Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez vandr w 16 Wrz 2011, 08:34

W "Drodze" Cormack rewelacyjnie przedstawił relacje między ojcem a synem, czego w filmie już niestety nie uświadczyłem w takim stopniu jak w książce...Kriss- nie wahaj się i naprawdę przeczytaj "Droga".
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:25
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 16 Wrz 2011, 09:24

Czytaj, czytaj - książka wchodzi jak schłodzona czysta. A jak Ci się spodoba, to polecam również "To nie jest kraj dla starych ludzi" chociaż jest już dawno film braci Cohen, to warto i tak przeczytać, no i ów "Krwawy południk"; jest już w końcu - po 25 latach - jego tłumaczenie więc nie ma problemu, chociaż książka przerażająca (mam nadzieję, że adaptacja filmowa nie dojdzie jednak do skutku), ale dzięki tym dwóm pozostałym tytułom można mieć pełny obraz tego co Cormac chciał powiedzieć :wink:
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Postprzez Terminus w 16 Wrz 2011, 09:32

Dorianie "Oczy szeroko zamknięte" to akurat dla mnie jeden z najsłabszych filmów Kubricka. Drętwy, nudny. Ilością odsłoniętych pup próbujący przesłonić mielizny scenariusza i drewnianą grę "ślicznego Tomcia"...
Gdzie temu do Ścieżek chwały, Ful metal, Pomarańczy. Dr. Stranglelove, Lśnienia, Odysei?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Lucjusz w 16 Wrz 2011, 09:54

Mechaniczna Pomarańcza mi średnio podeszła może dlatego, że najpierw czytałem książkę a film nieco ją spłycił. W sumie to według mnie całkowicie stracił to o co chodziło Burgess'owi pomijając ostatni rozdział książki czyli metamorfozę głównego bohatera i kończąc film zdaniem Alexa: "wyleczyli mnie jak trza". Za to Full Metal Jacket to mój ulubiony film Kubricka :D Kto nie oglądał ten musi obejrzeć, jeden z najlepszych filmów o wietnamie.
----------------
P.S :arrowd: no przydałoby się o coś poprztykać co by ciekawiej było :wink:
Ostatnio edytowany przez Lucjusz, 16 Wrz 2011, 10:59, edytowano w sumie 1 raz
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Realkriss w 16 Wrz 2011, 10:39

Lucjusz, to już jest nudne, ale znowu się z Tobą zgadzam, o niebo bardziej podobała mi się książka, niż film "Mechaniczna pomarańcza", choć Malcolm Mc Dowell dobrany był do roli Alexa fenomenalnie.
Myślę, że "2011:Odyseja Kosmiczka", "Full metal jacket" i "Lśnienie" to najlepsze filmy Kubricka, reszta taka sobie.
I chociaż jestem wielbicielką twórczości Stephena Kinga ( a wielbiciele Kinga nienawidzą obligatoryjnie ekranizacji "Lśnienia", bo Król sam jej nie uznał i strzelił focha na Kubricka) to uważam "Lśnienie" Kubricka za film doskonały.
Odrębny twór, który powstał na kanwie wybitnej książki.
Analogiczna sytuacja jest z "Lotem na kukułczym gniazdem", Milosz Forman stworzył własną wizję książki Kena Keseya. A i książka i film są arcydziełami.
Na koniec refleksja szczera, choć napisana z obawą: nie uważam Kubricka za wybitnego reżysera (choć ciekawego) i uważam, że jest mocno przereklamowany, liczę się z tym, że mnie możecie pożreć żywcem.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Terminus w 16 Wrz 2011, 10:54

Co do Pomarańczy to mi się podobał zarówno film jak i książka [rusycyzmy], mimo, że książkę czytałem wcześniej.
Ja twórczość Kubricka bardzo cenię, bo po pierwsze większość jego filmów zrobiła na mnie ogromne wrażenie gdy je pierwszy raz oglądałem i co ważniejsze mogę je dzisiaj por raz wtóry bez znużenia oglądać. A ilość odniesień kulturowych i ich rozpoznawalność [np. Odyseja 2001 -monolit, muzyka Straussa] jest najlepszym dowodem wpływu jaki twórczość Kubricka wywarła na kulturę masową.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Glaeken.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez dorian w 16 Wrz 2011, 18:07

Terminus:
Dorianie "Oczy szeroko zamknięte" to akurat dla mnie jeden z najsłabszych filmów Kubricka. Drętwy, nudny. Ilością odsłoniętych pup próbujący przesłonić mielizny scenariusza i drewnianą grę "ślicznego Tomcia"...
Gdzie temu do Ścieżek chwały, Ful metal, Pomarańczy. Dr. Stranglelove, Lśnienia, Odysei?

W uzupełnieniu do mojego posta z filmem Kubricka: "Oczy Szeroko Zamknięte"...
"Śmiem" twierdzić, że nie zgadzam się z Tobą:
TUTAJ

masz o samym filmie, gdzie wyjaśnione jest w miarę dogłębnie o co w nim chodziło. Jeśli się na tym jednak nie poznałeś i uważasz film za nudny to cóż, może ten artykuł spowoduje, że jednak dojrzysz w nim prawdziwą (imo też) analizę znudzonego sobą małżeństwa, do tego wystawionego na różne pokusy..
Ten film się nie łatwo ogląda, ale najważniejsze jest w nim to, co jego twórca chciał w nim ukazać.
Moim zdaniem Kubrick tutaj zrobił to w sposób mistrzowski.
P.S."Kubrick stwierdził, że był to jego najlepszy film, który jest niewątpliwie jego najdojrzalszym emocjonalnie dziełem."
Może i tak.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Glaeken w 16 Wrz 2011, 18:26

@dorian: Tu się z Terminusem zgodzę - jeden z najsłabszych i najbardziej nudnych filmów w jego dorobku. Ogólnie film nie jest zły, ale jak na Kubricka po prostu za słaby (ba, nawet "Full Metal Jacket" uważam za film średni jak na Kubricka poza kilkoma scenami). Jeśli Kubrick chciał coś przekazać to nie został zrozumiany, być może dlatego, że w chwili premiery filmu sporo pisało się o mocnych scenach z udziałem wtedy pary Cruise-Kidman co przesłoniło cały przekaz. Nie wiem ale i tak będę chciał podejść do filmu jeszcze parę razy.
A skoro o tego typu filmach mówimy i skoro podobały ci się "Oczy szeroko zamknięte" to co powiesz na "Crash - niebezpieczna prędkość" Davida Cronenberga ? ;)

A propo... zna i lubi ktoś twórczość Davida Cronenberga?
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Terminus w 16 Wrz 2011, 20:06

Dorianie ja mówię o tylko i wyłącznie o swoich subiektywnych uczuciach. Nic nie poradzę, że akurat na tym zasnąłem i mimo kilku prób nie dotrwałem nigdy do końca. Nie neguję niczyich opinii, bo nie mam się za krytyka sztuki, czy znawcę kina. Ale dla mnie zwykłego konsumenta oprócz idei jaką chcieli zawrzeć twórcy liczy się także to czy udało się tę myśl jasno i spójnie przekazać. Nie raz zdarzało mi się, że moje osobiste odczucia nijak nie pokrywały się z zachwytami krytyków, czego skrajnym przykładem jest "Nightwathing" Petera Greenaway'a który uważam za koszmarnie pretensjonalny i zupełnie niestrawny.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez dorian w 16 Wrz 2011, 20:14

"Piknik Pod Wiszącą Skałą":

Dla niektórych może się również wydawać nudny i monotonny. Dla mnie przepiękny i również dający do myślenia film Petera Weira.
Do tego muzyka..
Polecam.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Postprzez utak3r w 16 Wrz 2011, 21:41

dorian napisał(a):najważniejsze jest w nim to, co jego twórca chciał w nim ukazać.

Nie dorianie.... najważniejsze jest to, czy autorowi się ów przekaz UDAŁ. Podane wyżej przykłady twórczości Kubricka jasno pokazują, że ma on w swoim dorobku znacznie bardziej udane produkcje.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez dorian w 16 Wrz 2011, 21:51

Nie utak3rze..
Autorowi się ten przekaz imo jednak udał, a skoro taki :
Zygmunt Kałużyński

R.I.P...
,który jest dla mnie naprawdę autorytetem w temacie krytyki filmowej też tak jak ja to stwierdza, to ja bardziej uważam jego zdanie, jak Was 2-ch z Terminusem razem wziętych.
:wink:
P.S. Kałuzyński:
Krytyka amerykańska zgłosiła zastrzeżenia do obsady: Tom Cruise jest jakoby aktorem z akcyjnych filmów wyczynowych, nie pasującym do duchowej rozterki Harforda. Nie uważam: może nie operuje on subtelnością, ale ma dar natychmiastowego przekształcania akcji w emocję oraz emocji w akcję: jest nowoczesny, zaś zamiarem Kubricka było wydobyć to, co w dramacie "Oczu" jest zawsze aktualne i niezmienne w ludzkim charakterze. Cruise jest przejmujący, gdy wróciwszy do domu, z głową wspartą na ramieniu żony (zresztą jego autentycznej, Nicole Kidman), ma atak rozpaczliwego szlochu.

Podkreslam - "Nie uważam".
A skoro taki autorytet nie uważa, to Wasze wywody są dla mnie po prostu za przeproszeniem z dupy...
P.S.2. Teraz się czepiać, że gra aktorska, a reżyseria i przekaz to przecież zupełnie inne sprawy..
Ostatnio edytowany przez dorian 17 Wrz 2011, 09:38, edytowano w sumie 4 razy
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości