1. C2d 8400 3.0 GHz fabrycznie to bardzo dobry wybór!
Obecnie do gier lepszy jest mocny proc dwurdzeniowy, którego można w dodatku jeszcze podkręcić, a ten ponoć się rewelacyjnie kręci i do tego mało grzeje. Sam mam c2d 6850
[email protected] GHz i jest max bajer, a ten jest jeszcze z deka lepszy.Oczywiście wszystko to przy założeniu, że CS nie będzie zoptymalizowany pod proce cpu 4 - rdzeniowe, jak do tej pory nic mi o tym nie wiadomo, ale może nie jestem na bieżąco.
2. Z tym, że do tego proca MUSISZ MIEĆ bardzo wydajną kartę grafiki, bo to dodatkowo w największym stopniu od niej zależy cała zabawa + właśnie wydajny cpu, co by jej dotrzymał kroku i jej nie spowalniał i tu, ja na Twoim miejscu bym nie oszczędzał. Jestem za GeForcami i wybrałbym albo 9800 GX2, bo to jednak zawsze 2 proce (sam mam i naprawdę jest odjazd! w porównaniu do innych) i wcale nie prawda, że mogą sobie nie radzić ze starszymi grami (bzdura!!!), albo jednak te najnowsze, czyli GF 280 GTX, choć w większości testów GX2 daje lanie temu nowszemu., no ale ten GTX to w końcu nowsza technologia, być może będzie wykorzystana w przyszłych grach...
I przede wszystkim najważniejsze : te karty nie mają żadnych problemów ze sterami do nich, bo NVidia tego pilnuje i pod tym względem nigdy się nie zawiodłem.
, a GeForcy miałem od zawsze.
Jeśli wolisz Radki, to proponuję: albo 3870 X2, słabszy z deka od GF GX2, ale i cena niższa i do tego spoks w grach, bo naprawdę wydajny, albo najnowszego 4850 i jeśli zależy Ci na oszczędzeniu kasy,a O TO TU CHYBA CHODZI!, to jednak ten wybór będzie najlepszy, bo karciocha jest na poziomie GF 9800 GTX (nie wiem, ale z tego co piszą, to tak), albo i nawet nieco lepsza, a cena powala
Coś w granicach 5 - 6 stów i tańsza od 3870 X2 i można zrobić w SLI dodatkowo!, a do tego już nie raz słyszałem i czytałem, że obraz na monitorze może być nawet nieco lepszy od GeForców, z kolei tym nic nie brakuje...
Z tym, że WEŹ POD UWAGĘ, że :
Jeśli chodzi o Radki, to z nimi jest w zasadzie i na ogół jeden problem, którego nie ma NVidia, I TO WEŹ SERIO POD UWAGĘ- STERY!!!, bo karta może być naprawdę mocna, ale i tak nic to nie znaczy jeśli stery są niedopracowane, niestety.
Wtedy gierki mulą...
Zresztą w ogóle jak czytam o Radeonach, to z nimi co i rusz w grach coś nie tak, a GeForcy bez wniku..., ale nic do Radków osobiście nia mam.
3. Do tego potrzeba Ci min. 3 GB RAM-u w zależności od systemu, XP-32 bity tyle tylko czyta, proponuję :
-Kingston hyperX = mam od zawsze i nigdy się nie zawiodłem!
-Corsair,
-Patriot.
-Geil, ale akurat z nimi miałem problemy, choć firma renomowana...
4.Płyta - stawiam na Asusa, bo to mój faworyt i frma naprawdę przodująca + daje fajne oprogramowanie do monitoringu płyty, wcześniej miałem Abita i też był o.k., nie wiem jak teraz, ale te dwie firmy polecam, do tego Evga jest godna uwagi i to na poważnie.
5. Zasilacz - najlepiej 700W i styka, jeśli nie myślisz o grafie w SLI i co by zapas mocy był :
-Tagan,
-BeQuiet,
-Enermax
i żadne tam inne (np.Chiewtec'ki) - te, co wymieniłem są wszechobecnie uznane i sprawdzone, no może jeszcze Zalman i nowo wydany Gigabyte Odin, podobno jest dobry, ale ja stawiałbym na te 2 pierwsze
, teraz akurat mam Tagana 900W + miałem BeQuieta 700W i nawet zapomniałem, że są w ogóle w kompie (ciche, zwłaszcza ten drugi) = nic się nie działo i wszycho szło/idzie na maxa
6. Dysk - min. 250 GB, ale tu Ci nie doradzę, sam mam 2 x Samsung SP2504C i jestem zachwycony,bo zupełna cisza i bezawaryjność, ale to już starsza wersja, do tej pory wyszły lepsze, i tyle, ale polecam albo Barracudę, albo Samsunga - WD Caviary podobno są awaryjne.
Do tego wszystkiego przewiewna buda, ja mam starą sprzed 5 lat i musiałem ją przerobić do obecnego konfigu (zdejmowalna boczna ścianka i na rzepy, co by lepsza wentylacja dla grafy, cpu i całej reszty była + dodatkowo "komin", czyli ażurowe okno w górnej części budy, przy zasiłce, żeby ciepło górą też leciało znad pamięci).
To wszystko po to, żeby komfortowo zagrać w CS i gry wydane do tej pory, a jak przedobrzyłem, to mnie poprawcie
.