lekkie przegięcie jest, bo nie powinni nas widziec od razu. A nawet jak zobaczą, to strzelają przez drzewo. I nie mam do tego pretensji że przez nie przechodzą, bo tak jest. Ale celni są za bardzo. Nie ważne dzień czy noc, widzą bezbłędnie, przez gałęzie, drzewa. Wystarczy wystawić nos zza kamienia i po ułamku sekundy dostajesz serią po nosie. Tu realizm poszedł sobie na wakacje. Przeszedłem ten moment na raty. Sprint do głazów poniżej, przykucnięcie i czekamy aż ogłoszę utratę kontaktu z celem i wysyłają patrol. Wtedy doskok do zwalonego drzewa, niskie przykucnięcie pod nim, tam gdzie stoi skrzynka. Tam można łatwo oberwać, więc trzeba uważać jak się ustawić. Chwila na załapanie oddechu, i ostatni szybki sprint w stronę wioski. Ręka na bandażach bo łatwo serię w plecy dostać.
Ponarzekam jeszcze, bo po tym jak to przeszedłem, chciałem spróbować innego sposobu - ale nic po za brutalnymi rozwiązaniami typu biegnij, licz na szczęście i aplikuj apteczki nie działa. Nawet powolne skradanie się tak, że drzewo jest dokładnie na linii strzału nie pomaga. Chłopaki widzą przez nie i są celni śmiertelnie, szacun. Nawet jak biegnie się do drzewa, a że zbiega się w dół, to powinni celować po pniu coraz niżej co z kolei wymagało by zgrania z szybkością biegu celu - nie jest dla nich problemem. Mimo że nie widzą mnie, bo drzewo jest między nami.
To taki sam denerwujący fragment jak w Cieniu.. kiedy trzeba było wykraść walizkę z bazy wojskowej. Sidorowicz sugerował żeby się zakraść po zmroku. Był nawet wskaźnik czy jesteśmy widoczni czy nie na hud'zie i co? I tak na 200m przed baza nie ważne jak się skradać, syrena się włącza i sieczka jest nieunikniona. Szkoda, że jhedynym sposobem na cel to rąbanka - czasem chciałbym załatwić coś po cichu, ale nie tu. I nie poprawili buga z Cienia, kiedy zapisało się grę przed akcją, po czym skradasz się do celu, zostajesz rozpoznany, sria w łeb i padasz. Nic straconego? Q-load i zrobię to inaczej? A nie, po loadiez wszyscy już wiedzą gdzie jesteś, mimo że zapisanie gry odbyło się przed wykryciem nas przez wroga. Trudna ta miłość do stalkera
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.