[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Mars713 w 05 Cze 2014, 21:33

no ba :E

Image

Image

tyle że Mefisto wywalił kompas, w standardzie jest.
Awatar użytkownika
Mars713
Kot

Dołączenie: 17 Sie 2011, 10:01
Ostatnio był: 31 Paź 2015, 23:33
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Noiseless Kora
Kozaki: 5

Reklamy Google

Postprzez ZRIEL w 05 Cze 2014, 23:01

kompas jak kompas,ale mnie brakuje opcji że jak na npc najadę celownikiem to mi pokazuje kto to jest. Żeby jeszcze chociaż z daleka lornetką dało się zidentyfikować(niekoniecznie imię ale chociaż frakcja), a tak podchodzę i nie wiem do kogo.

@alex_dragon
A kto mówi że od razu najemnicy będą tą broń mieli ? Ja bym optował za dodaniem REC7 który w podstawowej wersji jest na 5,56 i lub zestawów konwersji także dla M4/M16. Same zestawy w założeniu były by masakrycznie drogie(albo ściągane jako mod do broni na zamówienie) natomiast amunicja miała by już ceny nieznacznie odbiegające od cen 5,56 i 7,62(.308). Tak samo z zestawem konwersji na Grendel - ty jako kandydata widzę tylko Siga.

Edit : Grendel ma 6,5mm a nie 7, aczkolwiek maniacy strzelectwa modyfikują tą amunicję do 7mm właśnie.
ZRIEL
Stalker

Dołączenie: 04 Sie 2009, 16:20
Ostatnio był: 14 Maj 2020, 15:04
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 1

Postprzez alex_dragon w 05 Cze 2014, 23:49

hmm
Po pierwsze każda dobra broń jaką zdobyłem to wcześniej właścicielem był jakiś najemnik, Sajga, TR Sako, M14DMR, SiG snajperski itd więc zakładałem że tak broń będzie u nich.

Po drugie każda nowa broń to dodatkowa praca dla ludzi którzy tworzą Misery, więc są dwa wyjścia: będzie lub nie.

Detekcja ludków i ich nastawienie do nas ..... jest w wielu modach i cieszę się, autentycznie się cieszę że tego nie ma w Misery. Dlaczego ? Proste. Wyobraźmy sobie dwie sytuacje.

Pierwsza sytaucja.
Idę sobie i nagle widzę 3 kolesi, wyciągam lornete i patrze. Wróg !!! No to w nich napierdzielam ze wszystkich luf, ograbiam zwłoki i idę dalej. Widzę kolejną grupę.... nuda :-D

Druga sytuacja.
Widzę tą samą grupę ale nie wiem jak postąpić, nie mam detekcji w lornetce/lunecie. Widzę kolesia który chodzi w płaszczyku bandyty, kogoś kto wygląda jak stalker, kogoś kto wygląda prawie jak wojskowy i czwarty koleś. Zapisuje gre, podchodzę i uświadamiam sobie ze popełniłem błąd bo kolesie ściągają broń z ramion i zaczynają do mnie strzelać.

Trzecia sytuacja.
Kilka godzin później widzę bardzo podobną grupę i otwieram do nich ogień. Po wystrzelaniu wszystkich podchodzę i widzę trupy stalkerów. K.....mać

Trzy sytuację które są możliwe, trzy opcje które nie miałyby miejsca aby się pojawić gdyby była detekcja w lornetce.
Nie. Niech zostanie jak jest. Miałem sytuacje nr 3 - zabiłem 3 ludzi z Wolności, miałem wątpliwości czy są dobrzy i strzeliłem koło nich. Oni odpowiedzieli ogniem a ja ich zabiłem. Gdy podbiegłem sprawdzić co mi zostawili po prostu k....m... sie cisnęło na usta.

A na koniec powiem tak - jeden z najemników oddał mi swoje M14 DMR, mam nadzieję ze niedługo dostanę resztę moich ulubionych zabawek i tym razem już nie popełnię poprzednich błędów. Bo na razie to po prostu nędzą z AK jaki mam, co z tego ze 100% stanu, jak sieje pestkami jak ruska pepesza :-(
No cóż za błędy trzeba płacić :-)
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 17 Paź 2017, 01:31
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Postprzez ZRIEL w 06 Cze 2014, 15:50

W ciągu ostatnich paru dni po raz chyba 4 zaczynam grę od nowa - zawsze coś poszło nie tak albo czegoś nie wiedziałem.Aktualnie jestem po wizycie w leśniczówce, gdzie dopadło mnie przysłowiowe szczęście nowicjusza - przydybałem 3 bandytów i z ciekawszych broni wpadł M1911 z wytłumieniem, zaniedbany Sig(idzie na sprzedaż) i Galil na amunicję 7,62 ! ten ostatni po dodaniu celownika będzie jak znalazł :D Natomiast pojawiają się już żeczy które mnie irytują - spolszczenie widać że robione przez rosjanina. Onima mają język uboższych i u nich słowo karta może znaczyć zarówno rozdział jak i zapis. W języku polskim jest zasadnicza różnica pomiędzy zapisem i rozdziałem i mamy na to osobne słowa. Z powodu w/w tłumaczenia pojawiają się pierwsze niezamierzone ukryte żarty - np. w czasie rozmowy w barze na barce na temat anomalii pojawia się tekst "gdy podejdziesz do anusa", w sensie że miało to być slangowe określenie anomalii - cóż, mnie tam anus kojarzy się z jednym :E Kolejna irytująca rzecz jest związana z nowymi przedmiotami, fajnie że jest ich dużo, fajnie że mają opisy ale przydała by się konsekwencja i wszystkie powinny mieć informację czy są użyteczne czy bezużyteczne. Kupiłem sobie takie np. lusterko teleskopowe myśłąc że skoro nie ma opisu w grze że bezużyteczne to da się je wykorzystać w grze. Niestety ku mojemu rozczarowaniu okazało się że do niczego nie można go użyć, i na tej transakcji z powodu niedokładnego opisu przedmiotu straciłem.
ZRIEL
Stalker

Postprzez Trikster w 06 Cze 2014, 16:16

Po pierwsze, spolszczenie nie było robione przez Rosjanina (?).

Po drugie, słowo "rozdział" użyte jest umyślnie (tak samo jak "chapter" w wersji angielskiej MISERY). Nie zamierzam Ci tłumaczyć, dlaczego zdecydowaliśmy się na to słowo, bo powinieneś to sobie wykoncypować sam.

Po trzecie, wszelkie żarty są zamierzone (jak np. ten z anusem). Nie wiem, jakie procesy myślowe trzeba wykonać, żeby dojść do wniosku przeciwnego - tzn. że wkradły się przypadkiem - i wiedzieć nie chcę.

Po czwarte, nie ma czegoś takiego, jak przedmiot "obiektywnie" użyteczny i bezużyteczny. Użyteczność czy jej brak każdorazowo musisz ustalić sam. Czasem, fakt, pisaliśmy, że coś jest bezużyteczne, ale to tylko w tym przypadku, gdy przedmiot nie znajduje zastosowania nawet do naprawy kombinezonów/broni, a tych nie jest wiele. Poza tym, ufam, że poza czytaniem ze zrozumieniem, każdy gracz w MISERY jest inteligentny i zdolny samodzielnie myśleć.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 06 Maj 2024, 09:48
Kozaki: 188

Postprzez Kosma w 06 Cze 2014, 16:52

Moim zdaniem rozdział pasuje o wiele bardziej do Nędzy niż zapis...Nie wiem o co tu się czepiać...
Image

Nic nie warte znajomości, po czasie tracą wartość
u mnie z ludźmi jak z rapem - nie ilość tylko jakość.

Image
Awatar użytkownika
Kosma
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2014, 17:30
Ostatnio był: 20 Wrz 2014, 21:38
Miejscowość: Tak, chcę mieć w profilu
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 13

Postprzez ZRIEL w 06 Cze 2014, 17:11

Trikster napisał(a):Po pierwsze, spolszczenie nie było robione przez Rosjanina (?).

Po drugie, słowo "rozdział" użyte jest umyślnie (tak samo jak "chapter" w wersji angielskiej MISERY). Nie zamierzam Ci tłumaczyć, dlaczego zdecydowaliśmy się na to słowo, bo powinieneś to sobie wykoncypować sam.

Po trzecie, wszelkie żarty są zamierzone (jak np. ten z anusem). Nie wiem, jakie procesy myślowe trzeba wykonać, żeby dojść do wniosku przeciwnego - tzn. że wkradły się przypadkiem - i wiedzieć nie chcę.

Po czwarte, nie ma czegoś takiego, jak przedmiot "obiektywnie" użyteczny i bezużyteczny. Użyteczność czy jej brak każdorazowo musisz ustalić sam. Czasem, fakt, pisaliśmy, że coś jest bezużyteczne, ale to tylko w tym przypadku, gdy przedmiot nie znajduje zastosowania nawet do naprawy kombinezonów/broni, a tych nie jest wiele. Poza tym, ufam, że poza czytaniem ze zrozumieniem, każdy gracz w MISERY jest inteligentny i zdolny samodzielnie myśleć.

No i apropos tej użyteczności to wykoncypowałem sobie że skoro w opisie nie ma "przedmiot bezużyteczny" tylko jest że to przedmiot wojskowy to da się użyć tego lusterka (można za jego pomocą nie tylko zobaczyć co czai się za rogiem ale także zajrzeć w szparę pod drzwiami) a tu zonk - nie da się użyć.
ZRIEL
Stalker

Postprzez Mars713 w 06 Cze 2014, 20:36

Podaj nr konta, zrobimy zrzutę i oddamy Ci za to lusterko ;)
Na przyszłość sugeruję robić zapisy przed tak ważkimi decyzjami :)

A na poważnie, dałeś się naciąć jak w Telezakupach.

"Tytanowe noże ze stali chirurgicznej, ostrzone laserowo.
Tylko dziś w specjalnej cenie 999pln, a jeśli zamówisz już teraz,
dołożymy ABSOLUTNIE za darmo blok z sezonowanego drewna
maracui i jeszcze osełkę ceramiczną GRATIS"

Imersja pełną gębą, nie sądzisz?
W życiu też nie masz opisów na wszystkim co znajdziesz/kupisz.
Czasem dokonujemy złych wyborów i musimy z tym żyć.
Awatar użytkownika
Mars713
Kot

Postprzez Kosma w 06 Cze 2014, 21:17

Mars ty żartownisiu. :suchar:

Moim zdaniem dokładanie nowych broni do Mizerji jest bez sensu... Powstanie jedna wielka gównoburza, w której jakiś Kot będzie latał z Thunderem albo innym Sako. Tylko sobie wyobraźcie, jak to będzie wyglądać. I tak już jest dużo broni, więc nie ma sensu dokładać.

Pozdrawiam!
Kosma. ;)
Image

Nic nie warte znajomości, po czasie tracą wartość
u mnie z ludźmi jak z rapem - nie ilość tylko jakość.

Image
Awatar użytkownika
Kosma
Stalker

Dołączenie: 04 Cze 2014, 17:30
Ostatnio był: 20 Wrz 2014, 21:38
Miejscowość: Tak, chcę mieć w profilu
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 13

Postprzez ZRIEL w 06 Cze 2014, 22:27

Mars dobre :E też się uśmiałem,. Ale nie chodziło mi o fakt straty kasy, tylko o to że miałem cichą nadzieję że da się to wykorzystać w grze jako dodatkowy "ficzer" bo w Misery z tego co zauważyłem nawet wychylanie się zza rogu czasem nie jest bezpieczne.

@Kosma,toż nie muszą dodawać broni -wystarczy przekalibrowanie dla M4/M16 i ewentualnie Siga snajperskiego oraz M14 MDR.

Anyway, stwierdzam że w Misery najbardziej opłaca się taktyka partyzancka i podejście "gdzie dwóch się bije". Tym sposobem pozbylem się Galila(fajny ale o amunicję na tym etapie ciężko) na rzecz SKS po jednym z bandytów(obóz na lewo od barki Noego) którzy wdali się w sprzeczkę ze stadem dzików :D Nawet mocowanie ma pod ACOG co nietypowe,że o możłiwości montażu dobrego tłumika nie wspomnę. Trochę żałuję że rzeczony ACOG kupiłem bo trafiłem na samotnego najemnika niedaleko mostu(w podstawce pamiętam 2 się tam kręciło) z Sigiem i ACOG z noktowizorem !. A byłem tam po dokumenty wojskowe -opłaca się je opylić handlarzowi w skadowski i to bardziej niż wyprawa na pogłębiarkę, gdzie nie dość że musiałem radzić sobie z bandziorami to jeszcze mało co mi mój ludek nie zdechł niosąc artefakt bez pojemnika.W rezulatacie zamiast zarobić na tej misji to się całkiem spłukałem.

A na koniec takie spostrzeżenie mam : wtf że każdy prawie bandzior tacha Siga?! Toż teoretycznie kałachów albo abakanów więcej być powinno, względnie jak to ma być broń zachodnia to bardziej bym widział prawą rękę demokracji - czyli FN FAL. Tym bardziej że w realiach Zony był by praktyczniejszy - nie dość że tańszy w zakupie i łatwiej dostępny, to jeszcze bardziej niezawodny i łatwiejszy w konserwacji i naprawie, a o Siga trzeba dbać..
ZRIEL
Stalker

Postprzez Pangia w 06 Cze 2014, 23:06

ZRIEL napisał(a):Toż teoretycznie kałachów albo abakanów więcej być powinno, względnie jak to ma być broń zachodnia to bardziej bym widział prawą rękę demokracji - czyli FN FAL. Tym bardziej że w realiach Zony był by praktyczniejszy - nie dość że tańszy w zakupie i łatwiej dostępny, to jeszcze bardziej niezawodny i łatwiejszy w konserwacji i naprawie, a o Siga trzeba dbać..

Spojrzałem w pliki i też się zdziwiłem, że nie ma w grze G3 (chyba, że jest pod jakąś inną nazwą kodową), również pasowałby w klimaty Zony jak na zachodnią broń.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Mars713 w 06 Cze 2014, 23:33

ZRIEL, to co piszesz świadczy tylko o zajebistości tego moda. Że można domniemywać iż Twórcy,
zaimplementowali lusterko jak dodatek taktyczny, biorąc ten fakt za oczywistość.
W końcu przy takiej masie innych bajerów, czemu nie.
Miny, gotowanie, zestawy naprawcze z dodatkami. Mnogość rozwiązań jest oszałamiająca.
Jako ciekawostkę powiem że by odpocząć od Misery, wrzuciłem dwa inne mody, nie pomnę nazw,
jeden z masą broni i drużyną Alfa, drugi z osobnymi magazynkami, celownikami, kolimatorami i....
wy...waliłem. Plastikowe, cukierkowe, sztuczne. Bleeee.
Misery jest obecnie, w/g mnie, wyznacznikiem, papierkiem lakmusowym, dla innych modów,
bo poprzeczkę ustawia bardzo wysoko. To już nie jest zwykła strzelanka.
Tu szare komórki są wystawiane na niezła próbę. Trzeba mocno kombinować by wyjść na swoje.
I jak w życiu, raz Niemce wygrają, raz partyzanci, a czasem przyjdzie leśniczy i wywali wszystkich z lasu :E

Reasumując, cierpliwość i chłodna kalkulacja, nic na siłę i na wariata, a Zona ci się miło odpłaci.
Awatar użytkownika
Mars713
Kot

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 2 gości