Risen

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Risen

Postprzez Terminus w 26 Maj 2014, 17:35

Wygląda jak dwójka GOTHICA więc super! ;-)
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez impulse_101 w 26 Maj 2014, 17:40

Ta gra od czasu Gothica 1/2 nic nowego nie wprowadza, jedynie grafikę poprawiono do bardziej współczesnych standardów. Mechanika rozgrywki, finezyjność misji jest ciągłe ta sama. Swoja przygodę z seria zaczynałem od Risena 1 później Gothic 3 i 2ka, jedno i to samo. Ze ludziom to nie obrzydło, te animacje, zerowy ragdoll, to wygląda jak port z androidowej produkcji... masakra.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Method w 26 Maj 2014, 18:21

impulse_101 napisał(a):Ze ludziom to nie obrzydło, te animacje, zerowy ragdoll, to wygląda jak port z androidowej produkcji... masakra.

Rozumiem że oceniasz grę sprzed ponad 10 lat, stworzoną przez jakieś 30 osób dzisiejszymi standardami oceny tak dla beki?
Image

Za ten post Method otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Soviet.
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez Terminus w 26 Maj 2014, 20:51

@impulse_101:
Ragroll był już wprowadzony w G3. Nie wiem czy to jakaś zaleta sama w sobie? Taki mniej czy bardziej niepotrzebny ficzer. O wiele większe wrażenie robiła na mnie w trójce wprowadzenie specyficznej perspektywy powietrznej, czegoś co do dzisiaj jest rzadkością. Mechanika rozgrywki? Nie wiem o co Ci chodzi, bo akurat mechanika gry jest jedną z wyróżników gry - podział na frakcje, konieczność wyborów, stopień trudności. Na tle dzisiejszych "RPG"-ów pokroju Skyrimów czy Obków to dalej jest wyższa liga. Finezyjność misji? Może Torment to nie jest, ale znowu: na tle dzisiejszego poziomu gier i misji "idź za strzałką, żebyś się nie zgubił, zabij stworka zlevelowanego do Twojego poziomu, żebyś się nie zmęczył i wróć za strzałką" to nie wiem na co narzekasz?

Każdemu się podoba coś innego. Z Gothic-iem jest jak z kobietą - jak się w niej zakochasz to jej wady są dla Ciebie zaletą. Jak zobaczyłem w demie Risena (I) pierwszego NPC-ta, który wykonał taki charakterystyczny kanciasty gest a potem rozwalił mnie pierwszy stworek to wiedziałem, że muszę tę grę kupić. Cóż. Po prostu pewne rzeczy się nigdy nie nudzą. Kończę właśnie n-ty raz Fallouta 2, mimo, że nie ma tam ragrolla a te animacje... ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez impulse_101 w 27 Maj 2014, 01:06

Method napisał(a):Rozumiem że oceniasz grę sprzed ponad 10 lat, stworzoną przez jakieś 30 osób dzisiejszymi standardami oceny tak dla beki?

Nie rozumiesz :P Oceniam współczesna grę która po 10latach od swojego pierwowzoru nie wniosła nic nowego tylko powiela ciągle ten sam schemat.

@Terminus podbiega jakiś NPC do Ciebie , wypochwia miecz stajać w rozkroku, zadajesz mu dwa ciosy a typek w niezmienionej postawie przesuwa się o dobre dwa metry po ziemi jakby miał podeszwy wywoskowane, to nie jest współczesny ragdoll :E To ze w ogóle go uderzyłeś można jedynie wywnioskować po kurczącym się pasku życia. Sama fizyka walki właściwie nie istnieje, są to tylko play/stop odgrywane animacje wymachów a to ze oręż przy tym przenika przez obiekty czy zapadają się w ściany to nie ważne. Efekt jest taki ze mamy "klikaczowe walki" gdzie cala finezja polega na przełączaniu się aimlockiem pomiędzy kolejnymi oponentami.
Zobacz jak wpłynęły elementy fizyczne na walkę w dark souls, miecz po kolizji ze ścianą z zgrzytem sypie iskrami, sprężynuje na tarczy. Przeciwnik potrafi podczas zamachu zahaczyć o jakąś latarnie, kratę i zwyczajnie mu cios nie wyjdzie albo zdemoluje regal strącając przedmioty. W Risenie walka sprawia taka frajdę jak przepakowywanie plecaka w Stalkerze. Dialogi i fabuła całej gry sprowadza się jedynie do słowa pisanego bo lalkowe postacie nie przenoszą żadnych emocji, mimika nie istnieje. Co drugie słowo w dialogu ten sam wymach ręka, to wygląda jak rozmowa przechodniów w GTA3.
Stwory w świecie pojawiają się na sztywno i łażą od punktu A do punktu B niczym wartownicy, nie mowie żeby zaraz drugi alife robić ale niech chociaż to wygląda bardziej naturalnie jakbyśmy faktycznie przypadkiem napotkali dzika w lesie a nie z kilometra widać 3 knury na przypisanym placu 8x8m, jak podejdę bliżej to im się nagle AI załączy, będę mnie gonić przez 100m po czym zawrócą na swój placyk.
Misje w hollywoodzkim stylu rzadko kiedy się udają w RPG z otwartym światem ale jak już wykonuje jakieś zadanie z kompanem to mogłaby zachodzić jakaś interakcja, nich coś skomentuje lub zareaguje na to co robię a nie tylko klik klik cutscenkowy dialog przed misja okraszony dwoma wymachami ręką i klik klik cutscenkowy dialog po misji okraszony dla odmiany jednym wymachem :E
Tak gry to się robiło 10lat temu, nawet pierwszemu Risenowi mogłoby to ujść jeszcze płazem ale nie w 2014 roku. I właśnie to jest smutne bo tak jak piszesz gra ma złożone uniwersum z frakcjami, ciekawą fabułę, możliwość wpływania decyzjami na los bohatera ale forma w jakiej oni to obecnie podają powoduje ze cala para idzie w gwizdek.

Jeśli mamy to do kobiety porównywać to jest to bardzo utalentowana niewiast która od dobrych paru lat nie kiwnęła palcem żeby swoje talenty rozwinąć tylko powiela schemat :P
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Przemek77 w 27 Maj 2014, 07:34

Osobiście to już nawet wolę taki "oldschool" i "kanciastość" niż owo wspomniane przez Terminusa prowadzenie za rączkę, masę ułatwień itp.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 28 Maj 2014, 06:51

impulse_101 napisał(a):Tak gry to się robiło 10lat temu, nawet pierwszemu Risenowi mogłoby to ujść jeszcze płazem ale nie w 2014 roku.

To proszę wymień mi jakikolwiek lepsze, współczesne cRPG spełniające te "standardy 2014r". Bo mówimy o cRPG, których w ostatnich latach jak na lekarstwo.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez The Witcher w 19 Cze 2014, 17:49

Wymagania sprzętowe nowego Risena:

Minimalne:

Procesor: Dual Core 2.4 GHz
Pamięć operacyjna: 2 GB
Karta grafiki: kompatybilna z DirectX 9.0c (GeForce 8500 lub Radeon HD 2600)
System operacyjny: Windows XP SP3

Zalecane:

Procesor: Intel Core i5 2.5 GHz / AMD Phenom II X4 940 3.0 GHz
Pamięć operacyjna: 4 GB
Karta grafiki: GeForce GTX 470 lub Radeon HD 5850
System operacyjny: Windows Vista SP1 / Windows 7 64-bit

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Woland.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Woland w 19 Cze 2014, 18:32

Fajnie z ich strony że dbają o wszystkich graczy ^.^
Image
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez The Witcher w 19 Cze 2014, 18:52

To raczej wynika z faktu że w ich grach nigdy nie chodziło o jakieś wodotryski graficzne, a i na nowy silnik pewnie kasy nie mają. :P
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez paintball_0 w 19 Cze 2014, 19:26

Mam Risen. W odróżnieniu od serii Gothic, Risen jest nudny jak flaki z olejem. Ma bardzo fajną mechanikę klasycznego, nazwijmy to, niemieckiego erpega ale bohatera nudnego, świat ładny ale nudny, misje sensownie zbudowane ale nudne i w ogóle jest strasznie nudny. I w grze występują te niezrozumiałe dla mnie drzewa z rosnącymi w oczach konarami. Nie wiem czy jakiś patch to poprawił, od lat tej gry nie ruszałem.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Przemek77 w 23 Cze 2014, 10:34

Zobaczyłem wymagania sprzętowe i opadła mi szczęka. Uruchomi się i pośmiga nawet na moim "karkulatorze". Jak widać można robić dziś gry bez wykopanych w kosmos nakręconych marketingiem wymagań...
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość