Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez paintball_0 w 15 Lip 2012, 16:43

Zgadzam się z xionc co do Pandorum. I zastanawia mnie, KOSHI, jaką wersję oglądałeś. Dubbing? Lektor? Napisy? Bo kwestia dlaczego po statku grasuje banda mutantów, Indianin i baba- naukowiec, jest w filmie wyjaśniona. Dosłownie jednym zdaniem:
:

Każdy pasażer i członek załogi statku został poddany terapii genowej, która miała pomóc mu dostosować się do warunków panujących na planecie, w kierunku której zmierzali. Stąd mutanty i stąd każdy człowiek jest tu mistrzem przetrwania.

Tutaj nie chodzi o to, czy film się podoba, czy się nie podoba. Wytknąłeś filmowi nielogiczność w scenariuszu, której nie ma. Nie mówię, że film jest genialny i kto go nie lubi, ten dupa. Ma swoje gorsze strony, jak na przykład wygląd potworów, ale braku logiki nie można mu zarzucić.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez xionc w 15 Lip 2012, 19:36

KOSHI napisał(a):O gustach się nie dyskutuje.

Kto tak powiedział? Oczywiście że sie dyskutuje, jakiś głąb miał zje*any gust to kiedyś wymyslił taki tekst a potem podchwyciły to jakieś biedne rumuny z czeczenii i tak to sie ciągnie do tej pory. Dyskutuje sie bo gdyby było inaczej to nie byłoby imdb.com, rotten tomatoes czy metacritic i innych.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez KOSHI w 15 Lip 2012, 21:13

@ paintball_0

To, że nie napisałem dokładnie jak powstały potworki nie znaczy, że nie wiem, i że nie wiem co te postacie, co opisałem, tam robiły. Nie chciałem tego wyjaśniać w spojlerze. Twoją wersję jakoś nie bardzo kumam z tymi genami. Oglądałem film, i tak jest tam opisane powstanie mutantów:

:

Potworki powstały po tym, jak jeden gość doszedł do wniosku, że ta misja nie ma przyszłości i zaczął się bawić w Boga. Został jako ostatni po tym, jak załoga dostała wiadomość, że Ziemia nie istnieje. Doszedł do wniosku, że może robić co chce. Wygnał grzeszników do komór ładowniczych, by żywili się swoim mięsem, a jak mu się rządzenie znudziło - poszedł spać. A gady zaczęły opanowywać statek. Opowiada to ten pacjent - kanibal, co chciał ich zjeść.

Także nie czaję tekstu o nielogiczności, chyba że oglądaliśmy inne filmy, albo coś mi umknęło.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez KoweK w 15 Lip 2012, 21:59

xionc, to raczej dyskutuje się nt. filmu, a nie nt. tego, że "oceniłeś ten film zbyt dobrze, bo wg mnie on jest do dupy". O filmach podyskutować można, dać jakąś konstruktywną krytykę, ale określenie "zje*any gust" jest żałosne jak ludzie, którzy tego określenia używają.

Zawsze mnie na filmwebie rozśmieszały te idiotyczne posty w stylu "buahahaha, je*ana banda tępych bezguściów, jakim cudem to gówno ma takom wysokoą ocenę?!!?!?! 0/10!!".
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez paintball_0 w 16 Lip 2012, 00:20

@KOSHI i każdy, kogo interesuje Pandorum.

:

Teraz już dobrze nie pamiętam, ale to ta pani naukowiec o tym opowiada, że każdy człowiek na statku ma "przyspieszoną ewolucję". W taki właśnie sposób ten szajbnięty członek załogi bawił się w boga. Odhibernował część ludzi, którzy musieli sobie jakoś radzić na statku za pomocą dostępnych surowców. Po kilku pokoleniach zaczęły się uwidaczniać zmiany w wyglądzie i zachowaniu. Po kilkuset latach i kilkudziesięciu pokoleniach otrzymujemy potworki. Zwykli ludzie spotykani przez głównego bohatera to po prostu niedawno odhibernowani pasażerowie. Inna sprawa to marny design i charakteryzacja mutantów. Wyglądają jak orkowie z LotRa. :(

Co mnie urzekło w Pandorum i kazało zignorować wygląd orkowatych mutantów, to pomysł na sam statek. Wystarczająco solidny, żeby przetrwać wieloletnią podróż, posiadający modularne, niezależne zasilanie, wiarygodnie zaprojektowany. Oraz bohaterowie (nie licząc "Indianina"). Dennis Quade idealnie pasuje do granej roli i ten młody, grający Bowera. Dialogi też są dobrze napisane, czuć też wiarygodny, klaustrofobiczny, zawiesisty klimat. I ta scena w szybie wentylacyjnym! :D
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Firlej w 16 Lip 2012, 00:39

Ja chciałbym polecić dwa filmy: "Pancernik Potiomkin" o buncie załogi tytułowego pancernika podczas rewolucji październikowej i "Dziewiąta Kompania" o radzieckich żołnierzach w Afganie. Obydwa filmy są wspaniale zrealizowane. "Pancernik" jest niemym filmem czarno-białym.
Faszyści i burżuje - wasz koniec się szykuje!
"Ignaś: albo nie zrozumiałem, bo twój sarkazm/ironia/ch*j wie co był zbyt zaawansowany, w co osobiście wątpię, albo cię poj*bało. I to konkretnie." - Bania

Za ten post Firlej otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gavdylenko, GhostRider44.
Awatar użytkownika
Firlej
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2012, 13:40
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 14:36
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Monolit
Kozaki: 5

Postprzez Terminus w 16 Lip 2012, 06:48

Oj panie "komunista" wstyd... Zwyczajnie wstyd.
"Pancernik Patiomkin" (ros Броненосец Потёмкин) opowiada o nieudanym buncie załogi pancernika eskadrowego Kniaź Potiomkin-Tawriczeskij w 1905r. Żadna rewolucja październikowa tylko złe żarcie i paru czerwonych agitatorów.
Film Eisensteina wybitny ale nie zmienia to faktu, że jest to dzieło stricte propagandowe nakręcone na zlecenie bolszewików.

Swoją drogą kręcenie "Patiomkina" kapitalnie pokazał Machulski w "Deja vu".
Warty zobaczenia jest także film "Schody" Zbigniewa Rybczyńskiego (laureat Oskara za animację "Tango") gdzie są wykorzystane fragmenty "Patiomkina".

A jeszcze jedno: po rosyjsku to zdaje się piszę się "к победе" a nie "ку победы" Товарищ :E
Ostatnio edytowany przez Terminus, 16 Lip 2012, 07:06, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez szm w 16 Lip 2012, 07:01

No, jeśli chodzi o Pancernik... to od strony filmowej, możemy przyjąć, że jest świetny. Możemy w sumie powiedzieć, że był filmem przełomowym. I to tyle. Reszta to dno i wodorosty.

Ja kontynuuję wakacje z kinem rosyjskim. Wczoraj oglądnąłem sobie dość przyjemny film pt. Trzy dni w Odessie.
Kryminalno-szpiegowskie porachunki w najbarwniejszym i najbardziej niebezpiecznym mieście powojennej Rosji. Rok 1947. W okrytej kryminalną niesławą Odessie pojawia się niezwykle niebezpieczny przestępca, znany jako Księgowy. Chce odnaleźć zaginioną kartotekę, w której figuruje jako hitlerowski kolaborant. Kompromitujące dokumenty znajdują się w rękach szefa gangu rządzącego Odessą, a za Księgowym, trop w trop, podążają wojsko, milicja i tajny agent wywiadu.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Realkriss w 16 Lip 2012, 16:04

A ja poszłam tropem wakacyjnym i w końcu obejrzałam "Spalonych słońcem" Michałkowa.
Jaką on tam tworzy kreację! Wspaniały mężczyzna, taki poczciwy niedźwiedź, silny i rodzinny. Wiem, wiem, że pachołek Stalina, ale działa na mnie, nic nie poradzę... :)
Film ciekawy, podoba mi się atmosfera kanikuły, oglądałam go w największe upały i było mi jeszcze bardziej gorąco. Traktuję go bardziej, jako historię rodzinną ze smutnym, wstrząsającym finałem, niż film o polityce. I jako taki bardzo mi się podobał.
Jest druga część, ale ma tak złe recenzje, że się nie zabieram. Chyba, że ktoś widział i warto? szm?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez runa w 16 Lip 2012, 18:34

Wczoraj oglądnęłam "Inny świat" z 2010. Totalny przerost formy nad treścią, w dodatku główny bohater grał jak drewno.
Film opowiada o nastolatku który zaczyna prowadzić podwójne życie (trochę "Sala samobójców")- normalne i jako postać w grze. Wplątuje się równocześnie w środowisko gangsterów.
Coś strasznego. Aż się dziwię że obejrzałam do końca.... chociaż z drugiej strony jest to bardzo dobry usypiacz :D
Troszkę ratuje go muzyka, ale też nie rzuca na kolana.
Logic can take you from A to B, but imagination can take you anywhere.
Awatar użytkownika
runa
Stalker

Dołączenie: 12 Lut 2012, 13:21
Ostatnio była: 22 Lis 2015, 18:56
Frakcja: Monolit
Kozaki: 67

Postprzez Glaeken w 16 Lip 2012, 23:18

Papa zwrócił dzisiaj moją uwagę na ten nowiutki rosyjski film:

Wiedziony ciekawością obejrzałem trailer i nabrałem ochoty na film... zacząłem oglądać i ani się obejrzałem jak mnie zassało... mimo iż nie jestem wielkim fanem ani czołgów ani kina wojennego.

Akcja filmu toczy się w czasie końcówki IIWŚ gdy radziecka armia tryumfalnie prze na Berlin. W pewnym momencie natykają się jednak na przeszkodę nie do pokonania: tajemniczy niemiecki czołg Biały Tygrys, który niespodziewanie wyłania się z mgły i masakruje całe bataliony radzieckich czołgów... po czym nagle znika. Nic nie jest w stanie go pokonać, a pojmani faszyści zaprzeczają jakoby taki czołg istniał w ich armii. Pewnego razu, po jednej z takich rzeźni znaleziony zostaje pewien radziecki czołgista, jest poparzony w 90% ale cudem przeżywa... mało tego, ku zdumieniu lekarzy odzyskuje pełnię zdrowia choć całkowicie traci pamięć. Zostaje ponownie wysłany na front gdzie wcielono go do spec. jednostki wyposażonej we wzmocniony radziecki czołg zadaniem której jest wytropienie i zniszczenie legendarnego Białego Tygrysa. Okazuje się, że ocalony czołgista już się kiedyś z nim spotkał...

Współczesne kino rosyjskie cierpi na te samą bolączkę co i nasze kino - za dużo gównianych filmów... ten film jest jednak wyjątkiem - jak "9 kompania","12" czy "Kandahar". Dobre, zrobione z rozmachem, lekkie kino wojenne z odrobiną mistyki i trzymającymi w napięciu scenami pojedynku czołgów... z taką swoistą nutką melancholii i zadumy typowej dla dobrych filmów z tego kraju. Nie ma tu amerykańskiego bełkotu i patosu ani napie*dalającej po uszach muzyki Zimmera a po prostu dobrze opowiedziana historia... choć końcówka nieco przydługawa i kuleje. Polecam.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Gro3a w 17 Lip 2012, 00:31

Nie wiem czy ten film już był, ale bardzo polecam. Jest bardzo ciekawy, jest w nim trochę historii, no i ogólnie kupa śmiechu. :E

Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 15 Lis 2024, 00:14
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości