Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez Przemek77 w 18 Cze 2008, 08:05

Karzeł napisał(a):Ja jestem chrześcijaninem. Chodz co niedziela do koscioła. Nigdy nie krytykowałem innej wiary. Ja również staram sie przestrzegac ,,Bozych zasad"

Ja również nigdy nie krytykowałem ani nie naśmiewałem się z ludzi wierzących w to czy owo. Każdy w końcu ma jakieś przekonania, wyznaje jakiś system moralny - tak, ateiści też wbrew pozorom - nie można tego potępiać.
Ja podchodzę do tego w ten sposób - możesz sobie wierzyć w co chcesz, ale nie próbuj mnie do swojej wiary namawiać. Ja do ateizmu nikogo nie namawiam, nawet rzadko o tym mówię z kimś bo to moja sprawa i spodziewam się tego samego od wyznawców innych religii czy światopoglądów. Niestety, część chrześcijan ma jakieś swoiste przekonanie o "misji naprawy świata" którą musi wykonywać, mawiają "nasz obowiązek to nawracanie grzeszników".
Co do antyklerykalizmu - każdy kto nie zgadza się z mieszaniem się kościołów i organizacji religijnych w sprawy świeckie jest antyklerykałem. Nie polega to na paleniu kościołów, czy pluciu na każdego księdza który mnie mija.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez Bartas w 19 Cze 2008, 22:43

Ja na temat mojej wiary powiem krótko: wierzę w Boga, nie wierzę w kościół...
I chyba wszystko jasne...
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Postprzez Joker w 22 Sie 2008, 08:18

Jestem chrześcijaninem, choć nie chodzę do mojej parafi, ponieważ tam dosłownie rządzi Rydzyk. Nieraz msze trwają zamiast godzinę to 2 lub nawet 3 godziny, nieraz na osiedlu mojego kumpla po hatach łażą jakieś baby które zbierają forsę dla księdza dyrektora, a później widać je z księdzami przed mszą. Siostry i księża pierniczą tylko, że TVN i TVP są do d*py i jedyna prawa telewiza to Trwam. Głoszą także swoje "święte poglądy" na temat polityki. Na kazaniach bo upadku rządów Jarosława Kaczyńskiego pierniczą tylko, że Platworma Obywatelska to szatany i itp.
Awatar użytkownika
Joker
Kot

Dołączenie: 18 Sie 2008, 13:11
Ostatnio był: 10 Maj 2014, 23:53
Miejscowość: Gotham City
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 1

Postprzez Wołk w 22 Sie 2008, 08:54

Więc tak, odsunąłem się od Boga... czuje się z tym źle, chodzę do kościoła co jakiś czas... ale... jest to jedno ale...
Jakieś kilka miesięcy temu byłem bardzo wierzącym człowiekiem, kontakty z księżmi... zawsze lubiłem rozmawiać z księżmi podczas wizyty duszpasterskiej. Miałem z nimi dobry kontakt.
Awatar użytkownika
Wołk
Kot

Dołączenie: 20 Sie 2008, 23:06
Ostatnio był: 01 Sty 2009, 02:06
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 22 Sie 2008, 09:18

Joker napisał(a):Jestem chrześcijaninem, choć nie chodzę do mojej parafi, ponieważ tam dosłownie rządzi Rydzyk

Eh. Mam tak samo. Na szczęście gdy mieszkałem w swoim rodzinnym miasteczku to mogłem chodzić do oo. Bernardynów. Teraz gdy mieszkam w Krakowie staram się chodzić do oo. Dominikanów lub do parafii gdzie kapłani mówią o Bogu i jego nauce a nie o swojej nienawiści, zawiści et cetera które zaślepiły w nich miłość bliźniego.

Cóż śp. ks. Tiszner mówił o nauce płynącej z toruńskiego "Mózgozwęglacza", że bliżej im do schizmy lefebrystów [Practwo św Piusa X] niż do nauki Kościoła Katolickiego.

Przerażają mnie ci ludzie, bo żerują na naiwności i lękach najsłabszych, aby zrealizować swoje egoistyczne polityczne, biznesowe ambicjonalne cele.

Najgorsze jest to, że nie udaje się nic z tym zrobić. W obronie ludzi najgorszego autoramentu jak. ks. Jankowski, Wielgus zawsze staną rzesze zaślepionych "wiernych", a wszelka dyskusja z wyznawcami Rydzyka kończy się zwyzywaniem Cię od komuchów, ateistów, czytelników GW i widzów TVN [GW nie czytałem z 5lat podobnie jak innych dzienników, w TV oglądam tylko filmy i kreskówki ] czy Żydów [moje ulubione]. Pokazywanie faktów nic nie daje, bo ci ludzie mają "swoją prawdę" a wszystko inne co do niej nie pasuje jest "kłamstwem".

Cóż. Katolikiem [czy ogólnie chrześcijaninem] jest ten co żyje wg nauki ewangelii i daje temu świadectwo swoim życiem, a nie ci wszyscy co o sobie mówią per "prawdziwy polak katolik" a ich czyny nie mają nic wspólnego z miłością bliźniego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez kaczkaPL w 23 Sie 2008, 13:49

Ja jestem wierzacym i praktykujacym* chodze do kosciola co niedziele ale sa wyjadki teraz nie bylem w kosciele od miesiaca i jakos mi z tym zle......
kaczkaPL
Kot

Dołączenie: 21 Sie 2008, 00:49
Ostatnio był: 26 Sie 2009, 21:53
Miejscowość: Łódz
Ulubiona broń: --

Postprzez Adam w 23 Sie 2008, 17:15

Karzeł, Świadek Jehowy to taki pan, co roznosi ulotki o biedzie po domach i mówi swoje problemy. Takich panów mój kolega odpędza kijem.

Ps.
Wiem, że wyjaśnione, ale musiałem to powiedzieć.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Wołk w 23 Sie 2008, 22:56

WG
g. mnie każdej religii należy się szacunek! Nie żyjemy w średniowieczu, gdzie papież wzywa do Krucjat, dając wieczne oczyszczenie i odpuszczenie grzechów. Ja bym grzecznie przerwał panu Jehowie, i powiedział mu, że: "Dziękuję, nie". A nie kijem odpędzać! Cóż, tacy ludzie co odpędzają kijem nie są warci niczego... Ja stawiam na pokojowe rozwiązania.
Awatar użytkownika
Wołk
Kot

Dołączenie: 20 Sie 2008, 23:06
Ostatnio był: 01 Sty 2009, 02:06
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez Visemir w 26 Sie 2008, 23:11

Ja urodziłem się w rodzinie chrześcijańskiej, do 11 roku życia byłem chrześcijaninem. Najpierw przestałem chodzić do kościoła z powodu multum ciekawszych rzeczy do roboty. Potem jeszcze doszedł kuzyn rodzimowierca, ale nie udało mu się mnie przekonać. Aktualnie nie wyznaję żadnej religii, ale czuję szacunek do niej. W praktyce sprowadza się to to tego, żę kiedy z rodziną zwiedzamy jakiś kościół/katedrę, to zamiast uklęknąć przed ołtarzem i się przeżegnać, po prostu się kłaniam, wyrażając w ten sposób szacunek.
Co do świadków Jehowy, nie mam nic przeciwko nim, chociaż uważam że są zbyt natrętni i irytujący.
Visemir
Kot

Dołączenie: 26 Sie 2008, 13:02
Ostatnio był: 03 Wrz 2008, 20:02
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper TRs 301

Postprzez maltese w 28 Sie 2008, 16:29

za machometaa! machomet żądzi!!

Jeszcze jeden taki wybryk i ban. Q.
maltese
Kot

Dołączenie: 12 Lip 2008, 21:51
Ostatnio był: 17 Paź 2008, 19:17
Miejscowość: obok lublina

Postprzez Terminus w 28 Sie 2008, 16:40

maltese napisał(a):za machometaa! machomet żądzi!!

Koledze to chyba jakąś nagrodę trzeba ufundować. W wypowiedzi zawierającej 4 słowa, każde zawiera błąd :P
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez maltese w 28 Sie 2008, 18:16

a tak naprawdę nie wierzę w boga... wierzę w ufoludów! :D

Quinn już coś ci mówił. Papa -S3
maltese
Kot