Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Iwaszka w 20 Sie 2015, 16:23

Microtus napisał(a):Ogólnie odnoszę wrażenie, iż niektórzy zwlaszcza architekci czuja sie nadludźmi

Weź dowolny zawód w Polszy gdzie idzie zarobić ponad 4k - spróbuj znaleźć ludzi którzy nie czują się nadludźmi - jest ich bardzo mało :)

Apropo wszystkich kręgów tego typu - prawniczych, lekarskich, architektów zauważyłem pewną ciekawostkę.
W Polszy sushi przyjęło się jako coś ultra de luxe. Jakiś rok temu, kumpel wyjeżdżał z Poznania do Wawy rozpocząć szkołę cyrkową. Jako, że miesiąc wcześniej dostał od komornika zaległe alimenty od swojego starego w wysokości ponad 20k to postanowił zrobić pożegnalną imprezę. Padło właśnie na sushi i to (ponoć) najlepsze w Poznaniu i 100% tradycyjne. GOKO Sushi, ceny z kosmosu ale przynajmniej jest to prawdziwe sushi. Lokal super, w klimacie japońskim. Wchodzimy grupą ponad 10 osób, zamówiliśmy salę VIP i zestaw pokazowy sushi - czyli wszystkie rodzaje do degustacji, plus przystawki w formie sake i herbatki. No full wypas normalnie.

Całe szczęście, że mieliśmy salkę VIP, bo gdybym miał znosić cały czas spojrzenia frajerstwa pod krawatami co siedziało w lokalu to bym spłonął jak wampir w kościele za dnia. Jakie tam nowobogackie buractwo uczęszcza to porażka, siedzą nad tym sushi w tych garniakach z jakimiś dmuchanymi lalami i prawie nic nie gadają ze sobą. Chory klimat. A hitem był jakiś bogaty Janusz z rodziną co zamówił najdroższą whisky i to w drinkach z Colą, chyba nie po to zamawia się whisky na najwyższym poziomie by pić to z Colą?
Było smacznie, lokal fajny, ciekawa przygoda i miły prezent od kumpla który zostawił tam nie małą sumę - ale towarzystwo z zewnątrz straszne.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Reklamy Google

Postprzez Stalkep w 20 Sie 2015, 16:35

Mnie dziś wkurzyła, a raczej zasmuciła koleżanka z Wrocławia.
Nie dość że wkręciła mnie w głupi żart po raz drugi to teraz usunęła po raz drugi profil na fb i wyłączyła kolejny raz telefon przez to że powiedziałem co o niej myśle i jej nie wybaczyłem. Doradzi ktoś coś, troche jednak o nią się obawiam, bo niby zeszłym razem jak nie było z nią kontaktu to chciała się zabić.
Wy lubicie takie melodramaty z życia wzięte :) :E
Gdy nadeszło Gestapo, na budynki spadły bomby
Zamienił dziurawe palto na dwie kukurydzy kolby
Poczuł, że koniec to już tylko kwestia dni.
Gdy płonęło miasto ludzie z krzykiem umierali w nim...
Awatar użytkownika
Stalkep
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2015, 23:43
Ostatnio był: 24 Gru 2022, 02:05
Kozaki: 28

Postprzez Terminus w 20 Sie 2015, 16:36

Microtus napisał(a): niektórzy zwlaszcza architekci czuja sie nadludźmi (może Termi mnie wyprowadzi z błedu ;)

Nie. Nie wyprowadzę. W mojej branży ludzi odklejonych od rzeczywistości nie brakuje. Prawdziwych fachowców, pewnie jak w każdej branży, jest odsetek.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez quanticox w 20 Sie 2015, 17:43

Stalkep napisał(a):Mnie dziś wkurzyła, a raczej zasmuciła koleżanka z Wrocławia.
Nie dość że wkręciła mnie w głupi żart po raz drugi to teraz usunęła po raz drugi profil na fb i wyłączyła kolejny raz telefon przez to że powiedziałem co o niej myśle i jej nie wybaczyłem. Doradzi ktoś coś, troche jednak o nią się obawiam, bo niby zeszłym razem jak nie było z nią kontaktu to chciała się zabić.
Wy lubicie takie melodramaty z życia wzięte :) :E

Dostanie okres to jej przejdzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
quanticox
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2014, 00:46
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 13:36
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 30

Postprzez Tajemniczy w 20 Sie 2015, 17:46

Iwaszka napisał(a):Całe szczęście, że mieliśmy salkę VIP, bo gdybym miał znosić cały czas spojrzenia frajerstwa pod krawatami co siedziało w lokalu to bym spłonął jak wampir w kościele za dnia. Jakie tam nowobogackie buractwo uczęszcza to porażka, siedzą nad tym sushi w tych garniakach z jakimiś dmuchanymi lalami i prawie nic nie gadają ze sobą. Chory klimat. A hitem był jakiś bogaty Janusz z rodziną co zamówił najdroższą whisky i to w drinkach z Colą, chyba nie po to zamawia się whisky na najwyższym poziomie by pić to z Colą?
Było smacznie, lokal fajny, ciekawa przygoda i miły prezent od kumpla który zostawił tam nie małą sumę - ale towarzystwo z zewnątrz straszne.

No cóż, komuchy/Niemcy posłali całą przedwojenną inteligencję do piachu, a zamiast nich przyszły takie erzace inteligencji, Janusze którym spod garnituru od Armaniego wystaje kufajka a z pantofli słoma i którzy jedzą kawior na chlebie albo mieszają whisky z Colą jak jakieś gimbusy wódkę.

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 20 Sie 2015, 18:10

Iwaszka napisał(a):Apropo wszystkich kręgów tego typu - prawniczych, lekarskich, architektów zauważyłem pewną ciekawostkę.

Hmmm.... Architektów, których można zaliczyć do kół zbliżonych (zarobkowo) do prawników i lekarzy to niestety ja znam tylko ze słyszenia a w zasadzie z gazet. A trochę architektów z racji zawodu znam. :caleb:

I z żalem przyznam, że sushi jadłem tylko z Lidla. :-(
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Iwaszka w 20 Sie 2015, 19:24

Nie zmienia to faktu, że jest to dość dochodowy zawód w odpowiednich kręgach tego fachu.

Co do sushi z lidla to mało to ma wspólnego z sushi. Nie wiem czy jesteś fanem tego typu kuchni ale polecam spróbować :) Można zrobić samemu, może nie wyjdzie takie zgrabne jak od mistrza ale dobre bezie na pewno o ile posiada się odrobinę kulinarnych zdolności.

Nie mam nic do architektów, chodziło mi po prostu o sam "fenomen" sushi w PL.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Kozaki: 272

Postprzez Terminus w 20 Sie 2015, 20:15

Oczywiście, że nie twierdzę, że nie ma bogatych architektów, żeby tylko wspomnieć zmarłego Kuryłowicza, którego prokuratura ścigała za milionowe przekręty na podatkach.
Niestety (dla mnie) większość z nich to albo "boomersi", czyli pokolenie tych którzy wybili się na fali zmian w początku lat 90-tych, albo dzieci z rodzin "z układami".
Realia pracy i wynagrodzenia architekta w Polsce (szczególnie poza Warszawą) niewiele mają wspólnego ze społecznymi wyobrażeniami. Ale ok. Inni mają gorzej. Nigdy nie narzekam.

Nie nie jestem jakimś przesadnym fanem sushi ani ryb samych w sobie, więc snobizm na tym puncie mi nie grozi ;-)
Miałem za to okazję spróbować prawdziwych japońskich potraw, jakie przywozi z kontraktów w Tokio. I powiem, że ni jak to ma się do smaków "japońskich" jakie miałem okazje doświadczyć w Polsce.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Universal w 21 Sie 2015, 06:59

Ale mnie wku*wia brak czapy w KK.

http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... E-00009862

Linczowałbym.

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss, vandr, Tajemniczy, Tormentor.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Kozaki: 1052

Postprzez Alchemik w 21 Sie 2015, 08:45

http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/arkadiusz-nowalski-obrazany-w-internecie-jezdzi-za-wolno-i-wyglada-jak-wiesniak/xp63wl
Widocznie bycie oszczędnym jest źle widziane. Ten kraj jest poryty. Jeżeli jesteś na wysokim stołku i nie jesteś ch*jem to Cię wgniotą w ziemię, nawet jak nie zagrażasz w niczym tym burżujem na górze...
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Tajemniczy w 21 Sie 2015, 11:33

Universal napisał(a):Ale mnie wku*wia brak czapy w KK.

http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... E-00009862

Linczowałbym.

Nie bój żaby, w kiciu staruchy wezmą go w obroty. Kocówę będzie miał jak w banku, o innych "atrakcjach" jakie mu przyszykują grypsujący już nie wspominając.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Universal w 21 Sie 2015, 12:10

To, że prędzej czy później zatańczy "konopne fandango" jest dla mnie oczywiste - albo sam się powiesi, albo zrobią to za niego inni. Ale równie wku*wiające jak bezsensowna śmierć dziewczynki jest to, że teraz sku*wiel będzie otoczony opieką psychiatrów, psychologów i celebrytów, którzy będą na tym trzepać kasę i lansować się w mediach. Już Wodecki się ponoć dla Faktu wypowiedział. Cynizm w polityce to jedno (szanuję i popieram, póki służy realizowaniu interesów państwa), ale żerowanie w ten sposób jest obrzydliwe. Jedyny pozytyw jaki mogłaby przynieść ta śmierć, to wypowiedzenie umów międzynarodowych zabraniających kary śmierci i przywrócenie jej do kodeksu karnego do takich spraw jak ta - zbrodnia jawna, nie poszlakowa, nie ma cienia wątpliwości, że zrobił to on. Ale o czym ja mówię, to musiałby zostać zabity minister albo poseł, żeby były takie reperkusje :caleb:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Kozaki: 1052

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości