Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2016, 11:25

Universal napisał(a):"To jest zbyt proste i niesprawiedliwe."

Tak. Tylko, że to co gość mówi to czyste chrześcijaństwo. I z punktu widzenia religii ma rację. W każdym zdaniu.

Ty patrzysz na to z punktu widzenia interesu społecznego, państwowego, który nijak ma się do powyższego.
Nie opłaca nam się w żaden sposób przyjęcie uchodźców. Nie mamy ani w tym interesu ani żadnych moralnych zobowiązań.
Wszystko to prawda. Tylko przestańmy w końcu udawać chrześcijan, którymi nie jesteśmy i nigdy nie byliśmy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Reklamy Google

Postprzez Alchemik w 09 Wrz 2016, 12:57

Zgodzę się w pełni z ostatnim zdaniem Termi. My polacy nie daliśmy się w sumie zunifikować w 100 procentach ze światem zachodniego chrześcijaństwa. Miało to swoje plusy, miało minusy. Obecnie 30, może 40% polaków naprawdę wierzy w judeochrześcijańskiego Boga, chodzi regularnie do kościoła i odprawia święta zgodnie z wiarą. Reszta? Wydaje mi się, że bardziej by się odnaleźli, gdyby świętowali Saturnalia (zapraszam do mnie forumowiczów, myślę o odprawieniu tego święta w styczniu), albo inne święto tego typu. Można się nabzdryngolić, a nie trzeba udawać, że chodzi o Jezusa, zbawienie i inne tego typu rzeczy :caleb: . Marzy mi się czasem, by odkopać posąg Trygława, spod tego kamienia narzutowego. Może kiedyś się uda.
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Universal w 09 Wrz 2016, 13:02

@Terminus
Przecież to nie jest binarne. Nie ma wyboru między "wyrżnijmy ich" względnie "dajmy im zdechnąć z głodu u naszych granic" a "oddajmy im nasz kraj i niech robią co chcą, bo są naszymi braćmi", tylko cały szereg opcji pośrednich - mniej lub bardziej możliwych do zrealizowania, ale z grubsza godzących jedno z drugim. Dlaczego nie apeluje o pomoc na miejscu? O zakończenie konfliktu czy inwestycje które tam dadzą pracę i - czysto w teorii - przyniosą kres biedzie? Jest to równie prawdopodobne co szczęśliwa Europa płynąca mlekiem i miodem, pełna skrajnych społeczności żyjących w pokoju.

Alchemik napisał(a):My polacy nie daliśmy się w sumie zunifikować w 100 procentach ze światem zachodniego chrześcijaństwa.

Polacy, Polacy...A kto się "dał zunifikować"? Który naród był w pełni chrześcijański, nie używający przemocy i miłujący bliźniego?
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1052

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2016, 13:16

Nie mówimy o tym co mogłoby być a o tym co jest.
Oczywiście apelować sobie możemy, proponować sensowne rozwiązania. Oczywiście. Ale nikt ich nie posłucha ponieważ europejska polityka kieruje się swoimi bardzo wąsko merkantylnymi interesami.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Tajemniczy w 09 Wrz 2016, 13:21

Universal napisał(a):
Alchemik napisał(a):My polacy nie daliśmy się w sumie zunifikować w 100 procentach ze światem zachodniego chrześcijaństwa.

Polacy, Polacy...A kto się "dał zunifikować"? Który naród był w pełni chrześcijański, nie używający przemocy i miłujący bliźniego?

Nie da się tak. Gdyby w 100% trzymać się zasad chrześcijaństwa to 1 września '39 nasi żołnierze powinni byli zebrać się na granicy, rzucić broń przed wchodzącymi Frycami, spleść ręce na karku i karnie pomaszerować do stalagów/oflagów. Nie da się stworzyć pełnego idealizmu, idealizm zazwyczaj przegrywa z rzeczywistością.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 09 Wrz 2016, 13:31

Tajemniczy napisał(a):Gdyby w 100% trzymać się zasad chrześcijaństwa to 1 września '39 nasi żołnierze powinni byli zebrać się na granicy, rzucić broń przed wchodzącymi Frycami

Kiedy w 66r. ne wybuchło powszechne, żydowskie powstanie w Judei, którego celem było wyzwolenie Izraela spod okupacji rzymskiej, które przekształciło się w kilkuletnią wojnę, chrześcijanie z tamtejszych gmin...

... spakowali się i wyprowadzili do innych prowincji Cesarstwa.
Nie walczyli wraz z braćmi z komuną... znaczy rzymskim okupantem.

Da się? Da.

Chrześcijanie mają jedną ojczyznę - tą w niebie. Cała reszta to nasze plemienne zaszłości + kształtowany od XIXw. nowoczesny nacjonalizm. Żadne z nich nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem. Dlatego napisałem, że udajemy chrześcijan. Nikt nie zostanie zbawiony tylko za to, że walczył za ojczyznę.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Alchemik w 09 Wrz 2016, 13:39

Napisałem ''ze światem zachodniego chrześcijaństwa'', a nie z chrześcijaństwem :caleb:. Chodziło mi między innymi o to, że u nas dosyć długo bo do 16 wieku utrzymywały się gusła i wierzenia, za które podejrzewam w Niemczech, czy Francji stare znachorki trafiłyby na szubienicę, albo stos.
Alchemik
Weteran

Postprzez trolololo w 09 Wrz 2016, 17:37

Dlatego napisałem, że udajemy chrześcijan.

Lekki off-top: Z tego co mi wiadomo, według Biblii można bronić swojej tożsamości, godności, rodziny, tych co sami się nie potrafią obronić, oraz ojczyzny.

spakowali się i wyprowadzili do innych prowincji Cesarstwa.

Cofnijmy się do czasów przed Chrystusem. Kiedy Seleucydzi postawili pomnik Zeusa w świątyni Jerozolimskiej, miłujący wszystkich, spokojni, uczciwie płacący podatki, i nie pracujący w niedzielę żydzi zmienili się w geniuszy strategii podjazdowej, i kopnęli w dupę jednego z najpotężniejszych Diadochów, ogłaszając niepodległość Judei. A gdyby nie? Postępująca Hellenizacja terenów Judei doprowadziłaby do zagłady kultury Izraela (Chociaż może bardziej Judei po prostu, różniły się chyba), a więc chyba, według Starego Testamentu można się bronić.
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez Universal w 09 Wrz 2016, 18:55

Terminus napisał(a):Nie mówimy o tym co mogłoby być a o tym co jest.
Oczywiście apelować sobie możemy, proponować sensowne rozwiązania. Oczywiście. Ale nikt ich nie posłucha ponieważ europejska polityka kieruje się swoimi bardzo wąsko merkantylnymi interesami.

To nie jest odpowiedź na to, co rzuciłem. Napisałeś wcześniej, że słowa tego arcybiskupa to "czyste chrześcijaństwo" i "z punktu widzenia religii ma rację w każdym zdaniu". Czyli liczy się przede wszystkim pomoc bliźniemu. Jeśli próba zahamowania działań wojennych i pomoc charytatywna w tamtych regionach też pomogłaby tym ludziom - bo nie ginęliby, mieli dach nad głową i podstawowe artykuły, chrześcijański "obowiązek" byłby spełniony. Jednocześnie interesy Europy byłyby nienaruszone - w takim razie jest to lepszy wariant. Abstrahując od działań polityków - chodzi mi tylko o tego arcybiskupa. Sra we własne gniazdo, wybierając gorszą opcję. Do tego piję, bo jestem świadom jakie powinny być obowiązki chrześcijanina.
Tajemniczy napisał(a):
Universal napisał(a):

Nie da się tak. Gdyby w 100% trzymać się zasad chrześcijaństwa to 1 września '39 nasi żołnierze powinni byli zebrać się na granicy, rzucić broń przed wchodzącymi Frycami, spleść ręce na karku i karnie pomaszerować do stalagów/oflagów. Nie da się stworzyć pełnego idealizmu, idealizm zazwyczaj przegrywa z rzeczywistością.

To były pytania retoryczne. Terminus pisał, żebyśmy przestali udawać chrześcijan, którymi nie jesteśmy, bo nie "realizujemy programu" (wybaczcie kolokwializm). Alchemik odpowiedział, że Polacy nie zintegrowali się z zachodnim chrześcijaństwem, co chciałem wytknąć, wskazując właśnie, że to niemożliwe.
Alchemik napisał(a):Chodziło mi między innymi o to, że u nas dosyć długo bo do 16 wieku utrzymywały się gusła i wierzenia, za które podejrzewam w Niemczech, czy Francji stare znachorki trafiłyby na szubienicę, albo stos.

Nie wierzę, by w Niemczech czy Francji nie było innych zabobonów. Pomijając daty chrztu - chyba V w. u Franków, od których się wywodzą oba narody (upraszczam). Pięćset lat - to mnóstwo czasu.
trolololo napisał(a):więc chyba, według Starego Testamentu można się bronić.

NT uzupełnia i zmienia ST - przynajmniej taki argument widziałem każdorazowo przy podobnych dyskusjach.

Daleko to zaszło od postu bota reklamowego.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1052

Postprzez Alchemik w 09 Wrz 2016, 19:00

Daleko to zaszło od postu bota reklamowego.

Woland nie pisze już bzdur tak często, to ktoś musiał rozruszać atmosferę :caleb: .
Alchemik
Weteran

Postprzez Tajemniczy w 13 Wrz 2016, 14:04

A teraz coś z drugiej strony barykady tyle że w wykonaniu prostego księdza
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=117b8e
Tu jest nagranie z kazania
http://ndie.pl/ksiadz-kneblewski-oskarz ... slamistow/
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Alchemik w 17 Wrz 2016, 00:05

Alchemik
Weteran

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość