eklerki gończe.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Glaeken w 15 Kwi 2013, 10:15

Kolejny trailer w klimatach post-apo... tym razem dość mroźnych. Takie Pojutrze po zagładzie:

Zapowiedź Igrzysk Śmierci 2
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Kozaki: 371

TAJEMNICE WESTERPLATTE

Postprzez Terminus w 18 Kwi 2013, 21:57

Obejrzałem w kinie "Tajemnice Westerplatte". Mimo różnych zastrzeżeń uważam, że to przyzwoicie zrobione kino wojenne.
Na plusy zaliczyłbym wierność realiom historycznym, nieźle zrealizowane sceny batalistyczne, grę Żołędziewskiego jako kpt. Dąbrowskiego, oraz Baki i Zbrojewicza w rolach drugoplanowych.
In minus...
Żebrowski w roli Sucharskiego budzi mieszane uczucia, choć tu trochę zawiódł mnie scenariusz, bo zamiast konfliktu bohatera pragmatyka-Sucharskiego z romantykiem-Dąbrowskim, zrobiono z tego pierwszego groteskowego wariata z napadami padaczki. Który w pewnym momencie nagle zdrowieje i robi za bohatera tragicznego. Trochę to się nie klei w filmie.
Szyc... Po Bitwie Warszawskiej myślałem, że nikt więcej nie wpadnie na pomysł ubierania go w mundur oficerski. Niestety myliłem się. Na szczęście rola trzecioplanowa.

Poza tym muzyka czasem zbyt nachalna a Niemców trochę mało ;-)

Jednym zdaniem, nie żałuję czasu i pieniędzy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez scigacz1975 w 21 Kwi 2013, 20:03

nie ma happy endu. A jednocześnie kończy się dobrze.

Róża Smarzowskiego - ten film jest ... - trudno wyrazić, obejrzyjcie sami.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez marcel w 21 Kwi 2013, 21:01

@ścigacz,

Niewiele napisałeś o Róży, ale zgadzam się z Tobą w pełnej rozciągłości. W jednym z wywiadów Dorociński powiedział, że ten film go "bolał". Wypowiedź można zrozumieć po seansie, widz jest zalewany potokiem obrazów przedstawiających krzywdę i zło. Piorunujące wrażenie na mnie Róża zrobiła. Zdecydowanie najlepszy film z dotychczasowego dorobku Smarzowskiego, a dla mnie no1 jeśli chodzi o polską kinematografię 2011. Trzeba zobaczyć.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez Microtus w 22 Kwi 2013, 00:32

Ja odczucia mam zgoła odmienne (odnośnie Róży), o wiele bardziej podobał mi się dom zły. Róża jest ok ale do mnie film jakoś nie przemówił. Rozumiem temat i tragedie tych ludzi ale sam film mimo paru mocnych scen męczy i nuży.
Kiepska fonia (co est znamienne w Polskich filmach bo nadciśnieniowców mamy fatalnych, dodatkowo powoduje że będąc z małżonką w kinie wielu dialogów poprostu nie usłyszeliśmy. Bo aktorzy mruczą sobie coś pod nosem.

O wiele bardziej mnie poskładał dom zły (brud mrok i klimat kapią z tego filmu)
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez margarita w 22 Kwi 2013, 17:19

W tę sobotę byłam na Niepamięci. Pomijając fakt, że dwie pary obok mnie na początku rozmawiały o Grze o Tron, co troszkę zakłócało odbiór, to w skrócie powiem, że film mi się podobał.

Rozwlekając się: postapokaliptyczne science-fiction z nieodzownym w każdym filmie motywem Tajemnicy :TM: brzmi jak znajomy i trochę już wyeksploatowany pomysł, nie? Ja właśnie z taką myślą szłam do kina. Może właśnie dlatego film mi się podobał - bo miałam bardziej negatywne niż pozytywne nastawienie? Nie wiem i mniejsza z tym.
Rys fabularny przedstawia się w następujący sposób: jest sobie główny bohater, Jack, który razem ze swoją partnerką, Victorią, sprawują kontrolę nad czymś w rodzaju elektrowni wodnych (?) umieszczonych na opuszczonej przez ludzi Ziemi. Bo była wojna z kosmitami, ludzie co prawda wygrali, ale planeta po walce nie nadawała się do życia, więc przenieśli się na Tytana. Jack i Vika niedługo mają wrócić na tenże księżyc, ale Jack w trakcie patrolu odnajduje kapsuły z zahibernowanymi (chyba, nie pamiętam) ludźmi i tu wchodzą Spisek i Tajemnica.

Nie znam się na grze aktorskiej, więc za bardzo się nie mogę wypowiedzieć (schemat główny bohater - twardziej, podążająca za nim białogłowa i mentor w czarnym płaszczu), za to muzyka (szczególnie piosenka z napisów końcowych) i krajobrazy były po prostu śliczne. Także w sumie polecam.

– Tato, dlaczego nie możemy jechać z tobą?
– (do siebie) Bo jesteś mortalem, synku, a ja nie lubię paradoksu.
Awatar użytkownika
margarita
Stalker

Dołączenie: 14 Gru 2011, 19:17
Ostatnio była: 21 Lis 2015, 21:28
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 129

Postprzez stalek w 22 Kwi 2013, 17:27

Dla dojrzałych polecam szkoła uwodzenia 2 :)

Armia...
Zrobi z ciebie prawdziwego mężczyznę.
Awatar użytkownika
stalek
Kot

Dołączenie: 28 Sie 2011, 16:38
Ostatnio był: 16 Cze 2021, 04:32
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 14

Postprzez Woland w 22 Kwi 2013, 20:27

Przed chwilą oglądałem:

Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości