Hejka!
Zaskakujące, że ten wątek jeszcze żyje. Zakładałem, że nikt w to już nie gra
.
Wybaczcie mi zniknięcie bez słowa ale gdy demotywacja przy pisaniu funkcjonalności pod Stalkera sięga zenitu, to nie ma się już siły oznajmiać czemu się po prostu porzuca projekt.
Uznałem, że dobrze byłoby wyjaśnić co się stało i dlaczego. Więc tak:
Udało mi się wprowadzić pewne zmiany w silniku, o których kiedyś pisałem. Potrzebne były one do do nowego AI walki dla NPC - mieli być groźniejsi, bardziej skomunikowani ze sobą, dobierali styl walki tak, aby zmaksymalizować potencjał posiadanej broni, itp. Generalnie wszystko czego się wymaga od AI w grach po 2010 roku.
Cały schemat AI został napisany, przetestowany i działał. Wtedy wysypała się architektura GOAP. Bez wchodzenia w szczegóły, GOAP jest to metodologia tworzenia AI w oparciu o cele. Powodowało to, że NPC fajnie walczyli, ale totalnie głupieli i nie wiedzieli kiedy mogą usiąść przy ognisku, uciekać przed emisją, czy śledzić gracza.
Błąd polegał na tym, że gdzieś w stogu siania, czyli wszystkich schematów AI, jest jakaś igła. Naturalnie wynikało to, że system GOAP był jakoś dziwnie napisany i za każdym razem jak myślałem, że go już rozumiem, to okazywało się, że jednak nie.
Uznałem, że jeżeli ma to działać, to trzeba napisać GOAP od nowa i znacznie go uprościć. Wziąłem sobie tablicę i marker i zacząłem projektować. Minęło kilka dni i system był względnie dopracowany, choć zasobożerny. Wtedy popatrzyłem pod kątem implementacji i uznałem, że zajmie to z 3-4 miesiące biorąc pod uwagę, że mógłbym nad tym siedzieć 2-3 godziny dziennie.
Wtedy przyszły myśli, że to nie ma sensu. Będzie tak z każdym systemem w przyszłości i zanim ja będę szczęśliwy z tym jak mod wygląda, to Stalker już dawno nie będzie wspierany przez żaden system. Poddałem się...
Oto cała historia... Może jeszcze się kiedyś na to szarpnę, ale na razie się na to nie zapowiada. Mod pozostaje do waszej dyspozycji. Możecie go wypatroszyć, przepisać, przekształcić w co tylko chcecie. Wszystkie assety są dla was do robienia czego się chce bez potrzeby dopisywania jakiś durnych disclaimerów czy mojego nicka.
Pozdrawiam!