Kilka pytań odnośnie gry i samej rozgrywki

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Kilka pytań odnośnie gry i samej rozgrywki

Postprzez Tykersky w 14 Maj 2009, 17:45

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, miałem się nie rejestrować bo znalazłem na większość pytań odpowiedzi na forum ale jednak kilka rzeczy mnie nurtuje.

Wiec tak :D Mam oryginalną gre z allegro i patcha 1.0004.

1.Zauważyłem że npc są bardzo słabe giną po 2 strzałach - nie mówie o wrogach tylko neutralnych postaciach
Czy tak ma być, że większość npc-ów którym pomogłem np Pietrucha, Bies inni później giną ??? i to jeszcze jak mówiłem na 2 strzały ?

2.Wilk ten na początku co daje kilka zadań w pewnym momencie znikł, a po jakimś czasie znalazłem go w lokacji Magazyny, leżącego sobie w ognisku ( dead ) on tez ma zginąć ?

Może tak giną bo gram na poziomie "stalker"

3.Jakiego patcha polecacie do gry przez singla a jakiego do multi, gdzieś znalazłem że 004 do singla najlepszy a 005 do multi.

4.Od NPC-ów takich jak Sidorowicz czy wilk oraz innych, zadania mi się powtarzają takie jak przynieś artefakt Meduze wykonywałem 3 razy a zniszcz legowisko mutantów od Wilka chyba ze 2 czy 3. Wszystkie wykonywałem żadnego nie odmówiłem czy nie zdążyłem z czasem.

5.Trofea z mutantów wypadają raz na ruski ( ukraiński ) rok, ogon niby psa wypadł po tonie wymordowanych mutantach. Tak ma być ?

6.Jak wgram jakiegoś moda takiego jak spanie czy powiększony udźwig to będę musiał zaczynać grę od nowa ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i proszę nie bić po twarzy :D
Image
Awatar użytkownika
Tykersky
Kot

Dołączenie: 14 Maj 2009, 16:31
Ostatnio był: 07 Wrz 2020, 20:23
Miejscowość: Nieznana 0_o
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: Kilka pytań odnośnie gry i samej rozgrywki

Postprzez Ropasiak w 14 Maj 2009, 18:09

1. TAK
2. TAK
3. 1.0004
4. TAK ma być...
5. TAk ma być...
6. Chyba tak

I to tyle
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 08:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 13

Postprzez caleb59 w 14 Maj 2009, 18:12

1. Gina bo gina - za slabo sie uwijasz i pozwalasz by zostali zabici - a tak serio to tak dziala a-life w grze - nie wczesniej to pozniej npc gina (lub nie) i zalezy to w sumie od losowosci sytuacji - jesli chcesz aby glowni (wazni dla gry) npc byli niesmiertelni mozesz uzyc moda z tego tematu: viewtopic.php?f=49&t=5010
2. To normalna sytuacja - w pewnym momencie gry Wilk opuszcza wioske i idze na poszukiwanie "przygody" - na jego miejsce przychodzi inny stalker (ksywy nie pamietam aktualnie) a czy Wilk zginie czy nie okresla losowosc gry (patrz punkt 1).
3. 1.0004 koniecznie z racji tego ze jest to najbardziej optymalny patch do gry singleplayer jak i do praktycznie wszystkich modow.
4. To normalna sytuacja i ograniczenie nalozone przez autorow gry - jesli chcesz wiecej losowych zadan zapoznaj sie z tym modem: http://stalker.filefront.com/file/Quest_Overhaul;93065
5. Tak - dosyc zadko mozna trafic na oko miesacza lub ogon nibypsa (tym bardziej grajac na czystej wersji gry bez modow).
6. To zalezy od moda - z reguly kazdy mod jest stosownie opisany (Readme) i jesli jest wzmianka o ponownym rozpoczeciu gry to niestety bedziesz musial sie do tego dostosowac (z tego co pamietam spiwor i wiekszy udzwig nie wymaga ponownego rozpoczecia gry).

BTW @Ropasiak35 - coz za denna odpowiedz z Twojej strony - FAIL!
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

Postprzez Tykersky w 14 Maj 2009, 19:31

Dzięki wielkie za odpowiedzi, cóż zabawę z modami chyba zacznę trochę później, bo już się szwendam koło laboratorium i nie chce mi się od nowa przechodzić. Wypróbuje mod na spanie i udźwig zobaczymy czy zadziałają na starych save-ach.

Jeszcze raz dzienks za odpowiedzi
Image
Awatar użytkownika
Tykersky
Kot

Postprzez Powinnościowiec w 15 Maj 2009, 12:43

Co do Wilka to on zawsze ginie i to nie zależy od sytuacji, tak ma być :wink:
A i według mnie najlepszym pthem jest 1.5.
W pathu 1.4 miałem kilka bugtrapów a na piątce ani jednego.
Image
I am Little Jacob - Play Free Online Games
Awatar użytkownika
Powinnościowiec
Stalker

Dołączenie: 01 Lis 2008, 18:37
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 20:21
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 1

Postprzez Evilijo w 17 Maj 2009, 13:07

Skoro tak ci się podoba czysty Stalker to przejdź go do końca a potem pobaw się z modami. Jak dla mnie (i raczej większości graczy) odpowiednio zmodowany Stalker jest co najmniej dwa (niektórzy pewnie by powiedzieli, że i sto) razy lepszy od tego zaraz po instalacji.
Jakbyś chciał się pobawić w modowanie to w odpowiednich działach na forum wszystko jest bardzo prosto wyjaśnione. Moim zdaniem najlepsza kompozycja to Oblivion Lost 2.2 i SWO 3.0.
Jak raz zagrasz z modami, już nigdy nie będziesz chciał grać bez nich :)
No i do tego patch 1.0005

Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Dołączenie: 11 Lut 2009, 21:48
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 20:17
Miejscowość: Rybnik
Kozaki: 0

Postprzez Tykersky w 17 Maj 2009, 14:39

Przeszłem Stalkera i jestem bardzo zawiedziony :/

Przez Prypeć to przebiegłem po prostu, przy tym kasując dziesiątki monoliciarzy, niby miasto duchów a za każdym rogiem monolitek. Już nie mówię o samej elektrowni, nie zdążyłem ją zwiedzić ani nic musowo trzeba było iść do środka i kasować sekciarzy. Zakończenie też mnie rozwaliło no ale niby miało tak być.

Co do moda Oblivion losta jest po polsku ? bo jeśli nie to lipa bo angielski słabo znam ( trza było się uczyć :D )
A ten SWO 3.0 co to za mod ?? co daje ?

Kurde trochę za krótki Stalker jest, specjalnie solucji i poradników nie czytałem żeby się pocieszyć grą.
Więc tak się pocieszyłem że nawet nie zauważyłem że się skończyła :D
Image
Awatar użytkownika
Tykersky
Kot

Postprzez Evilijo w 17 Maj 2009, 14:46

No więc do OL'a jest spolszczenie, a SWO 3.0 to mod zajmujący się przede wszystkim pogodą i grą świateł, ale w paczce są też nowe tekstury itd. tu jest temat, więc wszystkiego się dowiesz viewtopic.php?f=49&t=1640

Tak zmodowany Stalker to po prostu bajka, wygląda o niebo lepiej (ale też trochę mocniejszego kompa trzeba mieć), do tego więcej klimatu bo są nowe dźwięki, nic tylko grać.

A co do zakończenia, to pewnie trafiłeś na któreś z fałszywych, stawiam, że na "chcę być bogaty". Wszystkich zakończeń jest 7, więc powodzenia z kolejnym przechodzeniem gry :)

Edit. A tu masz spolszczenie do OL'a jakbyś nie umiał znaleźć http://odsiebie.com/pokaz/2896821---96e9.html

Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
Evilijo
Stalker

Dołączenie: 11 Lut 2009, 21:48
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 20:17
Miejscowość: Rybnik
Kozaki: 0

Postprzez caleb59 w 17 Maj 2009, 15:24

Stalker jest bardzo dluga gra - zalezy od tego jak gramy i jak dokladnie zwiedzamy kazdy zakatek oraz robimy zadania dodatkowe...
Do slow @Evilijo dodam tyle ze jest mniejsza aczkolwiek rownie dobra alternatywa dla pogody czyli Dynamic Weather Mod ktory szczerze polecam: viewtopic.php?f=49&t=5053
BTW do OL nie potrzeba mocnego kompa - to nie Priboi...
Dobra (IMO lepsza) alternatywa dla zwyklego OL jest Dima's Mod (z racji dodanego Arena Extension - nowe walki na arenie oraz Arsenal Moda - masa nowych broni palnych): viewtopic.php?f=49&t=4563
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez Tykersky w 17 Maj 2009, 16:18

Wspaniale spolszczonko jest :D to ściągam, a będą kolidowały ze sobą te mody znaczy OL i SWO 3.0 ??

A co do zakończenia to właśnie oglądam na yt wszystkie wersje i wybrałem nieświadomie wersje prawdziwą tzn, że na końcu był filmik i Striełok się pasł na trawce i muchy latały i było ładnie :D
Image
Awatar użytkownika
Tykersky
Kot

Postprzez caleb59 w 17 Maj 2009, 16:25

W katalogu z SWO 3.0 jest plik ktory "scala" ze soba OL i SWO 3.0 wiec nie bedzie problemu - radze dobrze i dokladnie poczytac info o instalacji SWO gdyz @trojanuch troche moim zdaniem przesadzil i po rozpakowaniu SWO katalogow jest masa i trzeba chwilke sie skupic by sie nie pomylic przy dodawaniu...
-------------------
Wystarczy pobrac tylko OL 2.2...
Ostatnio edytowany przez caleb59, 17 Maj 2009, 16:46, edytowano w sumie 1 raz
                        Image
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez Tykersky w 17 Maj 2009, 16:44

A wystarczy że ściągnę OL 2.2 czy muszę też 2.1 ?

Ściągam jak by co na 004v.
.........................................
Edit:
Ok działa wszystko :) dzięki za wszystko i okropnie się teraz boje grać w Stalkera :D te noce i jeszcze to ogniste niebo jak koniec świata :D i to że 10 razy wykonywałem zadanie z bandytami na parkingu bo tak trudno jest :D

Ale mam ostatnie pytanie, jak ustawić odpalanie pojazdów bo kamerę to już ustawiłem żeby była z tyłu.
Image
Awatar użytkownika
Tykersky
Kot

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi