[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez SkullDagger w 17 Paź 2013, 15:18

Tez mam problem bo mam 4 burery, poltergeista kilka pijawek i pełno zombie w fabryce jupiter. Zabiłem wszystkich ale niestety poltergej mnie rozwalił bo podleciał za blisko, a dwa razy trafiłem obok z granatnika. Grać sie odechciało le moze spróbuje jeszcze raz.

Udało się oczyściłem Jupitera:)
W sumie zabiłem 31 zombie, 4burery, 2 nibypsy, 10pijawek i 4poltergeisty. Zuzyłem jakieś 25 posisków do granatnika (burery mi go gdzieś wydupcyły, musiałem go szukać). Troche mało skrytek tam daliscie w samej hali.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit

Za ten post SkullDagger otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Trikster.
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 23:39
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Reklamy Google

Postprzez Ropasiak w 20 Paź 2013, 16:12

Dosyć często wywala mnie z takim błędem:

FATAL ERROR

[error]Expression : assertion failed
[error]Function : callback_rotation
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\stalker_animation_callbacks.cpp
[error]Line : 32
[error]Description : _valid( *parameter->m_rotation )

Zawsze jak w oddali słyszę strzały to na 50% mnie wywali. Jakieś porady?
| Ryzen 7 5700X (4.85GH) | Gigabyte B450 Gaming X | Arctic Liquid Freezer II 280mm | 40GB DDR4 RAM 3466MHz CL16| PowerColor RX 6700XT Hellhound 12GB GDDR6 (+Cooler Master ELV8) | Kingstone KC3000 2TB + Crucial BX500 1TB | Corsair CX550M | Fractal North XL White (+Cooler Master Halo 2 120mm) | Windows 10 Pro x64
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 08:49
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 18

Postprzez Stalker 79 w 20 Paź 2013, 21:00

Znowu postanowilem powrócić do żony do tej mizeroty 2 :)
Gram już dość długo ( czesto mi się wysypywała, ale mimo to dawałem radę. Niestety szczęscie mnie opuściło
cały czas przy przejściu z Zatonu do jupitera i ogólnie już wczesniej po prostu przy robieniu kolejnego sava nie daje się odczytać i wywala mi taki błąd

[error]Expression : !m_error_code
[error]Function : raii_guard::~raii_guard
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrServerEntities\script_storage.cpp
[error]Line : 748
[error]Description : ... - zew prypeci\gamedata\scripts\smart_terrain.script:862: attempt to index field '?' (a nil value)

Byłem już w jupiterze wcześniej zrobiłem wszystko ale przed Prypecią posstanowiłem zarobic grosza w Zatonie i byłem wszedzie po 10 razy conajmniej i nie było problemu aż nagle zaczęło sie sypać i teraz nie moge nawet przejśc do jupitera nie da sie załadować ostatnich savów. Gram na spolszczeniu
Pomocy

Można jakoś temu zarazdzić czy raczej już po grze.
Stalker 79
Kot

Dołączenie: 22 Wrz 2012, 20:22
Ostatnio był: 30 Paź 2013, 14:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Sezar w 20 Paź 2013, 21:13

Pytanie do moderów. Czy duże ilości gromadzonych zapasów w schowkach mają wpływ na wywalanie do pulpitu?
Sezar
Kot

Dołączenie: 19 Gru 2012, 18:08
Ostatnio był: 06 Sty 2014, 22:54
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: -1

Postprzez Pangia w 20 Paź 2013, 21:30

@Stalker 79 - wszystkie patche zainstalowane? Bo coś takiego (nagłe psucie zapisów przed Prypecią) działo się przy którejś tam starszej wersji moda.
@Sezar - zależy jak duże. Jeśli trzymasz w schowku, powiedzmy, 10 AK i 1500 pestek do nich, to raczej nie powinno się nic dziać, ale jeśli mamy to pomnożyć jeszcze razy 10, no to wtedy może być coś na rzeczy.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Stalker 79 w 20 Paź 2013, 21:43

@Pangia

Wsio poinstalowane. coś mi sie wydaję że to z winy jakiejś nowej broni od kiedy je zacząłem używać zaczęły sie te jaja i grac nie mogę utkwiłem w martwym punkcie. Próbowalem je zostawic przed przejściem w szkrzyni ale to nic nie daje cały czas wywala

*

Wgrałem save fixa ze strony 232 od Trikstera i nic nie pomogło dalej nie chcą się wczytywać zrobie 2-3 kolejne savy i koniec. To już nie na moje nerwy i nie chodzi o poziom trudności.
Savy zaczęly się sypać jak upgradowałem sobie wszystkie bronie może to ma jakis związek może chodzi o noktowizję w broniach sam nie wiem. tyle grania i wszystko nibupsu w dupe.... ech

Uwagi moderatora:

Edytuj posty zią
Stalker 79
Kot

Postprzez Eleventh w 22 Paź 2013, 18:05

Cześć!
Dziś ponownie postanowiłem odświeżyć swoją starą miłość i naszła mnie ochota by pograć w CoP'a ale z modem MISERY 2.0. Posiadam wszystko zainstalowane jak należy ale mam kilka pytań, które może się gdzieś już tu pojawiły ale nie mogę ich odnaleźć. Więc tak...

1. Gdzie w plikach gry mogę zmienić pole widzenia (FOV)? Jakiś plik w stylu user.ltx?
2. Aby spolszczyć grę wystarczy, że w pliku localization zmienić "eng" na "pl"? Czy muszę pobrać jakąś aktualizacje?
3. Posiadam komputer z wyższej półki ale często mam przycięcia tak na sekundę, pomimo tego nawet gdy w grze mam po 75-60 Fps. (Konfing komputera:MSI B75A-G43, Intel Core i5 3350P @3,30 GHz, GeForce GTX 660 Ti Asus 2GB @1100 Mhz, Patriot 4GB 1333MHz DDR3 CL9, Seagate 1TB SATAIII 7200RPM, Corsair VS 550W ATX 80 PLUS)
Czy wpływ na te ściny mogą mieć ustawienia związane z AI, które musiałem ustawić przy instalacji patcha. Mam na myśli te ustawienia, które odpowiadają za pole Online NPC? (Nie do końca wiem jak to określić). :)

Teraz sprawa z trochę z innej beczki, bo nie wiem czy mi się wydaję ale widzę, że gra korzysta tylko jednego rdzenia CPU?

Z góry dziękuję za pomoc! :wódka: :wódka:
Awatar użytkownika
Eleventh
Tropiciel

Dołączenie: 15 Cze 2011, 16:07
Ostatnio był: 18 Lis 2020, 12:05
Miejscowość: Opalenica
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 77

Postprzez Trikster w 22 Paź 2013, 18:38

Stalker79:
Polecam w takim razie skorzystanie z tego fixa:
http://www.moddb.com/mods/stalker-miser ... 100#902015
Przeczytaj najpierw, co on robi, żeby wszystko było jasne. Fix powinien naprawić zdecydowaną większość przypadków psujących się sejwów.

Eleventh:
1. FOV zmieniasz w czasie instalacji, wybierasz po prostu odpowiedni plik dll, który zostaje wgrany. Pamiętaj o wszystkich patchach i fixach, bo możesz natrafić na różniaste błędy, jeśli tego nie zrobisz.
2. Żeby spolszczyć grę, trzeba ją spolszczyć. Najlepiej w ten sposób: http://www.miserymod.fora.pl/tlumaczeni ... -0,54.html
3. Te ścinki wynikają z ładowania się AI, nic na nie poradzić nie można za bardzo, poza zainstalowaniem mniejszych tekstur, które gdzieś tam podawałem w temacie, i zmniejszeniem ustawień graficznych.

Za ten post Trikster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Eleventh.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez Pangia w 22 Paź 2013, 18:42

Eleventh napisał(a):1. Gdzie w plikach gry mogę zmienić pole widzenia (FOV)? Jakiś plik w stylu user.ltx?

Pole widzenia jako pole widzenia zmieniasz FOV Switcherem (zwykła paczka .dll z róznymi opcjami pola widzenia do wyboru). Przybliżenie przy celowaniu zaś zmieniasz w configu każdej z broni.
2. Aby spolszczyć grę wystarczy, że w pliku localization zmienić "eng" na "pl"? Czy muszę pobrać jakąś aktualizacje?

Gdzieś jest link do spolszczenia w temacie, ale nikt nie pofatygował się, żeby go wstawić do 1. posta. No cóż. Możesz przejrzeć strony od tak mniej-więcej 210., gdzieś na pewno jest.
3. Posiadam komputer z wyższej półki ale często mam przycięcia tak na sekundę, pomimo tego nawet gdy w grze mam po 75-60 Fps. (Konfing komputera:MSI B75A-G43, Intel Core i5 3350P @3,30 GHz, GeForce GTX 660 Ti Asus 2GB @1100 Mhz, Patriot 4GB 1333MHz DDR3 CL9, Seagate 1TB SATAIII 7200RPM, Corsair VS 550W ATX 80 PLUS)
Czy wpływ na te ściny mogą mieć ustawienia związane z AI, które musiałem ustawić przy instalacji patcha. Mam na myśli te ustawienia, które odpowiadają za pole Online NPC? (Nie do końca wiem jak to określić). :)

Mogą, w tych momentach przycinek gra zapewne doczytuje informacje zawarte na mapie, czyli co się dzieje w Twojej bezpośredniej okolicy.

Teraz sprawa z trochę z innej beczki, bo nie wiem czy mi się wydaję ale widzę, że gra korzysta tylko jednego rdzenia CPU?

Większość gier korzysta tylko z jednego rdzenia procesora i Stalker nie stanowi tu wyjątku.

Z góry dziękuję za pomoc! :wódka: :wódka:

Nie nadużywaj ikonek.

Szlag, Trikster mnie uprzedził. Ale porada z FOV Switcherem chyba się nada (nie wiem, czy Misery grzebie w plikach .dll), więc powinieneś mieć możliwość zmiany pola widzenia, jak zainstalowane Ci nie odpowiada. Domyślne to, zdaje się, 55. 65 jest w Czystym Niebie, a Zew ma mniejsze. Dobrze myślę?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Stalker 79 w 23 Paź 2013, 00:03

@Trikster
Dzięki, ale to nic nie dało. Rozpakowałem ten 32 bitówy plik zamieniłem......załaadowałem kilka sejwów i nic łącznie z przed przejścia z Zatonu
Nie wiem czy to pomoże, ale te sejwy zaczęły się sypać odkąd zrobiłem upgrade broni.
Objawy są różne czasami przed zrypaniem sejwów zaczyna brakować animacji np. przy żarciu ( żre w locie ) i lub np. znikają oznaczenia miejsc na mapie ( kółka ), wtedy to znak że kolejny sejw się nie wczyta. Od sejwa który się wczytuje robie 2 może trzy quick sejwy i koniec, można zaczynać grę od nowa.

Mam prośbę o pamięć jakby się coś pojawiło innego jakiś inny fix w najbliższym czasie to daj znać ja jeszcze cierpliwie poczekam na razie nie odinstalowuje jej, ale od nowa to mi się już jej nie chce przechodzić bez gwarancji że będzie ok.
Stalker 79
Kot

Postprzez Sezar w 23 Paź 2013, 11:17

Stalker 79 no nie źle ci się sypie. A ja mam taki problem z resztą też związany z sejvami. Problem pojawia się po misji ze śpiącymi pijawkami. Jeszcze przed skoczeniem do szybu windy jest ok ale po wyjściu z kanału zaczynają się jaja... Wychodzę i od razu pykam szybkiego sejva i jest dobrze ale jak np. zginę i chcę wczytać to co ciekawe latarka zwykła się psuje nie świeci. No dobra czołówka działa to nie ma lipy ale co z tego jak ponowne zapisanie i potem wczytanie kończy wylotem do pulpitu. Jak gram w tego moda to się delektuje grą poluje zbieram sobie kasę i zapasy i powoli jadę misje grałem tak chyba z miesiąc eksplorując Zaton no i klops.
Sezar
Kot

Dołączenie: 19 Gru 2012, 18:08
Ostatnio był: 06 Sty 2014, 22:54
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: -1

Postprzez Trikster w 23 Paź 2013, 12:09

Ale - jak zakładam - robicie również twarde sejwy, nie? Bo jeśli nie za bardzo, to nie dziwota, że gra się krzaczy - niemal żaden mod nie jest przystosowany do szybkich sejwów, więc następnym razem róbcie wyłącznie twarde. Gdzieś w linku, który podawałem, był fix, który ułatwiał ich robienie - mianowicie przypisywał je pod klawisze funkcyjne.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości