Zastrzyk napisał(a):Kto to jest gman? Co związanego ma portal z hlem ??
Spadłem z krzesła...grałeś w episode II???
Jeśli tak to znaczy, że nie słuchałeś Eliego jak ci stanął w drzwiach w drodze do helikoptera...
SPOILER!!!
Aparature Sceits (albo jak tam się to pisze) czyli twórcy portal guna to to drugie miejsce gdzie badało się technologie teleportacji a co za tym idzie byli rywalami Black Mesy (widać nawet pokaz slajdów porównujący obie firmy). Ta pierwsza jednak mocno wyprzedziła BM. Całą swoją technologie po incydencie w laboratorium ukryli na statku Borealis który zaginął. Eli nie chce aby wykorzystać tą technologie przeciwko Kombinatowi gdyż jest zbyt potężna by człowiek mógł nią władać. Na statku Borealis ponadto bedz\ie rozgrywać się ep3-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A co do portal guna...
Pamiętacie mój filmik
viewtopic.php?f=7&t=3753?
Teraz opisze jak tego dokonać czyli pograć w Half-life 2 ale trzymając w rękach Portal Gun. Oto mój krótki tutorial który zamieściłem na innym forum ale tam nikt się nie zainteresował. Mam nadzieję, że tu będzie inaczej
1. Potrzebujemy dwóch gier, oczywiście Half-life 2 i Portal
2. Zaglądamy do folderu z instalacją Half-life'a 2 i odnajdujemy folder o nazwie "hl2"
3. Zagladamy do folderu i odszukujemy w nim dwa inne foldery: "maps" i "scenes". Kopiujemy je.
4. Przechodzimy do folderu z instalacją Portalu i odnajdujemy analogiczny folder "portal"
5. W nim znajdziemy już foldery "maps" i "scenes". Doklejamy jednak te z "hl2" i zgadzamy się na zastąpienie. Gra Portal nie ucierpi
6. Uruchamiamy grę Portal i włączamy konsole do której wpisujemy "maps *". Zobaczymy listę map z obu gier. Wybieramy jakąś wpisując do konsoli np "map d1_trainstation_01.bsp". Jest to mapa która rozpoczyna grę (czyli ta na filmiku)
Po chwili załaduje się mapa. Nie ważne która by to była nie będziecie mieć przy sobie Portalk guna. Można go jednak zdobyć wpisując odpowiednie komendy do konsoli:
"sv_cheat 1" - wystarczy raz po załączeniu gry, aktywuje to działanie komend takich jak poniższa
"impulse 101" - aby otrzymać za free wszystkie bronie i max amunicji w tym Portal guna!
UWAGA
Jeśli mamy steam zapewne powyższe foldery będą puste gdyż cała ich zawartość będzie spakowana do plików cgf które znajdziemy gdzieś obok instalacji gier. Należy je więc najpierw rozpakować za pomocą programu GCFScape (aby go uruchomić potrzebujemy platformy .NET). Dopiero z tak rozpakowanych folderów można wyciągać mapy i scenariusze gry
Jeśli mamy dziwną wersję non-steam gry Portal i nie będą nam się wyświetlać modele i tekstury będzie także potrzebne skopiowanie całego folderu "hl2" z instalacji Half-life'a 2 do folderu z folderem "portal" w grze Portal. Zapewne tam już będzie ale bez wszystkich tekstur i modeli z gry Half-life'2. Powtarzam: po skopiowaniu folder "hl2" powinien znaleźć się obok folderu "portal" a nie w nim!
Tak czy siak mogą nie działać dźwięki z gry Half-life 2. Trzeba jeszcze przekopiować dźwięki. Ponadto tak jak Chell z Portalu Gordonowi będzie szybko przybywało życie tak więc nie zdziwcie się jak nagle zauważycie, że od 10 sekund w plecy bił was FastZombie a wy dalej żyjecie.
Mimo to, można się fajnie zabawić i dajmy na to gdy Metro Police każe wam wrzucić puszkę do kosza którą sam wcześniej zrzucił możecie użyć Portal guna tworząc portale na ziemi pod puszką i na ścianie nad koszem...
Miłej zabawy
Jeśli komuś ten tutorial się przyda to proszę o powiedzeniu mi o tym...