S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Tajemniczy w 15 Paź 2011, 22:06

@Szpagin
No tak ale większość ludzi w Polsce ma takiego neta że zanim załaduje się strona mogą wyjść z psem na spacer lub kupić piwo w sklepie :E . Są też problemy z kupnem gier, szczególnie w małych miasteczkach. Jako przykład w mieście w pobliżu mojej miejscowości jest tylko jeden sklep z grami. Ceny w tym sklepie też są wyższe niż na necie w sklepie. Więc winą za ten stan rzeczy można też obarczyć szybkość oraz jakość internetu w Polsce.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Reklamy Google

Postprzez KoweK w 15 Paź 2011, 23:00

Szpagin napisał(a):Gry są drogie? Polecam sprawdzić cena na zachodnich serwisach. Żeby nie szukać daleko: Dead Island. Na stronie game.co.uk (duży angielski sklep z grami) wersja pecetowa kosztuje "Only £34.99", czyli jakieś 173 złote. Za Oceanem jest trochę lepiej, bo cena na GameStop wynosi 50 dolarów, czyli 157 złotych W Empiku jest aktualnie promocja, grę można nabyć za 79 złotych, a normalnie za 99..

Ta... tylko, że dla nich 35 funtów to jest nic, bo to kilka godzin nie najlepszej pracy.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1477

Postprzez Megantereon w 19 Paź 2011, 06:48

Kpuc napisał(a):I po grzyba robisz śmietnik w tym temacie, pokazałem ci gdzie należny postawić temat odnośnie sprzętu!

Spoko Kpuc nie było tematu, w takim razie z innej beczki :E

Też uważam że gry które teraz wychodzą bądź dopiero wyjdą mają przesadzone ceny i takie podejście do sprawy przez wydawców napewno nie przyczyni się do zmniejszenia zjawiska piractwa.

Przykłady:

Elder Scrolls V: Skyrim -------------------:> Cena - 139,90
Call of Duty: Modern Warfare 3 --------:> Cena - 129,90
Diablo III -----------------------------------:> Cena - 179,90 !
StarCraft II: Wings of Liberty -----------:> Cena - 169,90 !

To tylko parę przykładów, te ceny nie są adekwatne do najniższej krajowej w naszym kraju :E Mam tylko nadzieje że Stalker 2 nie będzie kosztował 100 złoty z hakiem....
Ostatnio edytowany przez Megantereon 19 Paź 2011, 12:04, edytowano w sumie 4 razy
Awatar użytkownika
Megantereon
Kot

Dołączenie: 06 Paź 2011, 00:08
Ostatnio był: 06 Mar 2012, 03:03
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 15

Postprzez Kpuc w 19 Paź 2011, 09:06

Megantereon napisał(a):Witam kolegów Stalkerów !

Nie za bardzo wiem gdzie strzelić tego posta więc zapodam go tutaj,

viewforum.php?f=16

Wymagań nie ma i nie będzie jeszcze przez kilka miesięcy.
Ostatnio edytowany przez Kpuc 19 Paź 2011, 11:21, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Postprzez Szpagin w 19 Paź 2011, 15:18

Diablo i Starcraft to idealne przykłady niedostosowania ceny gry do zarobków panujących w kraju. Bo sprzedawanie w Polsce po takich samych cenach, jak w USA czy UK. Zauważ, że inni dystrybutorzy (Techland, Cenega, nawet EA) mają znacznie bardziej ludzkie ceny oraz częściej (i szybciej) wypuszczają reedycje.

Zresztą, wydania premierowa kupuję bardzo rzadko. Raz, że zwyczajnie mnie nie stać, dwa, że kupując wznowienia mam od razu grę uaktualnioną, pozbawioną większości błędów, często już z dodatkami. Jak produkcja jest dobra, to rok czy dwa nie robi różnicy, nie?

A swoją drogą, obiżenie cen gier nie jest możliwe z tej prostej przyczyny, że twórcy chcą na nich zarobić.Praca nad grą to robota jak każda inna i pracownik domaga się wynagrodzenia. Wiem, co powiecie: gdyby obniżono ceny gier, to więcej ludzi by je kupowało. Nie wydaje mi się. Gdy ktoś piraci grę, to nie dlatego, że jest zbyt droga. Robi to dla tego, że można zdobyć ją za darmo. Wspomniane już wznowienia, świetne gry za 20 - 30 złotych też są ofiarą torrentów.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez KoweK w 19 Paź 2011, 15:49

Cenega ma znacznie bardziej ludzkie ceny? To teraz pojechałeś! :D Zazwyczaj gry premierowe mają w cenie 120 zł, kiedy CD Projekt niemalże każdą po stówce. Oczywiście potem dość szybko obniżają ceny gier, bo np. takiego Batmana można kupić za 30 zł.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:27
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1477

Postprzez Glaeken w 19 Paź 2011, 16:33

Megantereon napisał(a): Też uważam że gry które teraz wychodzą bądź dopiero wyjdą mają przesadzone ceny i takie podejście do sprawy przez wydawców napewno nie przyczyni się do zmniejszenia zjawiska piractwa.

Piractwo ma dwie strony medalu: z jednej strony niekorzystny wpływ na sprzedaż gry i twórcy na tym tracą, z drugiej jednak strony całkowicie darmowa reklama (niekiedy pochłaniająca gigantyczne koszty!) dla twórców, bo rozpoznawalność tytułu rozprzestrzenia się bez udziału dodatkowych kosztów związanych z kampanią reklamową i X piratów postanowi kupić oryginał a jeszcze część z nich na stałe przywiąże się do tytułu/marki a więc patrząc na to długoterminowo, ostatecznie developer i tak zarobi. Pamiętajcie, że zwalczanie piractwa tez kosztuje, a więc pozostaje tylko kwestia podejścia developera do swojego produktu: pakować kasę w zabezpieczanie gry i zwalczanie piractwa czy jednak zostawić tak jak jest i tym samym narazić się na straty finansowe - co jest korzystniejsze?
Szpagin napisał(a):Diablo i Starcraft to idealne przykłady niedostosowania ceny gry do zarobków panujących w kraju.

Bo są to niewiarygodnie popularne na całym świecie flagowe produkty Blizzarda, ten developer nie ma zbyt bogatego katalogu gier bo koncentruje swoją działalność głownie wokół kilku tytułów - Diablo, SC, WoW+Warcraft , nie tworzą nic nowego ale wzmacniają już istniejące tytuły-marki (drobna dygresja: bardzo prawdopodobne jest to, że GSC robi dokładnie to samo z serią Stalker). Więc po co mają obniżać cenę w jednym kraju skoro gdyby nawet zażądali ponad 200 PLN za wydanie premierowe to i tak zagorzali fani by je kupili bo rozpoznawalność i przywiązanie do marki jest już niewiarygodnie silne.
Szpagin napisał(a): Zauważ, że inni dystrybutorzy (Techland, Cenega, nawet EA) mają znacznie bardziej ludzkie ceny oraz częściej (i szybciej) wypuszczają reedycje.

To jest związane z t.z. cyklem życia produktu - kłaniają się podstawy ekonomii i marketingu.
Prócz tego renoma i marka niektórych tytułów, jak chociażby serii Stalker, dopiero się tworzy na zachodzie (w Rosji i krajach WNP to już hit absolutny) i będzie stopniowo wzmacniane (o czym świadczy potencjalne wypuszczenie kolejnego tytułu serii na konsole). A więc ceny niektórych tytułów nie mogą być zbyt wysokie bo nie wytrzymają konkurencji, tu jako przykład Bulletstorm - nowa marka, nowy tytuł... i szału nie było, w dodatku wyszedł w niezbyt dobrym okresie czasu. Cena i jej stopniowe obniżanie to wbrew pozorom bardzo skrupulatnie opracowany plan strategii sprzedaży danego tytułu w danym okresie czasu uwzględniając produkty konkurencji, tym bardziej z perspektywy wydawcy/developera takiego jak np.: EA, który ma bardzo bogaty katalog gier.
Szpagin napisał(a):A swoją drogą, obniżenie cen gier nie jest możliwe z tej prostej przyczyny, że twórcy chcą na nich zarobić.

Prawdziwie złota myśl, zapiszesz się w annałach historii tego serwisu jako wybitny myśliciel ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Megantereon w 20 Paź 2011, 01:15

No cóż są dwa rodzaje graczy, jedni kupią grę nawet jeśli ta będzie kosztować dajmy na to 250 złotych bo lubią, bo rozumieją że to zwykłe świństwo bo ktoś się napracował przy danej grze, bo miło mieć na półeczce śliczne pudełko z grą, booooo.....no nie wiem sami sobie dopiszcie, nie wiem co kto lubi :E zaś ci drudzy ściągną sobie jakąś grę z neta bo tak prościej lub dla samej zasady pirata bo tak trzeba, po co płacić jak mogę mieć za darmo, nawet jeśli dana gra w sklepie kosztuje 5 złotych :( Większa część tych złych nie potrafi lub nie chce się postawić na miejscu producenta bo gdyby umieli to raczej by się nawrócili i zaczęli kupować oryginały, co jednak nie zmienia faktu że niższa cena, brak jakichś wymyślnych zabezpieczeń co też wchodzi w cenę i dobry dopracowany produkt paru złych piratów by na pewno nawrócił ze złej drogi....
Awatar użytkownika
Megantereon
Kot

Dołączenie: 06 Paź 2011, 00:08
Ostatnio był: 06 Mar 2012, 03:03
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 15

Postprzez SkullDagger w 20 Paź 2011, 08:03

Wy tak dzielicie na grupy, a co jesli np. ja często kupuję gry ale np. Fife 12 od kolegi wziąłem (torrenty) i np. CoDa też pożyczyłem, to do jakiej grupy nalezę?

Uwagi moderatora:

Do piratów. I warn na zachętę do dalszego chwalenia się piractwem. - Wheeljack
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 23:32
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez paintball_0 w 20 Paź 2011, 11:30

Hehe, do grupy, o której wspomniałem dwie strony wcześniej, rozpoczynając widać całą dyskusję. ;)

Jak widać nie minąłem się wiele z prawdą. Są osoby, które kupują gry ze swojej ulubionej serii, albo ulubionego gatunku i nie będą wydawać pieniędzy na coś, w co chcą zagrać tylko z ciekawości.

Być może to właśnie rozwój piractwa spowodował, że developerzy przestali wydawać dema? Po co mają marnować godziny pracy na zastanawianie się który element gry najlepiej ją zaprezentuje i zareklamuje, a potem wycinać dokładnie to, co chcą w nim zawrzeć albo to co chcą z niego wywalić?
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Glaeken w 20 Paź 2011, 16:20

paintball_0 napisał(a):Być może to właśnie rozwój piractwa spowodował, że developerzy przestali wydawać dema?

A przestali ? Nie zwróciłem uwagi ale z reguły widzę, że dema jednak są. Ba, niektórzy developerzy nawet na tyle się wycwanili, że wypuszczają betę i na tym dodatkowo zarabiają (np.: wspomniany w innym wątku Uncharted 3):D
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Kpuc w 20 Paź 2011, 16:28

Glaeken napisał(a):A przestali ? Nie zwróciłem uwagi ale z reguły widzę, że dema jednak są.

Gdzie ty te dema widzisz ? Dema na PC są wydawane od święta.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości