Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez vandr w 21 Lis 2013, 09:02

Zapowiada się ciekawie.

TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Reklamy Google

Postprzez Microtus w 21 Lis 2013, 09:35

W dniu wczorajszym, wybrałem się z małżonką na Grę Endera. Jestem wielbicielem książki Orsona Scotta Carda, jest to jedna z lepszych książek SF jakie czytałem, zresztą czytałem ją jako 15 latek i zrobiła na mnie piorunujące wrażenie ze względu na fabułę ale nie będę spojlerował. Generalnie książka jest jak dla mnie pozycją obowiązkową dla wielbicieli SF.

No ale do meritum, film jest od 10 lat co już mnie lekko zdziwiło. Generalnie szedłem z przekonaniem, że będzie kupa jakich mało. Wiem, wiem nie można się nastawiać ale ja nic nie poradzę. Film niestety zrobiony jest dla amerykańskich dzieciaków, smutne to ale wiele scen zrobionych na zasadzie robienia wrażenia i pokazywania jaki to super cool ten Ender. W 1h i 54min chcieli upchnąć fabułę skomplikowanej było nie było i głębokiej fabuły. Zrobili to z klucza walimy to co fajne a to co nudne ale daje sens wywalamy. Więc moja małżonka, która nie czytała książki po wyjściu z filmu zasypała mnie gradem pytań ocb. Po dłuższej rozmowie oboje stwierdziliśmy, ze bez przeczytania książki film jest kompletnie nie zrozumiały (tudzież momentami dziury w fabule psują odbiór całości). I fajnie by było jakby zrobili z tego chociaż mini serial. Tudzież w dobie hobbita, w którym treści niewiele a dzieli się go na 3 filmy, mogli zrobić to samo. Budujące jest to, że Iza stwierdziła , że musi książkę przeczytać (a SF generalnie nie trawi). ;)

Teraz łyżka miodu w beczce dziegciu ;) otóż aktorstwo w filmie jest całkiem znośne głównie za sprawą Harrisona Forda oraz świetnego Bena Kingsleya (choć gra mało). Aktor grający Endera Asa Butterfield na początku mi się nie spodobał bo generalnie jakiś taki patyczakowaty z zapadłym mostkiem to jednak grał też na poziomie. Gorzej z kadetami ale to inny temat... Dobry wybór i fajna kreacja to rola Bonzo zagrana moim zdaniem brawurowo przez Moisesa Arias. Samego filmu źle się nie ogląda, bo akcja w miarę wartka (ze względu na mocne skrócenie fabuły) i zwłaszcza pod koniec trzyma w napięciu (nawet mnie znającego zakończenie). Bitwy treningowe i kosmiczne są nawet fajnie zrobione, efekty całkiem dobre i przyjemne dla oka.

Reasumując: Polecam przytyczanie książki przed pójściem do kina, dyskutowaliśmy z Izą czy lepiej przed czy po i jednoznacznie (z perspektywy osoby czytającej i nie) warto chyba jednak przed. A sam film oceniam na 6/10 czyli nie ma kompletnej katastrofy ale mogło być dużo lepiej.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Terminus w 29 Lis 2013, 22:45

ZEW MORZA (1927)

Właśnie wróciłem z (re)premiery Zewu Morza, zremasterowanego, przedwojennego filmu Henryka Szaro z muzyką Krzesimira Dębskiego.
Wrażenia? Cóż trudno to ocenić, bo film jak dla mnie składa się z 2 mniej więcej godzinnych części. Pierwsza głównie koncentruje się wokół wątku miłosnego trójkąta. No i tu problem bo nie da się na trzeźwo oglądać scen kiedy wypomadkowany i wyszminkowany amant z pomalowanymi na czarno szczelinami między zębami miota się między femme fatale o urodzie "twojej starej" a młodą z twarzą goryla i świetnymi nogami.
O ile wątek miłosny to niezamierzony humor to sceny zaplanowane jako humorystyczne są kapitalne. Świetnie grana postać Karola rodem z najlepszych komedii slapstikowych czy wiejski "telegraf bez drutu" - cymesiki.
Druga część za to fantastyczna i bardzo dynamiczna - większość akcji dzieje się albo na morzu albo w plenerach Gdańska i Gdyni. Dla miłośników militari działoczyny na ORP Kujawiak czy lot hydroplanem obowiązkowe. Do tego fantastycznie zrealizowana (jak na lata 20-te) scena pościgu samochodowego, scena z adm. Świrskim i początek na ORP Lwów. Dla kobiet świetna moda z lat 20-tych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez dorian w 03 Gru 2013, 22:10

Może bez "cholyłudzkiego wyyebu" :TM: :

Ale imo całkiem fajny film.
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez scigacz1975 w 07 Gru 2013, 16:25

Smutna wiadomość dla fanów serii Szybcy i Wściekli (ja osobiście bardzo ją lubię) - jeden z głównych bohaterów już nigdy nie wystąpi. Paul Walker zginął 30 listopada w wypadku http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... po-minucie
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 01:03
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Voldi w 07 Gru 2013, 16:42

:stare: (klinkij emotkę)
Co nie zmienia faktu, że smutna wiadomość.
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Realkriss w 09 Gru 2013, 22:06

Niesamowicie celny link, 33 Specjalne Edycje, które są zbyt zaje*iste, by istnieć:

http://www.cracked.com/photoplasty_717_ ... ist_p33/#1

Polecam wielbicielom Obcego i Gwiezdnych wojen (tak, Glaeken, Prometeusz też jest :E )
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez meJKu w 10 Gru 2013, 23:10

Całkiem fajnie się zapowiada : E

Za ten post meJKu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive paintball_0.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 14 Lis 2024, 17:37
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez paintball_0 w 11 Gru 2013, 16:43

Ale ta nowa Godzilla będzie głupia i słaba. Ale za to będzie świetnym blockbusterem na letni wieczór po kilku browarkach. :P
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Piłat w 11 Gru 2013, 18:43

Jestem wielkim fanem Godzilli i z niecierpliwością wyczekiwałem na najnowszą odsłonę słynnego jaszczura. Japońskie produkcje mimo swojej "sztywności" i momentami absurdalnej śmieszności, miały w sobie unikalny, nieco egzotyczny dla nas klimat. Te filmy były po prostu "inne". Inne w pozytywnym znaczeniu, gdyż nie przypominają amerykańskiego shitu, który całkowicie zdominował Wielki Ekran.

Po obejrzeniu traileru mam trzy podstawowe obiekcje (obawy) wobec produkcji:
- Po pierwsze: jest tworzony przez amerykańskie studia.
- Po drugie: akcja filmu będzie rozgrywać się w Stanach Zjednoczonych i z tego co było widać w Nowym Jorku (ileż można?).
- Po trzecie: USA + USA = dużo eksplozji, wielkie bomby, totalne zniszczenie, cudowne ocalenie, heroizm amerykańskich żołnierzy, America Fuck Yeah!

Nie mniej jednak z pewnością wybiorę się do kina. Na pewno będzie to dynamiczne i wspaniałe dla oczu widowisko, które nakarmi pierwotne człowiecze żądze. Jednak zabraknie w produkcji ponadczasowości i głębszego przesłania, które z kolei mogłoby nasycić duszę.

Z pozdrowieniami.

Za ten post Piłat otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 163

Postprzez atikabubu w 12 Gru 2013, 11:22

W sumie powinienem tego linka zadać w temacie o hińskich bajkach, ale tu przynajmniej Kriss zobaczy. :caleb:

http://www.animenewsnetwork.com/news/20 ... into-anime
Fiat justitia ruat caelum
W10 x64 / Ryzen 3600 4.2 GHz/ Gigabyte GTX 1070 / 16 GB DDR 4
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox) / Hińskie bajki obejrzane

Za ten post atikabubu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: 06 Lis 2024, 21:45
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez impulse_101 w 20 Gru 2013, 19:12

Ida święta więc może coś w tej tematyce zaproponuje do barszczu z uszkami

:

...jakby ktos jeszcze nie ogladal :caleb:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości