Zawieszka i doczytywanie w tle, lub jakoś tak...

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Zawieszka i doczytywanie w tle, lub jakoś tak...

Postprzez zacheuss w 31 Maj 2010, 23:34

Witam.

Mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni. Być może uda mi się zadomowić tutaj na dłużej.

Otóż mam taki problem...

Czy w grze mieliście, że tak powiem lagi?

W pewnych miejscach występuje doczytywanie w tle i w tychże momentach gra wiesza się na jakąś minutę. Co najlepsze podczas zawieszki obiekty przemieszczają się, a czas płynie. Wygląda to tak jakby tylko moja postać dostała "zwiechy".

Biegnę, pojawia się ikonka dyskietki i trach. Zawieszka. Mija około minuta, wszystko wraca do normy. Postacie, które znajdowały się obok mnie zazwyczaj znajdują się już w zupełnie innym miejscu. Być może nie znacznie, ale jednak.

Wszystko było w porządku do czasu. Grałem kilka dni po kilka godzin. Aż w pewnym momencie dostałem zawieszki, która to powtarza się za każdym razem i w tych samych miejscach...może to zależy od lokacji? Te lokacje to np. droga obok wysypiska, droga w pobliżu cmentarzyska maszyn. Wcześniej w tych miejscach zawieszki nie było, tak mi się bynajmniej wydaje :roll: .

Używam na zmianę 10 różnych zapisów.

Czytałem dosyć niedawno, że ludziska mieli podobne problemy (o ile mnie pamięć nie zawodzi) na różnych konfiguracjach, ale obawiam się, ze tylko u mnie trwa to na tyle długo. To strasznie irytujące, zwłaszcza jak przemierzasz te same trasy co pewien czas.

A jeszcze coś. Myślałem, że wina leży gdzieś po stronie grafiki, silnika gry itp., że podczas biegu wyświetlane jest wiele elementów i komp sobie z tym nie radzi, dostaje laga podczas doczytywania. Biegnę, idę, nie ma znaczenia.

Konfiguracja komputera:

Windows Vista Ultimate z Service Pack 1
Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny
Pamięć RAM 4 GB
Procesor: AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core Processor 2,30 GHz
Karta grafiki: NVIDIA GeForce 9600 GT
Stacje dysków: SAMSUNG HD103UJ ATA Device
Stacje dysków CD-ROM/DVD: HL-DT-ST DVDRAM GH22NS50 ATA Device

Gra oryginalna. Wersja premierowa. Z polskim lektorem. Gra zaktualizowana do wersji 1.0006.

A może tak re-instalacja?

BTW: Szukałem, nie znalazłem. Gdzie temat, gdzie można by było się przywitać :o ?
zacheuss
Kot

Dołączenie: 31 Maj 2010, 23:05
Ostatnio był: 06 Lis 2015, 09:45
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Zawieszka i doczytywanie w tle, lub jakoś tak...

Postprzez jedi998 w 01 Cze 2010, 00:06

Hejka. Po pierwsze obniż detale, po drugie sekundowe, kilku sekundowe wcinki są normą w stalkerze, A-life się doczytuje. O modach nie wspominasz więc zakładam że gra jest "czysta".
Wróć lub zabierz mnie do siebie, gdziekolwiek to jest!!!
jedi998
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2008, 14:14
Ostatnio był: 23 Lip 2010, 09:26
Miejscowość: okolice Łodzi
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 1

Postprzez zacheuss w 01 Cze 2010, 00:26

Tak, gra jest "czysta". Dopiero zaczynam swą przygodę ze S.T.A.L.K.E.R.'em :) .

Pytałem na jeszcze jednym forum o rozwiązanie owego problemu, troszkę opcji i sugestii się nazbierało. Sprawdzę w najbliższym czasie i dam znać, czy pomogło. Dzięki za zainteresowanie tematem.
zacheuss
Kot

Postprzez djcycu w 01 Cze 2010, 02:38

Aby wszystko było ok musisz mieć kompa z NASA :) . Tak bywa właśnie z tą grą bo niestety optymalizacja w niej kuleje. Nic nie da rady na to poradzić bo i tak zdażą się momenty które nas będą dobitnie wkurzać tym lagowaniem. JA mam to zawsze koło baru i niestety muszę z tym żyć.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez smok61 w 01 Cze 2010, 07:09

Witam.
To prawda z tą optymalizacją gry, ale bez przesady. Minutowe zwiechy na takim komputerze!. Na moim 4-ro letnim, 1-no rdzeniowym 2,2GHz, takich nie mam. Owszem przytnie się czasem z zainstalowanym większym modem.
W większości przypadków wystarczy wyczyścić komputer ze zbędnych śmieci i defragmentacja dysku. Są też przypadki "tragiczne", zwłaszcza gdy komputera używają dzieci. Potrafią zainstalować masę dem, zbędnych programów i różnych ozdobników, które skutecznie zamulą najlepszy nawet komputer, a wtedy to tylko reinstalacja systemu.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez caleb59 w 01 Cze 2010, 10:48

U mnie na statyku w 1680x1050 wszystkie suwaki na full poza aa gra działa bez jakichkolwiek zacinek - przed zmianą procesora z Athlona XP na Pentium 4 także doświadczałem tego problemu - nie ma skutecznego rozwiązania w tej kwestii - zacisnąć zęby i grać dalej...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Kozaki: 672

Postprzez zacheuss w 02 Cze 2010, 20:26

Poległem, a wraz ze mną S.T.A.L.K.E.R.

Próbowałem kilku rozwiązań i nic nie pomogło. Począwszy od zmiany rozdzielczości po zmniejszanie detali graficznych. Usuwałem również savy, gdyż myślałem, że wina być może leży po ich stronie.

Rozpocząłem rozgrywkę od nowa. I co się okazało? Że wszystko jest w porządku. Do czasu...znowu zaczęły pojawiać się zawieszki, ale 5, 10 sekundowe. Wygląda to tak jakby z upływem czasu narastały. Nie tyle czasu co...pod względem liczby elementów do wyświetlenia (mam tu na myśli ciała, przedmioty itp. itd.). Może się wydawać śmieszne, ale inaczej nie jestem w stanie sobie tego wytłumaczyć.

Im więcej elementów do wyświetlenia, wgrania do mapy tym proces wczytywania staje się co raz dłuższy. Od 5, 10 sekundowych (tak jak dziś po ponownej rozgrywce) do pół minuty, minuty i o zgrozo 2,5 minuty.

Czyżby sprzęt nie był w stanie udźwignąć tylu elementów? No sam nie wiem. Assassin 2 na full detalach chodzi "lekko" i naprawdę nie ma na co narzekać.

Oczywiście nie ma co porównywać obu gier. Inna specyfika rozgrywki, silnik, itp. itd.

Porzuciłem granie. To było dla mnie za wiele, tak się po prostu nie da grać, przy takich zawieszkach. Być może zmuszę się kiedyś ponownie, ale muszę nauczyć się cierpliwości :-)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem!

Teraz temat można zamknąć, aczkolwiek można spodziewać się jeszcze jakichś sugestii.
zacheuss
Kot

Postprzez caleb59 w 02 Cze 2010, 20:36

A sprawdź ten patent: http://www.cdprojekt.pl/support/article ... hlon_64_X2 - wiem, że dotyczy innego procesora ale mowa jest o jakichś sterownikach AMD Dual-Core Optimizer - może nie masz tego lub podobnych sterowników pod swój procesor zainstalowanych w systemie?
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Kozaki: 672

Postprzez zacheuss w 04 Cze 2010, 00:50

Ściągnąłem i zainstalowałem sterowniki. Efekt? Żaden.

Gdy mam zawieszkę, włączam escape, po czym ctrl+alt+delete i włączam menadżera urządzeń. Jest skok wydajności do 100 % (o ile się nie mylę w okienkach) po czym powrót do normalności, zużycie procesora wynosi 26 %, a pamięci ram jakieś 2,21 GB. Po chwili zawieszka znika, grać można dalej. W ogóle odniosłem wrażenie, że owa zawieszka trwa znacznie krócej aniżeli poprzednio miało to miejsce. Zobaczymy co będzie dalej, czy w innych lokacjach również łapie zawieszki. Być może to wina nośnika? Chociaż jest nieporysowany i niezabrudzony.
zacheuss
Kot

Postprzez MatrixSTR w 04 Cze 2010, 14:03

Wina nośnika na pewno nie ponieważ płyta jest wymagana tylko do uruchomienia gry, potem można go spokojnie wyjąć. A weź może zrób defragmentacje tego dysku. Najlepiej za pomocą jakiegoś programu co defragmentuje i optymalizuje dysk (polecam Perfect Disc'a). U mnie po takim czymś niektóre gry chodzą lepiej i szybciej się ładują.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 17:19
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 276

Postprzez zacheuss w 25 Sie 2010, 13:49

Rozważań ciąg dalszy.
Nie znalazłem rozwiązania problemu. Nie pomogła też defragmentacja i inne bajery.
Zauważyłem za to, że przenosząc swój schowek (z masą różnego ekwipunku) z wysypiska do Baru przeniosła się razem z nim zawieszka. Od tej pory zawieszka w okolicach wysypiska ustała, za to miałem ją na terenie Baru. Czyżby to było spowodowane tymi wszystkimi przedmiotami jakie uzbierałem i trzymałem w schowku, a jakie silnik miał do wygenerowania w trakcie doczytywania?

Dziwna to rzecz.
zacheuss
Kot

Postprzez echelon w 25 Sie 2010, 15:12

Raczej nie jest to regułą. Pamiętam, że niezależnie od tego czy miałem jakieś graty na Wysypisku i/lub w Barze i w jakiej ilości, czy ich nie miałem, to zawieszkę miałem zawsze w tym samym miejscu i na Wysypisku, i w Barze; na szczęście w takich miejscach, że obywało się bez krzywdy dla mnie.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 41

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości