Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez MetalowyStalker w 04 Paź 2013, 08:14

Do płaczu? co najwyżej podniosłem brew na tak słaby trolling a jak tak bardzo boisz się broni palnej to kup sobie bunkier i zamieszkaj pod ziemią ;-)

a temat powinni zamknąć bo co do wyczerpania tematu to prawda, a słaby jesteś ty waćpanie skoro używasz takich trollingów wyzywając od słabych kogoś kto chce się obronić i swoją rodzinę w razie trudnej sytuacji a tyle latek ma każdy w internetach i kilometr w bicepsie ;)
Image

O ciemności, jeśli tylko w Twych ramionach spocząć mógłbym
Na chwilę i z doczesnymi oczami
Ujrzeć Twój gasnący uśmiech
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2013, 10:27
Ostatnio był: 18 Cze 2017, 21:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 12

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 08:59

Hola hola. Tu rzeczywistość:
1. Dostęp do broni palnej jest ograniczony, więc nie potrzebuję bunkra.
2. To zwolennicy broni palnej mają stany lękowe, które chcą leczyć posiadaniem broni, na którą zwykle ich i tak nie stać. (Marzeń o klamce za "stówę" nawet nie skomentuję).
3. Jeżeli ktoś uważa, że tylko broń palna da mu "siłę" do "obrony rodziny" przed jakimiś egzystującymi jego umęczonym umyśle zagrożeniami (za dużo GTA najwyraźniej) ...

a tyle latek ma każdy w internetach i kilometr w bicepsie ;)

Miał być żart a wyszła kompletna nieznajomość podstawowych realiów tego forum.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez MetalowyStalker w 04 Paź 2013, 09:23

I tak do usranej śmierci :facepalm: nie mam na to nerwów, a gdy wyskoczy ci kiedyś zza rogu jakiś palant z maczetą gdy będziesz szedł z żoną i dzieckiem ( zakładając że posiadasz rodzine jeśli twój wiek jest prawdziwy ) to będziesz żałował że nie masz się jak obronić.

Najlepiej wyprowadzić się na wieś, tam nie ma takich problemów że trzeba mieć broń palną by czuć się bezpiecznie (w mojej dzielnicy broni nie potrzebuje )

co do reali tego forum to cóż, jestem internautą i każdy w internetach jest super bohaterem także sorry bardzo. ;)
Image

Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 10:08

MetalowyStalker napisał(a): gdy wyskoczy ci kiedyś zza rogu jakiś palant z maczetą gdy będziesz szedł z żoną i dzieckiem ( zakładając że posiadasz rodzine jeśli twój wiek jest prawdziwy ) to będziesz żałował że nie masz się jak obronić.

Ale wiesz, że jak nie jesteś np. kibolem Cracovii/Wisły czyli członkiem zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się handlem narkotykami i zwalczającej maczetami konkurencję, to szansa na zaistnienie opisanej przez Ciebie sytuacji jest mniej więcej taka jak wygrana w Lotto?
Już nie "mam nerwów" powtarzać, że rzeczywistość to nie GTA.

Najlepiej wyprowadzić się na wieś, tam nie ma takich problemów że trzeba mieć broń palną by czuć się bezpiecznie (w mojej dzielnicy broni nie potrzebuje
To nie ja mam stany lękowe skutkujące potrzebą posiadania broni palnej i nie muszę się nigdzie wyprowadzać. Zresztą pisałem już,że mieszkam w Nowej Hucie.

każdy w internetach jest super bohaterem także sorry bardzo. ;)

dodałbym internetowym bohaterem, co w swoich marzeniach w sytuacji zagrożenia życia potrafi się posłużyć bronią palną a w rzeczywistości robiący w tej sytuacji w gacie i potrzebujący po tym pomocy psychologicznej. Bo tak wygląda rzeczywistość drogi "internauto".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez BJ Blazkowicz w 04 Paź 2013, 10:12

Terminus napisał(a):2. To zwolennicy broni palnej mają stany lękowe, które chcą leczyć posiadaniem broni, na którą zwykle ich i tak nie stać. (Marzeń o klamce za "stówę" nawet nie skomentuję).
3. Jeżeli ktoś uważa, że tylko broń palna da mu "siłę" do "obrony rodziny" przed jakimiś egzystującymi jego umęczonym umyśle zagrożeniami (za dużo GTA najwyraźniej) ...

