[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Crew w 15 Maj 2016, 10:06

Szkoda, że smog nie zrobił działającej prawidłowo wojny frakcji w oryginalnej fabule :/
W ogóle szkoda, że nikt tego nie zrobił przez te lata...
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 10 Mar 2024, 11:52
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Reklamy Google

Postprzez Junx w 15 Maj 2016, 14:30

To byś musiał całą grę od nowa robić bo problem leży w środku...
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 21:50
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez MrFler w 16 Maj 2016, 16:00

@Pangia mam mały problem z Twoim patchem (tym z 763)...

Ogólnie wszystko fajnie, ale co do Oporu (bo właśnie nim gram) to skoro handlarz ma kombinezony Oporu tylko dla gracza, to skąd mam wziąć kombinezon dla kompanów? Owszem, mogę kupić samotniczy i go przerobić, ale to dodatkowe koszta.
Poza tym Czyste Niebo dalej biega w swojej wersji Wschodu Słońca.
No i puki co nie spotkałem żadnej nowej broni (choć dopiero rozwaliłem CN znaleźnym w schowku SVU :D ), może potem coś będzie.
If you see the flash, it's already too late...
"Go out there and give them hell, you were born to do this"
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 15:12
Ostatnio był: 03 Paź 2024, 13:30
Miejscowość: Złocieniec
Kozaki: 21

Postprzez trolololo w 16 Maj 2016, 16:01

Możesz kupić, i dać kompanowi...
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez Pangia w 16 Maj 2016, 16:27

Kompanów nie testowałem, więc prawdę mówiąc nawet nie wiem, jak to z nimi działa. Uznałem, że kombinezon dostają drogą handlu z graczem.
MrFler napisał(a):No i puki co nie spotkałem żadnej nowej broni

Jeśli chodzi o wyposażenie frakcji – bez znajomości skryptów (której nie posiadam :u3:) można jedynie podmienić to, co już jest. O ile pamiętam kombinowałem coś z podmienianiem Mosina za AK z lunetą, ale nie pamiętam już co mi z tego wyszło. Zresztą przestałem się w tym grzebać, bo samemu to ch♥j nie robota.
Z kolei do samego TFW można dodać tyle broni, ile się chce – problem będzie polegać jedynie na tym, że tylko gracz będzie mógł jej użyć, a w dodatku bez operowania w trzewiach TFW (zamulające skrypty utak3ra :tm: to przy wyczynach Smoqa kilka linijek kodu HTML w Notatniku) nie będzie się dało jej ulepszyć, bo gra nie zechce przyjąć ani nowego pliku dla ulepszeń, ani innego drzewka ulepszeń. Dlatego zrobiłem parę sztuk broni specjalnej na bazie zwykłych zabawek i są one tak bardzo specjalne, że da się je tylko naprawić.
Prawdę mówiąc, według mnie system ulepszeń w TFW jest tak ch♥jowy, że lepiej byłoby, żeby nie było ich wcale. Jakiś urojony realizm broni sprawił, że jedynym sensownym karabinem jest LR-300, bo akceptuje lunetę bez ulepszeń, nie ma w zasadzie odrzutu, a strzela tak samo celnie i mocno jak każda inna broń na nabój pośredni. A wystarczyło zostawić to, co było w wanilii CS – może i nie było najlepsze, ale to była dobra baza, no i ulepszenia wtedy jeszcze miały sens.
MrFler napisał(a):Poza tym Czyste Niebo dalej biega w swojej wersji Wschodu Słońca.

Musiałbym podmienić model .ogf na jakiś inny, a tego nie chciało mi się zwyczajnie robić. :P Uznałem to za mało znaczący szczegół.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez MrFler w 16 Maj 2016, 16:53

trolololo napisał(a):Możesz kupić, i dać kompanowi...

W tym problem, że nie... Kupiłeł Kombinezon stalkera Oporu (czyt. Wschód Słońca Oporu) i nie było ani opcji dialogowej, którą wstawił smoq ("Mam dla Ciebie kombinezon..."), a w handlu jest na czerwono i nie da się go przekazać...

Musiałbym sprawdzić, czy działa opcja z przerobieniem samotniczego u mechanika, ale coś czuję, że wyjdzie z tego ten nowy, co dodał Pangia.
Co do tego pancerza CN to np, tylko taki detal.
A co do broni, mnie nowej zbytnio nie potrzeba, choć chętnie bym zobaczył jakiś zachodni rkm, np. M249. Ktoś kiedyś powiedział, że nie byłoby jak wytłumaczyć jego obecności. Otóż jest jak:
- Z broni NATO korzystają już 3 frakcje: Czyste Niebo, Najemnicy i Wolność.
- O ile CN dokładniej korzysta z mieszaniny broni, a wolność jest bardziej nastawiona na snajperstwo, to Najemnicy mogliby go dostać.
- Skoro NATO jest w stanie wysyłać takie zabawki jak PSG, Sako, czy G36, to czemu nie M249 albo np. MG36...

No i to czego mi najbardziej brakuje w TFW pod kątem ALife, po dołączeniu do frakcji, wrogie frakcje mogłyby być bardziej "agresywne"... Nigdy nie miałem ataku na bazę mojej frakcji, którego realnie bym się bał...
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky The Faction War - Kompani - skąd i kiedy "zdobyć" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=7956#p274865
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Postprzez Pangia w 16 Maj 2016, 17:05

Być może Smoq miał w planach M249, bo jego plik ulepszeń leży gdzieś zapomniany w folderze z ulepszeniami, ale poza nim nic z niego nie zostało. Zresztą w ogóle nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział M249 w Stalkerze, a przecież masa modów na bronie wyszła do tej gry.
Mi brakowało FN Fala. Wyrzuciłbym G36, bo i tak jest już masa broni na nabój 5.56.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Junx w 16 Maj 2016, 17:24

@Pangia, M249 jest w modach. Shoker, AO i Weapon Pack. FN FAL też jest w modach, w którymś z dwóch ostatnich modów jest bo grałem nim trochę, ale nie pamiętam w którym...
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 21:50
Miejscowość: Na co Ci to :)
Kozaki: 358

Postprzez Pangia w 16 Maj 2016, 18:10

Fal jest chociażby w Misery, zresztą stamtąd go sobie wycinałem, bo miał ładną teksturę.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez MrFler w 16 Maj 2016, 21:01

M249 jest w Shocker 1.99 napewno, widziałem screeny... Zawsze brakowało mi jakiegoś rkm'u NATO bo zazwyczaj staram się trzymać zgodnie z wyposażeniem frakcji, ale przy tym zawsze miałem konkretny układ broni u kompanów:

- Mrówka - PSG/SVD i MP5/UMP/Bizon
- Kompan frakcji - AN94/G36 i Protecta/Spas 12
- Fiodor - PKM/- (brak odpowiednika NATO) i MP5/UMP/Bizon

Zaś ja zazwyczaj biegam z Sako lub SVD, Spasem i z rzadka PKM...

Tak się też kiedyś zastanawiałem, czy skoro udało się zrobić klasy stalkerów, to czy kompanom też można by je zrobić, ale zależnie od frakcji:

- Powinność - Żołnierz wsparcia.
- Wolność - Snajper.
- Czyste Niebo - Medyk (choć żeby nie było zbyt łatwo, jego "aura" działałaby tylko na pozostałych kompanów, ew. 1%/s dla gracza).
- Najemnicy - Specjalista.
- Bandyci - Szturmowiec.
- Opór - Szturmowiec (ew. Snajper).

Mrówka byłby "swobodny" jak dotychczas, zaś Fiodor zależnie od frakcji mógłby jakoś uzupełniać kompana frakcji.
Dodałoby to kolejny element urozmaicający rozgrywkę.
Awatar użytkownika
MrFler
Stalker

Postprzez trolololo w 16 Maj 2016, 21:09

Ale medyków mają wszystkie frakcje: nawet trzeba ich poprawiać, bo się grać nie da...
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez smoq2 w 17 Maj 2016, 13:20

Hejka!

Zaskakujące, że ten wątek jeszcze żyje. Zakładałem, że nikt w to już nie gra :).

Wybaczcie mi zniknięcie bez słowa ale gdy demotywacja przy pisaniu funkcjonalności pod Stalkera sięga zenitu, to nie ma się już siły oznajmiać czemu się po prostu porzuca projekt.

Uznałem, że dobrze byłoby wyjaśnić co się stało i dlaczego. Więc tak:

Udało mi się wprowadzić pewne zmiany w silniku, o których kiedyś pisałem. Potrzebne były one do do nowego AI walki dla NPC - mieli być groźniejsi, bardziej skomunikowani ze sobą, dobierali styl walki tak, aby zmaksymalizować potencjał posiadanej broni, itp. Generalnie wszystko czego się wymaga od AI w grach po 2010 roku.

Cały schemat AI został napisany, przetestowany i działał. Wtedy wysypała się architektura GOAP. Bez wchodzenia w szczegóły, GOAP jest to metodologia tworzenia AI w oparciu o cele. Powodowało to, że NPC fajnie walczyli, ale totalnie głupieli i nie wiedzieli kiedy mogą usiąść przy ognisku, uciekać przed emisją, czy śledzić gracza.

Błąd polegał na tym, że gdzieś w stogu siania, czyli wszystkich schematów AI, jest jakaś igła. Naturalnie wynikało to, że system GOAP był jakoś dziwnie napisany i za każdym razem jak myślałem, że go już rozumiem, to okazywało się, że jednak nie.

Uznałem, że jeżeli ma to działać, to trzeba napisać GOAP od nowa i znacznie go uprościć. Wziąłem sobie tablicę i marker i zacząłem projektować. Minęło kilka dni i system był względnie dopracowany, choć zasobożerny. Wtedy popatrzyłem pod kątem implementacji i uznałem, że zajmie to z 3-4 miesiące biorąc pod uwagę, że mógłbym nad tym siedzieć 2-3 godziny dziennie.

Wtedy przyszły myśli, że to nie ma sensu. Będzie tak z każdym systemem w przyszłości i zanim ja będę szczęśliwy z tym jak mod wygląda, to Stalker już dawno nie będzie wspierany przez żaden system. Poddałem się...

Oto cała historia... Może jeszcze się kiedyś na to szarpnę, ale na razie się na to nie zapowiada. Mod pozostaje do waszej dyspozycji. Możecie go wypatroszyć, przepisać, przekształcić w co tylko chcecie. Wszystkie assety są dla was do robienia czego się chce bez potrzeby dopisywania jakiś durnych disclaimerów czy mojego nicka.

Pozdrawiam! :)
Ostatnio edytowany przez smoq2 17 Maj 2016, 19:22, edytowano w sumie 3 razy
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Trikster, Junx, Omnibus.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo