S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez impulse_101 w 27 Lis 2011, 13:45

Glaeken napisał(a):To ci wyjasnię. Zapominasz o uzytkownikach XP którzy maja dobry sprzęt ale im zbytnio nie zalezy na przesiadce na nowy OS bowiem czesc komopnentów włozonych do kompa nie bedzie supportowana pod nowy OS (np.: brak sterowników pod nowe windy do starszej karty dźwiekowej), np.: ja tak mam. Aczkolwiek przesiadke na nowy OS ciagle biore pod uwage i jestem świadom niezaprzecalnych atutów nowego OSa.

Nie zapominajcie też, że głownym targetem sprzedazowym GSC jest ciągle rynek Rosji i WNP, i gracze w obrebie konkretnej kategorii wiekowej, których na pewne rzeczy po prostu nie stać. Zachód to przede wszystkim konsole, stąd poważne rozwazania dotyczace potencjalnego wydania S2 na nie właśnie.

Dobry sprzęt wymaga Win7/Visty czyli nowych API, >4GB RAMU i CPU 64BiT a te dźwiękówki z przed 10lat są gorsze od obecnych integr z czego większość osób sobie nie zdaje sprawy pakując leciwego SB5.1 na sile "bo to karta a nie integra". Co do GSC to maja gdzieś Rosje bo to na zachodzie się zarabia, zresztą DirectX 10 miał premierę w 2006 i jest dostępny nawet pod AGP wiec czas najwyższy dostosować się do wymagań rynku gier.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 27 Lis 2011, 14:38

impulse_101 napisał(a): Dobry sprzęt wymaga Win7/Visty [...]

Czyli przed wyjściem Win7/Visty dobry sprzęt w ogóle nie istniał!? :D
impulse_101 napisał(a): Co do GSC to maja gdzieś Rosję bo to na zachodzie się zarabia.

No tak, szef GSC pieprzy głupoty a Ty wiesz lepiej :facepalm: Jestem ciekaw na jakiej podstawie to stwierdziłeś ?
impulse_101 napisał(a):[...] zresztą DirectX 10 miał premierę w 2006 i jest dostępny nawet pod AGP wiec czas najwyższy dostosować się do wymagań rynku gier.

Wymagania rynku gier a zasobność portfeli i konfiguracja posiadanego przez graczy sprzętu to dwie zupełnie różne rzeczy, największym sukcesem finansowym GSC (jak i każdego innego developera) będzie jeśli w przypadku nowej gry trafią z wymaganiami w "złoty środek" oraz wypuszczą grę na jak największą ilość platform.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez paintball_0 w 27 Lis 2011, 14:45

W tym momencie warto znowu wspomnieć o Steamie. ;) Newell niedawno udzielił wywiadu, w którym stwierdza, że świetnie sobie radzą w Rosji, kraju tradycyjnie uważanym za nie wart zachodu. Żaden gracz nie chce być traktowany jak klient drugiej kategorii. My, pecetowcy, wiemy o tym najlepiej. ;) Tak więc nie dziwota, że gracze na wschodzie się buntują. Osobiście znam jednego gracza, który przyznaje wprost, że wygodniej jest mu ściągnąć pirata, wkleić cracka i mieć święty spokój, niż użerać się z tymi wszystkimi zabezpieczeniami, dodatkowymi programikami i rejestracją na phishingowych stronach producenta (i powiedzcie że wcale nie!). Zastanawiam się, czy Metro 2033 też się w Rosji słabo sprzedało...

@impulse_101
Co do "dobrego sprzętu" pod win7, mam siódemkę na netbooku 1,6GHz, 1GB DDR2 i grafice integrze. Jedyny minus to zbyt mała ilość ramu. Jakby były 2gb, byłoby bombowo. Widać ciągle nosisz w pamięci zapowiedzi Microsoftu, że nowy system będzie o kilkadziesiąt procent mniej wydajny. Ale z zaznaczeniem, że chodzi o STARE programy, pisane pod XP. ;)

Co do cudownych zintegrowanych kart muzycznych z dumnymi dopiskami "HD" na końcu nazwy- raczysz żartować. HD nie równa się Hi-Fi. ;)
Niedawno zainstalowałem sobie jedenastoletniego Soundblastera Live! na fanowskich sterownikach i karta sprawuje się bez porównania lepiej od zintegrowanej. Nawet taki laik jak ja czuje różnicę. Najłatwiej ją zauważyć, kiedy pogra się parę godzin na karcie a potem wróci z powrotem na integrę. Jak w tej reklamie: "płytki dźwięk". ;)
No, chyba że masz płytę główną najnowszej generacji, albo wersję deluxe, kupioną okazyjnie na allegro, wartą w swoim czasie ponad 500zł...
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Szpagin w 27 Lis 2011, 14:54

impulse_101 napisał(a): Co do GSC to maja gdzieś Rosję bo to na zachodzie się zarabia.

Ech, mówię to od dawna: widziałem kiedyś dane dot. sprzedaży Stalkera, z których wynikało, że większość kopii rozchodzi się w czterech krajach: Rosja, Ukraina, Polska, Niemcy. Dalej pozostałe kraje WNP. Na zachód od Niemiec seria jest stosunkowo słabo rozpoznawalna (moim zdaniem jest to wina braku odpowiedniego marketingu, bo w mity o głupocie zachodnich graczy nie wierzę).

Przypominam, że wersja konsolowa S2 do tej pory nie została potwierdzona - wersja na "iksa" jest jedynie "bardzo prawdopodobna", a na PS3 zaś "mało prawdopodobna". Co to znaczy? Według mnie twórcy całkowicie koncentrują się na pecetach, a o tym, czy i jak gra działać będzie na konsolach, to pomyśli się potem. Gdyby rzeczywiście celowali w Zachód, to wersja na konsole byłaby priorytetem.
Ostatnio edytowany przez Szpagin 27 Lis 2011, 20:41, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez KoweK w 27 Lis 2011, 14:58

Glaeken napisał(a):
impulse_101 napisał(a):

No tak, szef GSC pieprzy głupoty a Ty wiesz lepiej :facepalm: Jestem ciekaw na jakiej podstawie to stwierdziłeś ?

Na żadnej zapewne. Takie same głupoty gadał o Metro 2033, a gdy spytałem o źródło to nagle zamilkł. Czasami impuls za bardzo używa swojej wyobraźni, by spróbować "zgnoić" grę/producenta/developera. ;)
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Maku w 27 Lis 2011, 15:07

@Kowek, można to wydedukować jak się gra online. Grałem dużo czasu w ARMA2 na rosyjskich serwerach. Każdy tam jęczy że ma słaby komputer, że arma mu ledwo chodzi. To samo jest w League of Legends - jak się trafią ruscy, to w czasie wczytywania można spokojnie iść sobie zrobić herbatę. Aspekty takie jak fala piractwa i cheaterstwa ze wschodu już pominę. Rosja jest zbyt biedna, żeby stała się silniejszym rynkiem gier niż zachód, i dla tego wszyscy producenci gier nie traktują ruskich poważnie.
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez impulse_101 w 27 Lis 2011, 19:16

Glaeken napisał(a):Czyli przed wyjściem Win7/Visty dobry sprzęt w ogóle nie istniał!? :D

Mnie interesuje jaki jest teraz a nie jaki był kiedyś bo stalker 2 będzie tytułem współczesnym a nie gra wydana przed premiera Visty.

A co miał odpowiedzieć na pytanie o wschodni rynek? Ze ich interesują tylko bogate kraje? :E

Wymagania rynku gier a zasobność portfeli i konfiguracja posiadanego przez graczy sprzętu to dwie zupełnie różne rzeczy, największym sukcesem finansowym GSC (jak i każdego innego developera) będzie jeśli w przypadku nowej gry trafią z wymaganiami w "złoty środek" oraz wypuszczą grę na jak największą ilość platform.

Dokładnie... zasobność portfela się liczy, a to USA i kraje UE są najbardziej dochodowe i w ten sektor się celuje żeby zarobić. Nie sadze ze w tych krajach będzie problem z DX10. Przykładem może być B3 który się sprzedaje bez problemu a pamiętajmy ze w momencie premiery Stalkera procent graczy z kartami DX9 będzie jeszcze mniejszy.

@xK żeby nie było ze moje stwierdzenie o rynku gier jest wyssane z palca i zamilkłem :P
Rynki gier:
United States $18.58 billion
Europe $17.9 billion
RUS $370 million

Należy pamiętać o piractwie w Rosji które do niedawna wynosiło 90% jednak dało się obniżyć do 60% dzięki niskim cena po $10 - $12 za tytuł (zachodnia UE oraz USA $30-$40 sztuka). Wynika z tego ze lepiej sprzedać jedna grę angolowi niż trzem ruskom :E Dodatkowo wydanie tytułu na konsole które są mało popularne w Rosji świadczą o obraniu kierunku zachodniego. Zresztą nie róbmy z Rosjan jakiś cavemenów bo myślę ze spora cześć z nich spokojnie odpali DX10 na swoim hardwarze pomimo zachodnich "standardów".

Źródła statystyk: Video Games SalesWiki
Link1, Link2
Ostatnio edytowany przez impulse_101, 27 Lis 2011, 19:44, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Gizbarus w 27 Lis 2011, 19:24

Impulse, abstrahując od bezcelowej debaty - będę zawiedziony, podobnie jak wielu innych graczy, jeśli Stalker 2 będzie działał TYLKO pod Vista/Win7 - jak chociażby najnowszy BF3.

...bo sobie nie pogramy! :P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez impulse_101 w 27 Lis 2011, 19:30

To co maja powiedzieć użytkownicy 98SE :P A tak na poważnie to przecież do końca życia nie będziesz na XP jechać, zresztą kto wie może Win8 ruszy na starszych maszynach.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Postprzez Szpagin w 27 Lis 2011, 20:57

@Impulse, ja jednak myślę, że twórcy będą koncentrowali się na Wschodzie. Czemu? Bo na Zachodzie Stalker jest grą dość niszową. W Rosji ma status kultowej i to tam twórcy zarobili. W przypadku Zewu Prypeci twórcy pokazali. że raczej olewają Zachód, czego dowodem był brak jakiejkolwiek kampanii reklamowej i premiera po pięciu miesiącach od ukazania się gry w Rosji (choć to drugie to typowa praktyka pod tytułem "niech Ruscy grają w betę, zgłaszają błędy i jeszcze nam za to płacą).

I teraz pytanie: czy GSC zdecyduje się na ryzykowne dostosowanie się do obowiązujących na Zachodzie standardów, czy zostać przy ludziach, którzy zakupili te 2 miliony egzemplarzy?
Image

Za ten post Szpagin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Glaeken.
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez KoweK w 27 Lis 2011, 20:59

impulse_101 napisał(a):A co miał odpowiedzieć na pytanie o wschodni rynek? Ze ich interesują tylko bogate kraje? :E

A mało to producentów mówi, że ma wyje*ane na PC na przykład? To co za problem powiedzieć, że ich priorytetem byłby rynek zachodni?
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Glaeken w 27 Lis 2011, 21:51

impulse_101 napisał(a): Mnie interesuje jaki jest teraz a nie jaki był kiedyś bo stalker 2 będzie tytułem współczesnym a nie gra wydana przed premiera Visty.

S2 nie robią specjalnie dla Ciebie a dla milionów graczy, a oni mają skrajnie różny sprzęt.
impulse_101 napisał(a): A co miał odpowiedzieć na pytanie o wschodni rynek? Ze ich interesują tylko bogate kraje?

A znasz takie powiedzenie, że lepiej być Panem w piekle niż niewolnikiem w raju? ;)
impulse_101 napisał(a): Dodatkowo wydanie tytułu na konsole które są mało popularne w Rosji świadczą o obraniu kierunku zachodniego.

To, że obrali kierunek zachodni wcale nie oznacza, że kosztem kierunku wschodniego. To się wzajemnie nie wyklucza. Są bożyszczami w krajach Rosji i WNP i tylko kompletni kretyny rezygnują z takiego uwielbienia dające tak duże wpływy i dlatego ciągle podkreślają, że wschód to ciągle ich główny target.
impulse_101 napisał(a): Należy pamiętać o piractwie w Rosji które do niedawna wynosiło 90% jednak dało się obniżyć do 60% dzięki niskim cena po $10 - $12 za tytuł (zachodnia UE oraz USA $30-$40 sztuka). Wynika z tego ze lepiej sprzedać jedna grę angolowi niż trzem ruskom :E

A zetknąłeś się z takim pojęciem jak koszta ?
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości