przez Gabriel w 01 Wrz 2011, 15:57
Pisałem już wcześniej o Apocalypto, ale zamieściłem tylko link i trailer, tak więc o to przedstawienie sytuacji. Uwielbiam soczyste dżungle takie jak w Awatarze i tutaj taka jest,mamy prawdziwe realia około 1492 roku jeśli się nie mylę, wskazuje na to końcówka gdyż hiszpański okręt, no dobra łódka ale należąca do okrętu widzianego z oddali, przybija do brzegu i wita tubylców - Majów lub Azteków, według filmu Majów. Ja jednak przyjmuję że to Aztekowie, gdyż składali ofiary na piramidach świątynnych dla bogów - jednak na majskie poglądy wskazuje to że kapłan śmierci, który zamiast Quetzalcoatl wymawia Kukulkan, majski odpowiednik pierzastego węża, głównego boga Azteków. Aztekowie jednak przygarniali do swego panteonu wielu bogów z innych kultur, choćby Majów i Tolteków, zwłaszcza składanie ofiar od tych drugich. Na dodatek łapali niewolników, może to wskazywać na wojny kwietne - "święto" azteckie polegające na tym, że zamiast trybutu łapano niewolników dla bogów, wierzono bowiem że brak nieustających krwawych łaźni na szczycie świątyni oznacza iż słońce zajdzie i wszyscy zginą. Tak więc przeciwne plemię złapało Majów żyjących w dżungli, małej wioski na Jukatanie - to na tym półwyspie głównie zasiedlili się Majowie - to wskazuje na ich kulturę. I jeszcze wypowiedziane słowo - Ixchel, matka wśród bogów - u Azteków był inny odpowiednik. Mel Gibson, reżyser tego filmu stworzył idealny film historyczny przeplatany akcją o niezwykle złożonej konstrukcji zdarzeń, jest po prostu idealnym filmem. Zaczyna się od niewinnego polowania na tapira, następnie kłótni i zobaczenia dziwnych emigrantów. Następnie jest napad na wioską przez inne plemię Majów którzy wykształcili cywilizację i zbudowali miasto, kiedy ci żyli nadal w szałasach( właśnie ci są według mnie Aztekami, ale też Majami, przyjąłem to jako Majowie o agresywniejszych poglądach, chociaż też składali ofiary i muszę przeprosić nieco siebie za te domysły). Podróż przez dżunglę, spotkanie zarażonej ospą dziewczynki( w tamtych czasach plemiona amerykańskie były dziesiątkowane chorobami za Starego Świata) i skończenie na targu niewolników - kobiety sprzedane na targu, a mężczyźni wysłani na górę świątyni by oddać swe serca bogom. Następnie jest zaćmienie słońca i ... dalej nie będę spoilerował, film jest doskonały jeśli nie idealny i trzeba go zobaczyć. Dla mnie nie ma żadnych wad.
Pamiętaj, by śmiać się z innych wpierw naucz śmiać się z własnych niedoróbek i nieczystości. Jeśli ktoś postrzega Cię jako idiotę, nie liczy się zdanie innych, bo dla innych będziesz zawsze zajebistszą osobą niż osoba wyzywająca Cię - ona z kolei będzie owym idiotą. Liczy się to za kogo ty się uważasz. Ciesz się wolnością i nie żyj pod mocą innych - poczuj smak zerwania kajdan.