Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Dżuz w 13 Wrz 2011, 22:56

vandr napisał(a):Lubicie filmy Bareji? Jak tak, to które?

No ba, uwielbiam absurd. Wiadomo, o "Misiu" można dyskutować godzinami, ale z Barei pamiętam taką scenę z "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?" gdy jacyś robotnicy rozmawiają o dzieciach - szczyt braku politycznej poprawności, i pamiętna scena w sklepie, i dialog:
- To złodziej
- I pijak. Bo każdy pijak to złodziej.
I tekst: "Podstawowe zasady higieny są takie, że jak się wchodzi, to się puka"
:E
Albo niesamowita scena walącego się Pałacu Kultury" w "Rozmowach kontrolowanych". No długo mógłbym wymieniać...
A o "Latającym Cyrku" już pisałem.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Reklamy Google

Postprzez Woland w 13 Wrz 2011, 23:22

A oglądał ktoś "Siostry Magdalenki"?
Dla mnie naprawdę mocny film.
Dotyczy on wydarzeń z Irlandii, domów "Sióstr Magdalenek".
Filmowi daję 9.5/10

Za ten post Woland otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive ulvhedin.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Glaeken w 14 Wrz 2011, 13:55

Przypomniał mi się film który jakiś czas temu leciał na którymś z naszych polskich kanałów. Jest to rosyjski film p.t. "12" Nikity Michałkowa, genialnie zagrany, hipnotyzujący, raz smutny raz wesoły a raz bardzo refleksyjny i pozostaje na jakiś czas w głowie (oparty na filmie "12 gniewnych ludzi" made in usa). Obowiązkowo dla obejrzenia dla tych którzy interesują wojną czeczeńsko-rosyjska lub ogólnie kulturą rosyjską.

Trailer:
:

jedna z najlepszych scen filmu:
:

Kolejny, tym razem oparty na faktach, dobry film rosyjski - "Kandahar".
:

A na to ciągle poluje, rosyjski film sci-fi na podstawie powieści Strugackich (tych od "Pikniku..."):"The Inhabited Island", Trailery wyglądają wyśmienicie, jak wysokobudżetowe kino rodem z Hollywood:
:

I druga częsć: "The Inhabited Island: Fight":
:

Uwagi moderatora:

Tutaj są takie same zasady jak w temacie o muzyce, więcej niż dwa filmy tagujemy w [spoiler]. - Wheeljack
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Realkriss w 14 Wrz 2011, 14:19

Jak dla mnie "12" jest jedynie ułomnym bratem "12 gniewnych ludzi" i choć lubię wschodnie klimaty, nie poruszył mnie ten film. Kwestia gustu, oczywiście.

Wczoraj obejrzałam film "The book of Eli" debilnie przetłumaczone na polski "Księga ocalenia", obejrzałam, bo ktoś go na forum w tym temacie polecał, nie chce mi się wracać i szukać.

Pełne zaskoczenie, bo ten film miał bardzo słabe recenzje i nie spodziewałam się niczego szczególnego. Tymczasem jest naprawdę dobry, przede wszystkim jest dobrze zrobiony, ładnie kręcony, szczególnie długie ujęcia, bardzo malarski, dopracowany wizualnie, świetnie oddaje klimat postapokaliptycznego świata. Fabuła poruszająca z ciekawymi zwrotami akcji. Bardzo dobrze obsadzony, aktorzy stworzyli kreacje.

Kilka miesięcy temu obejrzałam film "Droga" z moim ukochanym aktorem, Viggo Mortensenem. ale nawet Viggo nie uratował tego filmu. Wizualnie jest zrobiony, jakby realizator wnętrz i plenerów przed chwilą wstał od Fallouta 3. Dłużyzny, męcząca narracja, niezbyt poruszająca fabuła. Ja nie wczułam się w los dziecka, (choć mam kota na punkcie biednych dzieci), ponieważ kawał drewna, który grał chłopca tylko mnie wku*wiał.

I może ktoś mi wytłumaczy, czemu Droga miała świetne recenzje, a The book of Eli słabe?
Niepojęte.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Dżuz w 14 Wrz 2011, 14:27

A nie wiem dlaczego, to znaczy z tego co czytałem to "Droga" zebrała raczej przeciętne oceny. Może wśród widzów opinie ma dobre bo jest adaptacją świetnej powieści i widzowie oceniają ją jakby przez pryzmat tej powieści co jest niedorzeczne moim zdaniem, ale innego wytłumaczenia nie znajduje na Twoje pytanie. Choć osobiście też uważam ten film za średnią produkcję.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Glaeken w 14 Wrz 2011, 14:35

"Drogi" nie oglądałem choć bardzo chcę obejrzeć, "Księga Ocalenia" kupiłem nawet na blu rayu tak mi się spodobała wizualizacja, klimatyczna muzyka i ogólnie fabuła filmu. Realkriss ma rację, "Droga" dostała dużo lepsze recenzje od "Księgi...", może to dlatego, że została nakręcona na podstawie cenionej książki.. nie wiem. Obejrzę to ocenię.

Dobre choć mało znane sci-fi ery vhs p.t." Kolonia Karna", niestety nigdy nie wydane u nas ani na dvd ani na blu ray. Jesli ktoś bedzie miał możliwość niech obejrzy:
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 14 Wrz 2011, 14:44, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Przemek77 w 14 Wrz 2011, 14:36

@Dżuz, nie zgodzę się. Zobacz jakie recenzje ma twórczość Sapkowskiego a jakie ów nieszczęsny film... To nie ma związku moim zdaniem.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Realkriss w 14 Wrz 2011, 14:47

Dżuz, a czy Ty czytałeś tego Cormaka? Jak go oceniasz?
Podobno dobra literatura, ale zajrzałam i sposób narracji mnie odrzucił.

Myślę, że wszyscy macie trochę racji, tak mi przyszło do głowy, że krytycy to zawsze wolą takie filmidła wymęczone, czorne, a jak jest trochę fajnej strzelaniny, to od razu kręcą nosami, że komercha. W "Przekroju" zwłaszcza pan krytyk się nad "Drogą" orgiastycznie onanizował. O "Księdze" pisano, że film niewart obejrzenia i zbierał w różnych rankingach po 1 lub 2 kropki.
Na Filmwebie "Droga" ma 7,2 średnią ocen, a Księga 6,9, co tylko świadczy o tym, że widzowie sami weryfikują oceny krytyków. I bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 881

Postprzez Dżuz w 14 Wrz 2011, 14:56

Przemek, nie wiem - nie czytałem Sapkowskiego więc nie mogę się wypowiedzieć dlaczego ludziom nie podoba się "Wiedźmin" (film): słabe aktorstwo, marne efekty specjalne, niezgodność z warstwą fabularną książki, brak klimatu... :?: Nie mam zielonego pojęcia. Nie pofatygowałem się nawet nigdy, żeby przeczytać jakieś recenzje jego prozy więc wiedzę na tym polu mam mierną i nie będę zabierał zdania w tej sprawie. Sorry sir but... not :wink:

Tak jak pisałem, nie zauważyłem wielu bardzo pozytywnych recenzji filmu "Droga" wśród profesjonalnych krytyków. Może obraz książki, który widzowie mają w głowach przyćmiewa im odbiór filmu (psychologiem nie jestem, jest to tylko strzał). Powieść McCarthyego jest z pozoru łatwa w odbiorze, ale tak naprawdę są tam jeszcze elementy, których w filmie jakoś brakuje. I może ci standardowi widzowie tego nie zauważają.
Poza tym w tej powieści - jak we wszystkich McCarthyego - bardzo ważną rolę odgrywa język, a tego film nie odda w pełni. Może odwzorować dialogi, ale co poza tym? A że autor ten nie jest zbyt popularny, pewnie widzowie traktują film tylko jako opowieść z gatunku post-apo, z ładnymi zdjęciami, dobrymi efektami, elementami rodem z surrvival horroru, którym książka tak naprawdę nie jest i nie potrafią zobaczyć, że wiele z tego co chciał McCarthy powiedzieć w filmie gdzieś umknęła. A tego, że im nie przeszkadza słabe aktorstwo nie rozumiem. Tak ja to widzę.

Realkriss, czytałem Cormaca. Nie wiem dlaczego sposób narracji Cię odrzucił? :) Nie wiem też co konkretnie czytałaś, mniemam, że ów "Drogę" albo ewentualnie "To nie jest kraj dla starych ludzi", bo to są chyba jego najbardziej znane/poczytne powieści. W McCarthym ciekawe jest to, że prawie każda powieść ma swój własny język i sposób narracji. W "Drodze" ta narracja jest chyba najbardziej spartańska, oszczędna co moim zdaniem świetnie pasuje do sytuacji, w której słowa i tak zawodzą jako środek ekspresji; w "To nie jest kraj..." mamy na przykład pierwszoosobowe retrospekcje i narratora trzecioosobowego, a w "Krwawym południku" to już w ogóle - prawie że Biblia Króla Jakuba :D
Oczywiście język jest ważną i charakterystyczną cechą jego twórczości, ale to nie wszystko. Tematyka jest dość ciężka, jak np. zło, przemoc, sens życia. Ale jak to powiedział kiedyś McCarthy, dla niego prawdziwą literaturą jest właśnie taka, która porusza owe tematy. No i robi to w sposób dla mnie niebanalny i oryginalny, świetnie mieszając różne elementy: własny - zaryzykuje stwierdzenie: eksperymentalny - język, bogatą symbolikę, aluzje, ciekawych bohaterów i niezbyt przyjemne dla wielu tematy (kazirodztwo, nekrofilia, psychopatycznych morderców-erudytów a zarazem filozofów). Trochę jak Tarantino tyle że w literaturze i trochę bardziej poważny. Mnie się podoba :E
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 14 Wrz 2011, 16:25, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez Piterxd w 14 Wrz 2011, 16:24

Dzisiaj obejrzałem film "Sala samobójców" i nawet mi się podobał. Początek trochę nudnawy ale później film robi się dosyć ciekawy. Film skłania do pewnych refleksji co jest dla mnie plusem. Z początku byłem sceptycznie do niego nastawiony ale po obejrzeniu mogę polecić :)
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 182

Postprzez Lucjusz w 14 Wrz 2011, 17:14

A mnie dzisiaj tknęło i obejrzę sobie "Wielką Majówkę" z debiutem młodziutkiego wtedy Zbigniewa Zamachowskiego. Bardzo lubię ten film i kawałek Maanamu "Ta noc do innych jest niepodobna", który znajduje się na ścieżce dźwiękowej tego filmu.

"-Rysiu a co byś chciał najbardziej?
- Rower"
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez dorian w 16 Wrz 2011, 00:04

Od lat +18:
:

" Eyes Wide Shut".
Świetny film, jak to na ogół u Kubricka.

:arrowd: P.S. Terminusie, nigdzie nie napisałem, że film jest najlepszy. Dla mnie jest świetny dla innych nie i pomimo tego, że dość ciężko się go ogląda go lubię. I to wcale nie ze względu na sporą ilość dość ładnych pup. :)
Ostatnio edytowany przez dorian, 16 Wrz 2011, 12:20, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum