"Worek śrub Sidorowicza" by Canthir

Kontynuowane na bieżąco.

Moderator: Realkriss

Re: "Worek śrub Sidorowicza" by Canthir

Postprzez Gizbarus w 13 Lut 2013, 15:20

Canthir napisał(a):Nie pytałem ich co robili tak daleko od swoich posterunków, żeby uniknąć o pytania o cel mojej podróży

Niepotrzebne tylko to biedne, małe "o" ;)

Tak poza tym, nie doszukałem się większej ilości błędów - resztę wymienił Voldi. Nadal dobra robota, choć akurat emisję kojarzyłem zawsze z czym innym, niż poparzeniami ;)
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 13 Lut 2013, 16:27

Jak dla mnie trochę za mało treści na taki rozmiar tekstu.
Może się źle nastawiłam, ale zdawało mi się, że to opowiadanie będzie dynamiczne, że coś fajnego z tym workiem śrub się będzie szybko działo. Ale rozumiem, że zapoznajesz nas z bohaterami, którzy pewnie pójdą razem w Zonę i masz swój zamysł snucia opowieści.
Czekam niecierpliwie co dalej.

Natomiast co do interpunkcji: jest bardzo dobrze, poprawa kolosalna.
Mogę powiedzieć, moja krew :E
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 24 Lis 2024, 10:05
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Kudkudak w 13 Lut 2013, 16:37

W porównaniu do poprzedniego trochę lipa. Spodziewałem się kolejnego, bardziej luźnego opowiadania, a tu bloczek historii o ludziach siedzących w zatęchłej piwnicy. Miałem nadzieję, że będzie to opis wyprawy z workiem gdzieś na opuszczone pola, manowce...no cóż, może to jakiś trochę spóźniony "prolog" :) . Znalazłem jeden błąd, ale dzisiaj nie będę "polaczkował" i niech tak zostanie.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Voldi w 13 Lut 2013, 16:53

Kud - to nie "polaczkowanie" tylko wspólna krytyka i korekta pracy, wbrew pozorom bardzo pomocna wszystkim młodym pisarzom ;)

Co do postów narzekających na formę - Canthir, staję w Twojej obronie, kiedyś obalisz ze mną flaszkę i dasz trochę tych magicznych śrubek! :E
Osobiście też myślałem, że będzie to coś żywszego, szczególnie po wstępie mówiącym: 'Komedia w trzech aktach z epilogiem. A w każdym razie luźne i ostatecznie wesołe opowiadanko w kilku kawałkach.'. Ale chyba przyzwyczailiśmy się już do krótkich i treściwych opowiadań Cant'a, więc takie powolne wałkowanie historii do przodu jest w jego przypadku inne. To tak samo, gdyby Koshi, słynący z cholernie dobrych wstępów, metafor i opisów napisał dobrą historię w dziesięciu niezbyt rozbudowanych akapitach :)

Cant', chłopie, pisz, bo temat jest fajny, nowatorski. I mam nadzieję, że nie skończy się na 'trzech aktach i epilogu', chyba, że czymś zaskoczysz ;)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Kudkudak w 13 Lut 2013, 18:07

Voldi napisał(a):Kud - to nie "polaczkowanie" tylko wspólna krytyka i korekta pracy, wbrew pozorom bardzo pomocna wszystkim młodym pisarzom ;)

Chodziło mi o doczepienie się do czegoś, gdy i tak nic nie ma szczególnie złego w danym utworze ;) Voldi ma rację, pisz Canthir chłopie, pisz. Zaryzykuję nawet stwierdzenie że czyta mi się twoje opowiadania lepiej niż inne, które tutaj znalazłem. Mają taką swojskość, wiecie, takie uczucie że już wiesz " o co kaman" i nie trzeba Ci tego tłumaczyć od nowa. Pisz. Żeby nikt nie poczuł się urażony, każdy ma swojego idola :f
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez KOSHI w 13 Lut 2013, 22:10

Przeczytałem wreszcie to opowiadanko. Zajmę się najpierw sprawami technicznymi. Tekst jest całkiem poprawnie napisany. Są braki w przecinkach, ale sztuką jest spamiętać o wszystkich. Zawsze się gdzieś zapomni. Jest też trochę zdań, które brzmią tak, jakby zostały zaczęte i nie skończone. Inne znowu wyszły niezgrabnie. Ogólnie jest to jednak małe piwo, bo są to pojedyncze przypadki. Nie mniej jednak wydaje mi się, że 2 część opowiadania jest pod tym kątem słabsza od 1 (nieznacznie). Co do fabuły to powiem tak - mnie nie ujęła, choć pomysł z workiem nie najgorszy. Wolę zdecydowanie takie opowiadania, niż ballady o Rambo napastującym Zonę. Tego było na pęczki. Co do prowadzenia fabuły to jest ok. Masz własny warsztat oraz styl pisania. I to całkiem niezły. Niestety muszę jednak stwierdzić, że do tego, co widziałem w Popiołach (zwłaszcza I części) sporo brakuje tej historii. Jest jakaś taka sucha i trochę hmmm... bezpłciowa / wyprana z energii. Coś jakbym czytał Popioły - wersja bez tłuszczu. Oczywiście to moje zdanie. Być może dalej się historia rozkręci. Oceniłem na podstawie tego, co zamieściłeś.

Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 23 Lis 2024, 06:46
Kozaki: 649

Postprzez Glaeken w 14 Lut 2013, 01:58

Dawno nic nie czytalem na forum i tak przed snem postanowilem lyknac opowiadanko... i sumie nie zaluje choc mam pare uwag.

Zgrabne dialogi, nie nudza a to spory plus... a minus taki ze jest ich troche za duzo. Mniej gadania wiecej dzialania jak to sie mowi. Ciekawy pomysl z workiem bez dna, swietny zarcik nawiazujacy do wiadomej tworczosci... tylko ta Zona zupelnie pominieta... ani straszna ani mroczna... w zasadzie nijaka, jest bo jest. Bardzo lekki i poprawny warsztat pisarski to kolejny plus.
tomek9098 napisał(a):Opowiadanie jak narazie całkiem niezłe ale według mnie powinieneś bardziej trzymać się tego, co widzieliśmy w grach z serii S.T.A.L.K.E.R.

Jestem dokladnie przeciwnego zdania. Wiecej swoich pomyslow ALE w rozsadnych granicach - kwestia wyczucia - a nie na odwrot czyli bezwzgledne trzymanie sie swiata gry... tym bardziej ze w grze wiele rzeczy uproszczono lub pominieto gdy tymczasem podczas pisania ogranicza nas jedynie nasza wyobraznia.
Gizbarus napisał(a):Ps - w sumie ciekawa sprawa z używaniem rękawic przy wyciąganiu fantów z plecaka... Nie obrazisz się, jeśli kiedyś użyję tego w mojej "Samotności..."?

To juz znany patent. Spotkalem sie w off. rosyjskich ksiazkach serii z tym, ze bohaterowie zakladaja rekawice z przeciwpromiennymi nakladkami zanim wezma artefakt do reki. A ten z kolei czesto jest trzymany w jakims olowianym pojemniku a nie luzem w plecaku. Wiadomo - promieniowanie lub kontakt z innymi artefaktami moze doprowadzic do tragedii.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 01:49
Kozaki: 371

Postprzez Canthir w 14 Lut 2013, 22:58

Przyłapałem się na tym, że pisząc dalszy fragment robię dokładnie przeciwną rzecz niż zakładałem na początku. Zaczynam wchodzić w szczegóły i rozdrabniać się zamiast skupiać się na ważnych wydarzeniach. Zły jestem, bo teraz ciężko mi to wyciąć, ale z drugiej strony opis wyglądu Zony bez fajerwerków mogę sobie darować... Poza tym oczekiwania są duże, w związku z czym odczuwam trochę presję, żeby chłamu nie wypuścić.

Odpowiadając na komentarze:

@Gizbarus:
Poparzenia to jeden z kilku efektów, które mają emisje (u mnie). Do tego dochodzi radiacja, której skutki nie koniecznie muszą być natychmiastowo widoczne, impuls elektromagnetyczny o częstotliwościach psionicznych i burza energetyczna.

@Kriss:
Cieszę się, że lepiej z przecinkami. Może gdybym oba fragmenty wysłał za jednym razem to nie byłoby takiego wrażenia, że nagle jest mniej akcji. Z drugiej strony, gdyby nie interwencja czytelników, to dalej akcji mogłoby być jeszcze mniej. Teraz siedzę i głowie się jak zrobić, żeby zadowolić odbiorców.

@Kudkudak:
W tym opowiadaniu z założenia nie miało być szczególnie dużo biegania po polach anomalii. Fabuła raczej skupiać się będzie wokół otrzymywania worków, a nie ich użycia. Tego drugiego też trochę będzie, ale to raczej przy okazji.

@KOSHI:
Mam jeszcze pomysł na opowiadanko, które będzie mogło próbować dorównać Popiołom. Tam atmosfera też będzie miała być ciężka, będę starał się budować napięcie i kształtować emocje. Tutaj tak nie miało być. WŚS z idei bliższy jest Bibie na skraju drogi.

@Glaeken:
Zona "jest bo jest" pewnie dlatego, że akcja zaczyna się na jej obrzeżach, gdzie panuje względna cisza i spokój. Jest sobie życie obozowe i tyle. Iłownica pełni u mnie rolę wioski kotów z Kordonu. Różnica jest ino taka, że wioska kotów jest tuż przy wojskowych barykadach, a z Iłownicy do płotu jest 5 km przez las.

Co do rękawic i innego sprzętu ochronnego przed anomaliami: bohater w tym opowiadaniu jest jeszcze w miarę świeżym Stalkerem. Swoje widział, obycia zebrał, ale biega w połatanych spodniach i kurtce przeciwdeszczowej, nie zdążył zarobić na fajny sprzęt ochronny (albo zarobione rubliczki wydał na.... coś innego).

Błędy i literówki będę poprawiał przy okazji kolejnego uzupełniania tekstu. Przyznam się, nie chce mi się grzebać co kawałek w edycji posta :ati:

Dzięki za uwagi, czekam na więcej :)

pzdr
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Postprzez Ric w 15 Lut 2013, 22:24

Sympatyczne opowiadanko Can't :D. Szczególnie spodobała mi się 1. część, a w szczególności bardzo porządnie osadzone cytaty i nawiązania. Najbardziej chyba uśmiałem się z "Śruby dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!". Także sam pomysł z workiem śrub jest interesujący, tak delikatnie łamiący 4. ścianę.

Natomiast część druga jakby zapomniała, że to ma być "komedia w trzech aktach z epilogiem". Może i jest na spokojnie, ale gdzie ta komedia? Oby część trzecia to uratowała :).

Ale kozak i pochwała i tak się już należą :D
"Gówno chodzi ulicami" Szrama
Awatar użytkownika
Ric
Stalker

Dołączenie: 26 Gru 2010, 17:15
Ostatnio był: 25 Sty 2015, 15:03
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 34

Postprzez Gro3a w 20 Lut 2013, 18:34

Opowiadanie jest świetne :D Najbardziej rozśmieszył mnie ( jak widać też i innych użytkowników) motyw z niekończącym się workiem śrubek, no i te standardowe teksty Sidorowicza. Zauważyłem też, że w powieściach mamy wspólnego medyka w zonie :E Czekam z niecierpliwością na kolejne części. Kozaczek leci ;)
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 00:14
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Canthir w 26 Lut 2013, 08:31

Tej nocy wykrystalizował mi się pomysł na resztę. Mam wszyściutko obmyślone, prawie że ze szczegółami. Będzie akcja i będzie wesoło, może nie od początku trzeciej części, ale od połowy już na pewno. Będą odniesienia do popularnej literatury krajowej oraz pewnego mitu, ale o tym później. Jestem taki zadowolony, że dosłownie nocy nie przespałem, mało ze skóry nie wyskoczę. Pchnę na uczelni priorytetowe sprawy i siadam do pisania. W tym tygodniu zakończenie będzie na 99,99%.

Niestety muszę NIEKTÓRYCH rozczarować uprzedzając, że w WŚS miotacza ognia, ani nawet lampy naftowej NIE BĘDZIE.
Będą inne fajerwerki.

Pozdrawiam

PS. Mam pomysł na konkurs, ale nie mam pomysłu na nagrodę. Na pewno :wódka: , ale może jeszcze coś wymyślę.
Konkurs polegać będzie na odgadnięciu mitu, do którego nawiązanie znajdzie się w finalnej części WŚS.
Odpowiedzi proszę słać na PW do mnie, termin przysyłania zgłoszeń mija w momencie wysłania przeze mnie ostatniego fragmentu opowiadania.
Смертельные аномалии, опасные мутанты, анархисты и бандиты, не остановят "Долг", победоносной поступью идущей на помощь мирным гражданам всей планеты!

Kiedy idziesz do Strefy, to sobie za konotuj: z towarem wróciłeś - cud boski, z życiem uszedłeś - daj na mszę, kula patrolu - fart, a cała reszta - jak los zdarzy.
- A&B Strugaccy; Piknik na Skraju Drogi

Nie da się tu żyć bez gorzałki... Chcę już o wszystkim zapomnieć. Cholera, to samo dzień po dniu. Kiedy to się wszystko skończy? To chyba przeznaczenie... Daj mi spokój! Życie i tak jest do dupy.

zdjęcia Zony
Awatar użytkownika
Canthir
Opowiadacz

Dołączenie: 02 Lis 2010, 17:50
Ostatnio był: 19 Sty 2022, 16:46
Miejscowość: Szn
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 193

Postprzez Realkriss w 26 Lut 2013, 12:24

No to dawaj, ludzie tu czekają.

Co do odpowiedzi na zagadkę, może by jednak Twoi fani mogli odpowiadać w postach, bo jak postawisz kozaka temu, kto zgadnie (czyli mnie :E )?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 24 Lis 2024, 10:05
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

PoprzedniaNastępna

Powróć do O-powieści w odcinkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości