Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez xionc w 06 Sie 2012, 21:53

Ten Moon to mam nadzieje nie jest coś w stylu Solaris? Lubie przegadane filmy ale nawet ja mam granice wytrzymałości
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 06 Sie 2012, 21:59

No to nie oglądaj :P. Półtorej godziny męczarni jednego kolesia z egzystencją.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Glaeken w 06 Sie 2012, 22:19

xionc napisał(a):Ten Moon to mam nadzieje nie jest coś w stylu Solaris? Lubie przegadane filmy ale nawet ja mam granice wytrzymałości

W takim razie Galaktyczny wojownik jest filmem stworzonym spec. dla ciebie ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez paintball_0 w 07 Sie 2012, 00:33

Nie słuchaj ich. ;)

Film nie jest przegadany, nie ma jakichś wywodów filozoficznych, gadających głów, siedzenia przez pół godziny w jednym pokoju i gadania o sprawach tak oderwanych od rzeczywistości, że człowiek co jakiś czas przełącza okna, żeby sprawdzić pocztę. To znaczy są, ale są zrobione dość żywo i interesująco. Relacje bohaterów są ciekawe, muzyka jest naprawdę świetna a aktorstwo znośne. Tylko film nie bardzo angażuje. Jak pisałem wcześniej- coś spieprzyli, coś nie działa. Ale fabuła jest spójna i ogląda się to z przyjemnością.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Junx w 10 Sie 2012, 11:29

Niezniszczalni 2

Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 22:15
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez paintball_0 w 10 Sie 2012, 16:56

Chciałbym, żeby to był film w klimatach starych dobrych lat osiemdziesiątych. A pewnie wyjdzie tak jak Duke Nukem Forever: miała być staroszkolna satyra, a wyszedł bełkot w marnym stylu. :(
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Woland w 10 Sie 2012, 22:51

A mi się przypomniało że na youtube są filmy historyczne z Discovery! :E

Właśnie to oglądałem. Odnośnie kwestii Rommla i 20 lipca i tego co sądził o Hitlerze. Wołoszański mówi jedno w "Najwierniejszy żołnierz Hitlera" w pierwszej części "Ten okrutny wiek", "Rommel. Koniec pewnej legendy" (autora nie pamiętam) mówi co innego (książkę pamiętam tylko tak ogólnie, dawno już temu to czytałem), a ten program jeszcze z lekka co innego. Poruszam akurat ten wątek, bo w zasadzie na tej kwestii się odcinek tego programu koncentruj
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Realkriss w 13 Sie 2012, 11:28

W weeeknd obejrzałam bardzo fajny film "Monsters", w Polsce idiotycznie przetłumaczony "Strefa X".
W tematyce a'la "Wojna światów", czyli inwazja obcych.
Taka bardziej etiuda, historyjka, niż poważne dzieło. Ale nakręcona bez zadęcia z naturalnymi dialogami. Ogląda się bardzo dobrze, bohaterowie są wiarygodni, a fabuła niezła. Mało jest teraz takich filmów, co potrafią mówić o obcych i ich inwazjach bez pompy, wybuchów i rozdartych ciał. Znużył Was Bay i inni, to gorąco polecam...

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez paintball_0 w 13 Sie 2012, 15:30

Oglądałem. Opowiada o obcych jak o afrykańskich rebeliantach. W teorii brzmi ciekawie, ale w praktyce jest zwyczajnie nudne. Oprócz kilku interesujących scen w filmie w ogóle nic się nie dzieje. Nawet napięcia nie ma. "Codzienne dialogi" powinny nakreślać charakter bohaterów a kompletnie niczego nie wnoszą, do niczego nie prowadzą. Takie zapychacze. I za mało obcych. Przez większość czasu czułem się jak na seansie nudnawego paradokumentu o partyzantach w sercu dżungli. Oczekiwałem czegoś w rodzaju Mgły, i chyba dlatego się zawiodłem.

Popieram kierunek, w jaki szła ekipa, ale w ogóle im nie wyszło.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Realkriss w 13 Sie 2012, 15:52

Chyyyyba pomyliłeś filmy.
Odnoszę wrażenie, że chodzi ci o "Dystrykt 9", którego akcja rozgrywa się w Johanesburgu. I tam kosmici są pokazani, jako mieszkańcy afrykańskiego slumsu, którym zepsuł się duży statek kosmiczny, od 20 lat wiszący nad miastem.
W "Monsters" natomiast akcja dzieje się na granicy amerykańsko-meksykańskiej, kosmici są wielkimi stworami, które sterroryzowały obszar, a bohaterami jest para chłopak i dziewczyna, którzy chcą dostać się z Meksyku do Stanów.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez paintball_0 w 13 Sie 2012, 16:50

Jeden pan jedzie do Meksyku uratować jedną panią i przez cały film nic się nie dzieje. Tak, obejrzałem nawet trailer dla pewności, dziękuję. :)

Nie mówię, że film jest zły. Właściwie mógłbym nawet zachęcać, bo różni się od filmów o kosmitach, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Ale niestety traktuje kosmitów jak dzikie zwierzęta, które pouciekały z ZOO, przez co cała egzotyka filmu znika. Równie dobrze dwójka ignoranckich amerykanów mogła się przedzierać przez zwykłą meksykańską prowincję i tyle samo by się działo. Do tej fabuły żadni kosmici nie byli potrzebni, tylko tego się czepiam. Kiedyś oglądałem program z Cejrowskim, który mówił, że przeprawa przez Dżunglę jest śmiertelnie niebezpieczna. I to ze zwykłymi ziemskimi stworzeniami. W tym filmie dodanie elementów sci-fi było kompletnie niepotrzebne, bo nie spełniły kompletnie żadnej funkcji. Chyba tylko taką, żeby zwabić fanów sci-fi do kin.

Nie jest to nawet metafora na obecną sytuację polityczną, bo nie zwraca naszej uwagi na żaden realny problem. Niby jest "wielki mur" między USA a Meksykiem. No i co? No jest, fakt. Ale czy w takim razie film metaforycznie przedstawia Meksykan jako obce, bezmózgie stwory, które chcą przejść za mur tylko po to, żeby siać zniszczenie? To nie trzyma się kupy.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Realkriss w 14 Sie 2012, 08:51

Moim zdaniem niepotrzebnie dorabiasz do tego ideologię, nie widzę tu porównania obcych do Meksykanów, ani tym bardziej do afrykańskich rebeliantów - ten pomysł to już nie wiem, skąd wziąłeś, skoro podobno nie pomyliły Ci się filmy...
A poza tym,
:

obcy są przedstawieni jako łagodne, rozmnażające się we wodzie stwory, które nikomu nie wadzą, żywią się energią, a bronią się - bo zostały zaatakowane.

Czy na pewno oglądałeś ten film? Zaczynam mieć wątpliwości.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości