Eh... nic nie widziałem, ale z tego co ogarniam to zbyt często nie mają zajęć na strzelnicy, zresztą to problem wszystkich służb mundurowych (nie licząc szeroko rozumianych oddziałów specjalnych, dla nich zawsze i amunicja i strzelnica się znajdzie).
BTW
Jest coś co mnie od jakiegoś czasu męczy i tyczy się to zarówno Policji jak i Wojska (a raczej ludzi na kontrakcie, którzy pilnują baz) - dlaczego oni nie noszą kamizelek ? Jeśli mam broń to prawdopodobnie będę jej musiał użyć przeciwko komuś kto ma broń, a jeśli ktoś ma broń i ja mam go powstrzymać przy pomocy mojej to zdrowy rozsądek każe dopuścić myśl, że ów 'ktoś' umie strzelać... a głos rozsądku wpędza w depresję powtarzając 'umie i robi to lepiej niż Ty'.
Rozumiem, Poznań to nie Bagdad, ani Sarajewo, ale mimo to cała ta sprawa (z tego co o niej piszecie) jest pożałowania godna.
....
Ok... widziałem... i nie wierzę w to co widziałem...
Ja ogarniam, przepisy itp... ale serio mieli go na dystansie 5 metrów i nie trafili ? To zabrzmi jak ponury żart, ale lepiej poszukajmy łusek bo okaże się, że gościa zdjął snajper....
Swoją drogą był nieuzbrojony, agresywny ale parafrazując już wspomniane Psy - NIE MIAŁ KU*WA BRONI - a w takim przypadku, to powinni go dogonić, zwalić na ziemię, strzelić gazem po oczach, kajdanki i wsio....
Eh... mój kraj... taki piękny...
4 strzały ostrzegawcze ? Co myślała, że w końcu się podda ? Poza tym 12 strzałów w stronę uciekiniera - patrz - ruchomego celu. Jeśli tylko jedna kula trafiła i to w klatkę piersiową to co z pozostałymi 11 ? To nie gra - te kule nie znikają, lecą dalej jak głupie dopóki w coś nie trafią. Tak więc chwalić Boga/Allaha/Monolit/Buddę/Latającego Potwora Spaghetti (niepotrzebne skreślić) że nie było tam gapiów zwłaszcza, że mam trochę doświadczenia z ludźmi kiedy gdzieś niedaleko dzieje się coś 'ciekawego' nie ważne co by to było - oni tam idą.
Ktoś wspominał o USA - tam chociaż wiedzą, że jak strzelają to albo gleba, albo jak najszybciej udać się jak najdalej.
EDIT:
Już można o tym przeczytać w Newsweek'u ->
http://polska.newsweek.pl/strzelanina-w ... 684,1.html