Iwaszka napisał(a):AR Było rozwijane między 1956-1962 za to prace nad nabojem 5,56 × 45 mm w US to okres 1957 roku.
Rosjanom udało się to z sukcesem dopiero w 1972, a konkurs na nowy kbk do tego kalibru rozpoczął się w 74 produkcja natomiast to dopiero po 76/78. Nie wiem skąd masz swoje źródła, ale podziel się nimi bo to dość kontrowersyjnie brzmi.
As soon as the new ammunition was available and accepted by the Soviet Military, it was decided to develop a new family of small arms around this cartridge, and an official requirements for new family of small arms were issued to all development organizations in 1966. Trials of new weapons commenced in 1968, and it must be note that most rifles, submitted for trials, were of highly advanced designs, as the main goal of the new weapon was to significantly improve hits probability (compared to 7.62mm AKM rifles). Most weapons were build using so called "balanced action", in which additional mass is added to the action to counter-recoil synchronously with the bolt group, to minimize its effect on the gun stability. About the only weapon of the more or less conventional design was the entry by Kalashnikov team - this was more or less the old AKM rifle, adapted for new 5.45mm ammunition.
Iwaszka napisał(a):Nie mam tutaj dobrego źródła, jeśli jednak wierzyć Szkopskiej Wiki to "Entwicklungsjahr: späte 1960er" - czyli projekty były w "późnych latach 1960". Kwestia, że jak już pisałem projektowanie broni nie daje od razu działającego i strzelającego egzemplarza. Jedno to blueprinty a dwa działający model. Ba - nawet wczesne modele danej broni często nie przypominają efektu końcowego który jest większości znany pod daną nazwą.
To, że ktoś tam już na świecie myślał o podobnym modelu broni, nie usprawiedliwia tego, że pojawia się to w BO i to w wersji finalnej (bo w MP5K chociaż pokusili się o zmianę stylistyki chwytu przedniego na prototypowy i faktyczny, a AUG wygląda jak prosto z fabryki).
Iwaszka napisał(a): Pisząc "Sam pomysł na amunicje bez łuskową pojawił się dopiero w 1974" miałem na myśli idee H&K, źle zbudowałem zdanie, ale nie chodziło mi o wykluczenie, że nikt wcześniej z tym nie eksperymentował. Chodzi tu ściśle o odniesienie do G11.
To prawda, oczywiście do tego można dopisać sporą listę broni najemników, legionistów cudzoziemskich, francuskiego wojska.Iwaszka napisał(a):Wymieniać by bez końca: PPSz41, PPS, RPD, MAT49, Sterling L2A3 w tym wyciszony, Mosin, Garand, BAR, Zenit/Rekord, L1A1 itd. bo pisać można bez końca...
Iwaszka napisał(a):Brakuje dobrej gry o Wietnamie, jedyną zjadliwą w jaką grałem był stary dobry Vietcong. Może jeszcze kiedyś doczekam się poprawnie zbudowanej gry w tych realiach. BO miało potencjał - kręcą mnie klimaty frontów zimnej wojny do tego w klimatach Special Forces to w ogóle.
Microtus napisał(a):I faktem jest co piszesz, że broń weszła późno jednak proces powstawania broni jest bardzo długi i uwierz, że 4 lata przy biurokracji itepe, nie jest możliwe opracować dobry i funkcjonujący karabin. Zresztą próbowali tak naprawdę zrobić coś nowego a opracowali z powodu słabych efektów zmienione lekko ak47.
Soviet army started the development of its own small-caliber ammunition in the early 1960s. After some years of development, a new round was created.
Microtus napisał(a):Zresztą próbowali tak naprawdę zrobić coś nowego a opracowali z powodu słabych efektów zmienione lekko ak47
Iwaszka napisał(a):Wczesne '60 nie doprecyzowane kiedy, po kilku latach czy dajmy na to, że między 1968/1970 (gdzie faktycznie był to 1972) mieli nabój, to nie zdążyli by zaprojektować samego AK74 do końca wojny Wietnamskiej. Zresztą nie ma sensu się tu kłócić.
Iwaszka napisał(a):World.Guns.ru ma wiele ciekawostek ale czasem ma info z dupy.
Zresztą razi u nich wszędobylskie AK47, sam tez użyłeś tego terminu
Iwaszka napisał(a):AK74 oficjalnie użyto bojowo dopiero w Afganie. To, że wcześniej badano to i owo nie usprawiedliwia umieszczania AKS74u w BO. Mogli dać jakaś wersję rozwojową która brała udział w konkursie na nowy kbk w armii ZSRR, ale nie efekt końcowy bo ten jeszcze nie istniał.
Dostęp do bety miał być zarezerwowany dla osób zamawiających grę przed premierą, ale jeśli posiadamy na Steamie egzemplarz Ghosts, Advanced Warfare lub Black Ops 2, możemy sprawdzić także Black Ops 3.
Imienny napisał(a):interesuje mnie jeszcze "realizm dodatków do broni" i serii ofiar (2 tylko zostały poruszone)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości