historia Polski

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

historia Polski

Postprzez agata w 14 Lut 2014, 14:49

Na dzień dobry, jako że mamy dziś piękną datę 14 lutego pragnę wszystkim złożyć serdeczne życzenia wytrwałości, wierności i miłości takiej, której nie powstrzyma nawet wroga kula - to dziś przypada 72 rocznica powstania Armii Krajowej. :)
Już parę razy spotkałam się na naszym forum z zainteresowaniem historią, dlatego pytam miłośników: jakie okresy, miejsca, bitwy, osoby, itp. w historii Polski są Wam najbliższe?

Od siebie zacznę: mnie najbardziej interesuje historia podziemia antykomunistycznego - partyzantów, którzy po "wyzwoleniu" w 1945 r. od niemieckiego najeźdźcy, przeciwstawili się komunistycznej okupacji. Głównie interesuje mnie działalność 5 Wileńskiej Brygady Armii Krajowej mjr. "Łupaszki" na Pomorzu i Zgrupowania Partyzanckiego "Błyskawica" mjr. Józefa Kurasia "Ognia" na Podhalu, a postać mi najbliższa to Józef Franczak "Lalek" - zamordowany w 1963 roku z rąk komunistów, ostatni partyzant II RP, który przez 18 lat ukrywał się z bronią w ręku.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Reklamy Google

Re: historia Polski

Postprzez Adam w 14 Lut 2014, 15:11

Mnie z całej historii Polski interesowały okresy:

- XVII wiek, czyli Powstanie Chmielnickiego, Potop, Wiedeń,
- Udział Polaków w wojnach napoleońskich,
- Praktycznie i teoretycznie cały XX wiek (no może od 1914 roku), który jest prawdziwą skarbnicą ciekawostek, tajemnic i fascynujących historii. ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Universal w 14 Lut 2014, 16:53

Kiedyś mi się wydawało, że najbardziej mnie interesuje średniowiecze. Z czasem stwierdziłem, że jednak XX wiek. Trudno mi tak naprawdę wybrać coś konkretnego, bo nie mam wiedzy specjalistycznej, a raczej ogólną, w miarę równomierną. Przez to niby mogę zabrać głos odnośnie prawie wszystkiego, ale nie wiem, czy bym nie poległ w szczegółach :(

Natomiast wiem, że najnudniejsze jest rozbicie dzielnicowe, XIX wiek. Nudne jak flaki z olejem, mimo że nie mogę zaprzeczyć, że coś się działo.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Wunderwaffe w 14 Lut 2014, 17:03

W zasadzie to każdy prawdziwy Polak powinien poznawać historię XX wieku, choćby i przez oglądanie Czterech pancernych i psa. ;)
Image

Za ten post Wunderwaffe otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam.
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Universal w 14 Lut 2014, 17:14

Czterej pancerni to bardzo przyjemny serial przygodowy i naprawdę go lubię, ale z tym uczeniem się historii to bym nie przesadzał. Niejako przypadkiem, absolutnie bez związku z jakimikolwiek związkami ze Związkiem ( :suchar:), pewne istotne elementy zostały pominięte. Jak się uczyć historii, to lepiej oglądać Czas Honoru, który bije w nieco inne tony (zero komedii). A już w ogóle najlepiej ogarnąć te i owe książki :caleb:
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1052

Postprzez Adam w 14 Lut 2014, 17:21

No Czas honoru to był jeden z niewielu seriali TVP, w który warto było inwestować (nie to co te pseudo opery mydlane). O ile poprzednie serie były warte stworzenia, to teraz powoli wyczerpują się im tematy. Kolejna seria będzie o strajkach robotniczych? Byli cichociemni założą "Solidarność"? Czy dalej będą wałkować okres stalinizmu w Polsce trzecią już serię? Moim zdaniem, gdyby poprzednie serie rozszerzyli o więcej nazistów, jakieś ważniejsze zdarzenia itp. wyszłoby też ciekawiej ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez scigacz1975 w 14 Lut 2014, 17:37

W sumie to cała "zapisana" od Mieszka I, ale najbardziej interesuje mnie XX-lecie międzywojenne.

W zasadzie to każdy prawdziwy Polak powinien poznawać historię XX wieku, choćby i przez oglądanie Czterech pancernych i psa.

Wunder - dobrze by było. A gdyby nauczyli się jeszcze wyciągać wnioski na przyszłość i dostrzegać analogie do powtórek - ale to, niestety, marzenie ściętej głowy.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal, Lucjusz, Hynek.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez matius_007 w 14 Lut 2014, 20:10

Adam napisał(a): ...Kolejna seria będzie o strajkach robotniczych? Byli cichociemni założą "Solidarność"? Czy dalej będą wałkować okres stalinizmu w Polsce trzecią już serię? Moim zdaniem, gdyby poprzednie serie rozszerzyli o więcej nazistów, jakieś ważniejsze zdarzenia itp. wyszłoby też ciekawiej ;)

Kolejna seria podobno ma opowiadać o Powstaniu Warszawskim.
Awatar użytkownika
matius_007
Kot

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:36
Ostatnio był: 23 Cze 2018, 23:27
Miejscowość: Trojmiasto
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: -2

Postprzez RadekNioch w 14 Lut 2014, 22:02

Mnie bardzo ciekawi historia podczas rozbicia dzielnicowego. Powstało wtedy sporo mniejszych państewek, a jako że jestem Dolnoślązakiem to zainteresowała mnie historia książąt Polskich. Tutaj panował Henryk Brodaty ze św. Jadwigą Śląską, tutaj (pod Legnicą) zginął ich syn, Henryk Pobożny. Ich żywota są jednymi z najciekawszych spośród władców z polskich terenów.

Kiedyś usłyszałem pewną teorię, jakoby państwo Mieszka I sięgało nawet terenów dalszych niż obecna zachodnia granica Białorusi, Bolesław Chrobry był prawowitym cesarzem rzymskim, a rozbicie dzielnicowe to wymysł ludzi, którzy chcieli zatrzeć ślady po państwie Lechitów, sięgającym od Łaby do Wołgi. Jest to według mnie bzdura, ale człowiek, który to opisywał bardzo zaangażował się w przekazanie ludziom takich informacji.
http://www.youtube.com/user/rationalath ... ture=watch
To jest jego kanał. Jego teorie opierają się głównie na tym, że francuskie źródła (w przeciwieństwie do rzekomo fałszywych, niemieckich) podają, iż państwo polskie zajmowało tereny nawet ówczesnej Rusi.

Z późniejszego okresu czasu najciekawsze wydarzenia to na pewno m. in. okresy niedaleko przed i między zaborami, a także II RP. Nie można zapomnieć oczywiście o Potopie Szwedzkim, i jednym z głównych bohaterów tych czasów - Janie Kazimierzu. Filmy oparte na Trylogii Sienkiewicza (Ogniem i Mieczem, Potop, Pan Wołodyjowski) w dość fajny sposób obrazują tamtejsze realia, myślę jednak że większość użytkowników zna te historie (czy to z filmów, czy książek) bardzo dobrze, nawet pomimo licznych błędów historycznych.

Jako najbardziej smutne momenty w Polskiej historii uznaję porażkę Napoleona w Rosji (oznaczało to koniec Księstwa Warszawskiego), hołd pruski (gdyby Polacy zajęli ich państwo, zabrakłoby jednego zaborcy i może historia potoczyłaby się inaczej) a także II wojnę światową (rozwijająca się Polska mogła inaczej poprowadzić defensywę, powstanie warszawskie jest zaś jedną z największych partyzanckich porażek w dziejach naszego kraju). Rozbiory wcale nie były tak ważne, Polska i tak już upadała, więc nie było właściwie odwrotu, i nie tak wiele się zmieniło. Najgorsze w tym było traktowanie Polaków w zaborze pruskim i ich germanizacja.

Podczas II wojny światowej wydarzyło się kilka ciekawych "operacji", obrona Wizny i tzw. "Ostra Brama". O tej drugiej opowiedział tu nieco Kotarski: http://www.youtube.com/watch?v=ZOuG8dqLUho

XX wiek każdy Polak chociaż trochę zna, więc chyba nie potrzeba opowiadać. Na pewno ważnym wydarzeniem był sukces Solidarności i zwyciężenie komunistów. Tym też kiedyś się interesowałem.

Najbardziej jednak żałuję, że tereny na których mieszkam (jak wspominałem, Dolny Śląsk) nie wchodziły w skład Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Nie zabrania mi to jednak czucia się Polakiem, gdyż pierwotni mieszkańcy tej ziemi (ślężanie) byli słowianami, a w okresie od panowania Mieszka do mniej więcej Łokietka Śląsk należał do państwa polskiego.

Przepraszam, jeśli wkradł się jakiś błąd. Do znawcy mi bardzo daleko, lecz opowiedziałem jak jest według mnie.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Kozaki: 55

Postprzez agata w 14 Lut 2014, 23:43

zdecydowanie XX wiek przeważa :) no tak, w końcu najbliżej nam do tego, ciągle jakby odczuwamy to na własnej skórze - żyją jeszcze świadkowie tej historii. Zgodzicie się, że mimo iż mamy tragiczną historię, to jest ona wyjątkowo piękna, co nie?

A co do "pancernych i psa" to ciekawostkę napiszę, że takim ichnim czołgiem T-34 z numerem taktycznym 102 w rzeczywistości poruszała się brygada powołana do walki z partyzantką antykomunistyczną, w tym 5 Wileńską Brygadą AK - w jednym ze starć został poważnie ranny "Nowina" - zastępca "Łupaszki"... Także mi osobiście niezbyt przyjemnie kojarzy się ten film. Zresztą trudno mi zaakceptować fakt, że peerelowskie filmy miałyby służyć nauce historii. :D Jedynie "Hubal" jest sensowny, bo reżyser wprowadził kilka istotnych poprawek i cudem udało mu się uniknąć cenzury.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Postprzez Wunderwaffe w 14 Lut 2014, 23:51

Rzecz w tym, że po wojnie właśnie sławna 1 BPanc., chlubnie obdarzona imieniem Bohaterów Westerplatte, była wykorzystywana do walki z "wyklętymi".

Zresztą nie ma co się temu dziwić, żadne państwo nie toleruje zbrojnych organizacji poza swoją kontrolą.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Terminus w 14 Lut 2014, 23:58

Z historii Polski interesują mnie tak szczerze tylko okresy kiedy mieliśmy flotę. A w zasadzie okręty same w sobie. Reszta naszej historii, z małymi wyjątkami, to przysłowiowe dzieje głupoty.

Dla jasności: historię Polski znam dość dobrze, bo wypada, ale nie jest to moje hobby.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości