Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez vandr w 05 Wrz 2012, 21:20

Co do rodziny, wiem jedynie, że nie miał w niej lekko. Sądzę, że miało to znaczny wpływ na jego czerep. Poniżej zamieszczam fajny, godzinny dokument o nim(następne party obok):

TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Wczoraj, 18:25
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 17 Wrz 2012, 16:39

Prometheus

Image

Ocena:
:soviet: :soviet: :soviet: :soviet: :caleb:

Całkiem mi się filmisko podobało. Wychodzi chyba na to, że kluczem do uzyskania pozytywnych wrażen z Prometeusza jest posiadanie całkowicie ambiwalentnego (trudne słowo) stosunku do całej serii Aliens. W moim przypadku jest to pierwszy film z Obcymi, który obejrzałem w całości. Nie jest to jakieś arcydzieło, sporo tu śmiesznych sterotypowych postaci: szkoci z mocnym akcentem, Stringer Bell, czyli murzyn gadający po murzyńsku (dziwne, że nie ginie jako pierwszy), android poszukujący swojego człowieczeństwa, podczas gdy wszyscy dowalają mu na każdym kroku jaki to on nieczłowieczy etc. Gra aktorska także pozostawia wiele do życzenia, ogólnie, poza paroma wyjątkami (Fassbender, Stringer Bell, ci dwaj kolesie co giną jako pierwsi, Theron) jest dość żałosna. Aż mnie oczy bolały od patrzenia i słuchania tych dwóch naukowców co odkryli te całe napisy i tą trzecią, z akcentem. Fajna jest za to fabułka, w której nie ma jakiś strasznie walących w mózg nonsensów. No i bardzo podoba mi się cała otoczka fantastyczno-naukowa, jaką tu wykreowano. Dobrze prowadzona narracja bez jakiś filozoficznych popierdółek, choć pod koniec nieco przynudzają. Można oglądnąć bez wymiotów. No i należy pamiętać, że jak coś długiego na nas spada to lepiej uciekać w bok niż wzdłuż.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Wunderwaffe w 17 Wrz 2012, 19:40

Wczoraj byłem w kinie na najnowszej części Resident Evila. Film fajny, nie będę opowiadać o fabule, bo to chyba oczywiste, że chodzi o zombiaki i korporację Umbrella. Obejrzyjcie sobie.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez vandr w 17 Wrz 2012, 20:39

Ciekaw jestem Waszej opinii o serii Wysłannika Piekieł(Hellraiser). Słynny "Pinhead" jakby nie patrząc, jest już sylwetką kultową, jedną z ikon popkultury a zarazem moją ulubioną za Predatorem sylwetką kinematografii ;)
Postać cyniczna, ironiczna, której nie można nie polubić- jednakowoż jest na tyle intrygująca, że momentami wzbudza szczere zainteresowanie. Warto wspomnieć o fantastycznej kreacji reszty cenobitów- co jak co, ale charakteryzacja aktorów sprawiła, że za pierwszym moim seansem zostałem wystrzelony z butów. Przychodzą do głowy najróżniejsze myśli- jak bezustanne i ogromne cierpienie mogą dawać "rozkosz, jakiej pragnie wielka część ludzkości?". Wiadomo- scenariusz i zamysł Clive'a Barkera(polecam jego ksiażki!) ale jednak...;)

Filmy te, w większości powstałe już kilkanaście lat temu, pomimo faktu, iż trącą myszką w kwestii efektów specjalnych(które wcale mnie nie rażą), aktorstwa- nadal są niewiarygodnie sugestywne, wręcz psychodeliczne i szczerze nie polecam oglądać tego kina osobom z depresją, wrażliwym i podatnym na "dziwne rzeczy" jak chodzi o wyobraźnię- będziecie mieli później za przeproszeniem prze*ebane noce ;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: Wczoraj, 18:25
Kozaki: 1747

Postprzez scigacz1975 w 18 Wrz 2012, 22:35

Wunderwaffe napisał(a):Wczoraj byłem w kinie na najnowszej części Resident Evila. Film fajny, nie będę opowiadać o fabule, bo to chyba oczywiste, że chodzi o zombiaki i korporację Umbrella. Obejrzyjcie sobie.

Najlepszy jak zwykle koniec. Ale zapowiedź szóstki :/ - teraz to już smoki, orki i inne gobliny
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Realkriss w 19 Wrz 2012, 10:04

Vandr, odnośnie Hellraiserów.
Akurat w ciągu ostatniego tygodnia obejrzałam pierwsze cztery!
Mam je już od dawna, kupiłam w zestawie za jakieś psie pieniądze,chyba 40 zł :E

Pierwszy raz obejrzałam Hellraisera będąc w liceum, były to lata 90-te, czas wspaniałych horrorów.
Na VHS oglądało się Freddiego Krugera, Poltergeisty, Hellraisery, Obcego, Predatora, TO, ech... można by długo wymieniać.

Niektóre są ponadczasowe, niektóre trącą już myszką, ale do wszystkich wracam z cenobicką rozkoszą.
Królowały wtedy przerażające demony, w czym Cenobici wiedli prym, do tej pory śni mi się Szczękający.
Hellraisery pierwszy i drugi to wspaniałe, gęste horrory, gdzie niebezpieczeństwo czyha za każdą... ścianą.
Postać Pinheada jest porażająca, ale ciekawsza w drugiej części, gdzie na chwilę odnajduje własne człowieczeństwo. Genialne jest założenie, że te potwory rodem z dna piekieł były kiedyś ludźmi!

Powiem tak, można je teraz oglądać i puszczać dzieciom, ale to już nie jest TO samo. W zalewie gier i współczesnych filmowych horrorów z wypasionymi efektami po prostu giną. I trzeba znać je z własnego dzieciństwa, żeby zamykać oczy, gdy haki szarpią ciało wujka Franka.
Każdy ma jakiś prywatny zestaw staroci, które kocha miłością niezmienną. Dla mnie to jeszcze "Piwnica", "Twierdza", "Koszyk", "Neonowi maniacy"... Cud-malyna.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Glaeken w 21 Wrz 2012, 20:21

Pamięć absolutna - pozytywy: dwie ładne aktorki Beckinsale i Biel, wartka akcja, wspaniałe efekty oraz zdjęcia metropolii i całe stosy gadżetów przyszłości jak choćby wszczepiony w dłoń tel. komórkowy. Cała reszta to żenada - aktorstwo i fabuła przetłoczone ilością efekciarstwa i gadżeciarstwa i do tego za szybkie tempo filmu. Nie nadążałem nacieszyć oczy a mózg pozostał w stanie uśpienia aż do końca filmu. Szczególnie blado wypada w porównaniu do filmu sprzed lat ze Schwarzeneggerem no ale cóż, najwyraźniej oceniam remake przez pryzmat oryginału - nic na to nie poradzę. Krótko mówiąc: I'm too old for this shit... nie na takim kinie sci-fi się wychowałem.

Ostatnio obejrzałem film pt. Super 8 w reż. J.J. Abramsa i w prod. Spielberga. Bardzo miły powrót do kina młodzieżowego z lat 80-90tych: ciepły, rodzinny film przygodowy sci fi o grupie przyjaciół z małej miejscowości, którzy są świadkami katastrofy kolejowej wojskowego pociągu przewożącego tajemniczy ładunek. Fabuła to połączenie E.T. Spielberga z Dystryktem 9 w klimatach przygodowego filmu Goonies. Masa zapożyczeń, przesadna ckliwość i naśladowanie Spielberga - to się nie mogło udać. A jednak! Wbrew pozorom wszystko jest na swoim miejscu... poza może jednym: trochę zbyt mroczny ten film, kiedyś to by było nie do pomyślenia no ale współczesne kino familijne ma swoje standardy. Wielka szkoda, że podobnych filmów już się nie robi.

Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 371

Postprzez Stalker Rambo w 30 Wrz 2012, 19:50

Obejrzałem dzisiaj dwa filmy.

Pierwszy to "Valhalla - Mroczny wojownik". Jeśli będziecie mieli okazję obejrzeć ten film to nie róbcie tego. Strata kasy (lub dla niektórych transferu, hehe) i życia. Twórcy filmu powinni zginąć w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Dialogi o ile można powiedzieć, że jakieś były to, były marne. Nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć. Totalne DNO!

Drugi film to "Raid". Fajny film akcji. Fabuła co prawda słaba, ale nie o fabułę w tym filmie chodzi, tylko o walki. Jak ktoś lubi walenie po mordzie w widowiskowy sposób to może brać film w ciemno.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez dorian w 02 Paź 2012, 23:10

Dla mnie film na miarę (imo prawie) Łowcy Androidów.
A może i lepszy.

Edit:
:arrowd: Gufno sie znasz Soviet imo. Nie ogarnąłeś filmu bo pewno za dużo strzelają, co?

Uwagi moderatora:

Nie odpowiadaj na posty strzałkami. - Soviet

Za ten post dorian otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Stalker Rambo.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez Soviet w 02 Paź 2012, 23:52

Ty się chyba z babką na rozumy pomieniłeś dorian. Zwykłe ścierwo sensacyjne bez ambicji jakie amerykanie kręcą w przerwach na kolejne hamburgery.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 23:15
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Realkriss w 03 Paź 2012, 08:33

Panowie, Panowie...

Dorian się trochę zagalopował, że Gamer może aspirować do "Łowcy androidów", bo w życiu.
Ale Soviet, nie jest to też typowe hamerykańskie ścierwo. Idea jest świetna, mocno zainspirowana pierwszą książką Kinga "Uciekinier", BTW całkiem dobrą. W porównaniu do wielu kretyńskich filmów, takich jak "Władcy umysłów", "Kod nieśmiertelności" czy nowa wersja "Pamięci absolutnej" - "Gamer" jest naprawdę fajnie zrobiony i fabuła trzyma się w nim kupy.
Poza tym sprawna strzelanka i uważam, że dla gracza pozycja obowiązkowa. Jeszcze te Simsy...
Mnie ten film przyprawił o duże emocje.
I jeszcze soczyście obsadzony, Dexter jest taki jak w serialu, czyli demoniczny, Milo Ventimiglia (niektórzy go pamiętają z Herosów) tworzy wręcz kreację, no i John Leguizamo na deser, zbyt rzadko widywany ostatnio.
A Gerard Butler, co za facet! (tak, tak, wiem, że to tylko moje kryterium :E )
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez meJKu w 03 Paź 2012, 17:07

Soviet może już hejcić :caleb: