1. Lepiej naprawić mój w 100% dziurawy płaszcz u technika czy własnoręcznie?
Sprawdź, co lepiej ci wyjdzie. Nigdy raczej naprawa u technika nie wychodziła lepiej.Poza tym całkowicie zniszczony płaszcz nie nadaje sie do własnoręcznej naprawy.
2. Lepiej narażać się na śmiertelne niebezpieczeństwo w anomaliach czy polować na mutanty?
To zależy. Łatwiej kupić strzelbę i polować na dziki i mięsacze. Do anomalii potrzebna jest minimum maska przeciwgazowa to raz. Dwa - po wyciągnięciu artów raczej szybko się nie respią. Dziki znajdziesz zawsze.
3. Gdzie mogę znaleźć szczury?
W podziemiach, czasem łażą po otwartym terenie.
4. Ostatnio zabiłem niedaleko Janowa nibyolbrzyma. Kiedy lub gdzie znajdę następnego?
On sam cię znajdzie
Nie ma reguły.
5. Z opisu naszywki członka frakcji dowiedziałem się że takowa daję nowe opcje i utrudnia życie. Jak jej użyć?
Sprzedać, użyć do czyszczenia broni lub naprawy pancerza.
6. Na moją logikę to powinienem kupić nóż myśliwski żeby móc wyciągać więcej z mutantów, ale równie dobrze mógłbym kupić zestaw łowcy, bo to Misery. Co wybrać?
Nie wiem czy to coś daje. Ja nie mam nawet noża, a miałem, i nie widzę róznicy w tej materii.
7. Po udaniu się do Janowa znalazłem na mapie coś jak przejście, ale nie wiem czy powinienem to w ogóle sprawdzać. Czy to coś "specjalnego" dla skopców?
Tak, to są przejścia. Idziesz w dane miejsce i się przenosisz między mapami.
8. Co w Misery dają "przedmioty codziennego użytku" takie jak sztućce polowe?
Nic, tylko są dla klimatu. Sprzedajesz je i tyle.
9.Tak się zastanawiam nad sprawą frakcji. Da się do nich przyłączyć? Czy handlarze będą dawali jeszcze bardziej absurdalne ceny?
Nie widzę większych zmian po dołączeniu do Wolności tak jak było w podstawce. Dołączyć jeszcze możesz do Powinności. Ze Stalkerami lub Bandytami możesz mieć jedynie lepsze stosunki po zrobieniu paru misji.