Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Soviet w 31 Sie 2011, 13:07

Tu nie chodzi o tematykę czy okres historyczny. Rozchodzi mi się o zdjęcia, osiemnastominutowe ujęcia picia wódki rodem z filmów Wajdy czy dialogi. Jest to dobry film, ale mojej skromnej osobie ogląda się go naprawdę ciężko.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 31 Sie 2011, 15:23

Jezusmariaundjózef! Soviet, błagam cię, gdzie Wajda gdzie Ridley Scott, a gdzie Cybulskiemu do Harrisona Forda, hardkorowe porównanie!

Ja też uznaję jedynie wersję reżyserską i kocham te przydługawe ujęcia w rytmie zawodzenia Vangelisa.
Listy Shindlera także już oglądać nie chcę, nawet pomimo miłości do Bena Kingsleya. Ucieczka i Rambo to dla mnie urocze ramotki. E.T. kocha już moje Dziecko.
Das boot to klasa sama w sobie, bardzo lubię filmy Wolfganga Petersena.

Ile osób tyle opinii, ale edukując namiętnie Córkę w kinie przygodowym i science-fiction za kilka lat zasadzę Jej Łowcę i zobaczymy, czy następne po naszym pokolenie się zachwyci. Mam wielką nadzieję, że tak.
Teraz chcę Jej pokazać Obcego, ale waham się, czy 9 lat to odpowiedni wiek :D
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Pijawol w 31 Sie 2011, 18:25

Kriss. Ja miałem chyba 5 lat kiedy Wujo mi puszczał Predatory itp. :E
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 11:58
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Lucjusz w 01 Wrz 2011, 08:23

Dla mnie "Łowca Androidów" idealnie przeszedł próbę czasu, ba nawet teraz mi się lepiej go ogląda niż za pierwszym razem. Bo wtedy byłem w podstawówce i głębszy sens gdzieś mi uciekał a teraz daje jeszcze więcej do myślenie. Film ten jest dla mnie kultowym, tak jak SoC zawsze będzie dla mnie kultową grą i zawsze przejdzie próbę czasu.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian, Glaeken.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez Gabriel w 01 Wrz 2011, 15:57

Pisałem już wcześniej o Apocalypto, ale zamieściłem tylko link i trailer, tak więc o to przedstawienie sytuacji. Uwielbiam soczyste dżungle takie jak w Awatarze i tutaj taka jest,mamy prawdziwe realia około 1492 roku jeśli się nie mylę, wskazuje na to końcówka gdyż hiszpański okręt, no dobra łódka ale należąca do okrętu widzianego z oddali, przybija do brzegu i wita tubylców - Majów lub Azteków, według filmu Majów. Ja jednak przyjmuję że to Aztekowie, gdyż składali ofiary na piramidach świątynnych dla bogów - jednak na majskie poglądy wskazuje to że kapłan śmierci, który zamiast Quetzalcoatl wymawia Kukulkan, majski odpowiednik pierzastego węża, głównego boga Azteków. Aztekowie jednak przygarniali do swego panteonu wielu bogów z innych kultur, choćby Majów i Tolteków, zwłaszcza składanie ofiar od tych drugich. Na dodatek łapali niewolników, może to wskazywać na wojny kwietne - "święto" azteckie polegające na tym, że zamiast trybutu łapano niewolników dla bogów, wierzono bowiem że brak nieustających krwawych łaźni na szczycie świątyni oznacza iż słońce zajdzie i wszyscy zginą. Tak więc przeciwne plemię złapało Majów żyjących w dżungli, małej wioski na Jukatanie - to na tym półwyspie głównie zasiedlili się Majowie - to wskazuje na ich kulturę. I jeszcze wypowiedziane słowo - Ixchel, matka wśród bogów - u Azteków był inny odpowiednik. Mel Gibson, reżyser tego filmu stworzył idealny film historyczny przeplatany akcją o niezwykle złożonej konstrukcji zdarzeń, jest po prostu idealnym filmem. Zaczyna się od niewinnego polowania na tapira, następnie kłótni i zobaczenia dziwnych emigrantów. Następnie jest napad na wioską przez inne plemię Majów którzy wykształcili cywilizację i zbudowali miasto, kiedy ci żyli nadal w szałasach( właśnie ci są według mnie Aztekami, ale też Majami, przyjąłem to jako Majowie o agresywniejszych poglądach, chociaż też składali ofiary i muszę przeprosić nieco siebie za te domysły). Podróż przez dżunglę, spotkanie zarażonej ospą dziewczynki( w tamtych czasach plemiona amerykańskie były dziesiątkowane chorobami za Starego Świata) i skończenie na targu niewolników - kobiety sprzedane na targu, a mężczyźni wysłani na górę świątyni by oddać swe serca bogom. Następnie jest zaćmienie słońca i ... dalej nie będę spoilerował, film jest doskonały jeśli nie idealny i trzeba go zobaczyć. Dla mnie nie ma żadnych wad.
Pamiętaj, by śmiać się z innych wpierw naucz śmiać się z własnych niedoróbek i nieczystości. Jeśli ktoś postrzega Cię jako idiotę, nie liczy się zdanie innych, bo dla innych będziesz zawsze zajebistszą osobą niż osoba wyzywająca Cię - ona z kolei będzie owym idiotą. Liczy się to za kogo ty się uważasz. Ciesz się wolnością i nie żyj pod mocą innych - poczuj smak zerwania kajdan.
Awatar użytkownika
Gabriel
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sie 2011, 10:00
Ostatnio był: 14 Gru 2011, 17:11
Miejscowość: dlzkcmsfj afgva rwet 9a/7
Kozaki: 23

Postprzez Terminus w 01 Wrz 2011, 16:22

Chodzi jednak o Majów.
I raczej nie rok 1492. Kolumb pierwszy raz spotkał Majów w łodziach w czasie 4-tej wyprawy w 1502r. W 1511. r Majowie pochwycili 20 hiszpańskich rozbitków, z których 18 zamordowali. Pierwszy raz Hiszpanie wylądowali na terenie Majów w 1517 r. [Francisco Hernández de Córdoba] i stawiałbym raczej na ten rok lub następne jako odniesienie do wydarzeń filmowych.
źródła: wiki
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gabriel.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Gabriel w 01 Wrz 2011, 18:08

Dziękuję bardzo za poprawienie mnie, Terminusie. Mój błąd. Zatem Kolumb spotkać musiał jakichś karaibskich Indian, jeśli i to mnie nie myli. A Majowie, owszem masz rację, były to moje przypuszczenia. Uwielbiam takie rozmowy z osobami mogące się wypowiedzieć na poważniejszy temat, można się czegoś nauczyć. Tak więc był to rok który podał Termi kamraci. Cortez odpada, a imienia zapomniałem tego co do nich przypłynął. Poczytajcie sobie na wiki jeśli chcecie się dowiedzieć więcej.
Pamiętaj, by śmiać się z innych wpierw naucz śmiać się z własnych niedoróbek i nieczystości. Jeśli ktoś postrzega Cię jako idiotę, nie liczy się zdanie innych, bo dla innych będziesz zawsze zajebistszą osobą niż osoba wyzywająca Cię - ona z kolei będzie owym idiotą. Liczy się to za kogo ty się uważasz. Ciesz się wolnością i nie żyj pod mocą innych - poczuj smak zerwania kajdan.
Awatar użytkownika
Gabriel
Tropiciel

Dołączenie: 02 Sie 2011, 10:00
Ostatnio był: 14 Gru 2011, 17:11
Miejscowość: dlzkcmsfj afgva rwet 9a/7
Kozaki: 23

Postprzez El Diablo w 03 Wrz 2011, 21:06

Moje przeczucia były słuszne! Hesher totalnie mnie rozwalił! :o Nie jest to film miły, lekki i przyjemny, ale to jest w nim zaje*iste! Daje nieźle do myślenia.
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez Afrose w 03 Wrz 2011, 23:40

Jak dla mnie :

:

-"Droga"
- "I am legend"
- "Transformers"
- "Obcy"
- "Szybcy i wsciekli" (Oprócz Tokio Drive)
- "Doom"
- "Doomsday"
- "Bitwa o Los Angeles"
- "Dzień Niepodlegości"
- "Wojna Światów"
- "Dzień w którym zatrzymała się ziemia"
-"Misja na marsa"
-"The book of eli"
-"300"
-"Gladiator"
-"Pitch Black" i "Kroniki Riddicka"
-"Predator"
-"Terminator"
-"Gwiezne Wojny"
-"Bruce wszech Mogący"
-"Ace Ventura"
-"Szkalna Płapka"
-"Szklanką po łapkach"
-"Naga Broń"
-"Ścigany"
-"Ściągany"

I pare innych :D
Awatar użytkownika
Afrose
Tropiciel

Dołączenie: 04 Lis 2010, 16:10
Ostatnio był: 16 Lip 2019, 18:35
Miejscowość: Stacja "PROSPEKT MIRA"
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 54

Postprzez Piterxd w 03 Wrz 2011, 23:53

Ostatnio przypomniał mi się jedn film - Con Air. Moim zdaniem warto obejrzeć.
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 182

Postprzez Fifi w 05 Wrz 2011, 20:09

Nie wiem czy było, ale mogę Wam polecić - ''Księga Przeznaczenia''/''The Book of Eli''.
Świetny film, z doskonałą obsadą. Gratka dla fanów klimatów postapokaliptycznych.
Soundtrack z filmu też powala. Łapcie trailer

Awatar użytkownika
Fifi
Kot

Dołączenie: 04 Wrz 2011, 20:46
Ostatnio był: 25 Paź 2017, 21:41
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 9

Postprzez El Diablo w 05 Wrz 2011, 21:12

Potwierdzam, The Book... świetne kino :) Spokój na twarzy głównego bohatera kiedy siekał niemilców na kawałki bezcenny :wink: I nie kumam ludzi którzy twierdzą że straszna dłużyzna która szybko się nudzi :-/
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości