Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Iwaszka w 01 Mar 2015, 21:19

Kraj kwitnącej cebuli, co poradzisz.

To już wolę skrajność z USA gdzie strzelają do ciebie jak idziesz z repliką nieosłonięta po ulicy - wtedy chociaż bandosy by się bały czegokolwiek, a normalni ludzie uczyli by się rozsądku i uważali by z czym chodzą w miejscach publicznych.

U nas do łapania wagarowiczów albo nastolatków pijących gdzieś piwo to pierwsi. A pojechać patrolem w gorsze rejony np Poznania to już nie. Wystarczy spojrzeć latem na penerów po bramach co se na legalu chleją itp. no ale fakt, lepiej karać młodzież niż margines... Nie zapomnę jak mnie w licbazie spisywali z znajomymi w dzień wagarowicza na Cytadeli jak sobie winko na spółę obaliliśmy. Cała lodówa przyjechała jeszcze z interwencyjnymi czarnuchami uzbrojonymi po zęby - popis dali możliwości :D
Nie jestem z pokolenia ACAB - szanuję tą pracę, ale czasem nie sposób się nie zniechęcić do tych panów, tobie wlepią taki mandacik a następny dzień jedziesz tramwajem i stoi auto z powybijanymi szybami, ba nadpalone nawet...

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 16 Sie 2024, 16:19
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 272

Reklamy Google

Postprzez Stalker Rambo w 04 Mar 2015, 18:38

Dlaczego jedynymi argumentami przeciwników posiadania broni jest to, że bandyta może być agresywniejszy jeśli "obywatel" będzie miał broń i to, że "obywatel" po pijaku zastrzeli sąsiada bo go wkurzył?

Broń palna faktycznie została wymyślona do zabijania, w końcu to broń. Ale jeśli posiada się broń legalnie to trzeba ją zarejestrować. Nie wiem jak skończonym debilem trzeba być aby zaplanować przestępstwo z użyciem zarejestrowanej broni.

Zwróćcie uwagę, że na zabijanie człowiek zna mnóstwo sposobów: żelazko, długopis, sznurowadło, reklamówka, dłonie...

I powiedzcie dlaczego mogę posiadać wiatrówkę, łuk, broń czarno prochową (która jest w stanie zabić lub zranić człowieka), a nie mogę posiadać wykopanego i zżartego przez rdzę i czas lugera?

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam, Hynek.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Tajemniczy w 04 Mar 2015, 18:57

Z tymi Lugerami zardzewiałymi traktowanymi jako pełnosprawna broń to tu są winne polskie grupy przestępcze. W latach 90 modne wśród nich było przerabianie broni gazowej na normalną amunicję pistoletową, istniało wielu takich majster-klepków którzy bawili się w takie tuningi. Było to tańsze niż kupowanie takiego np Glocka czy czy Makarowa. Zawsze można by kupić replikę takiego Lugera albo w wersji ASG, ale to tak jak mieć gumową lalę zamiast normalnej dziewczyny :caleb: .

Za ten post Tajemniczy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Terminus w 04 Mar 2015, 20:04

Stalker Rambo napisał(a):Dlaczego jedynymi argumentami przeciwników posiadania broni jest to, że bandyta może być agresywniejszy jeśli "obywatel" będzie miał broń i to, że "obywatel" po pijaku zastrzeli sąsiada bo go wkurzył?

Serio? Jedyny?
To przejrzyj wątek. :P
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Stalker Rambo w 04 Mar 2015, 21:43

Czepiasz się słówek Terminus.

Nie wiem czy ktoś z was śledził temat broni palnej i asg w ameryce. Chcą nakazać malowania replik asg na jaskrawe kolory, aby odróżniały się od ostrych odpowiedników. Więc przestępcy wymyślili sobie, że broń będą malować, aby przypominały zabawki. Gdzie tu logika władzy?

A na tych idiotów co lansują się z replikami na widoku, to tylko kontrolny wp!erd0l by pomógł.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Ardas w 04 Mar 2015, 21:44

Jestem za. Człowiek wolny ma prawo posiadać broń i się nią bronić. Argumenty, że bandyci dostaną broń, nie uznaje. Argument, że idioci dostaną broń, też nie uznaje. W przypadku pierwszego, bandyta ZAWSZE sobie załatwi broń, czy to na lewo czy normalnie, ZAWSZE. W przypadku drugiego, jeśli zrobi krzywdę sobie - jednego idioty mniej. Stricte jeśli przez przypadek zrani drugiego, to już wina drugiego, że przebywa z takim kretynem, albo zwykły przypadek. Jeśli na podstawie przypadku ludzie definiowali by zakazy, to świat by zatrzymał postęp, a wręcz poszedł w tył. Przykład - podróżowanie samolotem jest niebezpieczne. To że ktoś leci, to na własną odpowiedzialność. Rozpadające kawałki samolotu mogą zranić przypadkowych ludzi na ziemi. Jak widać, różnice są tutaj plastyczne tylko.
Ostatnio edytowany przez Ardas, 04 Mar 2015, 22:14, edytowano w sumie 1 raz
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Adam w 04 Mar 2015, 21:46

Stalker Rambo napisał(a):A na tych idiotów co lansują się z replikami na widoku, to tylko kontrolny wp!erd0l by pomógł.

Mam nadzieję, że masz na myśli tylko tych małoletnich świrów, wracających ze swoich "szczelanek", a nie porządnych ASGejów w trakcie WOŚPów, Dni dla życia, czy rekonstruktorów historycznych.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Pangia w 04 Mar 2015, 21:51

No to wtedy chyba nikt rozsądnie myślący nie sądzi, że jakaś grupa bojówkarzy ukradła uran Owsiakowi i ma go zamiar użyć na widzach.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 854

Postprzez Tajemniczy w 04 Mar 2015, 21:53

W USA też każdy może mieć broń, sztucera i naboje do niego kupisz na pierwszym lepszym CPN-ie a pozwolenie na polowanie możesz kupić za 20 zielonych. I co, była masakra w kinie na premierze "Mrocznego rycerza" i byle anon zabił 15 osób a zranił ponad 50. Na pewno któryś z gości w kinie miał broń ale to raczej kiepski pomysł szukać zamachowca i bawić się w Johna Rambo w rozhisteryzowanym tłumie.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez Stalker Rambo w 05 Mar 2015, 01:22

Adam napisał(a):Mam nadzieję, że masz na myśli tylko tych małoletnich świrów, wracających ze swoich "szczelanek", a nie porządnych ASGejów w trakcie WOŚPów, Dni dla życia, czy rekonstruktorów historycznych.

Oczywiście takie akcje to co innego. A te małoletnie świry czasem bywają bardziej rozsądni od starych wyjadaczy.

Z pozdrowieniami dla Terminusa:
Dlaczego "jedynym" argumentem miłośników broni jest możliwość obrony przed złymi bandytami?

Ogólnie cały temat się sprowadza do tego, że bandyta ma broń to i ja muszę. stalker.pl musi zmienić nazwę na mściciel.pl. A inne cele posiadania broni? Cele sportowe, myśliwskie czy chociażby kolekcjonerskie?

Z tego co czytam to większość ludzi tutaj mieszka chyba w fawelach Rio de Janeiro, tyle przestępczości spotykacie...
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Hynek w 05 Mar 2015, 05:59

Tajemniczy napisał(a):W USA też każdy może mieć broń, sztucera i naboje do niego kupisz na pierwszym lepszym CPN-ie a pozwolenie na polowanie możesz kupić za 20 zielonych. I co, była masakra w kinie na premierze "Mrocznego rycerza" i byle anon zabił 15 osób a zranił ponad 50. Na pewno któryś z gości w kinie miał broń ale to raczej kiepski pomysł szukać zamachowca i bawić się w Johna Rambo w rozhisteryzowanym tłumie.

Prawda i nie prawda. USA to ponad 50 stanów, w każdym są inne przepisy, w tym te dotyczące posiadania i używania broni palnej - o "dodatkach" do niej nie wspominając. No cóż... :facepalm:

Co do masakry w kinie Aurora (jeśli mnie pamięć nie myli) - to akurat w tym kinie, do którego zamachowiec nie miał też najbliżej, obowiązywał zakaz wnoszenia broni - tzw. "Gun Free Zone". Więc każdy nie żyjący na bakier z prawem tam wchodził BEZ broni. Sporo strzelanin też zdarzało się w, uwaga, tychże "Gun Free Zone". Proszę, uprzedzając pytania o potwierdzenie - łapcie https://libertarianizm.net/threads/gun- ... ones.3848/
Jak masz dwie lewe ręce,to i młotek zepsujesz.Nie umiesz grzebać w sprzęcie-nie ruszaj!
Awatar użytkownika
Hynek
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 21:59
Ostatnio był: 19 Gru 2016, 03:53
Miejscowość: Rzeszów
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Czipi w 05 Mar 2015, 15:24

Stalker Rambo napisał(a): Ogólnie cały temat się sprowadza do tego, że bandyta ma broń to i ja muszę. (...) A inne cele posiadania broni? Cele sportowe, myśliwskie czy chociażby kolekcjonerskie?

Okazjonalny wpier*ol, to ostatnio załapałem chyba ze 3 lata temu, ale "ziomeczków" było ponad 11. W tym przypadku, jedyny sposób w jaki broń mogłaby mi pomóc, to byłby aspekt psychologiczny - może by speniali, a jak nie, to jedyne na co bym się najpewniej odważył, to ostrzegawczy strzał w niebo, a następnie ucieczka w długą. Chociaż w tym konkretnym przypadku panowie zaskoczyli mnie klasycznym kółeczkiem i właśnie dlatego nie udało mi się pitnąć przed nimi kiedy byłem praktycznie bezbronny. Aspekt psychologiczny - naprawdę nie wiem czy w kwestii samoobrony zdecydowałbym się na cokolwiek więcej w kwestii użycia broni... no, chyba że jakiś delikwent włamałby mi się do domu kiedy byłbym tam obecny, ale to raczej abstrakcja.

Mi na broni zależy głównie z uwagi na cele sportowe - lubię postrzelać na strzelnicy, ale ceny są "minimalnie" zawyżone. Z tego względu chciałbym mieć broń, z którą mógłbym sobie pojechać na taką strzelnicę i postrzelać z własnej broni, bo wiem, że taka możliwość istnieje. Wystarczy mieć własną broń i pestki. Poza tym pomieszkuję na wsi, za miastem. Nawet tam, przy zachowaniu ostrożności i zdrowego rozsądku, spokojnie mógłbym znaleźć sobie odosobnione miejsce do strzelania.
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 00:00
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 51

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości