Wiara

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez marcel w 22 Mar 2008, 15:55

Marcel klęczy przed ołtarzem i próbuje się modlić. Ostatnio jakoś mu to nie wychodzi. No bo w zasadzie o czym ma rozmawiać z Bogiem? O Stalkerze? Wiadomo, że nie poprosi Stwórcy o pokój na świecie; Pan i tak go nie wysłucha.
Obok niego stoi koszyczek ze święconką. Jajko, chlebek, sól i pieprz, kawałek szynki, plastikowy Baranek. Nagle Marcel zauważa staruszkę, idącą w jego stronę o kulach. Kobieta ma paskudnie opuchnięte nogi, widać, że chodzenie sprawia jej ból. Jego babcia ma to samo. Kiedyś zastanawiał się, czemu Bóg zsyła te wszystkie choroby. Nie wymyślił nic mądrego.
Odwraca się znów w stronę Krzyża. Szuka tam pomocy w zrozumieniu Boskiego Planu. Drewniany Jezus patrzy na niego smutnym wzrokiem. Marcel kręci głową, żegna się i wstaje. Wychodzi ze świątyni. Ojciec już na niego czeka, stojąc obok tablicy z nekrologami.
"Zobacz, znów ktoś umarł" - mówi.
Marcel zbliża się do biało czarnych kartek, zawieszonych niedbale na tablicy. Dwa nazwiska są mu znajome. To jego sąsiedzi, znał ich z widzenia. Oboje byli, jak to mówią księża, "dobrymi katolikami".
"Skoro dobrze Ci służyli tutaj, na Ziemi, to czemu musieli odchodzić w męczarniach?" - pyta Stwórcę. Rak jest okropną chorobą, człowiek zdąży sie wymęczyć, zanim odejdzie. Marcel rusza w stronę samochodu. "Po jaką cholerę zabierałeś ich w taki sposób?" - ponawia pytanie. Cisza. Patrzy na Baranka w koszyczku. "Po jaką cholerę?!" - krzyczy w myślach. Baranek milczy, uśmiechając się kpiąco. Nagle zza chmur wyłania się słońce, rzucając jasne promyki na kościół. Marcel uśmiecha się paskudnie do białej figurki i kręci głową. "Też mi odpowiedź" - myśli.

Takie moje przemyślenia. :wink:
Wbrew pozorom nie walczę z niesprawiedliwością świata, tak już jest i moja złość tego nie zmieni. Mówi się trudno i jedzie się dalej.
Pokój.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Reklamy Google

Postprzez marcel w 13 Cze 2008, 19:45

Odświeżam, podbijam. Potem skleję, jeśli taka wola.

Niezbyt dawno wypłynęła chęć pocięcia ciała Jana Pawła II na kawałki i sprzedawania ich różnym parafiom i innym pobożnym kolekcjonerom relikwii. Co o tym sądzicie? Mnie jakoś po prostu brakuje słów na takie traktowanie tak zasłużonego człowieka po śmierci. Nie dość, że nie uszanowano jego ostatniej woli - Karol Wojtyła chciał zostać pochowany w ziemi, bez trumny (`z prochu powstałem, w proch się obrócę`), teraz to. Nie wiem cóż rzec.

PS. Przeczytałem te moje wypociny na górze... Słodki Jezu, ależ ja pieprzyłem głupoty. xD Ale cóż, post pisał się prawie sam, nie myślałem co piszę, i oto cholernie podniosłe efekty. Mimo wszystko zostawiam dla potomnych. Niech się pośmieją.

Fin.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Postprzez fjk w 13 Cze 2008, 20:06

ehm.. dla mnie JPII przede wszysktim jest osobowścią, a nie osobą kościelną... i uważam ten pomysłza CHORY... bo to jest fanatyzm... wielu ludzi kazało się spalić coby po śmierci jacyś ludzie nie przychodzili na grób... (nawet jakiś nazista kazał sięsaplić i prochy rozrzucić żeby neo-nazi nie przychodzili) ... ostatnio znalazłem wytłumaczenie dal tych wszystkich chorób etc... jesli Bóg cosdo tego ma... nam może się wydawać że ktoś jest "pobożny, dobry katolik" etc... tak samo może się wydawać "księciowi"... ale może ta osoba w czymś się Bogu nie spodobała? a może Bóg jest fanem Monty Pythona? I nie lubi wazeliniarstwa... nie można wykluczyć że Bóg woli np. wyznawców "Latającego Potwora Sphagetti". Ale fakt... zawsze lepiej mieć trochę "zapasu" jesli idzie o wiarę, czyli pozostawać w kościele jako zrzeszeniu "papierkowym"... bo a nóż może być tak że jednak Bóg woli właśnie takich ;) widze mamy tu kolegę anarchola xD donciu... a "Religia to opium dla mas" powiedział Karol Marks... (ten to dobpiero kawał skur***a =P... ee tam, nie prawda... źle go zrozumiano, jestem pewien na 100% a pamiętam ten cytat bo go kiedyś znalazłem gdzieś)... narazie tyle ode mnie.. zresztą nie wiem czemu ten temat umarł.. bardzo ciekawy jest =]
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez marcel w 13 Cze 2008, 20:51

wyznawców "Latającego Potwora Sphagetti"

To tacy istnieją? ; o

Również moim życzeniem jest kremacja. Nie żebym nie chciał, żeby ktoś odwiedzał mnie na cmentarzu. To raczej strach przed tymże rozkładem, który czeka każdego zmarłego. Odczuwam podświadomy strach przed obudzeniem się w trumnie, siedem stóp pod ziemią.

Wiecie, nagle mnie naszła dziwna myśl...
A może On chce, abyśmy my, Stalkerzy, wyznawali wybuch Reaktora 4 jako zapowiedź Apokalipsy?
[Tak, wiem, nawąchałem się kleju. Bredzę.]

A temat będzie żył. Przepowiedziałem ja, Marcel. Howgh, Blade Twarze.
marcel
Opowiadacz

faith

Postprzez cisza w 16 Cze 2008, 05:07

Wolność, sprawiedliwość, żyj i daj żyć innym.
Humanizm oraz Wiedza.
Tolerancja.

Cogito ergo sum

W to wierze całym sercem!
If electricity comes from electrons does morality comes from morons ?
*Tsuyomemasu*
Awatar użytkownika
cisza
Kot

Dołączenie: 14 Cze 2008, 17:29
Ostatnio był: 16 Sie 2009, 07:58
Miejscowość: Undercity
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Balance IL 86
Kozaki: 0

Postprzez Przemek77 w 16 Cze 2008, 05:50

Jestem ateistą i łagodnym antyklerykałem. Choć jak czasami widzę co się dzieje dookoła mnie to mam ochotę odrzucić tą łagodność i temu czy owemu "sklepać maskę".
Jednak - najpierw jesteśmy LUDŹMI a potem wyznawcami.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Igoand w 16 Cze 2008, 06:18

Ja natomiast jestem chrześcijaninem grekokatolikiem. Grekokatolicyzm = Prawosławie + Rzymokatolicyzm... :wink: Staram się przestrzegać "Bożych Zasad" ale nie zawsze mi to wychodzi :P
Awatar użytkownika
Igoand
Stalker

Dołączenie: 25 Lut 2008, 19:23
Ostatnio był: 13 Kwi 2015, 17:43
Miejscowość: Żywkowo
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Karzeł w 17 Cze 2008, 17:59

Ja jestem chrześcijaninem. Chodz co niedziela do koscioła. Nigdy nie krytykowałem innej wiary. Ja również staram sie przestrzegac ,,Bozych zasad"
Ręka , która daje , ma wiele przyjaciół
Awatar użytkownika
Karzeł
Kot

Dołączenie: 20 Kwi 2008, 22:05
Ostatnio był: 01 Lis 2008, 10:27
Miejscowość: Bar ,,100 radów"
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez maciekt w 17 Cze 2008, 19:08

.
Ostatnio edytowany przez maciekt 14 Lip 2019, 22:29, edytowano w sumie 3 razy
maciekt
Tropiciel

Dołączenie: 30 Cze 2007, 15:46
Ostatnio był: 13 Mar 2024, 19:42
Kozaki: 1

Postprzez Guard w 17 Cze 2008, 20:25

Ja tam wierzę, że jest Bóg na świecie, ale nie jestem w żadnej religii.
Ostatnio edytowany przez Guard, 23 Lut 2009, 18:13, edytowano w sumie 1 raz
Guard
Stalker

Dołączenie: 09 Sie 2007, 16:54
Ostatnio był: 25 Gru 2009, 20:48

Postprzez Karzeł w 17 Cze 2008, 20:33

Może wyjde na osobę małej wiedzy, ale co to jest ,,Świadek Jehowy" ?
Ręka , która daje , ma wiele przyjaciół
Awatar użytkownika
Karzeł
Kot

Dołączenie: 20 Kwi 2008, 22:05
Ostatnio był: 01 Lis 2008, 10:27
Miejscowość: Bar ,,100 radów"
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez Guard w 17 Cze 2008, 20:53

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadek_Jehowy - mówisz i masz, Karzeł. ;]
Google nie gryzie. Wiki też. :)
Guard
Stalker

Dołączenie: 09 Sie 2007, 16:54
Ostatnio był: 25 Gru 2009, 20:48

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość