[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez mayer99 w 08 Lip 2014, 20:53

Po długiej przerwie wróciłem do Misery w wersji 2.1.1 i... znów jest fajnie... ;)
Jestem po misjach przy pogłębiarce, leśniczówce, pijawkach, skrytce Sęka i heli na bagnach. W ekwipunku M14 DMR 100%, Maverick 88 100% i jako snajper mam już kombinezon Ghillie. W skrytce Colt M4A1, AK Cobra, Steyr AUG wszystko jeszcze w granicach 35-50%. Do pełni szczęścia i preferencji cichego snajpera brakuje mi już tylko Sig 550 Sniper...I tu pytanko: gdzie na Zatonie mogę go dopaść??? Wiem, że u handlarzy go nie ma. Czyli gdzie są miejsca spawnu najemników/stalkerów z nieco lepszym wyposażeniem?
Żeby coś wnieść do dyskusji znalazłem ciekawy schowek, nikt o nim nie wspominał chyba ;):
:

Na stacji benzynowej idąc wzdłuż cysterny schodzimy do rozpadliny gdzie są 2 półki skalne. Na tej od strony stacji (pod ziemią) jest 2 cysterna, a za nią plecak z b. użytecznymi gratami :E . Do tego raport 39B na temat Szwędaczy - zniszczyło mnie to... ;) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 23 Paź 2024, 10:24
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Reklamy Google

Postprzez Pangia w 08 Lip 2014, 21:27

mayer99 napisał(a):Do pełni szczęścia i preferencji cichego snajpera brakuje mi już tylko Sig 550 Sniper...I tu pytanko: gdzie na Zatonie mogę go dopaść??? Wiem, że u handlarzy go nie ma. Czyli gdzie są miejsca spawnu najemników/stalkerów z nieco lepszym wyposażeniem?

Zaraz ci tu alex wpadnie i zacznie mówić, że z najemników się go zgarnia, więc go ubiegnę ;) Łaź gdzieś po południowej części Zatonu, bliżej tej asfaltowej drogi, tam często się jakieś patrole plątają.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez bartibar w 08 Lip 2014, 21:35

Zależy od szczęścia. Zaczynałem misery przynajmniej 3 razy i dopiero dziś ją zgarnąłem. I nie mylili się koledzy stalkerzy. Maszynka po prostu :D
bartibar
Stalker

Dołączenie: 29 Gru 2012, 15:10
Ostatnio był: 28 Sty 2016, 11:51
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Zabolo w 08 Lip 2014, 21:41

Gdzie znaleść te przeklete narzedzia do obsługi artefaktów... Mam już kilka pojemników ale nie mam jak ich otworzyć. Ani Sowa ani Brodacz nic takiego nie sprzedają i w sumie kiszą się a tak to by kaski trochę wpadło:/
Ostatnio edytowany przez Zabolo, 08 Lip 2014, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
Zabolo
Stalker

Dołączenie: 14 Wrz 2008, 21:45
Ostatnio był: 18 Lip 2014, 14:32
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 0

Postprzez Dovak w 08 Lip 2014, 21:43

Powinieneś domyślnie mieć to w ekwipunku. Takie jakby szczypce czerwone.
Awatar użytkownika
Dovak
Stalker

Dołączenie: 07 Sie 2013, 14:19
Ostatnio był: 26 Gru 2018, 01:33
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 23

Postprzez KOSHI w 08 Lip 2014, 21:58

Wszyscy zachwalacie, jakimi dobrymi snajperami jesteście, to i ja coś od siebie dodam.

Moja taktyka przeżycia w Zonie jest prosta. Główny cel do zarobków - najmici. Sporo ciekawej broni i towarów. W drugiej kolejności biję Powinność. Janów (w zasadzie jego dach) to świetna miejscówka. Kasujesz patrole, wracasz do dziupli, opie*dalasz fanty itd. Całkiem niezły stuff i bronie. Czasem robię im pułapki. Parę butli z gazem, ze 3 miny. Potem tylko zbiera się trofea, choć widok jak w masarni. Na końcu Bandyci - zazwyczaj gówniany sprzęt, słabe fanty. Biję ich, jak się nawiną. Jeśli sam nie atakuję, to od razu spie*dalam (nie zależnie od wroga), bo zanim wyczaję, gdzie jest oponent, to już mnie kładą i walka idzie na moją niekorzyść.

Drugie źródło zarobku to artefakty, z których większość nadaje się tylko i wyłącznie do sprzedaży. W Zatoniu opłaca się przeszukiwać anomalie gdzieś do wys. Bagna + Sosnodąb i Pazur. Żelazny Las, Cyrk i Szrama to miejsca zbyt ruchliwe (NPC, potworki). W Jupiterze jest jeszcze lepiej. Większość anomalii skanują nam skanery z jednej misji. Ryzyko wejścia na mukę większe, ale nie idzie się na ślepo, tylko po ponkretnego artura.

3 źródło. Mutanty. Mutantów poniżej kontrolerów, burerów, pijawek, nibyolbrzymów i chimer nawet nie tykam, jak nie muszę. Jak dobrze pochodzić, to trucheł po nich leży masa. Wystarczy poczekać, aż się same ku*wy wybiją i pozbierać co nieco.

4 źródło - grillowanie. Tu rzecz jest prosta i nie ma co wyjaśniać. Jak ktoś ma mięcha i czasu to można przyrobić. Czasem tak zarabiam na ammo i inne pierdółki.

5 źródło - szukamy broni w stanie 50-60 % tylko takich, co dużo kasy kosztują. Zestaw naprawczy >45% + akcesorium typu smar, tkanina i można wyciągnąć ok. 15k za broń na czysto.

Teraz nieco o broniach. Ubolewam, że nie dane mi było sprawdzić Siga 550 snajperskiego. Zmuszony byłem mordować na awanturę. W tym wypadku idealne są bronie z dużym zoomem bo nie ma co liczyć, że po pierwszym strzale będzie dumanie o dupie marynie przez NPCetów. SWD ma zoom x 8, Zielony Smok x 12. Z dużych odległości mordowanie często kończy się tym, że NPC nie wiedzą, kto ich zabił. Z tymi broniami chodzę i problemów nie mam żadnych. Grunt to walka na dystans. Nawet GH jest zbędne, bo po co robić czajanę w krzakach, skoro śmierć nadchodzi na przeciwników nagle. Druga zaleta tych broni to ammo z najlepszymi parametrami.

Na chwilę obecną tylko i wyłącznie SEVA, Niezły pancerz, w każdą anomalię można wejść (po ulepszeniu jej na ogień i arturach typu Płomień), fajne dodatki polepszające staminę, regenerację, leczenie krwawienia. Do tego można zyskać 15 kg po odpowiednich ulepszeniach. Kupiłem i nie żałuję. Ekolog był fajny, ale nie nadawał się do walki (Świt i Płaszcze zresztą też). Poza tym irytował mnie brak możliwości modyfikacji go i sam fakt zmieniania go z innym kombinezonem. Teraz go nie zmieniam bo jest optymalny. Jedyna wada to to, że przy większej wymianie ognia nie ochroni nas. 2 sprawa - należy nosić do niego kleje i tkaniny i naprawiać na bieżąco, bo można się boleśnie zdziwić.

I na koniec. Również preferuję taktykę żabich skoków. To świetna metoda. ja zawsze idę od punktu do punktu, gdzie można się uchronić przed mniejszymi potworkami tj. kamień, samochód, jakiś beton. Mnóstwo razy zaoszczędziło mi to wgrywania gry. Do tego lustracja terenu i można sobie zwiedzać Zonę.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Wiewi0r w 08 Lip 2014, 22:03

Dovak - Jakby miał to by mógł używać "kontenerów" i by nie cudował.

Żabolo - Sprawdziłeś ten schowek o którym pisał Alex? Ja grając chyba pierwszy raz, znalazłem na jakimś bandosie bo nie miałem(powtarzam po raz enty).
Jesteś po Pogłębiarce? Zapisz grę (na wszelki urok), weź od Brodacza zlecenie na art, po paru chwilach zajrzyj na anomalie - powinni się pojawić stalkerzy klasy Zbieracze Artefaktów, może oni będą mieli przy sobie. Nie lubię ubijać Samotników, ale jak trzeba (Welesy) to trzeba. :(

Koshi, same snajpery. A ja parias-recon z zamiłowania, bo snajper ze mnie żaden. ;(
Co do broni - cenniejsza w niezłym stanie, naprawa na własną rękę i do Sowy na handel? Poważnie da się na plus wyjść?
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez KOSHI w 08 Lip 2014, 22:07

Da się, ale mi się tylko 2 razy sfarciło. 2 x 12 koła zgarnąłem z czego raz miałem zestaw do naprawy z 1 kreską. Sprzedać go było grosze, a nawinęła mi się dobra broń pod niego w stanie 50%. Nie mniej jednak długo mi zajęło zarobienie na tym kasy, ale jednak się da.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Zabolo w 08 Lip 2014, 23:15

Mnie boli trochę brak jakiejś porządnej snajperki chociaż w sumie tym razem gram dość krótko. Pamiętam jednak że poprzednim razem jakoś szybko się dorobiłem ale chyba to poprawili teraz;p. Od Zwawego Dragunowa mogę za 52k wychaczyc. Mam tyle ale w sumie to mi szkoda na ten moment:P. Moze teraz jak mam AMK z lunetą x5 to może uda mi się wyczyścicj najemników i może zgarnę jakieś ciekawe fanty.

No nic trzeba będzie strzelać do npców i szukać artów bo pewnie inaczej sie nie da:).

Pytanie - w jakich sytuacjach Sowa i Brodacz nie będą z nami gadać? Testowo zabiłem grupkę Stalkerów na Szewczence i mogłem gadać z każdym tylko nie z Sową i Brodaczem (nie pojawiała mi się opcja rozmowy). Wiem, że to były ziomki sowy wiec pomyślałem, że pewnie walnął focha i wczytałem wcześniejszego sejva na wszelki wypadek:P
Zabolo
Stalker

Postprzez Pangia w 08 Lip 2014, 23:55

Chyba nigdy; oni są handlarzami, więc zawsze są przynajmniej neutralni w stosunku do gracza.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez alex_dragon w 08 Lip 2014, 23:59

@ Zabolo
Daj znać czy masz/znalazłeś te narzędzia bo to troche dziwne.
Tak jak Dovak napisał są w twoim wyposażeniu, na dodatek powiem od siebie że nie można ich ani sprzedać ani zgubić. Więc jak ich nie masz to musi być bug w grze.

@ Pangia
Dokładnie, SIGa widziałem jedynie u najemników. Tęsknie za nim i musze go jak najszybciej znaleźć (zaczałem grę od nowa), prawdziwa maszynka do zabijania :-) Czerwona kropka to jedyny problem jaki trzeba usunąć w tym karabinie.

@ KOSHI
Widzę ze mamy podobny styl gry :-) wprawdzie nie tłukę Powinności ani innych neutralnych NPC tylko bandytów i najemników ale reszte taktyki mamy dosyć podobne. Taktyka walki na dystans i "żabich skoków" wg mnie są najbardziej odpowiednie dla snajpera. To nie zwiadowca zeby się skradać i unikać walki czy szturmowiec który z okrzykiem: "uuuurrra" rusza na wroga. Wybieramy sobie punkty w których sie zatrzymujemy i skaczemy z punktu A do B a z B do C itd, dzieki tej taktyce ilość opcji "load" sie zmniejsza znacząco co oznacza ze nie tracimy np fantów z trupów po walce.

Co do SIGa powiem tak - jak trafisz na taki który możesz naprawić czyli o ile sie nie myle min 25 % to warto i tak w niego inwestować, naprawiać.
Dokładamy tłumik i mamy idealne narzędzie walki do akcji w ZUO, bez tłumika mamy niesamowita snajperkę która potrafi położyc wroga z naprawdę dalekiej odległosci.

Co do pancerza to chwilowo ganiam po 3 dniach nadal w sweterku :-)
Mam nadzieję ze juz niedługo ale najpierw broń, inwestycja w dobrą broń to dla snajpera podstawa.
Mam nadzieję ze dorwiesz SIGa KOSHI i uda ci sie porównać SIG vs TR Sako.

@ Wiew0r
Albo Zabolo nie ma szczypczyków i oznacza to błąd gry bo jakimś cudem je zgubił/sprzedał/wymienił co nie jest możliwe bo to przetestowałem przed napisaniem posta. Albo nie kojarzył jak one wygladaja i teraz jest juz ok.
Najlepiej jak sie sam wypowie czy problem z artefaktami już minął.
Jak nie to jest bug i trzeba to zgłosic do teamu ze cos takiego sie dzieje.

edit
@ Zabolo
Snajperki są i to niezłe, jak pograsz dłuzej przekonasz sie.
Co do Dragunowa od Żwawego ja bym odpuścił. Jak bedziesz miał farta znajdziesz SIGa snajperskiego, sądze ze ci sie spodoba jak tylko poprawisz sobie celownik, bo ta czerwona kropka jest irytująca i przeszkadza w strzelaniu.
Brodacz i Sowa nie rozmawiają jak zabijasz Stalkerów którzy wracaja do Skadowska, teoretycznie jak widzisz stalkera który idzie ze Skadowska i jest daleko od niego mozesz go zabić tylko po co ?
Zreszta decyzja należy do ciebie, chcesz zabijać "braci" jako ex stalker to to robisz :-)
Aha i jeszcze jedna porada... staraj sie robic dużo save-ów, jak ci padnie jakis save nie ma nic bardziej irytujacego jak cofać sie o kilka dni i tracić fanty jakie zdobyłeś.

edit II
@ Pangia
Gdy jesteś na statku lub koło niego i zaczynasz strzelać to sie okazuje ze na statku "włączą się" blokada, pojawiał sie chyba komunikat ze statek został zaatakowany czy cos w tym stylu.
Nie wiem jak inni ale ja po prostu nie lubie zabijać przyjacielskich lub neutralnych NPC, ale co kto woli :-)
Jak załatwisz ich znajomego to ani Brodacz ani Sowa nie bedzie chciał gadać, przynajmniej ja tak miałem ale mozna to przetestować.
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 17 Paź 2017, 01:31
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Postprzez Zabolo w 09 Lip 2014, 10:29

Co do narzędzi to jednak ich nie miałem, nie wiem co to był za babol. Wczytałem innego sejva i nagle były i mogłem normalnie wyjmować arty z OOMP. Szkoda, że były grosze warte:P.

No dzisiaj mam zamiary trochę pograć to może uda mi się uzbierać więcej siana i może znajdę w koncu coś bardziej odpowiedniego dla snajpera. Teraz poza startowym Mosinem Nagatem o którego dbam i dubeltowy mam tylko AMK z optyką x5 i sporo gratów do naprawy/tabs/prochów/etc. 60k odłożone i dzisiaj pewnie wybiorę się na pogłębiarkę i zrobić pare q. Mam głęboką nadzieję, że z AMK wyczyszczę najemników :D.

Zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie jak to jest z dostępnością fantów czyli pancerzy/broni w zależności od postepów w fabule.

Obecnie nie mam żadnego armora w którym się speclalizuję - wszystko dla recona albo assaulta. Tak samo z giwerami. To pewnie się zmieni jak popchnę rochę fabułę do przodu. Może kiedyś miałem po prostu większego farta :F.

Mam ciśnienie na granie a człowiek w pracy musi siedzieć :D.
Zabolo
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07, svt08 oraz 3 gości