Typowo polaczkowe myślenie w typie "każdy kto chce posiadać broń jest psychopatą" tak myślą wszyscy politycy w obawie że zbrojna horda ludzi ruszy na sejm. Zapominają że broń i samo strzelanie to też sport. Ochrona osobista?
Nie wszyscy mają dość siana żeby mieszkać w bezpiecznych dzielnicach miast panie architekcie. Do tego czy można posiadać broń czy nie zawsze będą potrzebne psychotesty, a w konfrontacji z dresem w ciemnym zaułku wolę jednak mieć broń palną żeby nie podleciał do mnie z maczetą. Nadmienię tu tylko że mam niski stopień niepełnosprawnośći i raczej ucieczka nie wchodzi w grę. "Obrona rodziny", 4 razy próbowali mi obrobić podwórko - tak ku*wa może i za dużo gram w strzelanki ale wolał bym mieć chociaż jakiś mały pistolet żeby ich postraszyć. Tu się zacznie że w takiej sytuacji wystarczy straszak - gówno prawda oni sami na pewno wiedzą że to straszak i jeszcze podlezą żeby ci wpie*dolić.
Prawda jest taka że możesz przez całe życie nie potrzebować broni - ale możesz jej potrzebować nagle i będzie ci ona niezbędna do ocalenia życia swojego a może i bliskich.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!

Za ten post BJ Blazkowicz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia, Gość.
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Gru 2023, 23:39
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 520

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 10:21

BJ Blazkowicz napisał(a): Zapominają że broń i samo strzelanie to też sport.

Idź na strzelnicę, zapisz się do klubu strzeleckiego.

Nie wszyscy mają dość siana żeby mieszkać w bezpiecznych dzielnicach miast panie architekcie.

Mówimy o Nowej Hucie? :E

4 razy próbowali mi obrobić podwórko
i co? Zastrzelisz ich? Skoro piszesz, że straszak ich nie wystraszy to rozumiem, że Twoje podwórko rabują profesjonaliści, którzy odróżnią odgłos 6mm pistoletu hukowego od dźwięku strzału z prawdziwego Walthera za ok. 2000zł ....

Jak raz w życiu będziesz potrzebował użyć broń palną to możemy spokojnie założyć, że nie będziesz się potrafił nią posłużyć.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez BJ Blazkowicz w 04 Paź 2013, 10:42

Strzelanie w sterylnych warunkach a nauka samoobrony bronią palną to co innego. W obecnych przepisach broni sportowej nie możesz używać do samoobrony mimo że takowa się do tego nadaje - w mistrzostwach strzelectwa dynamicznego wykorzystywane są zwykłe pistolety seryjne, mimo to w polsce nie można ich używać do samoobrony.
Co do odróżniania - co ty myślisz że dres nie wie jak jest w Polsce? On bardzo dobrze wie że w polce broń do samoobrony ma jedynie malutki ułamek ludności, gdyby każdy miał to by się nie pchał na czyjeś podwórko.

Może i będę jej potrzebował raz. Ale chcę ją mieć i ćwiczyć żeby w tym jednym momencie być gotowym i obronić siebie i bliskich, może to i jest myślenie na wyrost ale ja jestem zdania że lepiej być gotowym i na zimne dmuchać.
Image
Voiton laulut soi ainiaan!

Za ten post BJ Blazkowicz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70.
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Gru 2023, 23:39
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 520

Postprzez Terminus w 04 Paź 2013, 10:51

BJ: ale żeby umieć się posłużyć skutecznie bronią palną w sytuacji zagrożenia życia musiałbyś przejść szkolenie jak żołnierze jednostek specjalnych. Nie tylko postrzelać sobie na strzelnicy.
Zwróć uwagę, że spory odsetek żołnierzy wracających z misji, mimo tego, że to ich zawód, że są TEORETYCZNIE przygotowani i przeszkoleni nie radzi sobie ze stresem, wymaga opieki psychologicznej itp. A my mówimy o cywilach "po szkoleniu z obsługi broni".
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Gizbarus w 04 Paź 2013, 11:09

Jak czytam te wypowiedzi, nasuwają mi się dwie myśli... Po pierwsze - spora część zwolenników ułatwienia dostępu do broni przejawia objawy paranoi, licząc że za każdym rogiem czai się naćpany kibol maczetą +2 ataku przeciwko rodzinie... Po drugie - licząc, że wystarczy pomachać takiemu napastnikowi gnatem przed nosem, żeby się obsrał i z płaczem uciekł do mamy, pokazują tylko swoje skretynienie i niedojrzałość. To takie krótkie i tendencyjne podsumowanie dla tych, którym nie chce się przeglądać ostatnich dwóch stron wątku...:caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez MetalowyStalker w 04 Paź 2013, 11:14

haha, ale mam z ciebie ubaw facet, teraz mnie rozbawiłeś totalnie porównując cywila do żołnierza który w każdym momencie jest narażony na ostrzał moździerza przez ciapatych, ajdika czy fugasa i wszelaką chałupniczą minę przeciw pancerną czy piechotną, czy to jegomościa z ręcznikiem na głowie z wyrzutnią rakiet. Wtedy, w sytuacji gdy można zginąć w każdym momencie mózg zamienia się w lepką papkę :E

Piękne porównanie :caleb: dalsza dyskusja nie ma sensu ale pośmiać się można :)

wyraziłem tylko swoją opinie i doskonale wiem że gdy wyjmę broń nie pokaże mi się celownik i stan życia :E

A każdy zachowa się inaczej w danej sytuacji kończę dyskusje bo nie ma ona sensu a temat powinien zostać zamknięty :)

Pozdrawiam :wódka:
Image

Za ten post MetalowyStalker otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative 101.
Awatar użytkownika
MetalowyStalker
Stalker

Postprzez Gizbarus w 04 Paź 2013, 11:20

MetalowyStalker napisał(a):haha, ale mam z ciebie ubaw facet, teraz mnie rozbawiłeś totalnie porównując cywila do żołnierza

Porównanie jak najbardziej trafne, ale jak widać, nie na poziomie umysłowym gimnazjum. Prawda, że żołnierz jest narażony na większe działanie stresu - ale jest też do tego szkolony. Zwyczajny cywil nie ma odpowiedniego szkolenia jak radzić sobie z takimi ilościami stresu, więc choćby i sytuacja w której jest zaatakowany na ulicy przez agresywnego napastnika może się okazać czymś ponad jego siły psychiczne. W związku z tym, zapewne odstrzeli sobie stopę, zamiast obezwładnić atakującego...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Tajemniczy w 04 Paź 2013, 14:17

Właśnie. Tym się różni uzbrojony cywil od uzbrojonego żołnierza. Żołnierz przed pójściem w bój przechodzi trening aby choć w niepełnym stopniu poznać stres na polu bitwy. Cywil z bronią w razie sytuacji ekstremalnej jest zdany tylko na swoją wytrzymałość psychiczną jeśli nie był w wojsku patrz nt oddziały cywili w Stalingradzie - tam straty były potężne często w czasie walk ginęło 80% osobowego stanu oddziału.Poza tym kibic z maczetą nie idzie do ciebie machając wesoło rączką i krzycząc "ej za 10 sekund utnę ci maczetą rękę przyszykuj broń" tylko raczej atakuje cie z zaskoczenia wyprzedzając jakąkolwiek twoją reakcję.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość