Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Gizbarus w 26 Paź 2011, 17:39

Jeśli idzie o kilka filmów, które zrobiły na mnie wrażenie (pozytywne oczywiście:P) to musiałbym wymienić "Man on fire" (cudowne studium zemsty i przywiązania do osoby), "A-team" (jak to określił kumpel 'zapis po***anej sesji rpg':D), "the Last Samurai" (piękny film, pokazujący, że z najgorszego śmiecia można wyjść na człowieka, prawdziwa historia honoru) czy choćby "Seven pounds" (niespecjalnie lubię łzawe historie, ale ten... jest miażdżący).

To tak na szybko, kiedy jestem w robocie i skupienie myśli średnio mi idzie:P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Stalker Rambo w 26 Paź 2011, 18:46

Glaeken napisał(a):A nie "Mój własny wróg" ("Enemy Mine") przypadkiem ?

Wiesz jak to z polskimi tłumaczeniami. Co lektor, to inny tytuł. Swoją drogą tłumaczenia tytułów z angielskiego na polski zasługuje na jakieś nagrody specjalne (coś w stylu nagrody Darwina).

Moje trzy ulubione tłumaczenia:
1. "Dirty Dancing", czyli "Wirujący seks"
2. "Faster", czyli "W pogoni za zemstą"
3. "Alien", czyli "Obcy: Ósmy pasażer Nostromo"
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Tajemniczy w 26 Paź 2011, 18:53

Reggae na lodzie
Film oparty jest na autentycznych wydarzeniach. Bohaterami filmu jest czwórka młodych ludzi, którzy postanowili wystąpić na olimpiadzie. Mieszkają na Jamajce więc marzyli o olimpiadzie letniej. Jednak zaczęli uprawiać bobsleje. Początki były bardzo trudne. W końcu Jamajka to bardzo ciepły kraj. Zatrudniają trenera - byłego bobsleistę. Początkowo nie chciał on podjąć się tego, ale postanowił pomóc chłopakom. Trenowali bardzo ciężko. W 1988 roku występoli na olimpiadzie Calgary. Stali się tam bohaterami.

Świetna amerykańska komedia. Po "Pogromcach duchów" to najlepsza amerykańska produkcja jaką oglądałem. Mnóstwo śmiechu i zabawnych gagów. Polecam miłośnikom starych, dobrych komedii.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez ulvhedin w 26 Paź 2011, 19:05

Do "Seven pounds" też podchodziłem jak do jeża...ale filmidło spokojnie daje radę(ja tam od czasu do czasu lubię łzawe historie - Pamiętnik, Podaj dalej, Wyznania gejszy(książka lepsza), Wielki Mike, Pokuta(klasa) a z samurajów wolę siedmiu(Siedmiu samurajów :wink: ).
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Glaeken w 26 Paź 2011, 19:09

Stalker Rambo napisał(a):Wiesz jak to z polskimi tłumaczeniami. Co lektor, to inny tytuł. Swoją drogą tłumaczenia tytułów z angielskiego na polski zasługuje na jakieś nagrody specjalne (coś w stylu nagrody Darwina).

Od siebie dorzucę:
1. Terminator 1 = "Elektroniczny morderca"
2. "Aliens" = "Obcy - decydujące starcie"... i jak się okazało po kilku latach wcale nie decydujące :D
3. "The Good, The Bad and The Ugly" = jedno z wydań tego filmu w PL ma nazwę "Dobrzy, Źli i Brzydcy"... choć już po 15 min. projekcji filmu wiadomo, że powinno być "Dobry, Zły i Brzydki"

Akurat z tym "Alienem" to się nie zgodzę, podtytuł jest trafny, choć zupełnie niepotrzebny.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Gizbarus w 26 Paź 2011, 19:43

O, właśnie Ulv, przypomniałeś mi - "Wielki Mike" tez był świetny. Ostatnio w tv leciał;) Jaka to miłą odmiana, bo tych wszystkich komercyjnych komediach, sensacyjkach i slasherach. O, i na początku ktoś wymienił Vidocq, też świetny film z ciężkim klimatem. A ostatnio zbieram się do obejrzenia "Invisible sign", mimo że nienawidzę matematyki:P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Soviet w 26 Paź 2011, 23:21

The Guard

Świetna brytyjska komedia, troszkę pomieszana z thrillerem i kryminałem. Pełno czarnego humoru, całkiem dobra fabuła i świetna rola Brendana Gleesona. Polecam! :).
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez ulvhedin w 27 Paź 2011, 01:18

W 100% się zgadzam, przyjemnie się ogląda i jest z czego się pośmiać(niezłe dialogi).
A jak ktoś lubi takie klimaty( i aktorstwo Brendana Gleesona) to dodam od siebie, że powinien zobaczyć:

- Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj 2008 (In Bruges)
http://www.filmweb.pl/Najpierw.Strzelaj.Potem.Zwiedzaj

i koniecznie:
- Generała 1998 (The General) - genialny!
http://www.filmweb.pl/film/Genera%C5%82-1998-741
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Realkriss w 27 Paź 2011, 09:04

Ulv, ja znowu w kontrze do Ciebie, kto się lubi, ten się czubi :E
In Bruges, czyli "Najpierw strzelaj..." potem whatever, jaki ten film jest nudny, łomatko. Bardzo lubię Gleesona i obejrzałam ten film do końca tylko dla niego. Jak widzę Colina Farrella to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Co to za mierny aktorzyna jest. Nazwisko Farrell to chyba ma od naszych polskich ogrzewaczy do mieszkań Farel, zwanych popularnie Farelkami, bo gra aktorska Colina jest na poziomie zdolności aktorskich sprzętu AGD.

Z bandyckich filmów wolę twórczość Guya Ritchiego, a najbardziej Rock'N'Rolla, tak męskie kino, że aż do przesady, a ogląda się świetnie. Polecam, kto nie widział.

Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez ulvhedin w 27 Paź 2011, 09:24

Od razu czubi... :wink:a tym bardziej lubi :P
Rock'N'Rolla - Guya Ritchiego jest świetna(fajne są też Porachunki 1998 Lock, Stock and Two Smoking Barrels http://www.filmweb.pl/Porachunki i mój ulubiony Przekręt
http://www.filmweb.pl/Przekret) ale już Revolver http://www.filmweb.pl/Revolver to dno!
W "Najpierw strzelaj..." wszystko jest fajne oprócz Twojego oblubieńca Farrella :wink: (drewniak na maxa - nie widziałem zadnej fajnej jego roli, położył nawet - Szefowie wrogowie(mocno średni), no może dał radę kiedyś w Śnie Kasandry 2007 Cassandra's Dream (ocena z litości), a w lubianym przeze mnie Aleksandrze mnie irytował...

Za ten post ulvhedin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Postprzez Stalker Rambo w 27 Paź 2011, 10:40

Rock'n'rolla rządzi. Wczoraj wieczorem oglądałem inny fajny film genialnego reżysera. Sleepy Hollow (logicznie przetłumaczony na język polski "Jeżdziec bez głowy") Tim'a Burton'a. Uwielbiam jego mroczny styl filmów. Skoro jestem już przy jego filmach to polecam:
- Sleepy Hollow (Jeżdziec bez głowy)
- Alice in Wonderland (Alicja w krainie czarów)
- Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street)
- Corpse Bride (Gnijąca panna młoda)
- Edward Scissorhands (Edward nożycoręki)
- Beetle Juice (Sok z żuka)
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Glaeken w 27 Paź 2011, 11:28

@Stalker Rambo: oj procentujesz u mnie z dnia na dzień, miło jest słyszeć, że oprócz mnie ktoś lubi mroczny styl Tima Burtona ;)

Zapomniałeś wspomnieć o "Batmanie" (1989) i "Powrocie Batmana" (1992), które ostatnio zostały przyćmione przez nowe "batmany" Nolana z Bale'em w roli głównej. Polecam ci także kilka innych rzeczy: animację lalkową "Miasteczko Halloween" produkcji Tima Burtona, (coś w stylu "Gnijącej panny młodej") - w podpisie mam fragment tego filmu. Poza tym dwie jego bardzo wczesne krótkometrażowe animacje pt. "Frankenweenie" oraz "Vincent" (do wyłapania na YT i to z napisami PL). Także film pt. "Duża ryba" też w reż. Burtona, z tym, że zupełnie nie w jego typowym mrocznym stylu choć jak najbardziej baśniowy klimat, o dziwo to właśnie ten film został najbardziej doceniony przez krytyków z dorobku Burtona :D
"Alicji..." Burtona nie polecam, nieco rozczarowałem się, zbyt efekciarski, dłużyzny i zupełnie nie wykorzystany potencjał Johnny'ego Deppa w roli Kapelusznika.
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 27 Paź 2011, 12:49, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości