No chyba że legia cudzoziemska:-)
Z tego co mi jeszcze powiedział to żołnierzy dzieli się na jakieś grupy tych których można wziąść od razu, tych których można i beznadziejne fajtłapy takie jak ja których może, może, może kiedyś wezmą.
Są ograniczenia wiekowe, dzieci do woja nie biorą. Kiedyś brali.
Podchorążówka - chciałbym trafić, tylko nie wiem, czy można tak się zgłosić "z cywila", czy najpierw trzeba odbyć służbę jako szeregowy?
Grzechu300 napisał(a):Kurczę, ostatnio jakoś myślę nad tym i myślę, kończę już liceum, w tym roku matura- nie bardzo mnie interesują studia, po których nic nie będę miał (prawda taka, że trzeba albo skończyć prawo albo medycynę, żeby pracować w swoim zawodzie, a żadne z nich mi nie bardzo podchodzą), więc rozważam właśnie wojsko.(Znaczy rozważam, bardzo bym chciał się dostać )
Grzechu300 napisał(a):Nie bardzo się tylko orientuję, jak to działa, stąd parę pytań:
Tylko że z tego co wiem, po bodajże kilkunastu latach pracy zwykły szeregowy zostaje z niczym, dlatego myślałem może nad wojskiem zawodowym.
Wymagania, które musisz spełnić to: szkoła średnia i niekaralność. Musisz być również pełnoletni.
W zasadzie jak wygląda coś takiego? Trzeba najpierw odbębnić swoje jako zwykły szeregowy, a potem można startować na zawodowego?
Myślałem raczej,żeby wyjechać na rok/dwa za granicę, popracować trochę i dopiero się zgłosić do wojska. Chyba nie ma żadnych ograniczeń odnośnie wieku czy czegokolwiek, prawda? Poza tym, dwa lata powinny wystarczyć, aby wypracować jako-taką kondycję fizyczną.
Podchorążówka - chciałbym trafić, tylko nie wiem, czy można tak się zgłosić "z cywila", czy najpierw trzeba odbyć służbę jako szeregowy?
No i podobno wymagana jest dobrze zdana matura (zdaję na maturze angielski i polski rozszerzone, matematykę podstawową - poza przedmiotami ścisłymi, których nie znoszę, uczę dość dobrze) oraz egzamin sprawnościowy (dlatego myślałem właśnie, aby zrobić sobie "przerwę" [znaczy będę pracował za granicą] i wzmocnić kondycję - bieganie, siłownia, dieta [jestem chudy], basen).
Niedługo mam komisję - tam dostaje się tylko kategorię, prawda? Jeżeli chciałbym wiązać przyszłość z wojskiem, to mam tam coś jeszcze zgłaszać?
Może ktoś się orientuje?
Fifi napisał(a):Do szkoły oficerskiej nie dostaniesz się bez pleców
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości