Jeśli ktoś dostaje sraczki i musi mieć grę w dniu premiery to niestety tak to już jest. W przypadku F: NV czekałem na wersję Ultimate i się doczekałem
Poza kilkoma wyjątkami nie muszę mieć gry w dniu premiery po czym dopłacać za wszelkie dodatki i DLC.
Bardzo dobrym pomysłem było rozw. CDP w przypadku premiery gry Patrician IV w PL: ze względu na przygotowanie lokalizacji u nas wydanie tej gry nieco się opóźniło więc dystrybutor zrobił miłą niespodziankę i w PL, po krótkim czasie, gra była do kupienia od razu z potężnym dodatkiem w przystępnej cenie, choć przecież mógł jedno i drugie sprzedawać oddzielnie.
Co do dobrego pomysłu na DLC to bardzo mi się podoba rozwiązanie studia Naughty Dog, które zastosowało go w przypadku gry Uncharted 3. A mianowicie można każde wydane DLC kupić oddzielnie (zazwyczaj pakiet jednego DLC zawiera 4 dodatkowe mapy + ew. nowy tryb gry + skórki itd. = ok. 20 PLN) lub też wykupić pakiet Fortune Hunters Pack za 89 PLN który gwarantuje, że KAŻDE dotychczas wydane oraz przyszłe wydania DLC, klubowicze mogą ściągnąć za darmo.
Bardzo fajnie by było gdyby podobne rozwiązania stosowali i inni developerzy, daje to możliwość wyboru:
1. czekam na edycję full wypas lub...
2. wykupuję pakiet klubowy dający dostęp do wszelkich obecnych i przyszłych dodatków/DLC lub...
3. kupuję podstawkę i ew. dokupuję tylko wybrane DLC i/lub dodatki.