[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez mati666666 w 16 Maj 2014, 17:41

Na wstępie Witam wszystkich.

Mam jedno pytanie do twórców moda.
Pytanie, które w różnych formach pojawia się w tym temacie:
Mianowicie o wymarłą zone po różnych czasach gry u graczy. Chodzi mi o patrole, stalkerów w różnych lokacjach, których na początku(zaznaczę gram na zasięgu "życia zony" 950 ) było bardzo dużo. Z każdym dniem jest tego coraz mniej. Nie dotyczy tylko najemników i bandytów, bo ich jest zadowalająca ilość.
Ale o powinność i wolność w zatonie, o skadowsk i shewczenke.

Miało być pytanie ;p i oto i one: Czy jest jakaś linijka/plik, czy cokolwiek innego, gdzie można zmienić ilość/częstotliwość spawnowanych npc'ow? Albo czy da się coś zrobić z tym, żeby gra "widziała" śmierć jakiegoś patrolu i dawała w jego miejsce losowo jakiś inną grupę?

I jeszcze jedno, czy jak się zabije "mieszkańców" shewczenki lub ktoś/coś ich zabije to będzie tak statek opustoszały? przecież to świetna pozycja taktyczna dla najemników/bandytów, czy kogokolwiek innego.

Dziękuję z góry za odpowiedź i Pozdrawiam wszystkich stalkerów.
mati666666
Kot

Dołączenie: 16 Maj 2014, 17:25
Ostatnio był: 27 Maj 2014, 22:20
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez SkullDagger w 16 Maj 2014, 17:59

Też miałem pusty Zaton, przeinstalowałem gra troche pomogło. Ale im wiecej dni mam za sobą tym więcej ludzi chodzi. Z tym ze to własnie najemnicy i bandyci, czasem stalkerzy, ale ostatnio duzo powinności sie pojawia.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Wiewi0r w 16 Maj 2014, 18:42

Co do Szewczenki - tylko na początku ma pewnych lokatorów. Później przesiadują tam różne grupy, czasem na noc, czasem w dzień. Bandosy, pałki z Powinności, Wolność... Mutanty też się zdarzają.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez mati666666 w 16 Maj 2014, 19:38

Wiewi0r napisał(a):Co do Szewczenki - tylko na początku ma pewnych lokatorów. Później przesiadują tam różne grupy, czasem na noc, czasem w dzień. Bandosy, pałki z Powinności, Wolność... Mutanty też się zdarzają.

hmmm to ja musiałem mieć pecha, miałem ponad 2 miesiące już spędzone w zatonie i po około tygodniu zaton wymarł. Powinność zniknęła, patrole stalkerów wyparowały, bandyci i najemnicy z dnia na dzień zmniejszali liczebność patroli. Mutanty też jakby się ulotniły.
Co do mutków to chyba miały jakiś zlot w tartaku z zombiakami. Samych zombie było ponad 20, 4 te ledwo widzialne, obok biegały stada dzików, psów i mięsaczy. 3 skaczące łajzy biegały sobie niedaleko + errory przy wczytywaniu tam sprawiły, że usunąłem zapisy.

Teraz black road, wchodzę do skadowska, a tam normalnie jak w ciucholandzie po dostawie. ponad 30 stalkerów. Patrol pilnujący skadowska, na shewczence 9 stalkerów. 2 patrole powinności niedaleko leża chimery. W drodze do leśniczówki z daleka widziałem kilka patroli bandytów/najemników (daleko było, a bez lornetki ciężko rozpoznać). Nie wiem, czy to jakaś różnica między trybami gry, czy co. No ale teraz to, aż chce się chodzić i wreszcie noc na skadowsku wygląda tak jak powinna. Wszystkie stoliki zajęte. Brodacz nie wyrabia z robieniem herbaty ;]]]

p.s siedziałem sobie na mostku shewczenki i oglądałem ustawkę 5! pijawek ze stadem 5-6 dzików i sforą psów. Normalnie masakra ;] po chwili było mnóstwo truchła i niestety tylko 1 zwłoki pijawki, więc boję się zejść bo w ostatniej fazie pijawki były pod shewą ;DD, aż nie mogę się doczekać wracających stalków z łupami chcących odpocząć, a tu zasadzka pijawek ;p
mati666666
Kot

Postprzez Xaris w 16 Maj 2014, 19:55

Witam Całą Stalkerską brać!
Mam mały problem. Chciałbym zmienić początkowy ekwipunek w grze. W klasycznym stalkerze wystarczyła edycja pliku "gameplay_general" jednak jak się okazuje w Misery nie jest z tym tak łatwo...Próbowałem już różnych kombinacji, zmiany innych plików jednakże wciąż bezskutecznie...
I tu moje pytanie: Czy ktoś byłby na tyle uprzejmy, aby opisać mi w jaki sposób to zrobić^^
Byłbym bardzo wdzięczny ;)
Xaris
Kot

Dołączenie: 08 Kwi 2012, 21:17
Ostatnio był: 03 Paź 2017, 17:42

Postprzez Plaargath w 16 Maj 2014, 21:48

@Xaris

Zmiany należy nanieść w pliku %\gamedata\scripts\axr_misery.script. Listy itemów do spawnowania na początku gry są w trzech miejscach:
poniżej linijki "if (ActorClass == "assaulter") then" dla szturmowca,
poniżej linijki "elseif (ActorClass == "sniper") then" dla snajpera,
poniżej linijki " elseif (ActorClass == "recon") then" dla recona.

Dla pełnej jasnośći przykład dla recona:
Kod: Zaznacz wszystko
elseif (ActorClass == "recon") then
   create_items("identity_card_recon")
   --create_items("container_tool")
   if (MiseryBlackRoad) then
      create_items("wpn_knife_inv_4")
//////Tutaj walisz przedmioty, które mają być przy rozpoczęciu trybu Black Road ///////
   else
//////A tutaj przedmioty, które mają być przy rozpoczęciu trybu normalnego///////
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.

Za ten post Plaargath otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Xaris.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 23:10
Kozaki: 237

Postprzez MalfiRaggraClan w 17 Maj 2014, 16:37

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :)
Pierwsze wrażenie po uruchomieniu rozgrywki - WOW. Dynamika gry uległa drastycznej zmianie w porównaniu z podstawką, jest o wiele trudniej i muszę przyznać, że autorom udało się dopiąć swego.
Jednakże po podwójnej instalacji moda w wersji 2.1 razem ze spolszczeniem, zawsze mnie wysypuje przy lootowaniu stworków z takim błędem:

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : xml_doc.NavigateToNode(path,index)
[error]Function      : CUIXmlInit::InitStatic
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\ui\UIXmlInit.cpp
[error]Line          : 156
[error]Description   : XML node not found
[error]Argument 0    : loot:form:image
[error]Argument 1    : ui\ui_itm_main.xml

Muszę dopowiedzieć, że instalowałem komponenty moda w takiej kolejności: beta installer 2.1, patch 2.1, fix i spolszczenie 2.02.
-------------------------------------------------------------------------------
Sprawdzałem ten plik ui_itm_main.xml w Notepad ++ i nie zauważyłem, by jakaś linia nie została "domknięta".
Awatar użytkownika
MalfiRaggraClan
Kot

Dołączenie: 19 Cze 2010, 15:37
Ostatnio był: 28 Mar 2016, 13:20
Miejscowość: Izrumudnoje
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Trikster w 17 Maj 2014, 16:47

A na kij instalowałeś spolszczenie do 2.02? Spolszczenie do 2.1 jest już zintegrowane w instalatorze, niczego dodatkowego nie wgrywasz. A więc odinstaluj dotychczasową wersję i zainstaluj MISERY ponownie, wybierając polską wersję językową.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 17:47
Kozaki: 188

Postprzez Voldi w 17 Maj 2014, 19:31

A ja bym - uzupełniając odp. Trikstera - zrobiłbym totalną reinstalację, tj. usunąć Misery, potem przeinstalować Stalkera, a następnie zainstalować Misery 2.1. Tam jest instalator, po którym nic ręcznie nie trzeba robić...
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez MalfiRaggraClan w 17 Maj 2014, 20:11

No dobra panowie, wielkie dzięki za porady!:) A tak poza tym, poradziłem sobie z tym plikiem ui_itm_main. Podmieniłem go w zamian za ten sam plik z patcha 2.1.
Btw. jest u was w grze przetłumaczona nazwa tego srebrnego pojemnika wartego u Brodacza tak z 2500 rubli? Bo u mnie pisze patch_description(chyba jakoś tak). Pewnie to jest wina źle zainstalowanego moda, tak?
----------------------------------------------------------------
Także teego panowie, zapomniałem wspomnieć, że tego moda pobierałem nie głównego serwera, ale z chomikuj.pl, ze względu na to, że mój internet nie może"połknąć" w całości tak dużego pliku, bo się może bardzo łatwo zakrztusić :D
W folderze po wypakowaniu znajduje się BETA 2.1, nie czysta wersja moda, w przeciwnym wypadku nie męczyłbym się osobno ze spolszczaniem.
Awatar użytkownika
MalfiRaggraClan
Kot

Dołączenie: 19 Cze 2010, 15:37
Ostatnio był: 28 Mar 2016, 13:20
Miejscowość: Izrumudnoje
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Voldi w 17 Maj 2014, 20:34

Szukaj wstawki z kompletnym modem, a nie jakieś bety :caleb:

A najlepiej, skoro sam nie możesz pobrać - pendrive 8GB (to nie rarytas teraz...) i zasuwaj do kolegi z lepszym internetem! :E
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez mati666666 w 17 Maj 2014, 20:55

Mam pewien problem, nie jest to może coś co uniemożliwia grę, ale trochę denerwuje. Mianowicie grając snajperem w pistoletach pokazuje mi zawsze tyle naboi ile mam w drugiej broni, ilość się buguje, czy mam ich więcej, czy mniej.

Nudząc się w pracy przeczytałem wszystkie posty od momentu premiery wersji 2.1 i nie widziałem podobnego problemu. Jeśli mógłbym liczyć na pomoc to z góry dziękuję.
mati666666
Kot

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości