Wiewi0r napisał(a):Nie wiem na ile może ci to podpasować (te bardziej spełniające wymagania pogrubię), ale odwróciłbym się w stronę naszej i wschodniej fantastyki i sci-fi.
Wiewi0r napisał(a):ale śmiesznie wygląda poprawność polityczna w wydaniu fantasy.
Wiewi0r napisał(a):Maria Lidia Kossakowska - o Archaniele Abaddonie, "Siewca Wiatru" i "Zbieracz Burz";
Wiewi0r napisał(a):Jakub Ćwiek - "Kłamca"
Paweł Kornew - "Sopel" i dalej;[/b]
[b]Siergiej Łukjanienko - "Nocny Patrol" i kolejne części, "Genom", "Brudnopis" i "Czystopis"...
Wiewi0r napisał(a):Piekara Jacek i seria o Inkwizytorze
Wiewi0r napisał(a):Z klasyki - Philip K. Dick (raczej sci-fi)
utak3r napisał(a):Nie dość, że kompletnie nie na temat ("raczej s-f"?? Raczej??), to jeszcze zdecydowanie za trudne dla większości ludzi w jego wieku.
Wiewi0r napisał(a):Wolandzie, przez "poprawność polityczną" mam na myśli... nie mam teraz ładnych słów, ale łopatologicznie - tworzą "mhroczny" świat, klęska monstrów, epidemie, zbójcy na drogach, a nawet wspomniany zbir poprosi Cię najpierw grzecznie w Oxford English o oddanie mu sakiewki, i Boże Broń nie zaklnie przy tym!
Wiewi0r napisał(a):I nie, nie mówię że wymagam od książek latającego mięsa jak u Pasikowskiego w filmach, ale skoro profesor Miodek zawsze przyznaje, że wulgaryzmy SĄ częścią języka? Takie na siłę schodzenie do niższej kategorii wiekowej.
Woland napisał(a):True, porażka. "Oxford English" postaci, grzecznośc, bezpłciowość zabija książkę. To też jedna z tych rzeczy która męczyła mnie też w Władcy Pierścieni.
Fantasy posiada wiele podgatunków, ważniejsze z nich to:
low fantasy (quasi-historyczna),
dark fantasy,
high fantasy,
urban fantasy,
space fantasy,
heroic fantasy (magia i miecz).
Woland napisał(a):Miecze, topory, magia etc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości