Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez paintball_0 w 27 Kwi 2015, 20:44

Ale słuchaj. Wszelkie strony jakie znam mają opcję "donate". Ta opcja jest realizowana przez zewnętrzna firmę, która i tak pobiera prowizję od usługi. Osobiście nie znam ani jednego modera co by sobie pod sygnaturą na forum wypisywał dane teleadresowe i numer konta do przelewów.

Jeszcze raz powtarzam. Chodzi o wygodę. Wygodniej jest "zapłacić" za moda niż ugadywać się z moderem o sposób przelewu. Zgadzam się, że tylko ostatni kretyn zdecyduje się na sprzedawanie swojego zmodyfikowanego pliku .ini ale już twórcy takich modów jak Black Mesa i Lost Alpha zyskają nowych "klientów". Co za różnica czy zarobi na nich Steam czy Pay Pal czy inny usługodawca?

Szczerze mówiąc już wolałbym "zapłacić" za Lost Alphę na steam niż bawić się w przelewy indywidualne.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 27 Kwi 2015, 20:56

Steam nie ma własnego systemu płatności, więc PayPal dalej zarabia a dochodzi teraz haracz dla Valve. Oczywiście możesz się łudzić, że to "ułatwia kontakt"; Twoja rzecz. Od fundowania i sponsorowania autorów są platformy craftfoundingowe.
Trzeba zmienić kolejne przyzwyczajenie graczy i wmówić im, że następna rzecz nie powinna być bezpłatna.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Pangia w 27 Kwi 2015, 21:24

paintball_0 napisał(a):Jeszcze raz powtarzam. Chodzi o wygodę. Wygodniej jest "zapłacić" za moda niż ugadywać się z moderem o sposób przelewu

Pamiętam, jak kiedyś chyba Cromm mówił (albo to był vandr, któryś z nich), że z zasady modder robi moda pod siebie, a to, czy się z nim podzieli to jego dobra wola i wiara, że nie jest jedynym, któremu spodoba się jego twórczość. A skoro robię coś dla siebie, to chyba nie po to, żeby mi ktoś za to płacił?
Jeśli ktoś robi mody po to, żeby się z nich utrzymywać, to niech sobie znajdzie lepiej płatną pracę, bo po pierwsze, większość gier prędzej czy później traci graczy, a po drugie, nie wszystko da się zmodować.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Plaargath w 27 Kwi 2015, 22:35

paintball_0 napisał(a):Wszelkie strony jakie znam mają opcję "donate".

No, to nie byłeś jeszcze na naszej. Zapraszamy - link mam w podpisie.
Pomijając rozważania o tym, kto jaką prowizję od przelewów ćpie - zdajesz się postulować, że za Duże Dobre Mody można kasować i nie ma w tym nic nie tak, a za Małe Gorsze Mody już nie wypada. Wewnętrzna sprzeczność takiego podejścia jest chyba dostatecznie widoczna, rozwijać tego nie muszę. Ponadto weź pod uwagę, że niezależnie od wielkości czy oceny danego moda, content, na którym jest on robiony, nie należy do moddera. Czyli modder sprzedawać nie może, bo nie jego, a twórca/wydawca gry raz już sprzedał. Ty pytasz, co za różnica, kto zarobi na modzie. Samo pytanie wydaje się postawione od nie tej strony, właśnie daltego, że twórcy i wydawcy gry już zarobili sprzedając swoją grę. Między innymi modderom. A teraz proponowany jest iście makiaweliczny alians - modderzy, chodźcie do nas, poczujcie się ważni, macie tutaj suwak z dolarami, prawdziwe piniondze, chodźcie, chodźcie, to razem oskubiemy tych jeleni drugi raz za ten sam produkt. :facepalm:

paintball_0 napisał(a):Szczerze mówiąc już wolałbym "zapłacić" za Lost Alphę na steam niż bawić się w przelewy indywidualne.

Pomijając kontekst prawno etyczny płacenia modderom - rzeczywiście, jeśli kilka klików w klawiaturę stanowi dla kogoś duży wysiłek, to by trochę sprawę wyjaśniało - z moich obserwacji wynika niezbicie, że im bliżej ktoś ma wzrok skoncentrowany czubka swego nosa, tym gorzej widzi to, co go otacza.

Terminus napisał(a):Trzeba zmienić kolejne przyzwyczajenie graczy i wmówić im, że następna rzecz nie powinna być bezpłatna.

Pangia napisał(a):A skoro robię coś dla siebie, to chyba nie po to, żeby mi ktoś za to płacił? Jeśli ktoś robi mody po to, żeby się z nich utrzymywać, to niech sobie znajdzie lepiej płatną pracę

Te dwie wypowiedzi w sumie temat podsumowują.
Nie ma co dalej toczyć piany, panie i panowie. Kapitalizm z Chicago dalej puka do naszych drzwi, po prostu dość późno zorientował się, że tędy też można. Smutno tylko patrzeć jak owca się cieszy, że płaci za użycie koryta, za którego posiadanie już wcześniej i tak musiała zapłacić.

EDIT:
Teraz się dopiero zorientowałem, że w podpisie mam całą tą wypowiedź zawartą w dwóch słowach ;)
Dla tych, co nie pamiętają: Czyste Niebo: %\gamedata\sounds\characters_voice\scenario\darkvalley\val_freedom_trader_meet_bye_3.ogg
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 10 Sie 2024, 12:24
Kozaki: 234

Postprzez paintball_0 w 28 Kwi 2015, 15:47

VALVe wywaliło płatności za mody i najwyraźniej oddaje ludziom pieniądze.
http://www.rockpapershotgun.com/2015/04 ... team-mods/

Co do moderów. Według mnie są tacy co robią w ramach hobby i są tacy co budują sobie portfolio i aplikują do studia deweloperskiego bo chcą żyć z robienia gier. Valve wyciągnęło rękę do tych drugich przy okazji chcąc na tym zarobić. Podobnie zrobił YouTube dając jutuberom możliwość zarabiania na kręconych filmikach. Obecnie jest masa ludzi utrzymujących się z grania w cudze gry na jutubie. I to też jest złe, prawda? :facepalm:
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Pangia w 28 Kwi 2015, 16:29

Nie, bo płacą firmy, a nie ludzie. Na Workshopie mieli płacić ludzie, a kasa szła do Valve, przy czym dostawali więcej jako nic nieznaczący pośrednik niż nominalny autor modyfikacji. A z tego co wiem, widz nie płaci za oglądanie sponsorowanych filmików na YT.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Poldzer w 30 Kwi 2015, 07:30

Awatar użytkownika
Poldzer
Legenda

Dołączenie: 02 Paź 2013, 17:17
Ostatnio był: 19 Paź 2024, 15:59
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 239

Postprzez Wiewi0r w 03 Maj 2015, 00:05

Jakby ktoś się wybierał na pielgrzymkę, może się przydać. :suchar:
KOSHI, może ja za młody jestem bo kilku nie znam? :caleb:
http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,17846600,Jezykoznawca__Poza_Czestochowa_nikt_chyba_pierdol.html
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

A ty wiesz co to za symbol?

Postprzez kris1275 w 03 Maj 2015, 20:06

Jakie są wasze odczucia?
Awatar użytkownika
kris1275
Tropiciel

Dołączenie: 05 Gru 2009, 14:10
Ostatnio był: 18 Sie 2015, 21:57
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 13

Re: A ty wiesz co to za symbol?

Postprzez Pangia w 03 Maj 2015, 20:12

http://www.fakt.pl/dwoja-z-historii-dla ... 40515.html

Lepszego źródła nie znalazłem. Ale chodzi mi o to, że nie ma co się dziwić.
I to chyba powinno pójść do ciekawych linków.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez adin w 03 Maj 2015, 21:10

Ja wiem czy to się nadaje pod nowy temat? Jeżeli jednak się utrzyma:
Po kilku odcinkach 'Matura to bzdura' nic mnie już nie zaskoczy :) Jeżeli te gagatki nie są podstawieni, to respect dla ich nielicznych szarych komórek, w kupie siła a samemu nudno.
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 08 Mar 2024, 22:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 28

Postprzez Szagart w 03 Maj 2015, 21:24

Temat można rozwijać dyskusją o ignorancji dzisiejszej młodzieży oraz czyjejś winie lub coś koło tego. Dziś matka opowiedziała mi o tym "pytaniu" i jakoś szczególnie zdziwiony nie byłem. Ok. Nazwy znać nie trzeba a co do symbolu to albo brak chęci do historii (np. moja klasa) albo po prostu brak zainteresowania tym. Tu na forum zaobserwować można, że ludność oczytana i wie wiele o świecie normalnym i tym nie normalnym (temat o UFO, teoriach spiskowych) dzięki czemu można pogadać na każdy temat. Zwykły nastolatek lub student, według mnie ma prawo tego nie wiedzieć ze względów takich samych jak dajmy na to osoba słaba z matmy (jak ja) jak rozwiązać dane zadanie z matmy . Nie ukrywam, nie podoba mi się to, że osoby te nie wiedziały tego, ale to moje prywatne zdanie. Jednak my- Polacy, patrząc na naszą historię powinniśmy wiedzieć takie rzeczy (ok, osoby mogły być podstawione) z takich względów by w przyszłości nikt takich symboli nie umieszczał dajmy na to jako symbol swojej firmy i powiedzieć "kurde nie wiedziałem".
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 03 Wrz 2023, 22:12
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość