paintball_0 napisał(a):Wszelkie strony jakie znam mają opcję "donate".
No, to nie byłeś jeszcze na naszej. Zapraszamy - link mam w podpisie.
Pomijając rozważania o tym, kto jaką prowizję od przelewów ćpie - zdajesz się postulować, że za Duże Dobre Mody można kasować i nie ma w tym nic nie tak, a za Małe Gorsze Mody już nie wypada. Wewnętrzna sprzeczność takiego podejścia jest chyba dostatecznie widoczna, rozwijać tego nie muszę. Ponadto weź pod uwagę, że niezależnie od wielkości czy oceny danego moda, content, na którym jest on robiony, nie należy do moddera. Czyli modder sprzedawać nie może, bo nie jego, a twórca/wydawca gry raz już sprzedał. Ty pytasz, co za różnica, kto zarobi na modzie. Samo pytanie wydaje się postawione od nie tej strony, właśnie daltego, że twórcy i wydawcy gry już zarobili sprzedając swoją grę. Między innymi modderom. A teraz proponowany jest iście makiaweliczny alians - modderzy, chodźcie do nas, poczujcie się ważni, macie tutaj suwak z dolarami, prawdziwe piniondze, chodźcie, chodźcie, to razem oskubiemy tych jeleni drugi raz za ten sam produkt.
paintball_0 napisał(a):Szczerze mówiąc już wolałbym "zapłacić" za Lost Alphę na steam niż bawić się w przelewy indywidualne.
Pomijając kontekst prawno etyczny płacenia modderom - rzeczywiście, jeśli kilka klików w klawiaturę stanowi dla kogoś duży wysiłek, to by trochę sprawę wyjaśniało - z moich obserwacji wynika niezbicie, że im bliżej ktoś ma wzrok skoncentrowany czubka swego nosa, tym gorzej widzi to, co go otacza.
Terminus napisał(a):Trzeba zmienić kolejne przyzwyczajenie graczy i wmówić im, że następna rzecz nie powinna być bezpłatna.
Pangia napisał(a):A skoro robię coś dla siebie, to chyba nie po to, żeby mi ktoś za to płacił? Jeśli ktoś robi mody po to, żeby się z nich utrzymywać, to niech sobie znajdzie lepiej płatną pracę
Te dwie wypowiedzi w sumie temat podsumowują.
Nie ma co dalej toczyć piany, panie i panowie. Kapitalizm z Chicago dalej puka do naszych drzwi, po prostu dość późno zorientował się, że tędy też można. Smutno tylko patrzeć jak owca się cieszy, że płaci za użycie koryta, za którego posiadanie już wcześniej i tak musiała zapłacić.
EDIT:
Teraz się dopiero zorientowałem, że w podpisie mam całą tą wypowiedź zawartą w dwóch słowach
Dla tych, co nie pamiętają: Czyste Niebo: %\gamedata\sounds\characters_voice\scenario\darkvalley\val_freedom_trader_meet_bye_3.ogg