Herezja napisał(a):@impulse_101 ilu ludzi tyle opinii ale Twoje zakrawają o skrajny konserwatyzm rodem z średniowiecza gdzie kościół wszędzie w glanach wchodził i jak nie dostosowałeś się do tego co "nauczał" to szedłeś na stos jako heretyk.
Herezja napisał(a):Nie bez powodu mówi się, że religia to opium dla mas (ostatnio masowe media taką rolę zaczynają mieć).
Adam napisał(a):Ostatnio przeglądałem swoje świadectwa szkolne i zgodziłem się z dawnym porzekadłem, że wszyscy, co mieli oceny bardzo dobre i celujące z religii, później stali się albo ateistami, albo krytykami Kościoła.
Adam napisał(a):Tak wiem, nie można generalizować, ale w większości przypadków tak jest, że ateista zna lepiej Biblię od niejednego Katolika, śmigającego co niedziela do pierwszej ławki.
Adam napisał(a):W moim przypadku to sporo lekcji poświęcaliśmy studiując Pismo Święte i ucząc się je czytać, także religia nie kończyła się jedynie na nauce "Ojcze Nasz" etc. Teraz jak na to patrzę, to generalnie nie żałuję, przynajmniej teraz nikt nie nazwie mnie laikiem.
Adam napisał(a):[...]z czego każdy obecnie jest według Kościoła "czcicielem Szatana"
Universal napisał(a):Biorąc to dosłownie mógłbym się warunkowo zgodzić.
trolololo napisał(a):Ostatnio zdarza mi się "zauważyć" argument że religia popiera niewolnictwo, ale mi o tym nic nie wiadomo, na jakiej podstawie ktoś tak wnioskuje?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości