Fantasy

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Fantasy

Postprzez Woland w 31 Mar 2014, 00:24

Mam zapytanie o fantasy. Co polecacie?
Konkretyzując:
Tolkien mi nie podszedł i tylko męczył.
Zachwycił mnie niesamowicie Wiedźmin.
Podoba mi się trylogia husycka.

Żeby była:
-akcja
-"mroczny" klimat
-"żywe" postacie
-i dobry, "mocny" humor
I z sensem oraz żeby nie nudziło :)
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Re: Fantasy

Postprzez Cromm Cruac w 31 Mar 2014, 06:18

Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Kudkudak w 31 Mar 2014, 07:10

Gra o Tron i następna część, Starcie Królów. Dalej jak Ci się będzie chciało to se czytaj.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Herezja w 31 Mar 2014, 09:14

Twórczość David Eddings-a
http://pl.wikipedia.org/wiki/David_Eddings

Cykle Karl Edward Wagner-a (powieści o przygodach Kane)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Edward_Wagner

Książki autorstwa Andre Norton
http://pl.wikipedia.org/wiki/Andre_Norton

Science fiction ale bardzo dobre

Powieści Harry Harrison-a (w szczególności cykl Planeta Śmierci i Stalowy Szczur)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Harry_Harrison

A z Lekkiej fantastyki to oczywiście

Cykl Xanth autorstwa Piers Anthony-a
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piers_Anthony

I z naszego poletka Andrzej Pilipiuk
http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Pilipiuk
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Postprzez Universal w 31 Mar 2014, 14:16

Kroniki Amberu Rogera Zelaznego (tak, jego ojciec był Polakiem). Uniwersum jest trochę "szalone" i trudno to tak naprawdę wytłumaczyć. W dużym przybliżeniu przenika się duża liczba wszechświatów, które mogą być kształtowane przez mieszkańców tytułowego Amberu, który jest - zdaje się, dawno temu to czytałem - jedynym "stałym" światem. Choć i on jest płynny. Zresztą doczytaj sobie tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kroniki_Amberu. Cała seria bardzo dobra, ojciec mi kiedyś polecił i nie żałuję.

Nie przypominam sobie, żeby czytał wiele więcej fantasy niż Zelazny i Tolkien (którego przecie nie chcesz). Jeśli masz nerwy, spróbuj Kołodziejczaka - jak dla mnie mocno średni (Czarny horyzont) - ma dość ciekawe pomysły, ale nie potrafi ich zrealizować, brakuje mu wątku głównego. Ale w jakiś sposób wyróżnia się na tle innych, choć nie wiem, czy na plus. Bo mnie np. Wiedźmin nie zachwycił, więc pewnie trudno mi będzie trafić w Twój gust.

Więcej mógłbym Ci polecić z sci-fi.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Wiewi0r w 31 Mar 2014, 16:32

Nie wiem na ile może ci to podpasować (te bardziej spełniające wymagania pogrubię), ale odwróciłbym się w stronę naszej i wschodniej fantastyki i sci-fi. Hamerykanie piszą czasem fajne rzeczy, ale śmiesznie wygląda poprawność polityczna w wydaniu fantasy.
Chociaż fajny jest "Malowany Człowiek" Petera V. Bretta, to dobry przykład tego co piszę wyżej.

Norton jest raczej high-fantasy, czyli coś pod Tolkiena.

Z ciekawych mezaliansów Sci-fi i Fantasy - Anne McCaffrey, starsze wydania i tłumaczenia, jeśli się uda. W nowych bardzo kombinują tłumacze, co ostatnio jest gorącym tematem na forum. :P

Więcej Sci-Fi: Tomasz Kołodziejczak, Jack Campbell - typowo wojenne, "Grę Endera" O. S. Carda;

Maria Lidia Kossakowska - o Archaniele Abaddonie, "Siewca Wiatru" i "Zbieracz Burz";
Jakub Ćwiek - "Kłamca"
Paweł Kornew - "Sopel" i dalej;[/b]

[b]Siergiej Łukjanienko - "Nocny Patrol" i kolejne części, "Genom", "Brudnopis" i "Czystopis"...

(Tu pragnę pozdrowić fanów Jurija Siemieckiego :) http://joemonster.org/phorum/read.php?f=29&t=2992)

Piekara Jacek i seria o Inkwizytorze, choć mnie chwilami bije sztanca po oczach.

Z lekkiej, komediowej właściwie - "Prawa i powinności" Kariny Pjankowej, Pratchett - zawsze, Pilipiuka (Dziadek Wędrowycz!), .

Z klasyki - Philip K. Dick (raczej sci-fi), bracia Strugaccy (zawsze), Kurt Vonnegut...

Dobra, styknie na razie. :) A, w ramach własnych poszukiwań, polecam czytać różne antologie, i potem sprawdzać autorów.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!

Za ten post Wiewi0r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Woland w 31 Mar 2014, 18:40

Wiewi0r napisał(a):Nie wiem na ile może ci to podpasować (te bardziej spełniające wymagania pogrubię), ale odwróciłbym się w stronę naszej i wschodniej fantastyki i sci-fi.

Nie mam nic przeciwko, wręcz się cieszę :)

Wiewi0r napisał(a):ale śmiesznie wygląda poprawność polityczna w wydaniu fantasy.

Co przez to rozumiesz? Geralt i ekipa to w sumie wzorowe lewaki są też, czy o co kaman? Ciekawość zwykła.

Wiewi0r napisał(a):Maria Lidia Kossakowska - o Archaniele Abaddonie, "Siewca Wiatru" i "Zbieracz Burz";

O pierwszej części dobre rzeczy słyszałem, potem trochę gorzej ponoć...
Hmmm, zerknę.

Wiewi0r napisał(a):Jakub Ćwiek - "Kłamca"
Paweł Kornew - "Sopel" i dalej;[/b]

[b]Siergiej Łukjanienko - "Nocny Patrol" i kolejne części, "Genom", "Brudnopis" i "Czystopis"...

Zobaczę

Wiewi0r napisał(a):Piekara Jacek i seria o Inkwizytorze

Ktoś tu już w dziale co czytamy polecał to będąc dziś w bibliotece pożyczyłem Bożych Bojowników Sapkowskiego i właśnie to, pierwszą część dostać mi się udało :)

Mnie nie interesuje sci-fi, zwykłe fantasy. Miecze, topory, magia etc.
Woland
Legenda

Postprzez utak3r w 31 Mar 2014, 19:03

Wiewi0r napisał(a):Z klasyki - Philip K. Dick (raczej sci-fi)

:E :facepalm:
Padnę zaraz, no...

Chłop pyta o fantastykę, a ci mu z Dickiem wyjeżdżają. Nie dość, że kompletnie nie na temat ("raczej s-f"?? Raczej??), to jeszcze zdecydowanie za trudne dla większości ludzi w jego wieku.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Wiewi0r w 31 Mar 2014, 19:45

utak3r napisał(a):Nie dość, że kompletnie nie na temat ("raczej s-f"?? Raczej??), to jeszcze zdecydowanie za trudne dla większości ludzi w jego wieku.

:facepalm:
Nigdy nie jest zły czas by poszerzyć zainteresowania. A czasem kuń-kretne zaszufladkowanie gatunkowe nie jest takie proste. :P Tu wspomnę McCaffrey i jej Jeźdźców Smoków, gdzie ogólnie cykl łamie typowy pogląd na smoki w fantastyce, i do tego rozwija się w (niby) nieoczekiwanym z początku kierunku...

Utakerze, wyjaśnij mi co znaczy "ludzi w jego wieku".
"Na czole wypisane nie ma", a jakoś tak wyszło, że to nasza pierwsza wymiana postów.

Żeby nie było całkiem offtopu, przypomniało mi się jeszcze: Naomi Novik ze smoczym cykleme Temeraire, Brent Weeks z sagą Cienia, oraz polecane, ale nie czytane Trudi Canavan i Adrian Tchaikovsky. Słyszałem też o czymś takim jak ruski "Wilczarz", który mi opisywanojako ichniego Wiedzmina, ale nie wiem. Film dziwny był, ale filmy zawsze zepsują. ;)

Wolandzie, przez "poprawność polityczną" mam na myśli... nie mam teraz ładnych słów, ale łopatologicznie - tworzą "mhroczny" świat, klęska monstrów, epidemie, zbójcy na drogach, a nawet wspomniany zbir poprosi Cię najpierw grzecznie w Oxford English o oddanie mu sakiewki, i Boże Broń nie zaklnie przy tym!

I nie, nie mówię że wymagam od książek latającego mięsa jak u Pasikowskiego w filmach, ale skoro profesor Miodek zawsze przyznaje, że wulgaryzmy częścią języka? Takie na siłę schodzenie do niższej kategorii wiekowej.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Woland w 31 Mar 2014, 19:54

Dzięki Wiewiór za polecenie Wilcarza, też zobaczę w szkolnej lub miejskiej bibliotece.
Czarnej Kompanii ani Achaji w szkolnej nie było, miejska jak nie wiem.
Wiewi0r napisał(a):Wolandzie, przez "poprawność polityczną" mam na myśli... nie mam teraz ładnych słów, ale łopatologicznie - tworzą "mhroczny" świat, klęska monstrów, epidemie, zbójcy na drogach, a nawet wspomniany zbir poprosi Cię najpierw grzecznie w Oxford English o oddanie mu sakiewki, i Boże Broń nie zaklnie przy tym!

Aha... Nie, bo weź traf co tym razem to słowo ma znaczyć :E
True, porażka. "Oxford English" postaci, grzecznośc, bezpłciowość zabija książkę. To też jedna z tych rzeczy która męczyła mnie też w Władcy Pierścieni.

Wiewi0r napisał(a):I nie, nie mówię że wymagam od książek latającego mięsa jak u Pasikowskiego w filmach, ale skoro profesor Miodek zawsze przyznaje, że wulgaryzmy SĄ częścią języka? Takie na siłę schodzenie do niższej kategorii wiekowej.

Też się zgadzam. Dialogi powinny być naturalne co niestety nie zawsze się udaje...
Woland
Legenda

Postprzez Wiewi0r w 31 Mar 2014, 20:20

To jeszcze słowo offtopu.
Woland napisał(a):True, porażka. "Oxford English" postaci, grzecznośc, bezpłciowość zabija książkę. To też jedna z tych rzeczy która męczyła mnie też w Władcy Pierścieni.

Ale patrz z odpowiedniej perspektywy. Książka napisana w zupełnie innych kulturalnie czasach, gdzie zarówno kultura wypowiedzi, język i oczekiwania były zupełnie inne. Mnie bardziej męczyły dłużyzny, bo niczym w "Ogniem i Mieczem"
:

Jadę, jadę i jadę...

Fantasy jest zbiorem, nie czystym gatunkiem vide Wiki:,
Fantasy posiada wiele podgatunków, ważniejsze z nich to:
low fantasy (quasi-historyczna),
dark fantasy,
high fantasy,
urban fantasy,
space fantasy,
heroic fantasy (magia i miecz).

To są i różne typy pisania. Po prostu takie hamerykańskie pisanie powoduje u mnie dysonanse. ;)

To z polskkich autorów dorzucę EuGeniusza Dębskiego, książki o Xameleonie.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Cromm Cruac w 31 Mar 2014, 21:48

Woland napisał(a):Miecze, topory, magia etc.

No to właściwie powinieneś zacząć od tego, komu zawdzięczamy całe to zamieszanie czyli od opowiadań Roberta E. Howarda, twórcy takich postaci jak Conan z Cymmerii, Bran Mak Morn czy Solomon Kane. Magia i Miecz w czystej nieskażonej postaci.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości