Wszystko zależy również od wersji gry i modów. Na początek - jeśli chcesz mieć przez jakiś czas przewagę nad przeciwnikami -warto zdobyć pancerz stalkera. Podejdź do Wilka (Kordon).Za nim jest drabina. Wdrap się po niej i kucnij. Przejdź po małym podeście (na kuckach) wzdłuż ściany i wejdź na dach. Rozpędź się ( klawisz X - sprint) i skocz (w końcu ci się uda) na drugi dach. Przejdź na drugą stronę dachu. W dziurze w nim ujrzysz skrzynkę. Przestrzel ją i wyciągnij stalkerski pancerz. Jak na początek to już coś. Żeby zdobyć kałasznikowa lub coś w ten deseń wystarczy iść na nasyp kolejowy i wystrzelać wojaków (ja to zrobiłem na poz. trudn. Mistrz z Obrzynem i PM-ką, więc dasz radę
) a potem pozbierać ich sprzęt.
Co do Agropromu. Misję robiłem z AK-47 (w podziemiach wymieniłem go na szybkostrzelnego - nie prawda,ż e towarzyszył mi przez pół gry. Niebawem zamieniłem go na Grozę). Znów myślę, że dasz radę. Wszedłem do podziemi, dotarłem do kryjówki, zabrałem pendrive'a Strieloka i wróciłem na górę. Instytut zaatakowałem przez główne wejście w środku dnia (na Masterze) i przedarłem się w jedną i drugą stronę. Miałem przy sobie kilka granatów, którymi zrobiłem zamieszanie w szeregach wroga. Pamiętaj : Jeżeli chcesz robić tą misję moim sposobem to wystrzelaj najpierw snajperów na wieżach i nie zdziw się jak zginiesz bo szturm na główną bramę na Masterze, z takim sprzętem i w środku dnia to samobójstwo. Mi się jednak udało
. W przyszłości radze ci zdobyć jakiś lepszy pancerz i zacząć myśleć nad ustawieniem pierwszego zestawu artefaktów (niezwykle przydatne są : Błysk, Dusza i Ślimak) i zdobycia lepszej broni. Ja osobiście chodzę z Vintarem BC i Kombinezonem Pancernym (taki zestaw mi wystarczy).
Podpis poszedł się je*ać.